TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00
Mielipide

Ulkomaanapuja... Australiasta?

MESTIS / Kolumni
Suomessa ollaan totuttu hyvään. Ulkomaalaispelaajat ovat poikkeuksetta vahvistuksia. Ulkomaalaisia rivipelaajia ei useinkaan Suomeen hankita. Vaasasta tosin löytyy kolme Australiasta saapunutta kiekkoilijaa, he pelaavat omilla rahoillaan, vain pelaamisen ilosta. Jatkoaika tapasi heistä kaksi.

Kun Suomessa tapaa ulkolaisen jääkiekkoilijan, on pelaajan kotimaa usein Kanada, Tsekki tai vaikkapa Venäjä. Seasta löytyy myös Slovakia, Latvia, USA ja muutama pienempi kiekkomaa. Tuskin koskaan on kukaan puhunut hankkivansa pelaajia Australiasta, ainakaan vahvistukseksi.

Vahvistuksia ei varmasti hakenut myöskään Vaasan Sportin farmijoukkue, II-divarissa pelaava HC Storm kun kaksi Australian liigan pelaajaa, 20-vuotias puolustaja Mark Rummukainen ja 25-vuotias hyökkääjä Matthew Lehoczky, siirtyivät joukkueen riveihin syksyllä. Kolmas aussipeluri, 24-vuotias puolustaja Stuart Philps, asustaa myös Vaasassa, mutta pelaa kiekkoa tunnin ajomatkan päässä Närpiön Kraftissa, myöskin II-divaria.

Jatkoaika tapasi HC Stormin Rummukaisen ja Närpiön Kraftin Philpsin.

Miten te päädyitte Suomeen pelaamaan?

Mark: Reilu vuosi sitten vaasalainen joukkue SR-Team teki pelimatkan Australiaan, he pelasivat Sydneyn joukkuetta vastaan. Minulle soitettiin Sydneystä ja pyydettiin mukaan pelaamaan. Paikan päällä juttelin puheenjohtaja Pekka Salon kanssa ja hän kyseli kiinnostustani pelata Suomessa. Soitin sitten kavereilleni ja he lähtivät mukaan ja täällä sitten ollaan. (HC Storm on perustettu SR-Teamin pohjalta)

Missä joukkueessa pelasitte Austaliassa?

Mark: Me kaikki pelattiin Canberra Knightissa.

Oletteko pelanneet Australian maajoukkueessa?

Stuart: Minä en ole. Mark on.

Mark: Parina vuonna on pelattu, taitaa olla kaksitoista maaottelua.

Mitä maita vastaan Australia pelaa MM-kisoissa?

Mark: Viimeksi vastassa on ollut Viro, Belgia, Etelä-Afrikka, Islanti... Tänä vuonna tulee vastaan Jugoslavia. Sitten ollaan pelattu Etelä-Koreaa vastaan, Meksiko, Israel... siinä ne taisi olla.

Israel on aika mielenkiintoinen joukkue. Maassa ei taida olla yhtään jäähallia. Pelaajatkin ovat kahden passin miehiä, lähinnä Venäjältä tai Keski-Euroopasta.

Eli he pelaavat yhdessä vain maajoukkueessa?

Mark: Näin se taitaa olla. Taitaa osa pelata vain maajoukkueessa ja muuten ei ollenkaan.

Millaiset olosuhteet sitten ovat Australiassa?

Halleja taitaa olla kuusi. Sydneyn uusi halli on aika moderni, ehkä noin viiden tuhannen hengen halli. Muut ovat sitten aika pieniä, sellaisia 500-1000 hengen katsomoilla varustettuja halleja. Kaukaloissa ei ole pleksejä vaan pelkät verkot. Treenit joudutaan pitämään myöhään illalla koska yleisöluistelijoilla on hallit käytössään iltapäivisin ja iltaisin. Onneksi sentään otteluita ei tarvi pelata kolmelta aamulla vaan ne voidaan pelata inhimilliseen aikaan.

Pelaako kukaan ammatikseen kiekkoa?

Stuart: Ei pelaa. Siellä ei taida kukaan saada mitään, kaikki maksetaan omasta pussista.

Mark: Joskus meihin ottaa ihmiset yhteyttä Keski-Euroopasta tai Kanadasta ja kyselevät pelipaikkaa, työpaikkaa ja asuntoa. Tälläisiä turistipelaajia tulee aina muutama mutta rahaa ei varmaankaan kukaan juurikaan saa.

Millainen liiga Australiassa on?

Mark: Tällä hetkellä sarjassa on kuusi joukkuetta. Ensi kaudelle ollaan laajentamassa seitsemään joukkueeseen ja seuraavalla kaudella ehkä jo kahdeksaan. Peli on vähemmän taitavaa. Mehän ei olla synnytty luistimet jalassa. Jotkut kaukalot ovat todella pieniä ja se tekee joissakin halleissa pelaamisen aika vaikeaksi. Täällä on pelaajat paljon taitavampia.

Minkälaisia tavoitteita teillä itsellä on pelaajina?

Mark: ...eipä niitä taida olla. Kun kausi täällä on ohi niin palaan kotiin.

Stuart: Kausi alkaa melkein heti kun päästään kotiin ja siellä pelaillaan sitten heti perään omaa sarjaa.

Saatteko te palkkaa tai muita korvauksia Suomessa?

Stuart: Ei euroakaan. Omilla rahoilla täällä pelataan ja toivotaan että rahat riittää kauden loppuun asti.

Mark: Olisi kyllä ihan hauskaa jos saisi edes parikymmentä euroa silloin tällöin. Keski-Euroopasta löytyy pari kaveria, Kanadasta pari, Englannista pari. Siellä he saavat jotakin mutta he sentään pelaavat jääkiekkoa aivan tosissaan ja yrittävät päästä pitkälle.

Jason Elliot on australialainen.

Mark: Niin on, tosin hänenkin syntymäpaikasta on eri versioita. Jotkut sanovat että hän on syntynyt Kanadassa, jotkut sanovat että Australiassa. Kuitenkin kauan hän Australiassa asui ja pelasi junioreissa Australian maajoukkueessa.

Australiassa on maahockey suosittu laji. Onko teillä kokemusta siitä lajista?

Stuart: Ei ole. Joskus on pelejä katsottu mutta koskaan en ole pelannut.

Maahockeyssa mailahan on aina right. Onko tällä mitään merkitystä miksi Australialaiset ovat useimmiten jääkiekossakin rightin pelaajia?

Mark: Tuo on totta, mutta en tiedä onko sillä vaikutusta asiaan. Leftin mailoja ei edes siihen lajiin tehdä. Muutenkin maila on kupera rystypuolelta ja rystypuolella ei kai saa edes palloa pelata.

Stuart: Tuo tietysti voi olla kotoisin kriketistä, siinäkin lyödään palloa rightiltä.

Onko Ilkka Laitinen tuttu nimi? Hän kuulemma vaikuttaa Australian jääkiekossa.

Stuart: Tuo nimi ei kyllä ole tuttu. Pari muuta suomalaista on kyllä tullut tutuksi.

Mark: Antti Kohvakka on tuttu, hänen kanssaan on pari kertaa soiteltukin. Hän taitaa pelata nykyisin Englannissa.

Anttihan on pelannut myös Sportissa.

Mark: Onko totta? Tuota en tiennytkään.

Ei hän täältä ole kyllä kotoisin. Onko Mark sinulla joitakin sukulaisia Suomesta, nimesi on ainakin Suomeen viittaava?

Mark: Kyllä, isä on kotoisin Joensuusta.

Mitä Australian maajoukkueelle nyt kuuluu?

Mark: Me tulemme Suomeen ja Vierumäelle harjoitusleirille. Meillähän on suomalainen valmentaja nykyisin, Jari Grönstrand. Maalis-huhtikuun vaihteessa ollaan viikko maajoukkueen kanssa leirillä.

Kiitoksia haastattelusta

Kiitos.

» Lähetä palautetta toimitukselle