Mielipide

Uusi palapeli koottavana

LIIGA / Kolumni
Ässien toimistolla ei voida jäädä nauttimaan mestaruudesta kovin pitkäksi aikaa. Ensi kauden joukkueen kasaaminen on vielä pahasti kesken.

Ässät on kokemassa viimeisiltä kausilta tutun ilmiön. SM-liiga on pieni sarja ja Pata on vielä liigatasollakin korkeintaan keskikokoinen joukkue. Mestaruusjoukkueella ei ole mitään mahdollisuutta pitää kiinni parhaista pelaajistaan kun pelaajat ovat lähdössä ympäri maailmaa.

Antti Raanta ja Joel Armia ovat lähdössä kohti Pohjois-Amerikkaa. Shaun Heshka on jo voinut pakata matkalaukkunsa idän matkaa varten. Mestaruusjoukkueesta poistuvat myös Aki Uusikartano, Juha Järvenpää, Jani Honkanen, Daniel Brodin, Aki Juusela, Nico Aaltonen ja Patrik Moisio.

Kun Michael Ryan ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä Suomessa ensi kaudella pelaa, on hyökkäys kokemassa täyden muodonmuutoksen. Patapaitoihin olisi löydettävä uudet johtohahmot, mukaan lukien kärkilaiturit ja kärkipuolustaja. Maalivahtiosasto on jo sementoitu Juuso Riksmanin ja Rasmus Rinteen hankinnoilla.

Veli-Matti Savinaisen kanssa Ässillä on vielä toistaiseksi sopimus, mutta hän on jo pidemmän aikaa tähynnyt kohti itää. MM-kisoissakin pelanneelle laiturille ei kuitenkaan ainakaan vielä ole tehty tarjousta ruplajäiltä. Mikäli laituri jatkaa Ässissä, kyseessä on patapaidoille todellinen lottovoitto.

Mutta jäi Savinainen tai ei, nyt testataan urheilujohtaja Mika Toivolan kykyjä oikein urakalla.

Toivolan meriittilista urheilujohtajana on tähän mennessä ollut vakuuttava. Hänen aikanaan joukkueeseen on tullut Heshkan, Brodinin ja Ryanin lisäksi muun muassa Radek Smolenakin, Stephen Dixonin, Jyri Marttisen ja Eero Elon kaltaisia nimiä. Jokainen näistä hankinnoista osoittautui loistaviksi vahvistuksiksi patapakkaan.

Mutta lopulta kukaan ei ole virheetön. Ei varsinkaan Mika Toivola.

Jokainen, joka kasaa jääkiekkojoukkueen, tekee myös hutiostoksia. Täysiä hutiostoksia ei Poriin ole montaa tullut ja listaan voidaan lähinnä luetella Jakub Sindel, Tuomas Pihlman ja Moisio. Huteja ei parane tulla ensi kaudeksikaan.

Urakka on valtava. Ässien kanssa samoista huippupelaajista taistelee joukkueita KHL:stä, Ruotsista, Sveitsistä ja Saksasta, kenties jopa Pohjois-Amerikasta. Rahallisesti Pata jää useimmiten muiden jalkoihin. Houkuttimeksi ei siis riitä pelkästään nippu euroja, vaan pelaajia täytyy houkutella Poriin muilla keinoilla tai löytää hyviä pelaajia halvalla.

Yhtälö ei ole helppo, sillä Ässiin ei näytä olevan kovaa tungosta mestaruudenkaan jälkeen. Uusia sopimuksia on tullut vähän ja jäljellä oleville paikoille tarjotaan pelaajia yli porilaisten maksukyvyn. Kamil Kreps ja Henri Heino ovat hyvä alku, mutta eivät yksinään lopullinen ratkaisu. Tuomas Huhtanen ja Valtteri Parikka puolestaan ovat pelkästään leveyshankintoja.

Jäljellä oleva urakka on vielä iso. Löytääkö Toivola sopuhintaan tarvittavat palapelin palaset vai romahtaako Ässät sarjataulukon häntäpäähän?

» Lähetä palautetta toimitukselle