Mielipide

Tuore World Cup -formaatti näyttää jääkiekon arvoille takapuolta

NHL, MAAJOUKKUE / Kolumni
NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen suunnittelema uusi World Cup -formaatti näyttää perinteille, urheilullisuudelle ja kansallistunnolle rumaa ja karvaista takapuolta.

Ei hyvältä näytä.

NHL:n ja sen pelaajayhdistyksen suunnittelema uusi versio jääkiekon maailmancupista eli World Cupista nostaa eiliset "Kievin kanat" pahentuneena kurkkuun. Hyvät herrat, nyt pilaatte kaunista lajiamme jääkiekkoa.

Kanadan, USA:n, Venäjän, Ruotsin, Tšekin ja Suomen saaminen NHL-tähtineen samaan kaukaloon on sopivalla aikavälillä toistuva jääkiekkoa seuraavan märkä uni. Tiedättehän, siellä ovat kisailleet parhaat parhaita vasten.

Slovakialainen pelaisi saksalaisen rinnalla. Kansallisylpeyttä tuntien, vai? Mistä sekajoukkue pelaa?

Ajankohta on joskus vaikuttanut hieman turnauksen tasoon. Vuosien 1996 ja 2004 kisoissa pelattiin lopulta upeaa lätkää, mutta pieneltä epäilykseltä ja poisjääntien miettimiseltä ei voinut välttyä. Upeaa kiekkoa yhtä kaikki.

1996 kaukalossa olivat jenkkien superstarat parhaassa iässään. Pikkuveli kaatoi ensimmäistä kertaa isoveljen. Itse lihoin varmaan kymmenen kiloa syödessäni yöllä veitsellä leikatulla Gotler-makkaralla päällystettyjä leipiä, mutta pelit olivat alusta loppuun jännittäviä. Rangers-sankari Mike Richter näytti, ettei Stanley Cup -voitto ollut tuuria.

2004 näimme tietysti Suomen mielettömässä iskussa. Tuo turnaushopea oli monella tapaa arvokkaampi lukuisia MM-kisojen mitaleita. Tuomo Ruudun soolomaali, never forget.

Ja sitä ennen oli tietenkin edeltäjä Canada Cup, joka sekin tarunhohtoisena esitteli myös eurooppalaisille kaikkein parhaita NHL-pelaajia aikakaudella, jolloin he muuten eivät osallistuneet arvokisoihin.

Nyt NHL ja pelaajayhdistys aikovat tunkea alussa mainittujen maajoukkueiden rinnalle loppujen eurooppalaisten maiden tähdistöjoukkueen ja alle 23-vuotiaiden pohjoisamerikkalaisten yhteisjoukkueen.

Slovakialainen pelaisi saksalaisen rinnalla. Kansallisylpeyttä tuntien, vai? Mistä sekajoukkue pelaa?

Kanadalainen pelaisi kanadalaista vastaan. Mitä ihmettä? Nyt ei puhuta mistään tuplapassista.

Rahanahneus on voittamassa, ja se on käsittämätöntä.

Yritetäänkö urheilullisuus ajaa väkisin alas? Halutaanko maailman parhaiden kiekkomaiden kohtaamisesta tähdistöotteluiden kaltaista läpsyttelyä?

Kumpi on tärkeämpää, mestaruuden tavoittelu vai loukkaantumisten välttely? Ilmeisesti jälkimmäinen.

Mitä seuraavaksi? Bikinijoukkue mukaan, ettei kukaan vain taklaa? Ihmekoira Beethoven pesueineen yhdeksi joukkueeksi? Don Cherry maaliin?

En tunnista rakasta lajiamme tästä suunnitelmasta. Viihdemössö ajaa jääkiekon yli.

Viihdemössö jyrää perinteikkäät turnaukset ja jääkiekon ylitse niin pahasti, etten keksi asiasta kuin yhden positiivisen puolen. Tässä viihteessä ei sentään ole mukana yhtään Putous-näyttelijää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös