Mielipide

Vaahteralehtien teinisensaatiot

LIIGA, MAAJOUKKUE / Kolumni
Kaikki tuntevat ilmiön nimeltään Sidney Crosby. Tähän mennessä MM-kisojen puhutuimman pelaajan, jonka jokaista liikettä seurataan silmä tarkkana. Monelta on jäänyt huomaamatta, että Kanadan joukkue on täynnä tulevaisuuden huippupelaajia.

Kanadan kisajoukkuetta on koko turnauksen ajan pidetty yhden miehen show'na. Kanadan piti voittaa tai kaatua ihmelapsensa kautta. Kisojen aikana on käynyt harvinaisen selvästi esille, mikä on Sidney Crosbyn taso. Hän on jo nyt yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista, ensimmäisellä kaudellaan aikuisten tasolla.

BBC

Kaiken huuman keskellä on jäänyt huomioimatta, että Kanadan joukkueessa on harvinaisen paljon pelaajia, joiden parhaat päivät ovat vasta edessä. Crosbyn kanssa eri junioriturnauksia dominoinut ikäluokka on valmis ottamaan kirkkaimmat mitalit ensimmäistä kertaa myös aikuisten tasolla.

Kanadalaisten jääkiekkojournalistien suurin ilo on keksiä eri superketjuille erilaisia nimityksiä. Tunnetuin näistä lienee Philadelphia Flyersin 1990-luvun superketju ”Legion of doom”, LeClair-Lindros-Renberg. Koska kanadalaiset kollegatkin näin tekevät, sorrun itsekin samanlaiseen hehkutukseen.

BBC. Paitsi brittiläinen televisiokanava, myös allekirjoittaneen uusi lempinimi Kanadan superketjulle. C on jo käsitelty, sillä tarkoitetaan ketjun maestroa, kohuttua Crosbyä. Mutta keitä ovat nämä kaksi B:tä? Varmaa on, että heidän kohdallaan ei ole samanlaista kohinaa käynyt. Kokonaisuutena kentällinen on kuitenkin pyöritellyt vastustajia MM-kaukaloissa ihan miten tahtoo.

BBC, Boston Bruins ja Crosby. NHL:ssä runkosarjaan jämähtäneestä Bostonista tulee pelkästään eurooppalaista jääkiekkoa seuraaville kaksi täysin pimennossa ollutta nimeä, Patrice Bergeron ja Brad Boyes. Anteeksi ketkä, on suomenniemellä viime päivinä kyselty. Mitäs jätkiä nämä ovatkaan, jotka Crosbyn siivellä ovat nousseet koko maailman tietoisuuteen.

Ison veden takana molemmat tunnetaan jo melkoisen hyvin. Monelta on jäänyt huomaamatta, että kaksikko oli NHL:n runkosarjassa oman joukkueensa kaksi tehokkainta pelaajaa. Bergeron nakutteli perussarjassa 73 ja Boyes 69 tehopistettä. Mistään eilisen teeren pojista ei siis ole kysymys.

Maaginen 1985-ikäluokka

Kanadan joukkueessa on poikkeuksellisen paljon lahjakkuutta. Ryhmässä on peräti viisi pelaajaa, jotka ovat pelanneet tällä kaudella ensimmäisen täyden kautensa NHL:ssä. Kisoissa häikäisseellä Bergeronilla on alla tulokaskausi ennen koko viime kauden kestänyttä työsulkua.

Sattumaa tai ei, tämä ryhmä on profiloitunut myös tässä turnauksessa Kanadan kulmakiveksi. Brad Boyes on 24-vuotiaana jo ryhmän konkari, vaikka takana on ensimmäinen kausi NHL:ssä. Muut kuuluvatkin sitten nuorempaan ryhmään, joille jokaiselle MM-kisat ovat ensimmäinen aikuisten arvoturnaus.

Kanada on dominoinut viimeiset kaudet nuorten MM-kisoja. Yksi parhaimmista ikäluokista on vuonna 1985 syntyneet, joiden varassa viime kausien menestys on vahvasti ollut. Myöhemmin myös ihmelapsi Crosby liittyi menestyneeseen ikäluokkaan, kaksi vuotta nuorempana.

Tuosta 85-ikäluokasta on neljä saranapelaajaa mukana myös Riikassa. Bergeronin lisäksi takalinjoilla luutii loistavan debyyttikauden Chicagossa pelannut Brent Seabrook, joka totuttiin näkemään useiden vuosien ajan toisen nykyisen NHL-pakin, Dion Phaneufin pakkiparina.

Oma lukunsa on Philadelphian tulokaskaksikko. Romuluiset Jeff Carter ja Mike Richards vakuuttivat tulokaskaudellaan paitsi Flyersin valmentaja Ken Hitchcookin myös kaikki asiantuntijat. Ja viimeistään eilisen Kanada-ottelun jälkeen Antero Niittymäkikin tietää seurakaverinsa potentiaalin.

Matkalla menestykseen

Monen asiantuntijan mukaan Kanadan nuorten kisoja dominoineet ikäluokat ovat valmiita astumaan uudelle tasolle. Mennen NHL-kauden sekä käynnissä olevien MM-kisojen perusteella tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä. Nuorisokaarti on ollut Kanadan joukkueen ehdoton kulmakivi. Meno on ollut sellaista, mitä vanhan kaartin Brendan Shanahankin on joutunut katsomaan kateellisena vierestä.

Kanadalla on käsissään sellaista huippulahjakkuutta, mitä Euroopan maat Venäjää lukuun ottamatta voivat vain kaiholla katsella. Jo seuraavissa olympialaisissa Richards, Carter, Bergeron, Phaneuf, Seabrook ja Crosby ottavat paikkansa todellisina vastuunkantajina. Menossa on sukupolvenvaihdos, jota osittain vauhdittaa NHL:n uudet säännöt ja nollatoleranssiin siirtyminen. Se, jos mikä, sopii näille huipputaitaville, uuden sukupolven pelaajille.

Ennen Vancouverin kisoja 2010 Kanada tulee olemaan kova pala purtavaksi myös muissa arvokisoissa. Ilman maalivahtipelin romahtamista joukkue on suurin suosikki mestariksi myös Latviassa. Pahin uhka on Venäjä, jonka joukkueen rakenne muistuttaa erehdyttävän paljon team Kanadan nykyistä luomusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös