TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00
Mielipide

Uudet vahvistukset mestaruus mielessä Joensuuhun

MESTIS / Kolumni
Mestiksen playoffeihin valmistautuva Jokipojat kiinnitti siirtorajan kynnyksellä joukkueeseensa neljä vahvistusta. Joukkueeseen liittyy yhdysvaltalainen Scott Matzka, latvialainen Roberts Jekimovs sekä joensuulaiselle kiekkoväelle ennestään tutut Jarkko Malinen sekä Jani Oinonen. Heistä kolme ensiksi mainittua olivat mainiolla juttutuulella.

Jokipoikien tyyliin ei perinteisesti ole kuulunut hankkia "sikaa säkissä" varsinkaan nopealla aikataululla. Jos vahvistuksia on hankittu, on niiden taustat ja ominaisuudet käyty läpi pitkäjänteisesti. Tällä kaudella nähtiin poikkeus, kun seura värväsi riveihinsä kaksi ulkomaalaishyökkääjää juuri siirtorajan alla.

Joensuulaisryhmän kakkosvalmentaja Timo Turunen oli syystäkin tyytyväinen mukavaan saaliiseen.

– Kävimme Jarno Pikkaraisen kanssa monia liigoja läpi ja otimme yhteyttä agentteihin, seurajohtajiin ja valmentajiin. Niin sanotusti rapalat ovat olleet vesillä jo pitkään, kertoili Turunen Mehtimäen kiekkopyhätön klubitiloissa.

Hyökkääjälle tuli akuuttia tarvetta, kun joukkueen riveistä loukkaantuneita ovat laitahyökkääjät Mika Mäkiaho ja Sami Mutanen. Jokipoikien riveihin kaivattiin myös puolustajaa, mutta mieleistä pelaajatyyppiä ei punanuttujen johtoryhmä saanut.

– Agenttien puolustajalista oli valitettavan tyhjä. Viimeiseen asti tietenkin haettiin vahvistusta, mutta kyseessä olisi täytynyt olla todella laadukas pakki, mikäli olisi joku vielä hankittu, pohdiskeli Turunen.

Oinosen Jani tuli vielä Hurtista, meillä on nyt kahdeksan puolustajaa ja kaikkien ollessa terveenä on hyvä kilpailutilanne. Oinosen taitoihin on kyllä kova luotto.

Matzka hyppää liigaa alemmas

Amerikkalaishyökkääjä Scott Matzka kävi Tampereen Tapparassa try-outilla, mutta ei onnistunut vakuuttamaan seurajohtoa ja kiekkokiertolaisen matka jatkui Mehtimäelle. Mutta kuinka mies löysi tiensä Joensuuhun?

– Asiat etenivät nopeaan tahtiin, kun aikani Tapparassa ei tuottanut sopimusta. Puhuin agenttini ja valmentajan kanssa hieman kaupungista ja myös seuran tavoitteista. Olen kuullut Joensuusta ja joukkueesta pelkkää hyvää. Jokipojat on kurinalainen ja nuori ryhmä joka haluaa edetä pitkälle playoffeissa ja juuri sellaisessa joukkueessa haluan olla osana, kertoili vasta maanantaina Joensuuhun saapunut konkarihyökkääjä.

Aiemmin Matzka on kiekkoillut Pohjois-Amerikan lisäksi Euroopan eri sarjoissa. Tanskassa mies vietti neljä vuotta.

– Tanskan liiga parani vuosi vuodelta. Pelaajat kehittyivät rutkasti. En ole nähnyt tarpeeksi Suomen kiekkoa pystyäkseni vertailemaan vielä liigoja.

– Juuri tällaista liideriä olemme kaivanneetkin. Matzka tuo joukkueeseemme tärkeää kokemusta ja voittamisen kulttuuria. Täytyy olla hänen saamiseensa hyvin onnellinen, iloitsi valmentaja Turunen.

Jekimovs tuo joukkueeseen nuorta intoa

Latvialaishyökkääjä Roberts Jekimovs on kerennyt pelata ärjypaidoissa jo yhden ottelun, mutta mies loukkasi nilkkansa perjantaina Kupittaalla TuTo-kamppailussa. Latvialainen kuvailee itseänsä pelinrakentajatyyppiseksi hyökkääjäksi.

– Jäälle palaaminen ja pelaaminen Turussa perjantaina oli mahtavaa, sillä olin ollut poissa viisi viikkoa nilkkani takia. En tosin ollut vielä täysin valmis tositoimiin. Ensi viikolla todennäköisesti palaan jääharjoitteluun, pohdiskeli nuori latvialaishyökkääjä ja jatkoi:

– Minulla on vielä paljon opittavaa puolustuspelaamisesta. En ole isokokoinen pelaaja ja haluan oppia enemmän fyysisestä pelaamisesta. Pidän kovasti myös Jokipoikien pelityylistä. Siksi olen täällä.

Nuorukainen on aiemmin urallaan pelannut Riian Dynamon juniorijoukkueessa riveissä Valko-Venäjän liigaa. Mies esiintyi myös Latvian MM-kisamiehistössä Sveitsissä neljän ottelun verran jääden kuitenkin tehopisteittä.

– Valko-Venäjän liiga oli melko hyvä sarja, mutta mukana oli monta vanhempaa pelaajaa ja pelityyli oli todella hidas.

– MM-kisat olivat mahtava tapahtuma- kenties elämäni parasta aikaa. Opin todella paljon uutta ja toivon että olen mukana tänäkin keväänä, jutusteli 20-vuotias kiekkotaituri.

– Jekimovsin löysimme agenttien kautta ja olimme kiinnostuneita. On kuitenkin ollut Latvian kisajoukkueessa ja sama homma kuin Matzkankin kanssa, osaa pelata hyvin molempiin suuntiin. Luisteluvoimaa ja henkilökohtaista taitoa löytyy. Olemme hyvin toiveikkaita hänen suhteen ja olimme tyytyväisiä näkemäämme jo Turussa, pohdiskeli Turunen toiveikkaana.

Vanhoja tuttuja

Joensuulaisyleisölle uusista tulokkaista tutuin oli kenties Jarkko Malinen. Tälläkin kaudella Mehtimäellä 8 ottelun verran viilettänyt 21-vuotias keskushyökkääjä palaa mielellään Mehtimäen maisemiin.

– Tosi hyvillä mielin tulen takaisin. Joensuussa on hyvä porukka kasassa ja täällä mahdollisuus pelata kovia pelejä
playoffeissa ja miksi ei jopa aivan loppuun asti.

Malinen on KalPan sopimuspelaaja ja kävi muutaman ottelun ajan myös KalPan virallisessa yhteistyöseurassa SaPKossa.

– Joukkueen materiaali on erittäin laaja ja hyökkäyspeli on erinomaista, mutta hyökkääjät osaavat myös puolustaa tunnollisesti. Mielestäni tuon joukkueeseen tiettyä monipuolisuutta kun osaan pelata hyvin alaspäin sekä myös yli- ja alivoimaa.

Tavoitteena tasainen suoritus

Ennen kauden alkua seura asetti tavoitteekseen saavuttaa runkosarjassa kotietu eli olla neljän parhaan joukossa. Se on Turusen mukaan edelleen tavoitteena, mutta suurin tavoite löytyy tulosten takaa.

– Tietty suoritusvarmuus ja tasaisuus otteisiin täytyy saada. Jos asiaa pystymme vielä viemään eteenpäin, on meillä monta ovea auki keväällä. Hyvä peli ja nimekkäät pelimiehet tietysti kiinnostavat varmasti myös yleisöä.

Jos uudet hankinnat osoittautuvat olemaan vahvistuksia jo ennestään kovalle joukkueelle, on joensuulaisryhmä viime kevään tapaan valmis pelaamaan finaalipeleissä ja haastamaan luokkaa kovemmat ykkössuosikit.

» Lähetä palautetta toimitukselle