Mielipide

Väärässä sarjassa

LIIGA / Kolumni
Kuluva SM-liigakausi on ollut värikäs ja tarjonnut useita positiivisia yllätyksiä. Yksi asia kuitenkin on liigan peruskiveen pysyvästi hakattu: KalPan paikka liigajumbona ja SM-liigan heittopussina. Kuopiolaisten tilannetta on turha kaunistella, KalPa on väärässä sarjassa.

Reilun viikon sisällä KalPan asema sarjajumbona vankistui entisestään. Pelillisistä ongelmista kärsivä ja kriisistä kriisiin seilaava Ässät vilautti perävaloja kuopiolaisille pysyvästi. SM-liigan kiinnostavuuden kannalta on surullista, että sarjajumbo voidaan julistaa jo lokakuun loppumetreillä.

Kilpipaitojen ottelut viikon aikana puhuivat karua kieltä. Viikko sitten perjantaina JYP nöyryytti kuopiolaisia Niiralassa kuin piirisarjan juniorijoukkuetta. Kärpät-, TPS- ja Pelicans-otteluissa kuopiolaiset pääsivät numerollisesti vastustajiaan lähemmäksi, mutta pistetilin karttuminen ei ollut lähelläkään. KalPan kaatamiseen liigajoukkueille riittää puolivillainen ja haluton suoritus.

Tarkemmin ajateltuna viime kausi oli KalPalta erittäin hyvä. Yli viisikymmentä pistettä ja taistelu 13. sijasta loppukierroksille asti oli suoritus, johon kilpipaidat eivät tällä kaudella yllä. Vahvan kevään ansiosta Kuopiossa eläteltiin toiveita paremmasta. Turhaan. KalPa on jäämässä liigajumboksi kolmatta kertaa peräkkäin.

Vielä lohduttomampi tilanne on, jos mukaan lasketaan KalPan edellinen liigavisiitti. Ennen korpivaellukselle tippumistaan kuopiolaisryhmä oli liigassa viimeinen samalla tapaa kolme kertaa peräkkäin. Kuluvan kauden jälkeen KalPa on siis ollut liigajumbo kuudella viimeisellä SM-liigakaudellaan. Se on saavutus, jota ei pysty rikkomaan tulevaisuudessa yksikään muu liigajoukkue.

Ei ole ihme, että monella liigapaikkakunnalla toivotaan KalPan tilalle uutta yrittäjää.

Surkea pelaajapolitiikka

Kuopiolaisilla oli olemassa kaikki edellytykset liigassa pärjäämiseen: KalPan uusi organisaatio on vahva ja toimiva. Taustayhtiön hallituksella on niin pääomaa kuin liiketoiminta- ja jääkiekko-osaamistakin. Uusittu Niiralan monttu tarjoaa hyvät puitteet liigakiekkoiluun. Myös seuran päävalmentajalla ja toimitusjohtajalla on aito halu tehdä Kuopioon voittava jääkiekkojoukkue.

Kaikesta tästä huolimatta KalPan seurajohto on saanut asiat täydelliseen umpisolmuun ja organisaatio on kaivanut itselleen kuopan, josta nouseminen olisi kaikkien aikojen kuopiolainen jääkiekkoihme. Tähän ihmeeseen ei usko kukaan Puijonkadun ulkopuolella.

KalPan kanssa samansuuruisella pelaajabudjetilla painineet JYP, Pelicans ja Ässät nöyryyttivät kilpipaitoja kahtena edelliskautena. Tällä kaudella KalPalle perävaloja on näyttänyt jälleen kerran SaiPa, joka lähti taas kerran liigakauteen pienemmällä pelaajabudjetilla, mutta huomattavasti paremmalla joukkueella.

Kuopiossa on epäonnistuttu kaikkein tärkeimmässä. Pelaajahankinnat ovat pettäneet kausi toisensa perään uskomattomalla tavalla. Kolme kertaa Kuopiossa on yritetty kasata kilpailukykyistä pienen rahan liigajoukkuetta. Tuloksena on kolme katastrofia.

Aihio epäonnistumisen kierteelle ammennettiin jo liiganousukeväällä 2005. Kuopioon oli tarjolla KalPan mittapuulla hyviä profiilipelaajia Kimmo Koskenkorvasta lähtien, mutta heitä ei Kuopioon kelpuutettu. KalPa luotti mieluimmin sokeasti Mestis-tähtiinsä. Surkean liigakauden jälkeen savolaisten vetovoima oli mennyttä.

Heikon vetovoiman taakse on kuitenkin turha piiloutua. Tämän kauden pelaajahankinnoista vastannut urheilupäällikkö Janne Kekäläinen on epäonnistunut tehtävässään täydellisesti. Ennen asemansa virallistamistakin Kekäläinen oli mukana KalPan pelaajahankinnoissa ja vastasi muun muassa ulkomaalaispelaajista. Kekäläisen onnistumisprosentin voi jokainen laskea.

KalPa tuhlasi kolmannen kerran yli miljoona euroa Mestis-tason joukkueeseen. Joukkueesta puuttuvat voittava maalivahti, johtava puolustaja ja maalintekijä, eli kaikki menestyksen perusavaimet.

Missä muussa työpaikassa organisaation suurin epäonnistuja saisi jatkaa tehtävissään?

Roolileikkejä – ohjaajana Pekka Virta

Kekäläisen lisäksi epäonnistujiin voi listata myös päävalmentaja Pekka Virran. Innokas ja aktiivinen valmentaja onnistui KalPan A-junioreiden peräsimessä ja sai myös liigajoukkueen viime keväänä lentoon. Suuri vastuu liigajoukkueesta tuli kuitenkin Virralle liian aikaisin. Huonosta materiaalista ei ole saatu tänä syksynä parasta mahdollista irti. Myös pelaajahankintojen suhteen Virran on syytä katsoa peiliin.

Virta tuskin sai Kuopioon haluamaansa joukkuetta, mutta oli mukana valitsemassa pelaajia ja vaikuttamassa jokaiseen pelaajahankintaan. Viime kaudella turkulaislähtöinen luotsi joutui valmentamaan muiden kokoamaa joukkuetta. Nyt käsissä on Pekka Virran näköinen joukkue, mutta tulokset eivät ole edes viime kauden tasolla.

Virran suurin risti on kuitenkin epäonnistuneet roolitukset. Virta tarjosi joukkueen uusille avainpelaajille täysin uuden ja vieraan roolin sekä erilaisen vastuun. Vieraaseen rooliin joutuneet pelaavat eivät uusissa rooleissaan onnistuneet, ja päävalmentaja aloitti pelaajien julkisen arvostelun. Nyt Kuopiossa ollaankin aktiivisina pelaajamarkkinoilla. Fiksuksi toimintaa ei voi ainakaan kutsua.

Bryan Lundbohm oli KalPalle kiekollinen ykkössentteri, vaikka mies tunnettiin nimenomaan puolustavana keskushyökkääjänä. Kokenut Mikko Laine oli KalPalle tärkeä maalitykki, vaikka mies tunnettiin duunarilaiturina. Puolustaja Justin Harney oli KalPalle kiekollinen ykköspakki, vaikka mies tunnettiin lähinnä puolustuspään avuistaan.

Muut liigajoukkueet ovat näyttäneet, että pienilläkin resursseilla voi koota hyvän liigajoukkueen. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että potentiaaliselle pelaajalle voidaan tarjota ominaisuuksien mukainen tontti uudessa joukkueessa. Tässä KalPassa on epäonnistuttu lähes täydellisesti.

Toisaalta Virtaa käy lähes sääliksi. Lupaava valmentaja sai meriittilistaansa turhan tahran lähtemällä nopeassa tahdissa liigavalmentajaksi organisaatioon, joka ei pysty kokoamaan liigatasoista joukkuetta.

Luokkaretkellä Mestikseen?

Synninpäästöä on vaikea antaa myöskään hallituksen puheenjohtaja Sami Kapaselle. Naapuriseuran Seppänen on näyttänyt mitä aktiivisella johtamisella ja panostamisella saa aikaan. Samaan aikaan KalPan hallituksen puheenjohtaja tyytyy katsomaan rypemistä sivusta ison veden takaa pitäen kukkaron nyörit visusti kiinni.

KalPan tilanne ei tällä hetkellä valoisalta näytä. Pahinta asiassa on kuopiolaisittain se, ettei tulevaisuuskaan näytä yhtään valoisammalta. Kaksikolla Pennanen-Virta on palava halu rakentaa Kuopioon voittava liigajoukkue. Se on kuitenkin jatkossa yhä vaikeampaa.

KalPan vetovoiman totaalinen hiipuminen nähtiin jo viime keväänä. Pari KalPa-kasvattia valitsi mieluimmin toisen liigaseuran, pienemmän tilipussin ja pienemmän vastuun kuin kotikaupungin joukkueen. Kahden jumbokauden jälkeen Kuopioon oli vaikea saada liigatason pelaajia edes isolla rahalla.

Rämpimisen jatkuttua tälläkin kaudella ongelma vain korostuu. Millä eväin KalPa saa liigapelaajia ensi kaudeksi joukkueeseensa? Liigan avautuessa kuopiolaisorganisaatio tulee panostamaan ensi kauden joukkueeseen enemmän. On kuitenkin vaikea sanoa tuleeko tämä näkymään millään tavalla, sillä pelaajien pyytämä KalPa-lisä tulee olemaan entistäkin suurempi.

KalPan asema liigan hännillä on tukeva. Kuopiossa on harjoiteltu liigajoukkueen kokoamista kolme kertaa peräkkäin surkein tuloksin. Päävalmentaja Virta totesikin osuvasti KalPan olevan luokkaretkellä. Tällä hetkellä näyttää pahasti siltä, että tuo luokkaretki voi päätyä Mestikseen.

Osa KalPa-kannattajistakin toivoo jo paluuta alemmalle sarjatasolle. Kuopiolaisten asema liigan hännillä on kuitenkin pariksi kaudeksi turvattu, sillä Mestiksestä liiganousijaa on vielä vaikea löytää. Kuihtuva Etelä-Savo ei liigajoukkuetta elätä ja Sportin toiminta ei ole riittävän suunnitelmallista. KalPan ainoa putoamisuhka tuleekin Turusta, mutta TuTonkin projekti on keskeneräinen, mutta vain toistaiseksi.

Todennäköistä onkin, että kuopiolaiskatsojat saavat nauttia sarjajumbon asemasta vielä parin kauden ajan, kunnes lopulta Mestis ottaa omansa.




Kirjoittaja on Jatkoajan KalPa-toimituksen entinen seuravastaava, nykyisin Jyväskylässä majaansa pitävä vapaa toimittaja. Puukkonsa teroittaneen ikipessimistin mielipiteet eivät edusta Jatkoajan virallista linjaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle