TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00
Mielipide

Venäjä ja Ruotsi pitävät edelleen huolta Euroopan lupaustarjonnasta

NHL / Kolumni
Mikael Granlund pitää piikkipaikkaa eurooppalaisten varausikäisten listalla, mutta huippulupauksia löytyy luonnollisesti muistakin Euroopan sarjoista. Venäjä ja Ruotsi ovat jälleen pääosassa.

Euroopan liigat tarjoavat tämän kesän varaustilaisuuteen joukon lupaavia hyökkääjiä. Muutamalla venäläisellä nuorella löytyisi taitoa aina varaustilaisuuden kärkipään nimiksi saakka, mutta erimielisyydet KHL:n ja NHL:n välillä pelaajasiirtojen suhteen saattavat tiputtaa näitä helmiä ensimmäisen kierroksen loppupuolelle, ehkä jopa toiselle kierrokselle saakka.

16. PHOENIX Vladimir Tarasenko, laitahyökkääjä (RUS)

184 cm, 84 kg, L, s. 13.12.1991

Sibir Novosibirsk, KHL, 42, 13+11=24, 18 min.

CSS-ranking: #2 (EU)

Vladimir Tarasenko on kiistatta yksi lupaavimmista tänä kesänä varattavista pelaajista, on miehen varausnumero sitten lopulta mikä tahansa. Viime kausi oli Tarasenkolle jo toinen KHL:ssä. Hänen roolinsa nousi selväsi tulokaskaudesta ja Tarasenko oli lopulta joukkueensa kolmanneksi tehokkain maalintekijä. Tarasenko pääsi kokeilemaan myös maajoukkuetunnelmaa kolmessa ottelussa Euro Hockey Tourilla.

Tarasenkon pelissä ei ole juuri heikkouksia. Hän pelaa kovalla asenteella, liikkuu tehokkaasti ja on käsistään todella taitava. Terävä ja tarkka laukaus sekä kontaktia kaihtamaton pelityyli tekee Tarasenkosta vaarallisen maalintekijän.

Tarasenkon isä Andrei, joka myös valmentaa Sibir Novosibriskiä, voitti kaudella 1997-98 Venäjän pääsarjan pistepörssin ja edusti maataan Lillehammerin Olympialaisissa 1994.

26. WASHINGTON Jevgeni Kuznetsov, laitahyökkääjä (RUS)

184 cm, 79 kg, L, s. 19.5.1992

Traktor Cheljabinsk, KHL, 35, 2+7=9, 10 min.

CSS-ranking: # 3 (EU)

Jevgeni Kuznetsov debytoi viime kaudella KHL:ssä Traktorin Cheljabinskin joukkueessa. Hieman muutamia ikätovereitaan pienemmälle huomiolle jäänyt Kuznetsov herätti uinuvat kykyjenetsijät viimeistään18-vuotiaiden MM-kisoissa, jossa hän viimeisteli 7 ottelussa 5 osumaa ja teki kaikkiaan 12 pistettä ollen selvästi tehokkain venäläispelaaja. Hän edusti maataan myös alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Kuznetsov on erinomainen luistelija, häneltä löytyy sekä huippunopeutta ja ketteryyttä. Mailatekniikka huippuluokkaa ja Kuznetsov pystyy näyttäviin harhautuksiin kovassakin vauhdissa. Kuten Tarasenkonkin kohdalla, myös Kuznetsovin sopimustilanne ja KHL:n ja NHL:n välinen kädenvääntö pelaajasiirtojen suhteen tullee näkymään hänen varausnumerossaan.

35. CHICAGO Ludvig Rensfeldt, sentteri/laitahyökkääjä (SWE)

190 cm, 89 kg, L, s. 29.1.1992

Brynäs, SuperElit, 39, 21+29=50, 37 min.

CSS-ranking: #5 (EU)

Vahvarakenteinen ruotsalaishyökkääjä Ludvig Rensfeldt oli viime kaudella Ruotsin SuperElit-juniorisarjan pistepörssin ykkönen. Hän onnistui erinomaisesti myös tämän vuoden 18-vuotiaiden MM-kisoissa, ollen kisojen pistepörssin nelonen.

Rensfeldillä on kaikki fyysiset edellytykset tehokkaaksi voimahyökkääjäksi. Hänellä on myös painava laukaus ja taitavat kädet. Vaakakupin toiselta puolelta löytyy laiskaa pelaamista hyökkäysalueen ulkopuolella ja myös Rensfeldtin peliälyä on kyseenalaistettu.

51. DETROIT Calle Järnkrok, sentteri (SWE)

181 cm, 75 kg, R, s. 5.9.1991

Brynäs, Elitserien, 33, 4+6=10, 2 min.

CSS-ranking: #4 (EU)

Vuoden 2009 U18-kisoissa hyvin onnistuneen Calle Järnkrokin nimi ei löytynyt 20 lupaavimman eurooppalaispelaajan listalta vielä kauden puolivälissä. Huimia tehoja Ruotsin juniorisarjassa Brynäsin joukkueessa iskenut Järnkrok nostettiin loppukaudeksi Elitserieniin, ja pian hintelä pelinrakentaja keikkui ranking-listojen kärkipäässä.

Järnkrok tarvitsee vielä runsaasti työtä kroppansa vahvistamiseksi, mutta pystyi oivallisen peliälynsä ja kiekollisten taitojensa turvin pelaamaan jo täyspainoisesti miesten sarjassa. Runsaasti potentiaalia tehokkaaksi ja järkevästi pelaavaksi kahden suunnan sentteriksi.

110. PITTSBURGH Tom Kühnhackl, oikea laitahyökkääjä (GER)

187 cm, 79 kg, L, s. 21.2.1992

Landshut Cannibals, Saksa-2, 38, 12+9=21, 38 min.

CSS-ranking: #8 (EU)

Suomen kaataja Erich Kühnhacklin poika Tom muistuttaa isäänsä jo pelkästään olemukseltaan. Pitkänhuiskea laitahyökkääjä on myös jääkiekkoilijana kirkkain saksalaislupaus sitten Marco Stürmin. Kühnhackl on taitava hyökkääjä, ja debytoi Saksassa ammattilaisliigassa jo 16-vuotiaana. Mennyt kausi oli loukkaantumisten takia rikkonainen, ja Kühnhacklin debyytti Saksan pääsarjassakin jäi 4 ottelun mittaiseksi.

Yksi kookkaan hyökkääjän parhaista avuista on hänen luistelutaitonsa. Hyvä pelikäsitys ja painava laukaus. Monipuolinen laituri, joka pystyy auttamaan joukkuettaan kaikissa pelitilanteissa.

158. LA KINGS Maksim Kitsyn, vasen laitahyökkääjä (RUS)

188 cm, 87 kg, R, s. 24.12.1991

Metallurg Novokuznetsk, KHL, 21, 1+1=2, 12 min.

CSS-ranking: #6 (EU)

Huippulahjakas laitahyökkääjä Maksim Kitsyn nousi otsikoihin jo 14-vuotiaana. Kiekkomaailma oli äskettäin saanut Ovetshkinin ja Malkinin kaltaiset supertähdet ja Kitsynistä odotettiin seuraavaa suurta venäläislupausta. Tähti on himmentynyt noista sfääreistä tuntuvasti, etenkin menneen kauden aikana, mutta nuoren venäläisen kiekollisia taitoja ei käy kiistäminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle