Mielipide

TPS:n motivoituneet ulkomaalaiset

LIIGA / Kolumni
Turussa lähdetään kauteen erilaisissa merkeissä verrattuna edelliskausiin. Viime kevään huuma on jo laskeutunut suurella yleisöllä, mutta joukkueen sisällä tekemisen tahto on kova. Joukkue on koottu puhtaasti urheilullisin perustein, eikä vapaamatkustajille enää tilaa anneta.

Viime kaudella Turun Palloseuran paidassa viilettäneet Alexander Salak, Jamie Johnson ja Kyle Klubertanz nostivat kaikki kytkintä kauden loputtua uusien haasteiden perässä. Salak ja Johnson päätyivät Pohjois-Amerikkaan yrittämään pelaamista NHL:ssa. Klubertanz puolustaa ensi kaudella Ruotsin Djurgårdenin takalinjoilla.

Detroit Red Wingsin kykyjenetsijänä päätoimikseen toimiva Ari Vuori on etsinyt pitkin kevättä ja kesää oikeita pelaajia täyttämään TPS:sta lähteneiden ulkomaalaisten saappaat.

– Olemme yrittäneet katsoa pelaajat niin, että heillä on jo yksi ammattilaisvuosi takana. Se on kuitenkin niin eri elämää verrattuna yliopistojääkiekkoon. Lisäksi kaikkien urat ovat tällä hetkellä nosteessa, ja he ovat valmiina tekemään kovasti töitä saavuttaakseen unelmansa, NHL:n, Vuori kertaa hankittuja pelaajia.

Viime kauden sensaatiomaalivahdin, Alexander Salakin, päätyminen NHL:ään ja Florida Panthersiin oli pitkälti Urpo Ylösen uusi taidonnäyte. "Upilla" onkin ollut sormensa pelissä myös uuden maalivahdin, David Leggion hankinnassa.

– Harjoituksissa näyttää innokkaalta ja töitä tekevältä kaverilta. Vähän on kirjoittamaton kortti vielä meille, mutta CV:nsä perusteella on onnistunut joka paikassa missä on pelannut. En ymmärrä miksi epäonnistuisi täällä, TPS:n pääkäskijä Kai Suikkanen purkaa uutta maalivahtiaan paperille.

Tapaus Mikus

Alkukesästä TPS ilmoitti tehneensä sopimuksen slovakialaisen Juraj Mikuksen kanssa. A -maajoukkueessakin pelannut ja viime kaudella 92 pistettä Slovakian liigassa tehnyt nuori sentteri aiheutti riemunkiljahduksia pitkin Aurajoen rantoja. Miehen kanssa solmittu sopimus oli vielä kaikkien yllätykseksi halpa, joten varsinkin Ari Vuorella riitti selkääntaputtelijoita Turun urheilumaailmassa. Mies kuitenkin aloittaa kautensa Los Angeles Kingsin organisaatiossa, eikä Turussa, kuten oli sovittu.

– Mikus on poikkeuksellinen tapaus. Hänellä oli ottajia ympäri Eurooppa ja esimerkiksi SM-liigasta yksi toinen joukkue tarjosi miehelle rahakasta sopimusta. Tapasin Jurajin Tsekeissä huhtikuussa, ja sitten jotenkin saimme solmittua hänen kanssaan sopimuksen. Hänellä on vuosi juristiopintoja jäljellä, eikä raha ole koskaan ohjannut jääkiekkouraa, Vuori kertaa kevättä.

– Sovimme, että hän lähtee Los Angeles Kingsin development campille, mutta palaa sitten Turkuun pelaamaan meille isoon rooliin. Siellä kuitenkin sitten toimitusjohtaja sai pyörrettyä nuoren miehen pään. En usko, että hän on vielä valmis NHL:ään, joten sikäli harmittava tapaus.

– Tilanne on kuitenkin se, että jos hän sieltä tulee takaisin Eurooppaan, on TPS ykkösvaihtoehto miehelle. Me emme siihen voi kuitenkaan varautua.

Mikuksen tilalle hankittiin yhdysvaltalainen Mike Radja. Miehen profiili on kuitenkin kannattajien silmissä täysin erilainen kuin slovakialaisella lupauksella.

– AHL:ssa on sellainen käytäntö, että ykköskenttä pelaa paljon. Jos ei pääse siinä kokeneempien kavereiden ohi, niin pääseminen NHL:ään on todella vaikeaa. Tämän vuoksi Radja näki parempana mahdollisuutena tulla kehittymään Turkuun. Täällä esimerkiksi harjoittelu on niin erilaista kuin Pohjois-Amerikassa, joten tiedä miten paljon kaveri voi kehittyä, Vuori näkee.

– TPS:n joukkue ei kuitenkaan ole vielä valmis, vaan materiaalimme on todella kapea eikä kestä loukkaantumisia.

Hyökkäävä puolustus

Kauden päätteeksi TPS:n joukkueesta lähti myös viime kauden paras puolustaja, Marko Kiprusoff. Kokeneen puolustajan taito pelata kiekkoa ylöspäin jättää ison loven keskikentän ylityksille. Tätä lovea paikkaamaan on hankittu ruotsalainen Jens Skålberg sekä kanadalainen Darcy Campbell.

– Kiekollisia puolustajia, jotka rauhoittavat tuota meidän peliä. Molemmat ovat todella hyviä liikkumaan. Heistä on meille todella paljon apua, Kai Suikkanen raottaa.

Skålberg tuli Turkuun Färjestadin joukkueesta vuoden lainasopimuksella pitkälti Ari Vuoren hyvien Ruotsin kontaktien avulla.

– Hän on pelannut kolme vuotta siellä. Kaikki edellytykset tulla huippupelaajaksi on olemassa, mutta sitä potentiaalia ei ole vain vielä saatu täysin realisoitua. Tämä nähtiin urheilullisesti ja taloudellisesti parhaimmaksi ratkaisuksi.

– Jokainen meille tullut pelaaja on urallaan siinä vaiheessa, että potentiaali on kova. Jokainen haluaa pelata NHL:ssä ja ovat todella valmiita tekemään töitä sen eteen. Lisäksi meillä on selkeästi kolme ratkaisuihin kykenevää kenttää. Se on meidän vahvuus pelaajien kovan motivaation lisäksi.

Yleensä jääkiekkojoukkue-niminen palapeli rakentuu pala kerrallaan, mutta tänä kesänä TPS:n ulkomaalaiset tulivat kaikki kerrallaan 1. elokuuta Turkuun.

– Se on mielestäni paljon parempi. Ei tarvitse jokaiselle erikseen opettaa niitä samoja saatanan manööverejä aina uudestaan, vaan pystytään kerralla koko joukkue treenaamaan yhdessä sitä omaa juttua, Kai Suikkanen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle