Mielipide

Tshekki kisojen musta hevonen

MAAJOUKKUE / Kolumni
Viime keväänä Tshekki oli yksi MM-kisojen suurimmista pettymyksistä. Göteborgin kisojen jälkeen Tshekeillä olikin edessä suursiivous. Kaikki pistettiin uusiksi, valmennusporrasta myöden. Maajoukkuetta menestyksellä luotsannut Josef Augusta sai tehdä tilaa Slavomir Lenerille.

Lener onkin tuonut uusia tuulia ja ennen kaikkea uusia nimiä maajoukkueympyröihin. Kauden aikana Tshekkipaitaa on sovittanut ylleen useita aiemmin jopa "pannassa" olleita pelaajia. Joukkue on vaihdellut paljon kuten ovat vaihdelleet myös tulokset. MM-kisoissa Lenerillä onkin luistimilla varsin uudistunut maajoukkue, sillä poissa ovat mm. Dopita, Patera, Vlasak, Kucera ja Sykora. Osa poissaoloista selittyy loukkaantumisilla, mutta toiset ovat sanoneet maajoukkueelle myös "kiitos ei".

Maalivahtiosasto on Tshekeillä ollut aina vahva. Tänä keväänä muutokset näkyvät myös sillä osastolla nimittäin ykkösvahdin viittaa on soviteltu Nashvillessä hyvän kauden pelanneelle, mutta Euroopassa aika tuntemattomalle Tomas Vokounille. Muiden maalivahtien osalta lopullista päätöstä ei vielä ole tehty, mutta kolmikko Petr Briza, Jiri Trvaj ja Roman Malek taistelevat muista paikoista. NHL:stä tuskin tulee enää lisäapua.

Myös puolustus uudistunut

Ehkäpä eniten Lenerille avustajineen on tuottanut harmaita hiuksia vahvan puolustuksen muodostaminen. Kokeneet maajoukkuepakit Frantisek Kucera ja Michal Sykora ovat molemmat poissa loukkaantumisten vuoksi. NHL-vahvistukset näyttelevätkin merkittävää osaa Tshekkien takalinjoilla. Puolustuksen ykkösnimet ovat NHL-avut Jaroslav Spacek, Jaroslav Modry sekä Pavel Trnka. Vahvasti kisapaikassa ovat kiinni myös SaiPasta tuttu Martin Richter sekä Pardubicessa tällä kaudella lopullisen läpimurtonsa tehnyt Petr Mudroch ja Slavia Prahan Pavel Kolarik.

Viime hetkillä mukaan kisoihin näyttää värikkäiden vaiheiden jälkeen liittyvän myös NY Islandersin Radek Martinek, mutta tätä kirjoittaessa ei vielä virallista vahvistusta asialle ole. Jotain Lenerin tilanteesta kuitenkin kertoo se, että mm-ryhmässä on edelleen mukana 13 puolustajaa! Lisäksi Toronton Tomas Kaberle on varmasti yksi pelaaja, jonka Lener varmasti vielä haluaisi kisoihin Maple Leafsin pudottua jatkosta, mutta joka tapauksessa kisoissa nähtäneen pari yllätysnimeä. Mukana leirillä on nimittäin edelleen mm. Pelicansin Martin Cech sekä todellinen superyllättäjä, vasta 19-vuotias Michal Barinka.

Ilveksen kiikaroima Martin Hlavacka on ryhmässä mukana edelleen, kuin myös joukko mestari-Slavian puolustajia. Kokonaisuudessaan Lenerin kasaama puolustus näyttää varsin mielenkiintoiselta, mutta pakkien suuri määrä hieman ihmetyttää. Nähtäväksi jää, ketkä lopulta hyyppäävät kaukaloon.

Hyökkäyksessä uusia hahmoja

Vaikka nimet paidoissa vaihtuvat, niin yksi asia on aina varma. Tshekkihyökkääjät ovat maanosan vaarallisimpia kiekon kanssa. Tshekin tämän vuoden joukkue ei tee tästä poikkeusta. Nimet kuten Martin Straka, David Vyborny ja Jan Hlavac takaavat sen, että pakkeja viedään kahville hienoilla harhautuksilla.

Mukana on tällä kertaa myös täysin uusia kasvoja, jotka ovat tehneet nimeä lähinnä Pohjois-Amerikassa. Carolinassa vahvan nousun NHL:ään kahden viime kauden aikana tehnyt isokokoinen Josef Vasicek on yksi näistä pelaajista. Toinen on Coloradon huippulöytö Radim Vrbata, joka siirtyi kesken kauden myös Carolinaan. Saattaa hyvinkin olla, että Tshekin kakkosketju on täysi Carolinan hyökkäyskolmikko Vrbata-Vasicek-Hlavac.

Joukkueen ykköskentällinen tulee muodostumaan Pittsburghin Martin Strakan ympärille. Myös joukkueeseen jo nimetty Floridan Jaroslav Bednar saanee ison roolin joukkueessa. Harjoitusotteluissa joukkueen kokoonpanot ovat kuitenkin eläneet sen verran, että mitään täysin valmiita ketjukokonaisuuksia ei varsinaisesti ole. Tämä ei välttämättä ole ollut pelkästään tarkoitushakuista, sillä jotenkin on tuntunut siltä, että Lenerillä on ollut suuria vaikeuksia saada hyökkääjistöään pelaamaan haluamallaan tavalla.

Joukkueeseen on tiukasti tulossa myös uusia Euroopassa pelanneita pelaajia. Loppumetreille asti mukana ovat mm. nuoret Jiri Hudler sekä Milan Michalek. Kokeneemmasta päästä kisapassia odottavat mm. HPK:ssa huiman kauden pelannut 32-vuotias Tomas Kucharcik.

Mukana ovat myös Trinecin sensaatio Jan Marek, HPK:n lainapelaaja Jaroslav Balastik, Litvinovin Jaroslav Kotrla sekä tutummat nimet kuten Michal Bros ja Jaroslav Hlinka, jotka molemmat ovat vahvoilla kisoihin. Varsinainen musta hevonen on kuitenkin Pardubicen järkälemäinen Michal Mikeska, joka jo aiemmin talvella yllätti monet asiantuntijat vahvalla pelillään.

Oman mausteensa hyökkääjävalintoihin tuovat myös NHL:stä mahdollisesti vapautuvat pelaajat. Washintonin kaksikko Jagr&Lang ei kisoihin tämän hetken tietojen mukaan saavu, mutta muitakin vaihtoehtoja Lenerillä riittää. St. Louisin putosi jatkosta, tuleeko mukaan kaksikko Rucinsky&Cajanek?

Tshekkivalmentaja Slavomir Lenerillä on vielä monta yllätyskorttia hihassaan, joiden käyttäminen saattaa olla jopa tarpeen. Tshekin valmistautuminen kisoihin ei nimittäin ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. Joukkue on hävinnyt sekä Slovakialle että Venäjälle eikä peli ole ollut sellaisella tasolla, että syytä tyytyväisyyteen olisi.

Tshekki on tietyllä tapaa Suomen MM-kisojen musta hevonen. Sen joukkue on uudistunut selvästi eikä mukana ole vanhoja kantavia voimia. Tshekillä on kuitenkin kaikki tarvittavat eväät menestyä myös tänä keväänä. Joukkueella on hyvät maalivahdit, NHL-tason puolustus sekä huippuvaarallinen hyökkäyskalusto. Kysymys on lähinnä vain siitä, asettuvatko Lenerin palapelissä viimeiset palaset oikeille kohdilleen.

Tänä keväänä Tshekin otteissa on mielestäni selvästi paistanut läpi se tosiasia, että Slavomir Lener on ensimmäistä kauttaan päävalmentajana. Kaikesta kokemuksestaan huolimatta valinnoissa, tai niiden tekemättömyydessä, on jotain ihmeellistä. MM-kisoihin on aikaa vain muutama päivä, mutta mukana on yhä yli 30 pelaajaa. Sanoisinko, että outoa toimintaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle