Mielipide

Tulos tai ulos- Leijonat veitsi kurkulla

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomi on tehnyt kahdessa viimeisimmässä ottelussaan tasan kaksi täysosumaa. Joukkueen nimilistaa vilkaisemalla jokainen voi nähdä, että eväitä parempaan olisi. Leijonien hyökkäyspäästä löytyy nippu maailmanluokan herkät kädet omistavia mailataitureita. Silti maaleja syntyy säälittävän vähän. Miksi?

Klassisen totuuden mukaan MM-tasolla ottelut ratkaistaan pitkälti ylivoimalla. Suomella ei ole ollut tilaisuuksista pulaa. Alkusarjan umpisurkeita kääpiövaltioita vastaan ylivoima vielä toimi. Todellisten tasomittarien edessä on ollut hiljaista.

Tshekkiä vastaan pelattiin pitkät pätkät 5-3 vastaan ja Slovakia-ottelussakin ylivoimaa saatiin veivata 16 minuutin edestä. Silti kahden viimeisimmän ottelun yv-maalien sarake näyttää puhdasta nollaa.

Leijonien ylivoima on ollut tähän saakka pikkunäppärää pyörittelyä. Kiekko liikkuu hienosti kaverilta toiselle ja laukauksia saadaan aikaan. Silti jotain puuttuu. Kentällä on liian puhdasta. Likaisen työntekijät loistavat poissaolollaan.

Maalinedustalle tarvitaan tappamisen meininkiä. Ylivoimasta puuttuu maskipelaamisen liideri, kaveri joka on valmis ottamaan mustelmia ja puutavaraa vastaan enemmän kuin laki sallii.

Itsekkyys vaivaa maalitykki Selännettä

Kotikatsomoon leijonien peli on näyttänyt kaksijakoiselta. Välillä luodaan vahvoja myllytyksiä vastustajan päätyyn, toisinaan taas jaellaan uskomattomia harhasyöttöjä. Tasainen huippusuorittaminen puuttuu. Lisäksi joukkueen yhdeksi johtohahmoksi kaavailtua San Jose Sharksin supertähteä Teemu Selännettä vaivaa itsekkyys.

Pienyrittäminen on Suomessa kunnioitettava ammatti. Jääkiekkomaajoukkueessakin yksityisyrittäjiä on nähty silloin tällöin. Yleensä nämä alansa erikoismiehet ovat pudonneet lopullisesta joukkueesta viimeistään Eurohockeytourin viimeisissä matseissa. MM-lopputurnauksessa kun on perinteisesti annettu kaikki vain ja ainoastaan joukkueen eteen.

Teemu Selänne tuntuu perustaneen yksityisen kuljetusliikkeen. Ahneena maalitykkinä tunnettu laituri rakastaa kiekkoa liikaa. Välillä on tosin nähty väläyksiä paremmasta. Slovakia-ottelun sinänsä tehottomissa ylivoimissa Teemu jakoi kiekkoa useaan otteeseen varsin mallikkaasti.

Silti ratkaisevalla hetkellä kiekko pysyy kuin liimattuna Selänteen mailan lavassa. Seuraukset ovat varsin murheellisia. Slovakia-ottelussa Selänne jätti loppuhetkillä helpon ykkössyötön antamatta ja menetti kiekon Miroslav Satanille kohtalokkain seurauksin. Suomen viimeinen mahdollisuus kavennukseen mureni, kun Satan viimeisteli tyhjiin Slovakian neljännen maalin.

Jatkossa Selänteen tapa pelata määrittää viime kädessä leijonien kohtalon. Joukkueen tärkeimmäksi maalintekijäksi kaavaillun herran panos ratkaisee paljon. Toivottavasti jo Ukraina pelissä nähdään epäitsekkäämpi Selänne, joka on sisäistänyt yhden kiekkoilun klassisista lainalaisuuksista: kiekolla ei ole keuhkoja. Liian sitkeä yksityisyrittäminen on joukkueelle kuolemaksi.

Leijonien itseluottamus hukassa

Kotiyleisön siivittämänä paineet ovat katossa. Kiekkoleijonien mailoihin olisi viisasta kirjoittaa huomista peliä ajatellen slogan ”älä purista”. Ville Nieminen totesi YLE:n kisastudiossa Suomen pelin näyttäneen varsin hermostuneelta. Ville osui naulan kantaan.

Kuvaavin esimerkki löytyi katsomalla yleensä Suomen puolustuksen liiderinä häärivän, varsinaisen Mr.Itseluottamuksen Petteri Nummelinin otteita jäällä. Normaalisti huikeita avauksia heitellyt Nummelin hermoili kiekon Slovakia-ottelussa useaan otteeseen hyökkäyspään siniviivan väärälle puolelle.

Nummelin ei ole kisojen ainoa alisuorittaja. Maila on tärissyt useiden kaiken nähneiden NHL-miestenkin käsissä. Kotikatsomo voi olla uskomaton voimavara mutta myös äärimmäisen kovien paineiden luoja. Jokainen hävitty erä kasvattaa tuskaa.

Lauantain Ukraina-ottelu on erittäin tärkeä. Henkinen takalukko on murrettava keinolla millä hyvänsä. Muutoin joukkueen tie katkeaa jo ensi keskiviikon puolivälierään. Kaivattu selkeä voitto Ukrainasta toisi ainakin hetkellisen vapautuksen.

Avainkysymys koko turnauksen jatkon kannalta on se, kuinka paineet pystytään kääntämään myönteiseksi mentaalienergiaksi. Leijonien on käännettävä kurssinsa pysyvästi nousujohteiseksi. Alisuorittajien on taas päästävä tasolleen.

Joukkueen tarvitsee jälleen kerran suunnannäyttäjän. Haussa on liideri, joka vie esimerkillään joukkueen läpi kärsimystien ja palauttaa kadotetun itseluottamuksen. Katseet kääntyvät Montrealin mieheen. Kansakunta odottaa Saku Koivulta ihmettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle