Mielipide

Trevor Gilliesin ja HIFK:n aika on ohi

LIIGA / Kolumni
Tämä tapaus on erittäin yksinkertainen. Mitään jääkiekon koodistoon liittyvää mystiikkaa ei tällä kertaa ole. Kenenkään ei tarvitse arvuutella mitä tapahtui ja miksi. Nyt jäljelle jää vain kysymys riittääkö Liigalla kanttia tehdä asiassa oikeat ratkaisut.

Jokerit ja HIFK nolasivat koko suomalaisen jääkiekon kertaalleen, eikä tuosta tapahtumasta ole kuin reilu vuosi aikaa. Mitään ei ole sittenkään opittu. HIFK:n saamien rangaistusten täytyy olla tällä kertaa vielä astetta kovempia, jotta viesti viimein menee kovapäisimmillekin perille.

Trevor Gilliesin törkeä Jarkko Ruudun tyrmäyslyönti ei tullut kenellekään yllätyksenä. Tämä oli tiedossa jo siinä kohdin, kun HIFK palkkasi Gilliesin joukkueeseensa vain yhtä tarkoitusta varten. Tällä kertaa ei tarvitse kelailla sumuisia videoita tai tehdä äänianalyyseja. Gillies oli hankittu tehtävää varten ja hän toteutti tuon tehtävän.

Gilliesin Liiga-ura on ohi. Hänen pelikieltonsa pituuden arvuuttelu on turhaa, sillä Gillies ei pelaa Liigassa enää vaihtoakaan. Tapahtuu tämä sitten pelikiellon tai minkä tahansa muun tapahtumasarjan myötä, ei mitään muuta vaihtoehtoa ole.

Tällaiselle typeryydelle pitää laittaa piste, pysyvästi ja voimalla. Gilliesin tyrmäysiskulla ei ollut mitään tekemistä koodiston, pelin puhtaana pitämisen tai kovan pelin kanssa. Se oli pelkkä henkilökohtainen kosto. Gilliesin, Raimo Summasen ja HIFK:n kosto Jarkko Ruudulle ja Jokereille. 

Koston kierre ja tällainen hölmöily loppuu nyt. Ainoa tapa laittaa piste vendetoille ja järjettömälle väkivallalle on sen mahdollistaneiden toimijoiden rangaistusten koventaminen. Kovinkin kallo taipuu pakon edessä.

Tomi Lämsä ja Tomek Valtonen saivat viime syksynä kahdeksan ottelun toimitsijakiellot. Summanen istukoot katsomon puolella vähintään seuraavat 16 ottelua. HIFK:n johto suostui hankkimaan Gilliesin Summasen työrukkaseksi. Mikään alle 50 000 euron sakko on naurettavaa.

Viime syksynä Liiga otti vahvasti kantaa aiheeseen ja korosti kuinka tällaisille tapahtumille pitää saada stoppi. Ei vain pelaajien turvallisuuden, vaan koko sarjan imagon ja tulevaisuuden vuoksi. Opit unohtuivat näköjään hyvin nopeasti. Nyt pilliin pitää viheltää vielä entistä kovemmin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös