Mielipide

Väripilkkuja harmaudessa - TPS:n todistukset

LIIGA / Kolumni
Vähäisillä odotuksilla kauteen lähteneen TPS:n riveissä oli tilaa nousta isoihin otsikoihin. Muutamat käyttivät tilaisuuden hyväkseen, mutta pääasiasiassa odotukset täyttyivät tai alittuivat hieman. Joukkoon mahtui myös täydellisiä turisteja.

Yksilötasolla TPS:n ongelma oli sama kuin koko joukkueenkin suhteen. Tasaisuus puuttui. Monet väläyttelivät ajoittain hyvin, mutta hävisivät nopeasti näyttämöltä. Vain harvat pystyivät tasaiseen suorittamiseen läpi kauden ja vielä harvemmat nostivat tasoaan pelien edetessä.

Jatkoajan Turun toimitus arvioi mustavalkoisiin pukeutuneiden pelaajien suoritukset perinteisellä asteikolla 1-5 (kolme seuralogoa tarkoittaa odotuksia vastanneita peliesityksiä).

Maalivahdit

Alexander Salak (voitot-tasapelit-tappiot: 7-6-12, päästetyt maalit per ottelu: 2,59, torjuntaprosentti: 91,46)

Raakileena Turkuun tulleen Salakin kehityskäyrä yllätti monet. Paransi otteitaan tasaisesti kantaen loppukaudella ykkösvahdin aseman kelvollisesti. Kevään tärkeillä hetkillä nuori vahti kuitenkin ailahteli. Salakin sopimus kattaa myös ensi vuoden.

Juha Kuokkanen ( 11-5-15, 2,99, 89,44)

Aloitti kauden erinomaisesti ollen marraskuun maaottelutaukoon asti selkeä ykkösvahti. Hyvien otteiden myötä odotukset nousivat. Kuokkanen hukkasi kuitenkin otteensa kauden edetessä ja menetti keväällä ykkösvahdin aseman. Vuodenvaihteen jälkeen epäonnistumisia lähes joka ottelussa. Jatkaa TPS:ssa myös ensi vuonna.

Puolustajat

Marko Kiprusoff (ottelut: 54, tehopisteet: 4+22=26, tehopörssi: -12, jäähyminuutit: 10 min)

Joukkueen suoritusvarmin pelaaja pelasi läpi kauden omalla tasollaan ailahtelematta suuntaan tai toiseen. Kauden yksittäiseksi kohokohdaksi nousi tammikuussa Ässien verkkoon sooloiltu coast-to-coast-maali. Kiprusoff jatkaa Turussa kevääseen 2010 asti.

Aki Berg (14, 0+6=6, +3, 28 min)

Joukkueen kapteeni oli pitkään sivussa olkapäävamman vuoksi. Tositoimiin palattuaan oli toipilas, eikä täysin kyennyt vastaamaan koviin odotuksiin. Puolikuntoisenakin kuitenkin pakiston parhaita. Bergin sopimus kattaa myös ensi kauden.

Juho Jokinen (42, 0+5=5, -6, 16 min)

Sai peliaikaa ja vastuuta reilusti, mutta ei kyennyt hyödyntämään sitä. Suoritustaso heilahteli valtavasti, joka söi miehen itseluottamuksen. Lähti tammikuussa hakemaan Oulusta uutta nousua uralleen.

Antti Halonen (53, 2+8=10, -9, 104 min)

Alkukankeuden jälkeen esiintyi miesmäisesti ja pelasi pääsääntöisesti varsin kypsää peliä. Rutiinin myötä peruspuolustaja intoutui toisinaan myös pelaamaan hyökkäyssuuntaan. Oli myös ainoa edes hieman fyysisempi TPS-pakki. Otteet lupailevat hyvää ensi kautta ajatellen. Halosen sopimus jatkuu kevääseen 2009.

Tero Konttinen (10, 0+2=2, -3, 4 min)

Omaa hyökkäyssuuntaan tiettyä potentiaalia, mutta puolustajan pitäisi osata ainakin välttävästi myös puolustaa. Hyökkäyssuuntaan Konttisesta ei ollut juurikaan apua. Omassa päässä hirveitä hasardeja lähes joka ottelussa. Konttisen sopimus jatkuu vielä kaksi vuotta.

Lee Sweatt (56, 15+18=33, -12, 42 min)

Yllätti alkukaudella kaikki hyvillä esityksillään. Pelisuoritusten myötä kasvaneita odotuksia Sweatt ei täysin kyennyt keväällä täyttämään. Teki komeat pisteet, mutta vastapainona omassa päässä tuli ajoittain karmeita virheitä. Sweattin hyökkäysinto johti myös lukuisiin TPS-päähän tulleisiin ylivoimahyökkäyksiin. Sweattin ura jatkuu ensi kaudella Itävallassa.

