Mielipide

Vaasa Cup tarjoaa jääkiekkoa taas kolmena päivänä

LIIGA, MESTIS / Kolumni
Vaasan Sportin isännöimä Vaasa Cup on sen lyhyen historian aikana osoittautunut laadukkaaksi viimeistelyleiriksi. Kolme kovaa ottelua kolmessa päivässä tarjoaa paljon joukkueille sekä katsojille.

Muutama vuosi sitten Vaasan kaupungin 400-vuotis juhlaturnauksena lanseerattu Vaasa Cup on kerännyt aina laadukkaita joukkueita taistelemaan kiertopalkinnosta. Turnauksen vakiojoukkueita ovat olleet aina Sport, Porin Ässät ja uumajalainen Allsvenskanin huippujoukkue Björklöven. Kolmikko on tänäkin vuonna mukana, ja saa seurakseen JYP:in.

Vaasan kaupunki on vahvasti mukana turnaksessa, ollen turnauksen pääyhteistyökumppani. Tällä kaudella kun liiganousu on jälleen avoimen SM-sarjan vuoksi avoin, Vaasan kaupunki haluaa olla tukemassa vahvasti Sportia kohti liigaa. Turnaukseen on jokaisella Vaasan kaupungin työntekijällä yhteen turnausotteluun tarjottu vapaa pääsy. Kaupunginjohtaja Markku Lumio tulee myös toimimaan turnauksen suojelijana.

Sport haluaa tahrattoman kotisaldon

Tällä harjoituskaudella Sport ei ole hävinnyt kotonaan yhdessäkään harjoitusottelussa. Juhani Tammisen tavoite turnauksessa on pitää kotisaldo puhtaana, mutta Tamminen laittaa vähimmäistoiveeksi joukkuelle kaksi voittoa kolmesta, joka on joukkueen tähänastisen saldon kanssa tasapainossa.

- Tähän mennessä ollaan voitettu kaksi peliä kolmesta. Kuudesta pelistä on hävitty yksi varsinaisella peliajalla, ja yksi rankkareilla. Muut kolme ottelua pääsarjatason joukkueita vastaan ollaan voitettu ja kaadettiin viime vuoden mestari TuTo. Me halutaan pitää kotisaldo puhtaana, mutta jos kaksi kolmesta voitetaan niin pysytään samassa saldossa mitä tähän asti ollaan menty, kertoi Juhani Tamminen.

Sportilla on Mestis-tasolle laaja ja laadukas joukkue. Silti tasaisuuden puute on leimannut joukkuetta, sillä yksikään ketjuista ei ole onnistunut pelaamaan tasaisesti läpi alkukautta. Vain kauden avausottelu Kärppiä vastaan oli koko joukkueelta onnistunut suoritus. Yksittäisiä onnistujia on toki ollut enemmänkin. JYP:stä Vaasaan palannut Juha Salmu on Antti Uiton kanssa olleet alakerrassa iskussa. Hyökkääjistä kannattaa pitää silmällä kakkosketjun Paul Cabanan maaliahneutta, kolmosketjun voimahyökkääjää Antti Jaatista, sekä miten ykköskenttä Jämsä-Sihvonen-Nikoskelainen löytää toisensa. Alivoimilla Tuomas Takala ja Timo Pahkala ovat olleet luottomiehiä.

Sport peluuttaa turnauksessa kaikkia sopimuspelaajiaan. Myös oletettavaa on, että maalivahdit jakavat pelit keskenään 2-1.

Ässät reiittäneet juustomaan joukkueet

Ässien harjoituskausi on lähtenyt mukavasti käyntiin. Joukkue ei ole vielä varsinaisella peliajalla hävinnyt yhtään ottelua. Alkulämmittelynä pelattu kotiottelu latvialaista ASK Ogrea vastaan sai jatkokseen viikon mittaisen leirin ja kolme ottelua Sveitsissä. Avausottelussa HC Lausanne oli porilaisia etevämpi jatkoajan jälkeen, mutta kahdessa jälkimmäisessä ottelussa Alpo Suhosen joukot onnistuivat kaatamaan kaksi Sveitsin A-liigan kärkiseuraa, kun ensin Ambri Piotta kaatui 4-1 ja turnauksen pronssiottelussa HC Davos nöyrtyi 2-5-lukemin.

Parhaana pistemiehenä neljän ottelun jälkeen on 3+1=4 tehot kerännyt Veli-Matti Savinainen. Uusista tulokkaista parhaaseen vireeseen ovat pystyneet Derek Damon ja Ville Uusitalo. Molempien pistesaldo näyttää lukemia 1+2=3. Muutenkin joukkueen onnistumiset ovat tulleet laajalla tasolla, mikä on miellyttänyt valmennusjohtoa.

Mielenkiintoisia seurattavia porilaisriveistä on ainakin vaasalaisille tuttu, jo kahdesti harjoituskaudella verkkoja venyttänyt laitahyökkääjä Marko Luomala. Lisäksi nuoret tulevaisuuden tähdet Sakari Salminen ja Jesse Jyrkkiö kannattaa pitää tarkkailun alla.

Porilaisten valmennusjohto pitää Vaasan turnausta hyvänä tapahtumana silmällä pitäen tulevaan kauteen valmistautumista.

- Vaasan turnaus on tärkeä mittari. Siitä on enää kaksi viikkoa liigan alkuun. Hyvin olemme saaneet ajettua ketjuja sisään. Joitakin kokeiluja tehdään silti vielä Vaasassa, Ässien kakkosvalmentaja Mika Pieniniemi selvitti joukkueen tiedotteessa.

Maalivahtitilanne porilaisilla on yhä liigaa varten avoin. Turnauksessa Ässät peluuttaneekin jokaisessa kolmessa ottelussa eri maalivahtia.

JYP:in kone löytää tehoja

JYP on pelannut harjoituskaudella nousujohteisesti. Marski Cupissa joukkue jäi peränpitäjäksi keskinkertaisilla otteillaan, mutta Lahden turnauksessa hurrikaaniryhmä onnistui kaatamaan Ilveksen. Finaalissa SaiPa oli voittomaalikilpailun verran parempi.

Tiistaina 26.8. JYP ja SaiPa kohtasivat jälleen Laukaan uudessa jäähallissa. JYPillä oli revanssi mielessään, niinpä se kuittasikin pelin nimiinsä 1-0. Ottelu pelattiin todella pienessä kaukalossa, mikä vaikeutti selvästi joukkueiden pelitaktiikan toteuttamista. Joka tapauksessa JYPin osalta nousi esiin tiivis puolustuspelaaminen. Puolustuksessa onkin tapahtunut suurin muutos viime kauteen.

Harjoituskauden perusteella mielenkiintoisimpia seurattavia ovat kokenut paluumuuttaja Kalle Koskinen, maalinteossakin pitkästä aikaa onnistunut ikiraataja Tuomas Vänttinen sekä tietenkin Jani Tuppuraisen loukkaantumisen paikkaajaksi hankittu Stanley Cup-voittaja Jiri Bicek. Unohtaa ei sovi myöskään TuTosta paluun hurrikaanipaitaan tehnyttä Jouni Virpiötä, joka Laukaan ottelussa pelasi ykkösvitjassa yhdessä Tuomas Pihlmanin ja Jarkko Immosen kanssa.

Vaasalaisittain erityismielenkiinnon kohteeksi noussee nuori keskushyökkääjä Filip Riska, joka jo aiemminkin on kokeillut liigapelejä JYPin paidassa. Reissu Vaasaan näyttää tuoneen Riskaan entistä enemmän kaivattua röyhkeyttä ja jopa pientä positiivista ilkeyttä.

Jyväskyläläisillä on todella laaja pelaajarinki, joten etukäteen ei voida sanoa, ketkä pelaavat ja huilaavat. Voisi kuitenkin olettaa, että viimeksi sivussa olleista ainakin Antti Virtanen, Tuomas Vänttinen ja Miika Lahti pukevat peliasun Vaasassa päällensä. Joukkue hakee harjoitusturnauksista tuntumaa tiiviiseen pelitahtiin, sillä JYP joutuu pelaamaan kamppailuitaan alkavalla liigakaudella useaan otteeseen peräkkäisinä päivinä.

Uumajan ylpeydet taas haastamaan suomalaisia

Merenkurkun toiselta puolelta saapuu jälleen kerran Björklöven ystävyyskaupunki Vaasan turnaukseen. Allsvenskanin kärkipään joukkue on esittänyt hyviä otteita aiempina vuosina, ja onkin paikallisen divarikiekon yksi suurista seuroista. Tutuin nimi joukkueessa on vaasalaiskasvatti Jussi Heikkinen. Pelicansissakin yhden kauden kiekkoillut Heikkinen on Vaasan Sportin kotisivujen haastattelussa paljastanut joukkueensa iskukykyä.

- Meillä on teknisesti taitavia pelaajia, joten ei me mitään räkäkiekkoa pelata. Enemmän yritämme pelaamalla, kiekkoa pitämällä pelata hyvin, tietysti tiukkaa puolustusta myös. Kesä on harjoiteltu hyvin ja monipuolisesti. Sen puolin joukkueen pitäisi olla hyvässä kunnossa. Nyt vielä jäällä treenikausi päällä, mutta olemme päässeet hyvään vauhtiin, ja hommat alkaa nitoutua yhteen, kertoi Sportille Heikkinen.

Björklövenin riveistä kannattaa Heikkisen mukaan seurata laitahyökkääjä Johan Forsbergin otteita. Nimekkäin seuraan siirtynyt pelaaja on Luulajasta hankittu Magnus Isaksson, sekä eteläisestä naapurista Sundsvallista siirtyneet Niklas Zetterström ja Jonas Floberg.

Björklöven on ruotsalaiseen tapaan joukkue, joka tykkää pitää kiekkoa itsellään. aiempina vuosina Björklöven on hieman ollut ongelmissa Vaasan pari metriä normaalia kapeammassa kaukalossa fyysisen pelin kanssa. Aiemmissa turnauksissa vihreät paholaiset ovat onnistuneet kaatamaan kotimaisia liigajoukkueitakin, joten mistään täytejoukkueesta ei voida uumajalaisten kohdalla puhua.

Björklövenin fanit ovat aina saapuneet paikalle isommalla ryhmällä, joten tänäkin vuonna on odotettavissa tunnelmaa ala länsinaapuri.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös