Mielipide

Tutkapari Teräväinen ja Aho kääntäneet Hurricanesin nousuun

NHL / Kolumni
Tämän hetken kuumin hyökkäysketju on Carolina Hurricanesilla. Jordan Staalin kanssa ykkösketjussa pelaa suomalaiskaksikko, joka aiheuttaa jatkuvasti päänvaivaa vastustajille taidoillaan ja nopeudellaan. Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen ovat jo nyt kovin suomalainen tutkapari NHL:ssä.

Carolina Hurricanesin ykkösketjussa viilettävät kapteeni Jordan Staalin laidoilla suomalaisnuoret Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen. Kaksi viikkoa sitten päävalmentaja Bill Peters palautti jo viime keväänä hyvin yhteen pelanneen kolmikon, ja esitykset ovat olleet murskaavia.

Hurricanes on hävinnyt ketjun yhdessä pelaamista seitsemästä ottelusta vain kaksi, joista toisen jatkoajalla. Ennen ketjun yhteen palauttamista seitsemästä edellisestä joukkue sen sijaan voitti vain kaksi.

Aho ja Teräväinen tuntuvat aina tietävän, missä toinen liikkuu.

Erityisesti viime viikon neljän ottelun sarja oli ykkösketjun juhlaa. Hyökkäyspäässä kolmikko keräsi tehot 9+16, eikä plus/miinus-tilasto näyttänyt miinusta yhdessäkään ottelussa.

23-vuotias Teräväinen pääsi Chicago Blackhawksin kanssa  juhlimaan Stanley Cupia keväällä 2015. Uran alku on ollut tasaisen hidasta nousua, mutta lopullista läpimurtoa hetkittäisiä välähdyksiä lukuun ottamatta ei ole näkynyt − ei ainakaan ennen tätä toista kautta carolinalaisjoukkueessa.

Jokerit-kasvatti palkittiin viime viikolla NHL:n parhaana pelaajana. Tämän tahdin jatkuessa läpi kauden odotukset uudesta helsinkiläissyntyisestä tähdestä täyttyvät. Kahden vuoden jatkosopimuksen kesällä tehnyt Teräväinen saattaa olla kauden päätteeksi palkkaansa nähden tulokaspelaajia lukuun ottamatta tehokkaimpia koko liigassa.

Toisella laidalla taituroiva Aho aloitti kauden 15 maalittomalla ottelulla. Maalipaikoille kärppäkasvatti pääsi ahkerasti, ja syöttöpisteitäkin kertyi mukavaan tahtiin, mutta kiekko ei vain mennyt maaliin saakka. Nyt neljän ottelun maaliputkessa voidaan puhua kuuluisasta ketsuppipullo-efektistä ilman liioittelua.

TSA –ketjussa tärkeintä on erityisesti roolitus. Sen tähden 29-vuotiaan kanadalaisen panosta ei voi missään nimessä väheksyä. Teräväinen kuvasi haastattelussa kolmikon toimintaa osuvasti sanoen, että Staal keskittyy kamppailemaan ja hän Ahon kanssa luistelee ympäriinsä.

Hurrikaanimaisen ykkösketjunsa johdolla Hurricanes lunastaa kannattajiensa odotukset pudotuspelipaikasta.

Tämä roolitus vapauttaa väkivahvaa keskushyökkääjää noin 20 kiloa kevyemmät suomalaiset keskittymään kiekon kanssa taiturointiin sekä hyvään liikkeeseen. Ketju on kuin modernin jääkiekon oppikirjasta − yhdistelmä voimaa, nopeutta ja taitoa.

Myös Teräväinen ja Aho ovat aiemmin urallaan pelanneet keskushyökkääjinä. Pysyvä siirto laitaan myös Teräväiselle on varmasti yhtä ratkaisevaa, kuin Minnesota Wildin Mikael Granlundille viime kaudella.

Toinen yhtä merkittävä asia ketjun toimivuudessa on suomalaisten käsittämätön yhteys. Hyvän liikkeen lisäksi Aho ja Teräväinen tuntuvat aina tietävän, missä toinen liikkuu. Molemmat tunnetaankin hyvästä peliälystään, ja ehkä siksi pelaaminen näyttää niin helpolta.

Suomalaisnuoria NHL:ssä alkaa olla useassakin joukkueessa, mutta tutkaparin syntyminen − etenkään kärkiketjuihin − ei niin tavallista ole. Teräväinen ja Aho vievät parhaan tutkaparin valtikan jo tällä kaudella Wild-kaksikolta, Mikko Koivulta ja Granlundilta.

Kauden onnistumista Raleigh'ssa mitataan kuitenkin vasta keväällä. Metropolien divisioonassa nähtävästä kovasta kilpailusta huolimatta nuorelle ja potentiaaliselle Hurricanesille kelpaa vain pudotuspelipaikka.

Hurrikaanimaisen ykkösketjunsa johdolla joukkue lunastaakin kannattajiensa odotukset.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös