Mielipide

Varausguru Kekäläiselle tilausta

NHL / Kolumni
Columbuksen erotettua Scott Howsonin on Jarmo Kekäläisen nimi noussut mukaan spekulaatioihin.

Kun Columbus irtisanoi toimitusjohtajansa Scott Howsonin, avaa se paikan Jokereiden toimitusjohtajalle Jarmo Kekäläiselle. Columbuksen presidentin John Davidsonin ja Kekäläisen tiedetään olevan hyvää pataa keskenään – toimihan Kekäläinen Davidsonin alaisuudessa ja yhdessä töitä tehden myös St. Louisissa.

Kuka ikinä Columbuksen toimitusjohtajan paikalle nimitetäänkin, saa hän käyttöönsä kolme ensimmäisen kierroksen varausvuoroa. Se on todella paljon yhteen draftiin. 2007 Kekäläisen ollessa Bluesin varatoimitusjohtaja ja varauksista vastaava, oli seurassa samanlainen tilanne. Joukkue varasi silloin Lars Ellerin, Ian Colen ja David Perronin ensimmäisellä kierroksella. Eller on sittemmin myyty Canadiensiin, Cole tekee tuloaan puolustukseen ja Perron on jo nyt iso pala Blues-palapeliä.

Kekäläisen johtamana Blues on varannut omista kulmakivistään jo mainitun Perronin lisäksi muun muassa seuraavat nimet: T.J Oshie, Alex Pietrangelo, Vladimir Tarasenko ja Patrik Berglund.

Ei pidä vähätellä myöskään toisen suomalaisen roolia Kekäläisen "tiimissä". Ville Sirenin tiedetään löytäneen Tarasenkon, Roman Polakin ja alle 20-kisoissa Tsekin paidassa loistaneen Dmitri Jaskinin St. Louisiin. Jos Kekäläinen siirtyisi Columbukseen, en yllättyisi, mikäli Siren myös löytyisi kohta Blue Jacketsin palkkalistoilta.

Yksi ongelmakohta Blue Jacketsin paketissa on ollut nimenomaan varaaminen. Alhaiset vuorot olisi ollut syytä käyttää viisaasti ja löytää se "varma pelaaja". Alexandre Picard varattiin seuran toimesta vuorolla kahdeksan, Gilbert Brule kuudentena. Nikita Filatov tuli myös numerolla kuusi seuraan. Rostislav Kleslan seura löysi neljännellä vuorolla historiansa ensimmäisessä varaustilaisuudessa vuonna 2000. Listaus on huolestuttava osoitus nuoren seuran toimista.

Varaaminen ei toki ole Blue Jacketsin ainoa ongelma. Selvä visio on ollut Howsonin kauden loppupuolella hukassa. Rick Nash -saaga, mies haluaa lähteä – ei myydäkään ja niin edelleen. Jeff Carterin hankinta, annetaan yksi parhaista varauksista (Jakub Voracek) ja ensimmäisen kierroksen varausvuoro kaukalon ulkopuolella raikulipojan maineen omaavaan pelaajan, joka omaa todella pitkän sopimuksen. Lopulta pelaaja, jonka piti olla seuran tulevaisuus, ei näe edes kauden loppua seuran palkkalistoilla.

Viime varaustilaisuudesta sentään Columbuksen haaviin jäi puolustaja Ryan Murray, joka 18-vuotiaana pelasi jo miesten MM-kisoissa. Hänen, ja niiden ensi kesän kolmeen ensimmäisen kierroksen varausvuoron varaan, on hyvä rakentaa.

Arkkitehdiksi sopisi eräs varausguru Suomesta.

Ps. Tässä loistava video tuosta 2007 varaustilaisuudesta St. Louis Bluesin osalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös