Mielipide

Valokeila ei himmene - Duchene on Tukholman-pelien seuratuin pelaaja

NHL / Kolumni
Colorado Avalanche ja Ottawa Senators pelaavat viikonloppuna Tukholmassa, ja Matt Duchenen siirtyminen ison vaihtokaupan yhteydessä Avalanchesta Senatorsiin tuo otteluihin kiinnostavan lisämausteen. Viikonloppu ja entisen joukkueen kohtaaminen kuitenkin edustaa keskeistä virstanpylvästä Duchenen uralla.

Ottawa Senators hankki keskikaistalleen kipeästi kaipaamaansa syvyyttä ja kärkiketjujen osaamista, kun 26-vuotias Matt Duchene siirtyi vaihtokaupassa Colorado Avalanchesta kotiprovinssiinsa Ontarioon.

Ducheneen kohdistuneet siirtospekulaatiot saivat päätöksensä hieman eriskummallisissa olosuhteissa. Avalanche pelasi New York Islandersin vieraana sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, ja samaan aikaan Avalanchen, Senatorsin ja Nashvillen Predatorsin välisestä vaihtokaupasta alkoi tihkua tietoa.

Kulisseissa pyöritellyn kaupan seurauksena Duchenen yli kahdeksanvuotinen ura coloradolaisorganisaatiossa sai varsin koruttoman lopun. Kaupan sinetöityessä Duchene sai vaihtopenkillä tiedon siirrosta ja hiippaili pois kaukalosta loukkaantuneen Blake Comeaun vanavedessä. 

Hetkeä myöhemmin Duchene ilmaantui televisiokameroihin siviilivaatteissa pelivälineet mukanaan. 

DUCHENELLA ON NYT VAIN JA AINOASTAAN NÄYTETTÄVÄÄ

Duchenelle siirto Senatorsiin on uusi alku ja samalla todistamisen paikka. Maanantain lehdistötilaisuudessa Duchene kertoi haluavansa pelata urallaan pudotuspelijääkiekkoa, mutta hänestä on jo tovin huokunut kyllästyneisyyttä Avalanche-organisaatiossa.

Tämän vahvisti muun muassa Erik Johnson, joka oli pelannut Duchenen kanssa samassa joukkueessa kaudesta 2010-11 lähtien. Joukkueen yleisessä tiedossa oli, että Duchene halusi siirtoa, eikä sen toteutuminen ole pelaajien kommenttien perusteella yllättänyt. Alkoivathan ensimmäiset spekulaatiot kanadalaisen siirrosta jo vuoden 2015 lopulla.

Tapa, jolla hyökkääjä organisaatiosta lopulta lähti, ei tässä valossa ole kovinkaan erikoinen. Organisaatio tiesi, mitä Duchene halusi ja joukkuekaverit olivat todistaneet sisältä päin spekulaatioita hänen ympärillään.

Sattumaa tai ei, viime aikoina Ducheneen kohdistunut valokeila ei himmene, sillä hän pelaa uuden seuransa väreissä Avalanchea vastaan jo viikonloppuna.

Menestyshaaveiden kannalta Senators ei ole kovinkaan optimaalinen organisaatio, mutta Duchenella on nyt vain ja ainoastaan näytettävää. Kanadalainen tienaa kevääseen 2019 saakka kuusi miljoonaa dollaria kaudessa.

Nykyisen sopimuksensa hän teki kesällä 2013, ja se alkoi kaudella 2014-15. Hyökkääjän tuottavuus on laskenut tuon kauden jälkeen, sillä vuosina 2013-2015 Duchene oli tuottavuudeltaan ykkösketjun keskushyökkääjän tasoa, ja kahden viimeisen kauden, vuosien 2015-2017 otannalla hän on ollut tuottavuudeltaan kakkosketjun tasoa.

Muutamia vuosia sitten hyvältä näyttänyt kuuden miljoonan hintalappu on nyt Duchenen tuottavuuteen nähden ylihintainen. On toki huomioitavaa, että viime kauden Avalanche oli yksi huonoimmista NHL-joukkueista 2010-luvulla ja että Duchenen vastuu tippui hieman aiempiin kausiin nähden.

Senatorsin kannalta Kyle Turrisin vaihtaminen Ducheneen osoittautunee kuitenkin melko järkeväksi liikkeeksi. Duchene on ollut viime vuodet vähemmällä peliajalla hieman Turrisia tuottavampi hyökkääjä ja vastannut tätä paremmin kärkiketjun pelaajan roolia. 

Lisäksi Duchenen miljoonat kuormittavat Senatorsin palkkakattoa alle kahden kauden ajan, kun sopimuksessaan katkolla ollut Turris sai Predatorsilta pitkän sopimuksen kovan palkankorotuksen kera. 28-vuotias Turris nauttii ensi kaudesta lähtien kuuden miljoonan dollarin vuosipalkkaa kevääseen 2024 saakka.

Senatorsilla on puolestaan aikaa miettiä ratkaisujaan todistamisen haluja uhkuvan Duchenen suhteen. Kanadalaisen uran käänne alkaakin sopivasti kyyristymisellä aloitusympyrään entisiä joukkuetovereita, ja nykyisiä kilpakumppaneita, vastaan. Kahdessa ottelussa peräkkäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös