Mielipide

Vantaan veijarivalmentajan metodeilla menestystä myös Mestiksen maajoukkueelle?

MESTIS / Kolumni
On olemassa kahdenlaisia valmentajia, kaukaisia kovanaamoja sekä niitä, jotka kohtelevat pelaajia ihmisinä. Toki siihen väliin mahtuu kaikenlaista, mutta Jarmo Kaupin osalta ei voi olla kyse muusta kuin jälkimmäisestä. Vai millä selitetään se, että monet pelaajat pitävät uraansa eniten vaikuttaneena henkilönä Jamia ja puhuvat hänestä lämpimän tuttavalliseen sävyyn? Jami osaa olla pelaajille myös kaveri, ja siksi hän on niin pidetty valmentaja.

Jarmo Kauppi, 40, on toista kautta Kiekko-Vantaan vastuuvalmentajana. Tänä vuonna hänellä on kunnia toimia myös Mestiksen maajoukkueen valmentajana. Jami on valmentajauransa aikana ehtinyt voittaa Jokereiden A-nuorten kanssa kolme kultaa (kahdesti vastuu- ja kerran kakkosvalmentajana). Muunkin värisiä mitaleja on käteen tarttunut, mm. hopeaa ja pronssia Jokereiden sekä Kiekko-Espoon junioreiden peräsimessä. Hän on lisäksi vastannut maalivahtivalmennuksesta kaikissa edellä mainituissa joukkueissa. Vuonna 2000 hänet valittiin pääkaupunkiseudun vuoden valmentajaksi sekä palkittiin SJL:n stipendillä. Ura on kovassa nosteessa, ja Jamin työ kantaa hedelmää nyt Vantaalla.

Kiekko-Vantaan kausi on mennyt tähän asti yli odotusten, ja syksy on sujunut tiukasti sarjajohdossa. Toiveet ovat korkealla, ja tavoitteena on juhlia Mestiksen mestaruutta Valtti-Areenalla huhtikuussa 2003. Siihen väliin Jami matkaa Mestiksen maajoukkueen kanssa joulukuussa Ranskaan sekä helmikuussa Japaniin.

Valmentaja Kaupin metodit

Miten luonnehtisit itseäsi valmentajana?

- Pienin askelin eteenpäin. Kouluttamalla itseäni päivittäin pelaajien kautta. Avoin, rehellinen, vaatimustaso "laatua" ja pelaajien henkinen tukija.

Miten luonnehdit välejäsi yleisesti pelaajiin?

- Ne ovat varmasti kunnossa, johtuen valmennusfilosofiasta. Päivittäiset keskustelut pelaajien kanssa, jotta tietää missä mennään.

Joidenkin vanhojen valmennettaviesi kanssa olet edelleen tekemisissä vapaa-aikanasi. Onko koskaan ollut vaikeaa tasapainoilla auktoriteetin ja kaverisuhteen välillä?

- Riippuu tilanteesta, mutta se on taito, jota on vaikea kuvailla. Pyrin olemaan oma itseni, enkä mikään kopiopelle.

Onko eteesi ikinä tullut pelaajaa, jonka kanssa et yksinkertaisesti tullut toimeen?

- Kari Lehtonen ja Markus Helanen.

Olet kuulemani mukaan loistava pantomiimin esittäjä. Tämä on todettu mm. SJL:n risteilyllä. Käytätkö tällaisia vaihtoehtoisia metodeja myös valmennuksessa hyödyksesi?

- Tottakai! Valmentajan pitää näyttää mallia pelaajille, miten pannaan kaikki peliin. "Apinan selästä karistaminen" SJL:n risteilyllä oli kieltämättä aika kova juttu!

Mikä on vaikeinta valmentamisessa?

- Valita, kuka kerää kiekot harjotuksen jälkeen!

Mikä on palkitsevinta valmentajan työssä, jos itse menestystä ei lasketa mukaan?

- Tavata vanhoja mestareita. Tällä hetkellä vantaalaisen kiekkoilun noususuunta niin edustuksen kuin juniorikiekonkin kohdalla.

Kerro urastasi jääkiekon parissa. Mitkä ovat parhaita muistoja?

- Aloitin pelaamisen vuonna 1970 TJV:ssä maali"livahti"na. C- junnuna siirryin Karhukissoihin ja B-ikäisenä nousin edustukseen. Kauden 1979-80 pelasin HJK:ssa A-SM:ää sekä miesten kakkosdivaria, tiputtiin molemmista sarjoista. Karhukissoihin takaisin ja nousu ykkösdivariin oli parhain muisto omalta uralta. Ura päättyi Vantaalla VHT:ssä, jolloin aloittelin valmentajauraani.

Kiekko-Vantaa panostaa pelaajien toimintaan myös vapaa-ajalla, tästä osoituksena Aarne Tenkasen ottaminen organisaation viihdepäälliköksi ja henkiseksi valmentajaksi. Mistä sait idean?

- Idea sai alkunsa, kun tapasin Tenkasen Järvenpään Zapatassa. Aarne oli tyypilliseen tapaansa valmistelemassa keikkaansa ja siinä rupateltiin aikansa. Suunnitelmia on paljon, joita tullaan käyttämään kauden aikana. Samana iltana solmittiin managerisopimus Tenkanen/Kauppi. Mä saan
keikkapalkkioista puolet ja Tenkanen saa pelipaidan.

Mikä on tavoitteesi valmennuksen parissa?

- Lentävä manageri Tenkanen päättää. Tuuttaa mut ensin liigaan ja sitten NHL:ään.

Mitä ohjeita haluaisit antaa aloitteleville valmentajille? Onko jotain seikkoja, joita ei tarvitsisi oppia kantapään kautta?

- Opettele tuntemaan pelaajasi hyvin. Toistoja, vähän kiertoharjoittelua ja paljon pelinomaisia harjoituksia.

Mainitse nimeltä suomalainen valmentaja, jonka työskentelyä pelaajien parissa ihailet?

- Hannu Aravirta ja Leo Äikäs.

Mestiksen maajoukkueessa korostuu yhteistyön merkitys

Oletko edennyt valmentajaurallasi selkeät tavoitteet mielessä vai onko kohtalo vienyt uraasi eteenpäin?

- Toki olen saanut valmentaa Euroopan parhaassa seurassa, johon tulee aina maan parhaat pelaajat. Mestaruuksien jälkeen valmennusurani on vahvassa nosteessa. Valmistuin Vierumäeltä 2001 ammattivalmentajan kurssin suorittaneena. Eli olen ammattivalmentaja. Tavoite on työllistää itseni
kokopäivätoimiseksi valmentajaksi.

Miten Mestiksen maajoukkueen kokoaminen on tapahtunut Ranskan turnausta varten?

- Kaikki Mestis-valmentajat ovat päässeet vaikuttamaan joukkueen kokoamiseen. Lukuisien puhelinkeskustelujen kautta yhteistyö valmentajien kanssa saa suuren kiitoksen. Ensimmäiseen turnaukseen on pyritty etsimään nuoria lahjakkuuksia.

Minkälaiset odotukset sinulla on Mestiksen maajoukkueen luotsaamisesta?

- Aikahan sen näyttää, mutta luottavaisesti hyvässä yhteistyössä muiden valittujen kanssa.

Pelaajien valinta on varmasti vaikeaa, sillä Mestiksessä on paljon lahjakkaita yksilöitä. Mihin ominaisuuksiin on kiinnitetty ensisijaisesti huomiota pelaajia valittaessa?

- Kykyyn pelata nopeaa ja modernia jääkiekkoa. Tähän kuuluu nopeus puolustuspelistä siirtyä hyökkäyspeliin.

Miten tärkeänä pidät Mestiksen maajoukkuetta pelaajien kannalta?

- Monelle se varmaan uran kannalta on hyvä näytön paikka. Kansainvälisten pelien merkitystä kaikki korostavat, nyt se koetaan.

Entä oman urasi kannalta?

- Aivan samat kuin pelaajilla.

Pelaajilta kuultuna

Seuraavassa Jamin valmennettavat luonnehtivat häntä valmentajana sekä kertovat tarinoita, joita tämän värikkään valmentajan kanssa on koettu:

Henri Ekholm, Kiekko-Vantaa:

- Jami on valmentaja joka osaa ja tietää asiansa (näin lyhyesti). Mutta hän on myös tavallaan yksi pelaaja joukkueessa eli on kaveri pelaajiensa kanssa. Läppä lentää siviilissä, mutta kun tulee pelin aika niin Jami on erittäin vaativa, niin kuin pitääkin. Paras koutsi mun uralla tähän asti!

- Hyviä muistoja ja tapahtumia on paljon! Mutta monia ei viitsi tässä kertoa... Hyvä muisto tietysti on se, että Jami ja Kari Jalonen ottivat mut B-ikäisenä Jokereiden A:han pelaamaan, vaikka joukkue oli erittäin kova ja nimekäs. Siinä sitten tuli kaikille ekat SM-kullat ja kaudesta jäi muutenkin hyvä
maku.

Jonni Kiiski, Kiekko-Vantaa:

- Valmentajana Jami on vaativa, mutta samalla reilu ja huumorintajuinen. Hän osaa myös asettua pelaajan asemaan. Taito kehittää pelaajia on huippuluokkaa, mutta ottelutilanteissa nuoren valmentajan veri pääsee välillä kuohahtamaan. Valmennusura on ollut nousujohteinen, enkä näe mitään syytä, etteikö se jatkuisi samanlaisena.

- Ikimuistettava tarina Jamista, tätä ei tarvinnut kauan miettiä. Tarina sijoittuu viime kevääseen, jolloin teimme yhteisen retken naapurimaahan Ruotsiin play off-vastustaja KalPan kanssa. Hyvän ruoan ja juoman siivittämän menomatkan jälkeen rantauduimme satamaan. Terminaalista napattiin taksit alle ja suunnattiin tutustumaan keskustan kulttuurielämään. Eka taksikuski kesti yön väsyttämiä taistelijoita noin 200 metriä, jonka jälkeen pyysi ei niin ystävällisesti poistumaan autosta.

- No, uusi auto alle ja matka jatkui. Aamupäivä meni tutustuessa eri ravitsemusalan liikkeisiin. Jossain vaiheessa koutsimme oli löytänyt yhdessä liigassakin käväisseen hyökkääjän kanssa Nokian uusimmat kännykkämallit, jotka koostuivat juomapillistä – vai oliko se Ronald McDonald-lipun varsi – sekä rajattomasta määrästä mielikuvitusta. Siinä kännyjensä kanssa sählätessä eksyivät muista ja ottivat vielä metron väärään suuntaan. No, onneksi oli vielä vanhatkin puhelimet tallella ja löysivät ajoissa takaisin.

Petri Pitkäjärvi, Kiekko-Vantaa:

- Jami oli minulla ensi kertaa valmentajana jo 1993, kun me sensaatiomaisesti pudotimme HPK:n VHT:n B:n kanssa SM-karsintasarjassa. Tuon kauden jälkeen mä lähdin Jokereihin ja Jami taisi mennä Kiekko-Espoon valmentajaksi. 1995 olimme taas samassa joukkueessa kun Jami tuli meille A-junnuihin valmentajaksi ja jokainenhan sen tietää, että mestaruuteenhan se kausi päättyi!! Nyt taas muutaman vuoden tauon jälkeen olemme samassa joukkuessa!

- Jami on valmentajana "pelaajaläheinen" eli pyrkii olemaan koko ajan joukkueen lähellä eikä niinkuin jotkut valmentajat, jotka pyrkivät vain pönkittämään omaa egoaan! Se on mielestäni todella hyvä asia. Jambo on myös vaativa valmentaja joka osaa kehittää niin nuoria kuin vanhempia pelaajia. Yhdessä Palen kanssa he muodostavat varsinaisen dynamic duon! Yhteiset saavutukset tähän mennessä ovat tuo HPK:n pudottaminen ja jokerimestaruus! Ja lisää on tulossa...

Markus Helanen, Jokerit:

- Jami on positiivisin valmentaja mitä oon koskaan tavannut. Ilmapiiri on rento ja läpän heitto on arkipäivää eli hauskoja aikoja on ollut sekä kaukalossa että sen ulkopuolella.

- Yks tapahtuma matkan varrelta. Meillä oli goalies konferenssi viime kesänä ja Jami toimi sen "puheenjohtajana". Aamulla siinä sitten oli radio päällä, ja sieltä tuli paikallinen puutarhaohjelma. Juontaja oli vailla soittajia ja Jami yllättäen päätti osallistua ja aloitti hieman erikoisesti, "kun toi
naapuri tossa rinta rottingilla saa kalaa omasta kaislikostaan onko mahdollista että sen kaislikon voisi siirtää omaan rantaan? Ja siirtyyks ne kalat sen mukana?" Siis ihan puhdas puutarhaohjelmaan perustuva kysymys. No siinä meillä oli sit hauskaa kuunnella vastauksia ja eihän sen kaverin pokka
pitänyt vaan juontaja sai apua kaveriltaan.

Tällaisia persoonia kiekkoilu tarvitsee enemmänkin. Vaikka hommat tehdään tosissaan, muistetaan pitää huumori mukana.

Kiitos haastattelusta ja menestystä!

Kirjoittajalle voi lähettää palautetta osoitteeseen bsg@danpat.fi.

» Lähetä palautetta toimitukselle