Mielipide

Uusinta viime kaudesta

LIIGA / Kolumni
Viime kauden tapaan Blues ja Tappara kohtaavat puolivälierissä. Ottelun lähtökohdat ovat kuitenkin varsin erilaiset viime kauteen nähden, vaikka samoja elementtejäkin on olemassa.

Päävalmentajat ovat molemmilla joukkueilla edelleen samat, vaikka Bluesin valmennustiimi on vahvistunut Ted Satorilla. Sator onkin varmasti tärkeä lenkki joukkueen viime kautta paremmassa menestyksessä. Myös suuri osa pelaajista on samoja.

Paljon on kuitenkin myös muuttunut viime kaudesta. Vuosi sitten Tappara voitti runkosarjan ja Blues oli kahdeksas. Ennakkosuosikista ei ollut silloin mitään epäselvyyttä. Tappara voitti ottelusarjan suoraan kolmessa ottelussa, vaikka Blues tekikin jokaisen ottelun avausmaalin. Nyt kotietu on Bluesilla, ja sijoitukset ovat 4 ja 5. Ottelupari onkin ennakkoon tasaisin.

Onko Tappara oppinut läksynsä?

Tappara on pelannut loistavaa kiekkoa Jukka Rautakorven valmennuskauden ajan. Hyvistä esityksistä mestaruus on jäänyt saavuttamatta. Onko kahden viime kauden finalisti sitten oppinut aikaisemmasta? Nopeasti ajateltuna ei. Tänä vuonna runkosarja sujui aikaisempia kausia heikommin. Toisaalta nyt näyttää siltä, että joukkue on oikeaan aikaan iskussa. Näkemykseen yhtyi myös Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi sunnuntain ottelun jälkeen.

- Meidän ryhmä uskoo tähän juttuun. Olemme saaneet tämän paketin kuntoon tammikuun toisella viikolla. Sen jälkeen en ole nähnyt joukkueelta enää yhtään kokonaisuutena huonoa peliä, totta kai yksittäisiä virheitä tulee ja pelejä on hävitty.

Yksilöt vs. joukkue

Bluesin ja Tapparan välisen ottelusarjan tekee mielenkiintoiseksi myös se, että joukkueet ovat varsin erilaisia. Bluesin joukkueesta löytyy huippuyksilöitä, jotka ratkaisevat omalla henkilökohtaisella taidollaan, kun puolestaan Tappara luottaa joukkuepeliin ja tasaisuuteen. Toisaalta pitää muistaa, että myös Blues on pelannut kaudella vahvasti joukkueena.

- Bluesissa on loistavia yksilöitä se on heidän suurin vahvuus. Siellä on yksittäisiä pelaajia, jotka ovat tämän liigan kärkipuolella ja nimenomaan hyökkäyspäässä. Nyt kohtaa kaksi erilaista joukkuetta eli yksilöistä kautta tehty joukkue ja tavallaan meidän tällainen vähän kuin joukkueena koottu joukkue. Sama tilanne oli viime vuonna, kommentoi Rautakorpi tulevaa pudotuspelivastustajaa.

Bluesin taitavien hyökkääjien kanssa pitää olla tarkkana. Erityisesti parivaljakko Caloun&Hurme on tehnyt liigassa tuhoisaa jälkeä. Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi myönsikin, että espoolaisjoukkueen tähtiin on kiinnitetty huomiota.

- Kyllä olemme jotain miettineet. Katsotaan sitten tiistaina. Vieraskentällä on tietysti vähän eri tavalla vaihtoehtoja.

Rautakorven mukaan myös Espoon pienellä kaukalolla on ottelussa merkitystä. Joukkueen tarvitsee pelata hieman eri tavalla, jos verrataan esimerkiksi pelaamiseen Raksilassa Kärppien vieraana.

- Pienempään kaukaloon menemme, se on aika merkittävä asia. Pienessä kaukalossa pitää olla terävämpi, isot kaarteet eivät toimi siellä. Espoossa on kuitenkin pienin kaukalo koko tässä liigassa. Espoon kaukalo on saman levyinen kuin Hakametsässä, mutta se on lyhyempi. Kyllä eron huomaa kun siellä pelaa.

Kuivalainen viimeisenä lukkona

Tapparan maalin suulla aloittaa todennäköisesti Pasi Kuivalainen. Myös Mika Lehto on valmis torjuntatöihin, ja todennäköisesti torjuntavuoro saattaa tullakin jossain vaiheessa. Tapparan maalivahtiosasto on alkukauden sekoilujen jälkeen saatu kuntoon. Ainoa kysymysmerkki on kokemuksen puute kovista peleistä. Toki Pasi Kuivalaisella on kokemusta finaalipeleistäkin, mutta nämä kokemukset ovat kahdentoista vuoden takaa. Viimeisimmät kovat pelit Kuivalaisella ovatkin karsintaotteluita.

- Maalivahtipeli on pudotuspeleissä erittäin tärkeä asia. Uskon, että se on meillä ainakin kunnossa. Ensimmäinen kierros pelataan neljästä voitosta ja tarvitsemme leveyttä myös tällä osastolla. Olen luottavainen meidän maalivahteihin, kommentoi Rautakorpi veräjänvartioiden merkitystä.

Tapparan maalivahtikaksikon edessä pelaa kova puolustus. Kirvesrintojen jokaisella puolustajalla on maajoukkuekokemusta. Myös puolustuksen kiekolliseen pelaamiseen on tullut helpotusta. Jiri Marusak hankittiin kesken kauden paikkaamaan loukkaantunutta Jyrki Välivaaraa. Marusak on yhä kirjoittamaton kortti, mutta voi nousta pudotuspeleissä avainpelaajaksi. Tshekkipeluri on joukkueen ainoa oikea käsi alhaalla ampuva puolustaja. Zlinistä tulleen pelaajan lyöntilaukaus onkin erittäin terävä, mutta Marusakin ruuti on ollut toistaiseksi vielä märkää.

Suurin kysymysmerkki on Tapparalla hyökkäyskalusto. Jussi Tarvainen on pelannut vaisun kauden, eikä Tom Bissettin ja Lasse Jämsenin onnistumisesta pudotuspeleissä ole varmuutta. Toisaalta Marko Ojanen ja Esa Pirnes ovat pelanneet loistavan kauden ja heiltä odotetaan varmasti pirteitä otteita myös pudotuspeleissä.

Bluesin eteneminen playoffseihin

Bluesin nousu alkoi liigan toisella neljänneksellä, vaikka niihin aikoihin Jarmo Myllys ja Mika Oksa loukkaantuivat. Kun maalille tulivat Jere Myllyniemi ja Sami Heinonen, puolustajat saivat otettua itseään niskasta kiinni ja parantamaan peliään. Toki pelkästään puolustajien ansioksi nousua ei voi lukea: Blues-maalivahdit olivat kovassa iskussa ennen joulua.

Tammikuu oli viime kauden tapaan Bluesille heikko, ja sisälsi mm. kolme tappiota joukkueille, jotka jäivät pudotuspelien ulkopuolelle. Myllyksen paluu oli parin tuntumanhakuottelun jälkeen hieno: peräkkäiset nollapelit TPS:ää ja Pelicansia vastaan. Senkään jälkeen ei Myllyksen piikkiin voi tappioita laittaa.

Playoff-paikka varmistui virallisesti helmikuun toiseksi viimeisellä viikolla ja kotietu toiseksi viimeisellä kierroksella. Runkosarjasijoitus on Bluesin liigahistorian paras - aikaisempi ennätys oli kuudes sija kuuden vuoden takaa.

Avainmiehet, Blues

Bluesin tärkeimmät yksittäiset pelaajat ovat Jarmo Myllys ja Jan Caloun. Myllys on ollut maalillaan varma koko helmi- ja maaliskuun ajan. Lepovuorojakin hän on saanut - Ässiä ja HIFK:ta vastaan Myllys ei ollut edes kokoonpanossa.

Jan Caloun sijoittui pistepörssin kakkoseksi tasapistein Tomas Kucharcikin kanssa. Tällä kaudella Caloun on myös jättänyt jäähyilyn lähes kokonaan. Tuloksena vain kolme kahden minuutin rangaistusta.

Runkosarjan tason säilyttämistä edellytetään myös Calounin ketjukavereilta Markku Hurmeelta ja Teemu Elomolta, ikitaistelija Kari Kaltolta sekä puolustuksen ykkösnimeltä Jiri Vykoukalilta.

Toisaalta Bluesissakin on pelaajia, joiden pitää parantaa tasoaan. Kapteeni Juha Ylönen etunenässä, mutta samaa voi sanoa myös Marko Tuomaisesta, ja runkosarjan lopun heikosti pelanneista Mike Stapletonista ja Peter Sarnosta. Sarno ei pelannut HIFK:ta vastaan, ja on mahdollista, ettei miehen asenne kelpaa Hannu Kapaselle vieläkään.

Ottelusarja on sellainen, mikä voi venyä jopa seitsemään otteluun. Kotiedulla ei välttämättä ole suurta merkitystä, sillä kotijoukkue ei voittanut yhtään runkosarjan kamppailuista. Luvassa on varmasti tasaisia otteluita.

Jatkoajassa nyt myös Bluesin päävalmentajan Hannu Kapasen haastattelu

» Lähetä palautetta toimitukselle