Mielipide

Tuomo Ruudun ja päävalmentajien mietteet keskiviikon kohtaamisesta

MAAJOUKKUE / Kolumni
Taiston tauottua tulostaululla seisoivat Venäjän 1-3-voittoluvut. Ottelun tapahtumia kommentoivat niin Erkka Westerlund, Vladimir Krikunov kuin Tuomo Ruutukin.

Loukkaantumisista kauan kärsinyt Ruutu totesi ottelun jälkeen, että tilaisuuksia ottelun voittamiseenkin riitti.

- Olihan meillä paikkoja, pitää vaan saada jatkossa niistä sisään. Täytyy vain olla skarpimpi.

Ruutu piti pelipaikastaan Mikko Koivun ja Jani Ridan kanssa samassa ketjussa. Myös laitahyökkääjän rooli miellytti nuorta Blackhawks-hyökkääjää.

- Pelattiin Mikon kanssa viimeksi yhdessä 20-vuotiaiden kisoissa vuonna 2000, ihan hauskaa on pitkästä aikaa pelata samassa ketjussa. Janin [Rita] kanssa pelattiin vuonna 2001 Moskovassa, nuorten MM-kisoissa. Tykkään olla tuossa laidassa, siinä saa mennä vapaammin.

Ruutu ei pitänyt isoa kaukaloa ongelmana pelaamisensa kannalta.

- Ajattelin, että liikkeen kanssa voi tulla vaikeuksia täällä. Aamujäällä joku kysyi, miltä kaukalo tuntui, mutta olin unohtanut sen, joten ei koosta ainakaan haittaa taida olla.

Pitkä pelaamattomuus näkyy vielä pistenikkarina tunnetun hyökkääjän otteissa, mutta pelituntuma kehittyy koko ajan. Ennen kaikkea Ruutu korosti, että kaukalossa pitää olla hauskaa ja pelaamisesta pitää voida nauttia.

- Ei se varmasti vielä paras mahdollinen ole, mutta kyllä se sieltä tulee. Joka pelissä tuntuma on parantunut ja fyysisesti jaksan paremmin peli peliltä. Vaikea sanoa, milloin se ihan paras kunto löytyy, olin kuitenkin melkein kaksi kautta pelaamatta. Ehkä ensi kauden jälkeen.. mutta selvästi huomaa, että homma paranee koko ajan.

- Hauskuus löytyy pelaamalla, se, että pääsee pelaamaan on hauskaa - en mieti sen enempää mitään muuta. Jos tulee vastoinkäymisiä, ei niistä jaksa stressata.

Venäjän päävalmentaja Vladimir Krikunov oli tyytyväinen voittoon, vaikkei täysin pelin kaikkiin osa-alueisiin tyytyväisyyttä riittänytkään.

- Joukkueemme pelasi hyvin, puolustimme erittäin hyvin ja maalivahti onnistui.

- Ensimmäisessä erässä olimme hitaita, ja liike ei ollut riittävä. Toisesta erästä lähtien liikuimme paremmin ja onnistuimme myös maalinteossa vastahyökkäyksestä. Itse asiassa kaikki maalimme olivat vastahyökkäysmaaleja.

Venäjän valmennusjohdon harmiksi Maksim Sokolov, monet arvokisat kokenut pietarilaismaalivahti loukkasi itsensä ottelun toisessa erässä. Krikunov joutuu näin ottamaan käyttöön varasuunnitelman ja nostamaan ryhmäänsä viime keväänäkin MM-kisoissa pelanneen Sergei Zvjaginin. NHL-pelaajia kaksipääkotkamaan ryhmään liittynee vain pari, joskin on kyse kirkkaimmista tähdistä.

- Valitettavasti maalivahtimme Sokolov loukkaantui toisessa erässä ja jouduimme laittamaan maaliin kakkosvahtimme Fomitshevin. Sokolovilla on polvivamma ja hän lähtee tutkimuksiin Pietariin eikä lähes sataprosenttisella varmuudella osallistu MM-turnaukseen. Kolmas vahtimme Sergei Zvjagin lentää huomenna Tukholmaan.

- Ainoastaan Ovetshkin liittyy NHL:sta joukkueeseen. Mikäli Detroit putoaa jatkosta, mahdollisesti myös Pavel Datsjuk saapuu MM-kisoihin.

Suomen pääkäskijä Erkka Westerlund piti ottelua lopputulosta parempana, mutta tunnisti joukkuettaan vaivanneen ylivoimaisen maalintekovaikeuden.

- Kaksi ensimmäistä erää eivät olleet pelillisesti huonoja - pystyimme luomaan molemmissa vastustajaa enemmän maalintekopaikkoja, mutta maalinteko oli ottelun loppuun asti vaikeaa.

- Toisessa erässä annoimme Venäjälle lahjamaalin, ja jouduimme kolmanteen erään psykologisesti vaikeassa takaa-ajotilanteessa. Pelimme hajosi sen myötä liikaa, haimme maalia liian innokkaasti ja vastustaja sai maalinsa vastahyökkäyksistä.

Westerlundin mukaan tämä ottelu oli kuitenkin vain yksi ottelu matkalla kohti Riian MM-kisoja.

- Tärkeintä on saada pelaajista kuvaa ja pelaajat pääsevät kiinni pelituntumaan, että päästään kaikki samalle tasolle. Siinäkin mielessä peli oli tänään hakemista.

» Lähetä palautetta toimitukselle