Joonas Järvinen (50, 1+3=4, -7, 14 min)

Puskista tulleen Järvisen alkukausi oli erinomainen. Pitkä kausi alkoi loppua kohden hieman näkyä nuorukaisen otteissa. A-juniori-ikäisenä veti kuitenkin läpi koko kauden ilman suurta notkahdusta. Järvisellä on sopimus TPS:n kanssa ensi vuodesta.

Simon Backman (51, 0+1=1, -4, 6 min)

Yritti parhaansa mukaan, mutta potku ei yksinkertaisesti riitä liigatasolle. Pyöri koko kauden ylimääräisenä pakkina pelaten hajanaisia jämäminuutteja. Tippui kauden lopussa kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle, kun muu puolustus oli terveenä. Backman ei jatka TPS:ssa enää ensi kaudella.

Jesse Saarinen (54, 2+1=3, -8, 44 min)

Saarisen peruspelaaminen ei tällä kaudella enää riittänyt liigavauhdissa pysymiseen. Itseaiheutettu kiire omassa päässä johti usein kaameisiin virheisiin, joista vastustaja rokotti. Saarinen lopetti pelaajauransa päättyneeseen kauteen.

Hyökkääjät

Mikko Rautee (53, 9+17=26, +3, 63 min)

Rautee hoiti oman ruutunsa kunnialla ollen joukkueen tasaisin sentteri. Otti aloituksia hyvin ja oli isossa roolissa alivoimapelaajana. Rautee ei jatka Turussa liigaa.

Teemu Ramstedt (38, 3+3=6, -6, 10 min)

Ramstedt ei nostanut tasoaan sille tasolle, joita taidot edellyttäisivät. Peliaikaa olisi ollut otettavissa, mutta suoritustaso oli sillä tasolla, että mies heilui koko ajan kokoonpanon rajamailla ja peliminuutteja kertyi vain muutama ottelua kohti. Siirtyi tammikuussa Mestikseen KooKoon riveihin.

Niko Mikkola (14, 4+1=5, -2, 10 min)

Tammikuussa joukkueeseen liittynyt Mikkola toi kokemusta joukkueeseen. Pitkä pelaamattomuus näkyi rajusti, vaikka yritti kovasti joka ilta. Ei jatka.

Tommi Laine (53, 0+2=2, -14, 6 min)

Isompi ruutu olisi ollut otettavissa, mutta Laine ei sitä ottanut. Pelisilmä ja kädet eivät riittäneet. Roikkui kokoonpanossa mukana pelaten harvakseltaan. Tilastot jäivät kovin karuiksi. Laine teki uuden vuoteen 2010 asti ulottuvan sopimuksen.

Tomas Sinisalo (47, 3+9=12, -17, 12 min)

Esitti Rauteen rinnalla ajoittain oireita jääkiekosta, mutta suurimman osan kaudesta seilasi kuutamolla. Sai jo hyvissä ajoin jatkosopimuksen, joka ilmeisesti täytti mahan. Ei tehnyt maaliakaan sen jälkeen, kun oli jatkopahvin allekirjoittanut.

Johannes Alanen (42, 6+0=6, -19, 4 min)

Nelosketjun miehiä pitäisi aina olla omasta takaa. Turha hankinta, joka soti joukkueen strategiaa vastaan. Ei tuonut minkäänlaista lisäarvoa turkulaisten peliin. Alanen ei urheile Palloseurassa ensi kaudella.

Max Kolu (56, 2+6=8, -9, 48 min)

Kolulta ei kukaan odottanut mitään, toivottavasti. Molemmat liigauran maalit osuivat samaan peliin. Pelasi omaa peliään yritteliäästi koko kauden, vaikka tulokset jäivät vähiin. Omaa hurjan kulttipelaajapotentiaalin, joten jatkaa kannattajien iloksi TPS:ssa myös ensi kaudella.

Lassi Kokkala - (22, 0+1=1, 0, 0 min)

Olematon peliaika. Ei arvostella.

Markku Hurme (51, 13+11=24, -12, 38 min)

Toi joukkueeseen kokemusta ja kaivattua syvyyttä. Hoiti oman hommansa kentällä moitteetta. Oli kentän ulkopuolella tärkeä isähahmo joukkueelle. Ei jatka TPS:ssa.

Tuomas Suominen (51, 10+9=19, +4, 14 min)

Suomiselta odotettiin paljon. Toinen SM-liigakausi muodostui kuitenkin vaikeaksi. Loukkaantumisesta toipuminen hidasti alkukautta ja myös henkisesti Suomisen esitys vaikutti takkuiselta. Potentiaalia TPS:n johtavaksi hyökkääjäksi, mutta ei saanut kapitalisoitua sitä tällä kaudella. Sopimus jatkuu kevääseen 2009.

Toni Jalo (9, 1+1=2, 0, 2 min)

Vähäisellä peliajalla pelasi ennakkoluulotonta peliä. Oli aina kentälle päästyään näkyvä. Jatkaa TPS-paidassa.

Antti Reivonen (17, 1+2=3, +2, 0 min)

TPS:n kauden positiivisimpia yllättäjiä. Lunasti pelipaikan ennakkoluulottomilla esityksillään. Pelasi nousujohteisesti, kunnes kiusallinen olkapäävamma lopetti miehen kauden ennen aikojaan. Reivosen sopimus jatkuu kevääseen 2010.

Matti Aho ( 55 8+15=23, -3, 56 min)

Ei mitään uutta ahonlaidalta. Mies hoiti kolmosketjun ruutunsa kunnialla ja oli isossa roolissa alivoimalla. Ahon liigaura jatkuu ensi kaudella Tapparan paidassa.

David Lundbohm (45 11+14=25, -4, 28 min)

Kauden alussa Lundbohm väläytteli hetkittäin ja oli ajoittain kelvollinen ykkössentteri. Miehen käyrä oli kuitenkin pahasti laskeva. Katosi kuvasta nopeasti ja vajosi kauden mittaan jopa vaihtopenkin lämmittäjäksi. Ei jatka Turussa.

Antti Erkinjuntti (56, 9+16=25, -8, 18)

Saapuessaan Turkuun Erkinjuntti oli fyysisesti täysin raakile. Jos fysiikka olisi ollut alusta asti mitenkään liigatasoa, olisi kilpaillut tosissaan vuoden tulokkaan pystistä. Kehityskäyrä oli kuitenkin komeassa kulmassa lähes koko kauden. Pelien myötä sai itseluottamusta ja uskalsi käyttää enemmän ja enemmän kiekollista osaamistaan. Keväällä pärjäsi myös fyysisesti liigavauhdissa, vaikka hieman väsähtikin. Ensi vuodelta lupa odottaa paljon.

Aki Uusikartano (7 1+3=4, -3, 6 min)

AUK tuli Turkuun tammikuun lopussa. Keskenkuntoinen Uusikartano ei ainakaan tällä kaudella ollut ykkössentterin tasoa. Potentiaali jäi väläyttelyn asteelle. Jatkaa Turussa seuraavat kaksi vuotta. Ensi vuonna odotetaan pelaamista isossa roolissa.

Teemu Laine (51, 17+28=45, -3, 68 min)

Ylitti odotukset. Oli välillä maaginen hinaten ajoittain musta-valkoista joukkuetta lähes yksin kohti pudotuspelejä. Matkan varrella teki muun muassa TPS:n peräkkäisten pisteotteluiden ennätyksen. Hyytyi keväällä kuitenkin pahasti. Pelin takkuillessa keskittyi jälleen enemmän kiukutteluun kuin kiekkoon. Pelasi kuitenkin kokonaisuutena uransa parasta kiekkoa. Ensi vuonna odottavat isommat rahat kovemman profiilin joukkueessa.

Hankintapolitiikka: Hylätty

Hrdina, Johansson, Morrison, Fulghum... Alkukaudesta TPS:lta puuttui ykköskenttä ja sitä etsittiin kuumeisesti raahaamalla ulkomaalaisia artistisopimuksilla joukkueeseen. Kenestäkään ei ollut minkäänlaista hyötyä joukkueelle. Peliesitykset olivat olemattomat, eikä pukukopissakaan nuorista pelaajista varmaan tuntunut hyvältä, kun tuntemattomat soturit tulivat muutamaksi peliksi viemään pelipaikkoja.

TPS markkinoi itseään nuorena ja nälkäisenä. Muutamien kotimaisten hankintojen jälkeen Palloseura ei kuitenkaan ollut niinkään nälkäinen eikä erityisen nuori. Seurajohdossa on syytä miettiä, onko kolmekymppisiä nelosketjun miehiä järkeä ottaa joukkueeseen, jos heillä ei ole joukkueelle muuta annettavaa kuin ikävuodet. Tammikuun lopun pelaajaruljanssin jälkeen TPS ei voittanut kuin yhden ottelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle