Mielipide

Vässyköistä ei ole liigatähdiksi, Nicolas

LIIGA / Kolumni
Nicolas Deschampsin on kaivettava itseluottamuksensa esiin pitääkseen työpaikkansa.

Jääkiekko on todella vaativa laji. Erinomaisen pelaajan pitää olla fyysisesti tikissä niin nopeuden, kestävyyden kuin räjähtävyydenkin osalta. Täytyy pitää pieni musta kumilaatta hallussaan sulavasti, osata laukoa ja heittää korkeita lättysyöttöjä hurjassa vauhdissa etenevälle ketjukaverille.

Vaikka kiekkoilija osaisi kaiken tämän, hänestä ei kuitenkaan tule menestyvää pelaajaa ilman röyhkeyden rajamailla liikkuvaa itseluottamusta.

Juuri tämä nyanssi raastaa tällä hetkellä Kärppien ykkössentteriksi kaavailtua Nicolas Deschampsia.

Deschamps on oikeasti hyvä jääkiekkoilija. Kanadalainen on toisen kierroksen NHL-varaus, joka vielä viime kaudella murtautui AHL:stä kolmeen otteeseen Washington Capitalsin kivikovaan hyökkäykseen. Tähän ei yllä aivan kuka tahansa.

Kun Deschampsin peliä katsoo, näkee taidon ja potentiaalin olevan olemassa. Mutta kaikki se jää varjoon, koska mieheltä itseltään puuttuu täysin luottamus omiin kykyihinsä.

Kentällä Deschamps pelaa todella näennäisesti, ei mene väleihin, ei lyö kroppaansa likoon. Deschamps ei blokkaa laukauksia, taklaa tai ota iskuja vastaan maalin edessä ja kulmissa. Sentteri ei hae kentällä onnistumisia, vaan välttelee virheitä.

Pelko ei ole hyvä lähtökohta pelata Liigassa. Liiga on nopeatempoinen taistelulätkään perustuva sarja, jossa etenkään hallitsevan mestarijoukkueen ykkösketjun keskellä ei saa mitään ilmaiseksi. Jos tähän lähtökohtaan ei ole valmis, voi pakata laukkunsa.

Haastattelin viime viikolla perättäisinä iltoina sekä Deschampsia että SaiPan maalitykkiä Dave Spinaa. Jo pelkkä herrojen kehonkieli ja ulkoinen olemus kertovat paljastavasti, miksi myös kentällä asioita tapahtuu aivan eri tahtiin.

Kun Deschamps harmitteli kielimuuria ja toivoi faneilta kärsivällisyyttä, Spina kertoi voittavansa luistelukilvassa kenet tahansa vastustajan.

Vaikka aika valuu Deschampsin tiimalasissa, tilanne ei ole mahdoton. Viime talvena Lukon ykkössentterin Aaron Gagnonin alku Raumalla oli tehottomuudessaan synkkää seurattavaa. Tilanne kuitenkin kääntyi positiiviseksi riittävän aikaisin.

Deschamps voi näyttää epäilijöilleen pisintä mahdollista nenää aloittamalla työpaikkansa pelastamisen juuri tänään. Mikäli kanadalaissentteri näyttää itsevarmalta tähdeltä Kuparisaaren lauantaisessa huutohelvetissä, Kärppien toimistolla voidaan huokaista kerrasta todella syvään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös