Mielipide

Tsekki jäi Leijonien jalkoihin

MAAJOUKKUE / Kolumni
Euro Hockey Tourin pronssitaiston toisessa osaottelussa ei paremmasta joukkueesta jäänyt epäselvyyttä. Perjantaina tsekkien maaperällä 3-3 -tasapeliin venyneen leijonamiehistön peli lähti Helsingin ottelussa rullaamaan vaisuhkon avauserän jälkeen upealla tavalla. Vireessä oli etenkin Olli Jokisen johtama ykkösketju, joka värkkäsi Suomen kaikki neljä osumaa. Taustatukea ykkösvitja sai jälleen kerran mahtavaa kiekollista peliä esittäneeltä Petteri Nummelinilta ja hienon nollapelin torjuneelta Niklas Bäckströmiltä. Leijonat veivät kahden jälkimmäisen erän vakuuttavan pelinsä ansiosta ottelun nimiinsä puhtaasti maalein 4-0, ja nappasivat näin kolmannen sijan tämän kauden eurokiertueelta.

Avauserässä Suomen luistin liikkui vielä tahmeasti ja suurimmista tähdistään mm. Jaromir Jagrin, Vaclav Prospalin ja Martin Strakan kotimaahansa jättänyt Tsekki hallitsi peliä. Suomi ei saanut luotua juuri ollenkaan tekopaikkoja koko erän aikana. Vierasjoukkueella oli muutama hyvä tilaisuus avausmaalin tekoon, mutta Niklas Bäckström jatkoi jo SM-liigan pudotuspeleissä nähtyä vuorenvarmaa maalivahtipeliään. Erän selvästi paras maalitilanne siunaantui Jan Hlavacille, joka ei kuitenkaan onnistunut sijoittamaan limppua lähes tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Toisessa erässä ottelun käsikirjoitus muuttui ja Leijonien hyökkäykset vyöryivät aivan eri tahdilla kohti ensimmäisen 20 minuutin aikana vain viidesti torjumaan joutuneen Milan Hnilickan vartioimaa maalia. Kotiyleisö pääsi juhlimaan avausosumaa ajassa 23.41, jolloin Suomen ykkösketju iski ensimmäistä kertaa. Olli Jokinen pyöritti peliä vahvasti hyökkäyspäässä ja jakoi maalin kiertämisen jälkeen nappisyötön tilanteen takaa tyhjään tilaan nousseelle Petteri Nummelinille. Leijonien todellinen tehopakki napautti kiekon yhdellä kosketuksella upeasti etuylänurkkaan, ja näin sinivalkopaidat ottivat johtoaseman haltuunsa.

Leijonien toinen osuma syntyi ylivoimalla hetki ennen ottelun puoliväliä. Tomi Kallio pääsi nousemaan Nummelinin syötön jälkeen hyökkäysalueelle ja lähti laukomaan, koska oli tilanteessa yksin kahta Tsekki-pakkia vastaan. Hnilickan näkökentässä ei ollut minkäänlaista häiriötä, mutta niin vain Kallion lämäri upposi luvattoman helposti tsekki-vahdin selän taakse.

Tsekin peli ei kulkenut toisessa erässä kunnolla kuin parin satunnaisen vaihdon aikana ja samat olivat sävelet myös päätöserässä. Ottelu ratkesi käytännössä jo kolmannen erän ensimmäisessä vaihdossa, kun Tomi Kallio livautti reboundista pikkumustan kolmannen kerran tsekkien verkkoon. Tämän jälkeen loppuaika olikin Leijonien miltei suvereenia näytöstä, kun vierailijoiden pelihuumori ei ollut selvästikään enää kohdallaan. 4-0 -numerot syntyivät ajassa 44.25 ja asialla oli, kuinkas muutenkaan, huipputehokkaalla pelipäällä ollut ykköskenttä. Ville Peltonen malttoi katsoa rauhassa minne rannelaukauksensa sijoittaa eikä Milan Hnilickalle jäänyt millintarkan vedon edessä juurikaan mahdollisuuksia venyä kiekon tielle.

Kalliolla oli erän puolivälin tienoilla loistava tilaisuus iskeä jopa kypärätemppu täyteen, sillä Frölundan laituri pääsi Nummelinin fantastisen avauksen seurauksena puhtaaseen läpiajoon. Tässä tilanteessa Hnilicka veti kuitenkin pidemmän korren.

Ottelun viimeisillä minuuteilla Tsekki sai luotua vielä pientä painetta Suomen alueelle, ja ainoa jännitysmomentti olikin se, pystyykö Niklas Bäckström pitämään maalinsa puhtaana. Kärppien kahden mestaruuden takuumies pelasi jäätävällä varmuudella ottelun loppuun saakka ja nappasi kuin nappasikin lopulta makean nollapelin tililleen.

Tsekillä oli tämän päivän poissaolot huomioonottaenkin erittäin nimivahva joukkue kasassa, ja Suomi osoittikin pronssitaiston molemmissa otteluissa olevansa jälleen kerran varteenotettava joukkue MM-kisoissa, vaikka lähtökohdat eivät lukuisten poissaolojen takia parhaat mahdolliset olekaan. Ykköskentän ja Bäckströmin tämän päivän hieno pelivire lupaa Leijonille hyvää, vaikka varsinaiset kisapelit toki vasta punnitsevatkin joukkueen todellisen iskukyvyn. MM-kisojen alkuun on nyt enää kuusi päivää aikaa. Suomi aloittaa kisaurakkansa lauantaina iltaottelulla Tanskaa vastaan. Sitä ennen Leijonat pelaavat kuitenkin vielä keskiviikkona valmistavan harjoitusottelun Latviaa vastaan mestaruusjuhlista pikkuhiljaa arkirytmiin palanneessa Oulussa.