Mielipide

TPS:n pelaaja-arvostelut 2011–2012

LIIGA / Kolumni
TPS:n kokoonpanossa viiletti jos jonkinlaista hahmoa joukkueen yrittäessä nousta kauden 2010–2011 pohjanoteerauksen jäljiltä jaloilleen.

Turun Palloseura palasi kaudella 2011–2012 pudotuspelijoukkueeksi, vaikka taival jäikin lopulta lyhyeksi. Ylä- ja alamäkien kauden aikana TPS:n pelipaidan puki päälleen 41 eri pelaajaa.

Jatkoajan Turun-toimitus arvosteli Palloseuran pelimiesten esitykset asteikolla 1-5. Arvostelukriteerit olivat pelaajien otteet ja onnistuminen suhteessa ennakko-odotuksiin ja rooliin. Alle kymmenen ottelua pelanneita ei huomioitu.

Maalivahdit

Aleksis Ahlqvist

19. 9-1-5, 2,62, 90,54%, 2 nollapeliä

– Oli TPS:n veskariduosta voittavampi Marek Schwarzin tuskaillessa syksyllä. Tyylistä puuttui silti varmuutta ja suorituksista tasaisuutta, kunnes siirtyi tammikuussa Ruotsiin. Profiloituu edelleen SM-liigatasolla kakkosvahdiksi.

Joni Ortio

14. 3-3-6, 2,63, 90,88%, 2 nollapeliä

– Toi edes jonkinlaista vakautta TPS:n maalille. Kolmesta maalivahdista selkeästi tasaisin ja suoritusvarmin, mutta suuri työtaakka alkoi painaa runkosarjan lopussa.

Marek Schwarz

35. 9-5-19, 2,91, 89,44%, ei nollapelejä

– Väläytteli ajoittain, mutta pääasiassa torjui puoliksi tuurilla omintakeisella tyylillään. Itseluottamus romahti avausottelun ensimmäisellä minuutilla, eikä näyttänyt palaavan pysyvästi enää missään vaiheessa. Ura edelleen tienhaarassa, maitojunalla kotiin kaudeksi 2012–2013.


Marek Schwarzin suoritustason ailahtelu veti vakavaksi.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Puolustajat

Pasi Hirvonen

12. 0+2=2, 4, -4

– Viime hetken hankinta paikkaamaan puolustuksen miesvajetta. Paljoa ei odotettu, eikä sen enempää tarjonnut. Täytti roolinsa, vaikka Mestiksen ja SM-liigan ero näkyi pelaamisessa. Onnistunut kolmospakkiparin hankinta.

Mikko Lehtonen

12. 0+0=0, 2, -4

– Sai tilaisuuden pakiston loukkaantumissuman aikaan. Oli ajoittain jopa puolustuksen parhaimmistoa, vaikka itsevarmuus ei korvannutkaan kestävään suoritusvarmuuteen vaadittavaa kokemusta. Tuskin nousee vakiokokoonpanoon vielä kaudelle 2012–2013.

Tomas Mojzis

59. 6+26=32, 40, -17

– Joukkueen arvokkain pelaaja. Viivatykki ja ylivoimapelin ykkösase. Maailmanluokan pelaaja, joka osoitti kokemuksensa arvon. Runkosarjan viimeisellä viikolla hankittu pelikielto päätti kauden ja romahdutti samalla TPS:n mahdollisuuden jatkopaikkaan.

Markus Palmroth

59. 4+8=12, 101, -10

– Oli aikaisempiin kausiin verrattuna kuin uusi pelaaja. Pelasi edelleen fyysisesti, mutta ei hakenut yhtä ahkerasti kovia pommeja sijoittumisensa kustannuksella. Otti edelleen liikaa jäähyjä ja näytti eksyvän pelatessaan ilman Mojzisia.

Rasmus Ristolainen

40. 3+5=8, 78, -21

– TPS:n superlupaus, joka säväytti syksyllä ja nousi kirkkaaseen valokeilaan. Teki kokemattomuudelle ominaisia virheitä, mutta korvasi vajeen periksiantamattomuudella, mikä osaltaan toi myös jäähyjä. Vakiokokoonpanon pelaaja myös tulevalla kaudella, ottanee monta kehitysaskelta kesän aikana.

Mario Scalzo

39. 5+10=15, 50, -8

– Koko joukkueen ilmentymä: väläytteli, mutta oli toisinaan täysin hukassa. Ei saavuttanut riittävää tasoa alkuviikkojen kukoistuskauden jälkeen.


Mario Scalzon parhaat päivät ajoittuivat TPS-uran alkuun.

Timo Seppänen

57. 2+5=7, 49, -9

– Selvästi parhaimmillaan Scalzon liityttyä joukkueeseen. Muuten melko väritön pelaaja, ajoittainen puolustuspään hasardi merkkausvirheineen.

Joni Tuominen

13. 0+3=3, 2, -5

– Pekka Virran pitkään havittelema pakiston kiekollinen johtaja. Loukkaantuminen päätti kauden lyhyeen, joten todelliset näytöt jäivät antamatta.

Veli-Matti Vittasmäki

59. 1+2=3, 36, -21

– Pelkkä varjo entisestä. Helppoja virheitä, vaisuja otteita molemmissa kenttäpäädyissä. TPS:n oma kasvatti, jolla oli mahdollisuus nousta suureenkin rooliin. Paljon parannettavaa kaudelle 2012–2013.

Hyökkääjät

Marko Anttila

59. 14+22=36, 36, -21

– Rikkoi aiemman piste-ennätyksensä kirkkaasti ja sivusi maaliennätystään. Joukkueen positiivisin yllättäjä. Pelasi vakituisesti kärkiketjuissa ja muodosti paikoin hyvinkin vaarallisen tutkaparin Ville Vahalahden kanssa. Laukoi paljon, mutta epätarkasti. Joskus vaihdot venyivät pahasti ylipitkiksi, mikä kostautui useaan otteeseen vastaiskumaaleina.

Michal Birner

60. 11+14=25, 36, -5

– Sähäkkä tšekki sai paljon vastuuta, mutta kärsi tutkaparinsa Tomas Plihalin tapaan suoritustason ailahtelusta. 40 pisteen potentiaali näkyy edelleen, mutta ykkösketjuun ei ole asiaa ilman kauden 2009–2010 kaltaisia tehoja. Takana kolmas kausi TPS:n ulkomaalaislaiturina, tuskin jatkaa seurassa.

Jakub Cerny

30. 1+3=4, 35, 2

– Erikoinen hankinta, jolle julkinen paine asetti liian suuret odotukset. SM-liigajoukkueille epätyypillinen ulkomaalainen "projektipelaaja", joka ei kuitenkaan missään vaiheessa kotiutunut maahan tai liigaan. Palasi maitojunalla kotiin vaisun syksyn jälkeen.

Jarkko Hattunen

54. 9+11=20, 30, -12

– Aliarvostettu pelaaja, joka teki tasaviisikoin vain kaksi pistettä vähemmän kuin turkulaisten kultapoika Ville Vahalahti. Ainesta pelata jopa kärkiketjuissa, jos vain saa rinnalleen oikeanlaiset ketjukaverit.


Jarkko Hattunen sivalsi yhdeksän täysosumaa.

Janne Hauhtonen

16. 0+0=0, 8, -2

– Jäi täysin näkymättömiin, pelatessaan valahti nelossentteriksi. Vauhti ei riittänyt liigatasolle ja tie vei lainalle Sveitsin kakkosliigaan. Kausi päättyi loukkaantumiseen heti lainalta palaamisen jälkeen.

Santtu Huhtala

20. 0+0=0, 0, -7

– Odottaa edelleen läpimurtoaan, tällä kaudella pääsi jo pelaamana kolmanneksen liigakaudesta. Ei vielä tehopisteitä. Peliaika kortilla, mikäli TPS:n löytää pätevän ykkössentterin.

Rasmus Kulmala

25. 1+1=2, 6, -4

– Sai vastuuta loppukaudesta ja pääsi tekemään myös kauden avausmaalinsa. Pieni nelosketjun rooli, jonka toivotaan kantavan hedelmää tulevia vuosia ajatellen.

Tapio Laakso

55. 5+9=14, 34, -24

– Joukkueen henkinen sielu ja johtaja. Alivoiman ykkösnimi, joka sai kuitenkin tehoihin ja hyökkäyspään aseisiin nähden aivan liikaa ylivoima-aikaa. Pisteiden valossa uran heikoin kausi ja koko SM-liigan huonoin teholukema.

Mikko Laine

10. 1+0=1, 2, -4

– Nouseeko koskaan TPS:ssä liigatason vakiopelaajaksi? Ikää 22 vuotta ja valtaosa miesten peleistä Mestiksen puolella. Rightin pelaaja, joka saattaisi kaiken mennessä nappiin puhjeta kukkaan saadessaan ansaittua suuremman roolin. Tuskin nousee vauhdilla parrasvaloihin nelosketjun peliajalla.

Artturi Lehkonen

18. 2+2=4, 8, -7

– Käytettiin säästeliäästi, ehti näyttää potentiaalinsa. Organisaation kärkilupaus. Luvassa lisää vastuuta kaudella 2012–2013, ellei TPS päästä karkaamaan Turusta.

Juraj Mikus

17. 5+5=10, 0, -5

– Monen yrityksen jälkeen vihdoin haaviin jäänyt sentteri nosti odotukset tappiin tykittämällä kuuteen ensimmäiseen otteluunsa yhtä monta pistettä. Seuranneella maajoukkuetauolla dominoi Slovakian paidassa, mutta teki paluun jälkeen vain yhden maalin ja viisi pistettä 11:ssä ottelussa. Tarttuiko muun joukkueen potema omien ratkaisujen pelko? Odotuksiin nähden pettymys.

Toni Mäkiaho

19. 2+3=5, 12, -6

– Käväisi Palloseurassa syksyllä. Rymisteli aikansa ja pääsi pisteillekin, mutta lopulta liigapelit päättyivät heti TPS:n niin halutessa. Täytti tehtävänsä, vaikka TPS-ura jäikin lyhyeksi.

Tomas Plihal

59. 16+20=36, 66, -10

– Pelasi peräti 59 ottelua ja pysyi vihdoin terveenä. Jäi vain pisteen päähän mestaruuskauden saaliistaan, mutta otteet ailahtelivat aivan liikaa. Tärkeä pelaaja pelin jokaisella osa-alueella, mutta TPS:n budjetille liian kallis kakkossentteri. Yksi kannattajien suosikeista, mutta siirtänee seuraavaksi toimistonsa Turkua pohjoisemmaksi.

Timo Salo

38. 0+2=2, 34, -13

– Alivoimapelaaja, SM-liigan kärkeä torjuttujen laukausten määrässä. Ei ainuttakaan maalia, vain kaksi syöttöpistettä. Loukkaantuneena suuren osan kaudesta.

Ryan Stone

25. 6+4=10, 99, -14

– "Ykkössentteri", joka TPS:n pahamaineisella tiedotustyylillä "pystyy pelaamaan myös laitahyökkääjänä". Vauhti ei riittänyt missään vaiheessa, parin ulosajon jälkeen ryhtyi ylivarovaiseksi sipsuttelijaksi. Joukkueen paras laukausprosentti, mutta passitettiin Saksaan jo ennen vuodenvaihdetta.


Ryan Stone retuutti Turkuhallin laitoja kolmen kuukauden ajan.

Tuomas Suominen

41. 2+7=9, 20, 0

– Hiljalleen jopa pakko vaihtaa maisemaa. Vaisu kausi ja vain yhdeksän pistettä. Ei mahtunut aina edes kokoonpanoon. Ei loistanut millään osa-alueella tai näyttänyt sopeutuvan Pekka Virran pelitapaan. Ura laskusuunnassa, ei järkeä jatkaa Turussa mikäli mielii vielä huipulle.

Miikka Tuomainen

15. 1+2=3, 0, -6

– Vaihtoi HIFK:n TPS:ään siirtorajalla. Haki paikkaansa pitkään, mutta ei oikein missään vaiheessa löytänyt sitä. Melko väritön visiitti, joka kuitenkin jatkuu vielä kaudelle 2012–2013.

Ville Vahalahti

59. 21+29=50, 8, -22

– Joukkueen kapteeni, johtaja ja tehomies. Hyökkäyksen ikuinen luottopelaaja, joka onnistui jälleen kipuamaan pistepörssin kärkisijoille. Teki uuden piste-ennätyksensä 34-vuotiaana, voitti sekä joukkueen maali- että syöttöpörssin. Miinuksena ruma tehotilasto, jonka alamäki oli osin TPS:n päästämien alivoimamaalien syytä.

Mika Viinanen

40. 5+1=6, 30, -17

– Liittyi TPS:n vahvuuteen puolikuntoisena, mikä myös näkyi pelissä. Ei varsinaisesti mullistanut mitään tullessaan tai mennessään, vaikka toikin joukkueeseen kokemusta. Lainattiin loppukaudeksi Sveitsiin.

Marko Virtala

52. 6+10=16, 22, -12

– Taistelija, joka pienestä koostaan huolimatta jaksaa vääntää kulmissa molemmissa kenttäpäädyissä. Sivu piste-ennätystään, uusi maaliennätyksensä. Jatkaa myös ensi kaudella, pätevä alempien ketjujen pelaaja.

Lue myös: Miami sadalla merkillä

» Lähetä palautetta toimitukselle