TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00
Mielipide

Uusi kausi, uudet kujeet

LIIGA / Kolumni
SaiPassa viime kausi on unohdettu ja tähän kauteen lähdetään uusin eväin. Pelaajapuolella muutoksia on tapahtunut ja valmennuksessa on panostettu pelaajakokemukseen. Viime kaudesta ei puhu enää kukaan ja kukapa sitä edes muistaisi?

Pelaajatilanne hallinnassa, osittain

SaiPa sai pakkansa kasaan jo hyvissä ajoin. Kevään siirtomarkkinoilta saatiin suurin osa tarvittavista pelaajista ja Aki Uusikartanon ja Teemu Riihijärven hankintojen myötä pelaajapakka saatiin viimeisiä paikkoja myöten täyteen.

Ensi kaudella SaiPassa painotetaan taidon roolia. Isoja rymyäjiä joukkueessa ei juurikaan ole, mutta kovan paikan tullen joukkueesta löytyy vastaanlaittajiakin.

SaiPassa mennään kuitenkin jälleen ensi kaudellakin hyvin pienellä ringillä. Pelaajabudjetti ei anna periksi suurten seurojen malliin 25-30 pelaajan pitämistä ringissä mukana. Loukkaantumisia joukkueen pelaajisto ei kestä. Jo pelkästään kahden pelaajan ollessa loukkaantuneena riittää valmennusjohdolla päänraapimista. Omista junioreista kaikki kehityskelpoiset miehet ovat jo mukana ja muualtakaan miehiä ei niin vain kesken kautta saada.

Pelaajat ovat siis osittain vaihtuneet viime kaudesta, mutta mitä muuta on tehty että viime kauden sekoilut eivät toistuisi vai toistuvatko sittenkin? ”Luotto on ihan sataprosenttinen, että se ei tule toistumaan”, toteaa Antti Hulkkonen asiaa häneltä kysyttäessä. Mitä on joukkueen kanssa tehty eritavalla että katastrofi ei toistu, Antti Hulkkonen. ”Ollaan ryhdytty tekemään hommia – vedetty haalarit päälle. Ruvettu harjoittelemaan kovempaa ja peruskunto on tällä hetkellä parempi. Eihän tuollaista viime kauden tapaista millään silmänkääntötempuilla muuteta. Kova työnteko, jonka määrä ja laatu on parempaa. Ajatus pelistä on myös muuttunut. Ollaan enemmän maskimiehiä eikä takamiehiä, taistellaan maalin edessä eikä päästetä itseämme helpolla.”

Valmennuspuolella pelaajakokemusta

SaiPan valmentajina ensi kaudella toimivat vanhat pelikaverit Petri Skriko ja Hannu Järvenpää. Skriko kokeili liigajoukkueen vastuuvalmentamista jo viime kaudella, kun Teijo Räsäselle osoitettiin ovea kesken kauden. Joukkue oli kuitenkin muuttunut ja heikentynyt sen verran, että varsinaista näytettä valmennustaidosta ei saatu.

Skriko ja Järvenpää ovat kuitenkin valmentajina vielä noviiseja. Paineiden kanssa ja niiden edessä toimiminen on vielä kääntämätön kortti, joten kaksikolla riittää todisteltavaa. Omat pelaajaurat molemmilla kuitenkin ovat sellaista meriittilistaa, että niiden luulisi helpottavan tilannetta.

Maalivahdit, nuoria lupauksia täynnä.

Tomas Duba, Juha Kuokkanen ja Ville Hostikka hoitavat ensi kaudella SaiPan maalin vartioimisen. Duba oli viime kaudella selkeä ykkönen, mutta tällä kaudella hän saa varmasti kovemman vastuksen Kuokkasesta. Hostikan rooli on pelata junioreissa sekä availla luukkua liigapeleissä kun Kuokkaselle tulee peliesteitä armeijan vuoksi.

Duba torjui viime kaudella hieman alle 90 % hänelle tulleista vedoista. Tämä oli kuitenkin aivan kohtuullinen taso, sillä puolustuksen taso ja sen mukaan laukausten lähtöpaikkakin vaikutti merkittävästi asiaan.

Kuokkanen on SaiPan omia kasvatteja ja odotukset hänenkin kohdallaan ovat kovat. Viime kaudella U20-kisoista pronssimitali kaulassaan kotiin palannut maalivahti ei voi olla heikko lenkki.

Kaiken kaikkiaan maalivahtiosasto on täynnä nuoria lupauksia, joista toistaiseksi kuitenkin vain Duballa on NHL-varaus.

Puolustus, kokematonta mutta todella lupaavaa

Joukkueen puolustus ensi kaudella on todella kokematon. -75 syntynyt Petri Kokko on joukkueen kokenein puolustaja. Kokko nousi viime kaudella joukkueen ehdottomaksi ykköspuolustajaksi Juri Kuznetsovin väsyessä jo alkukaudesta ja Jan Huokon jäädessä pieneen ja epämääräiseen rooliin. Kokon polvi on tähystetty, mutta miehen pitäisi onneksi olla kunnossa jo ennen kauden alkua.

Antti Hulkkonen pelasi todella lupaavasti harjoituspelit viime kaudella ja ansaitsi try-outin kautta sopimuksen itselleen. Kauden edetessä otteet kuitenkin hiipuivat ja mies vaipui massaan. Tällä kaudella harjoituspelit ovat kuitenkin osoittaneet selkeitä kehittymisen merkkejä. Taso ei enää ole ailahdellut ja Hulkkonen onkin noussut joukkueensa runkopakiksi.

IFK:sta SaiPa hankki kevään korvalla Aki Tuomisen. Tuominen oli joutunut IFK:ssa fanien hampaisiin, mutta SaiPassa miehelle vielä löytyi luottoa. Entisten valmentajien mukaan miehellä on potentiaalia vaikka kuinka paljon, sen esiin saaminen vain vaatii pienempiä paineita ja omaa työrauhaa. Tuominen on kärsinyt pienistä ja ikävistä loukkaantumisista melkein koko jääharjoituskauden joten miehen todelliset taidot ovat vielä testaamatta.

Frantisek Bombic tuli SaiPaan try-outille heti surullisen viime kauden päätyttyä. Bombic vakuutti valmennusjohdon ja seurajohdon ja sai sopimuksen täksi kaudeksi. Bombic tuo SaiPan puolustukseen sinne paljon kaivattua kovuuttaa ja voisiko jopa sanoa "sulaa hulluutta". Kenenkään suuntaan ei kumarrella ja haaste otetaan aina vastaan. Lisäpotentiaalia miehelle tuo loistava lämäri, jonka odotetaankin toimivan ensi kaudella ylivoimassa. Voimaa Bomb-manilla on kuin pienessä kylässä.

SaiPan uudet puolustajat Tuominen ja Bombic tulevat ottamaan suuren roolin joukkueen puolustuksessa ja Antti Hulkkosen mielestä molemmat ovat tervetullut lisä pakistoon. ”Ihan hyviä kavereita molemmat. Juuri tämä Bombic, joka tuli Tsekeistä on aika kova luu sanan kaikessa merkityksessä. Erittäin tervetullut hankinta, samoin kuin Tuomisen Aki, joka on erinomainen luistelija.”

SaiPan puolustajakahdeksikon täydentävät neljä kappaletta viime kauden A-junioreiden Suomen mestareita. Harri Tikkanen, Matti Hana, Juha Pursiainen ja Antti Weckström.

Tikkanen on ollut edustusjoukkueen mukana jo kaksi kautta ja nyt alkaa kolmas. Tikkanen tuo puolustukseen kiekollista osaamista ja liikkuvuutta. Maalinedustan siivoaminen jätetään kuitenkin voimanpesä Hanalle.

Hana pääsi viime kaudella haistelemaan liigavauhtia. Täksi kaudeksi tuli kuitenkin jo "ihan oikea" sopimus ja Hana nähdäänkin melko suurella todennäköisyydellä koko kauden ajan SaiPan edustusjoukkueen paidassa. Hanan rooli tulee olemaan maalinedustan puhdistaminen siellä pesivistä "oudoista tyypeistä." Allekirjoittaneen veikkaus kauden yllättäjäksi.

Juha Pursiainen on erikoinen tapaus. Tämä hieman taiteellisen vaikutelman itsestään antava puolustaja omaa valtavan potentiaalin, mutta sen esiin saaminen onkin sitten aivan eri asia. Hyvänä päivänä Pursiainen on todella hyödyllinen pelaaja joukkueelleen jokaisella osa-alueella, mutta huonona… Ensi kausi on Pursiaiselle todellinen näytön paikka.

"Pikku-Keni" Weckström on toisen polven kiekkoilija. Jo pienestä pitäen hallilla pyörinyt Antti on kehittynyt kiekollisessa roolissaan huomattavaa vauhtia ja ensi kaudella liigapaikan vakiinnuttaminen ei ole ollenkaan hankalaa. Taitavia ja rauhallisia kiekollisia pakkeja ei Suomessa ole ollenkaan liikaa, itse asiassa he ovat kohta harvinaisia. Pienellä painon ja lisävoiman hankinnalla liigapaikka ja pitkä ura liigassa ovat varmoja.

Puolustuksessa on tulevaisuutta vaikka muille jakaa, mutta kuinka homma toimii jo tällä kaudella? Jo parinkin kokeneen puolustajan loukkaantuminen saattaa puolustuksen vaikeuksiin. Ensi kauden suuria kysymyksiä!

Hyökkäys, rinki kapea

SaiPan hyökkääjistä kaikki tietävät Vladimir Machuldan, mutta tunteeko kukaan ketään muita? Pekka Tirkkonen, Aigars Cipruss, Lubomir Vaic ja Mika Skyttä lienevät ne muut suurelle yleisölle tutut nimet.

SaiPan hyökkäyksen kaikki kaikessa on kaikille kiekkoa seuraaville tuttu Vladimir Machulda. Tämä tsekkiläinen taikuri tuli SaiPaan ja nousi saman tien tähdeksi. Viime kaudella Machulda kävi Jokereissa vuokralla ja voitti siellä Suomen mestaruuden. Machulda oli ennen lähtöään tehnyt SaiPan kanssa 2+1 vuoden sopimuksen, jossa optio-oikeus on SaiPalla. Käytännössä Machulda siis pelaa SaiPassa seuraavat 3 vuotta, kevääseen 2005 saakka, ellei mitään maata järisyttävää tapahdu. SaiPan kannattajien puolesta sopii vain toivoa että kaikki menee putkeen.

Pieni ja väkkärä Vaic tuli SaiPaan kesken viime kauden, niin monen muun pelaajan ohessa. Vaic kuitenkin kevään aikana esitti sellaisia otteita, että jatkoakin seurasi. Kiekko pysyy miehellä mukavasti lavassa, syötöt ovat kovia ja tarkkoja, mutta fyysisellä puolella on tietenkin ongelmia. Harjoituspelien perusteella pienoinen kysymysmerkki.

Aigars Cipruss tuli SaiPaan Aki Tuomisen kanssa samaan aikaan IFK:sta. Monien mukaan IFK:ssa pahasti flopannut, mutta myös monien mielestä IFK:ssa täysin väärään rooliin joutunut "Eki" tuo SaiPan hyökkäykseen kokemusta ja taitoa. Aigarssia pidetään pienten joukkueiden pelaajana, koska paineita ei ole niin paljoa kuin suurissa seuroissa. Niinpä Ciprukselta voisikin odotella "paluuta" huipputasolle.

SaiPan kesän kenties paras värväys on kuitenkin Aki Uusikartano. Tämä keskellä kesää Lukossa ilman peliaikaa jäänyt sentteri tulee vahvistamaan SaiPan entisestäänkin mukavaa sentterikalustoa. Harjoituspelien perusteella Akista tulee vielä olemaan paljon iloa SaiPan kannattajille. Loistava pelinäkemys ja maalintekotaito korvaavat helposti puutteet fyysisellä puolella. Allekirjoittaneen veikkaus kauden toiseksi yllättäjäksi.

"Porilaisen hulluuden" tilalle Lappeenrannassa ei ole esittää vastaavaa termiä tällä hetkellä, mutta tuon termin paikalle voisi kuvata hyvin Joni Yli-Torkon. Yli-Torkko on SaiPan omia kasvatteja, joka viime kaudella nousi Kisapuiston yleisön suureksi suosikiksi kovilla taklauksillaan ja peräänantamattomalla yrityksellään. Kiekollinen pelikin on parantunut roimasti, joten ensi kaudesta voi odottaa vain entistä parempaa.

Mika Kauppinen on tyypillinen saipalainen. Ei ole noussut suuren yleisön suosikiksi, mutta tekee työtään hyvällä asenteella illasta toiseen. "Raksa" johtaa ensi kaudella suurella todennäköisyydellä SaiPan 3-ketjua ja saa melko varmasti laidalleen "ikilaiturinsa" Mika Skytän.

Mika Skyttä on tämän hetken joukkueesta SaiPassa pisimpään pelannut pelimies. Skyde on raskaan työn raatajia, todellinen nurkissa vääntäjä, maalin eteen parkkeeraaja ja vastustajien ärsyttäjä. Tämä lempeän olemuksen omaava pelimies antaa myöskin joka ilta kaikkensa joukkueensa eteen. Viime kaudesta jäi paljon parannettavaa, pitkään vaivanneesta loukkaantumisesta johtuen. Näytön kausi, pystyykö Skyttä nousemaan jälleen omalle tasolleen tehojen puolesta?

Teemu Somppi on jälleen yksi lappeenrantalaistunut imatralainen. C-junioreissa Ketterästä SaiPaan, viime kaudella A-junioreiden SM-kultaa ja joukkueen paras pistemies. Synnynnäinen sniper joka voimaa lisää saadessaan tullee nousemaan liigan ylempään keskikastiin maalintekijänä. Jälleen yksi pelaaja jolle ensi kausi on näyttöjen kausi.

Teemu Riihijärvi tuli SaiPaan vasta harjoituspelien jo alettua. Ilmaisi halunsa liittyä joukkueeseen try-outille Lahdessa pelattavaan turnaukseen. Vakuutti siellä SaiPan johdon ja ansaitsi paikkansa joukkueessa. Tuo joukkueeseen kaivattua kokoa ja taklausvoimaa. Teemu on aiempina kausina lykätty menetettyjen toivojen suureen kasaan, mutta SaiPassa on moni muukin vastaavassa tilanteessa ollut pelaaja noussut uuteen loistoon.

Kalle Kerman oli SaiPan "training campilla" edellisen kauden päätyttyä ja leirin seurauksena takataskussa oli sopimus liigajoukkueen kanssa. KalPassa viime kaudella pelannut Kerman on hyvä luistelija, jolle kuitenkin kynnys liigaan tuntuu jollakin tapaa suurelta. Kiekko pysyy lavassa, mutta tietynlaista hätäilyä vaikuttaa otteissa olevan. Kokemuksen puute liigatasolla lienee suurin selitys tähän tilanteeseen. Kauden edetessä saattaakin nostaa tasoaan merkittävästi.

Ville Koho on taas yksi SaiPan viime kautisia mestarijunioreita. Viime kaudella jo liigavauhtia haistellut Koho tullee valtaamaan 4-ketjun sentterin paikan ja puolustavan roolin. Aineksi suurempaankin rooliin on, mutta se on kovan työn takana ja aika näyttää kuinka siinä tulee käymään.

Ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä, SaiPan kapteeni, Pekka Tirkkonen. Tirkkonen on todella tärkeä pelaaja SaiPalle. Kokemus, johtajuus, aloitukset, Machuldan sentteri, eiköhän siinä jo olekin perusteluja yhden miehen kohdalle? Tirkkosen kokemus tulee ensi kaudella olemaan ensiarvoisen tärkeää, varsinkin kun joukkueessa on paljon viime kauden junioreita, joille kausi saattaa jossakin vaiheessa vielä olla pitkä.

Hyökkäyksen pelaajarinki on hyvin kapea, vain 12 sopimuspelaajaa. Omista junioreista on melkein kaikki käyttökelpoinen aines jo nostettu ylös, mutta nuoria ja innokkaita pelimiehiä Tuomas Vänttisestä alkaen on silti vielä tulossa. Loukkaantumisia, varsinkaan pitkiä sellaisia ei hyökkäys kestä.

Ennuste

Kaudesta tulee pitkä ja raskas. Viime kausi kolottaa vielä monien pelaajien muistissa, vaikka kaiken pitäisi olla jo unohdettu. Muutamankin ottelun tappioputki saattaa laukaista joukkueelle "kooman" päälle ja kiekko ei enää kestä lavassa.

Joukkueen virallinen tavoite on pleijaripaikasta taisteleminen loppuun saakka.
Kannattajat odottavat ja toivovat että joukkue taistelisi illasta toiseen ja varsinkin Kisanpuiston ikävä maine vierasjoukkueille palautuisi jälleen vahvaksi.

Joukkue tulee taistelemaan viimeisistä playoff-paikoista.

» Lähetä palautetta toimitukselle