Mielipide

Todelliset lajin MM-kilpailut, hieno kansanjuhla - vaiko molempia?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Keväinen aurinko kultaa taas maiseman paisteellaan. Lumet ovat sulaneet ja puissa näkyy jo silmuja. Härmäläinen lätkäfani tietää näistä merkeistä hakea Suomi -paitansa kaapista. On jääkiekon MM-kisojen aika. Väki vaeltaa sankoin joukoin jäähalleihin kansoittaen lehterit ja järjestäjän kassakone kilisee iloisesti. Näin ainakin Suomen pelatessa. Videotykit ampuvat baareissa valkokankaalle suoraa lähetystä otteluista oluen virratessa ja kaikilla on hauskaa. Eihän tällaisen juhlahumun keskellä voi olla mitään kritisoitavaa?! Vai voiko sittenkin? Ovatko nämä tosiaan maailmanmestaruuskisat?

Isäntamaassa on kova kiekkokuume. Leijonilta odotetaan vain maailmanmestaruutta. Kaikki muu olisi valtava pettymys. Päävalmentaja Hannu Aravirralla on viimeinen tilaisuus voittaa mestaruus, sillä hänen kautensa maajoukkueen käskijänä päättyy näihin kisoihin.

Suomella on myös erinomainen joukkue, jolla on kaikki mahdollisuudet toteuttaa unelma maailmanmestaruudesta. Isäntien voitto kruunaisi kotikisat ja nykyisellä konseptilla kasvunsa rajat löytämässä oleva SM-liigakin saisi varmasti ainakin hetkeksi nostetta maajoukkueen menestyksestä.

Pääsyliput myytiin paketteina, mutta ainakin Turussa myynti kisaorganisaation täkäläisestä toiminnasta vastaavan Hannu Ansaksen mukaan on jäänyt vaisuksi. Yleisesti lippupaketteja pidettiin kalliina. Oletettua heikompaan kysyntään ulkomailla on varmasti vaikuttanut myös maailman epävakaa tilanne. Majoituslaitoksista kerrotaan peruutuksista.

Eilen epätoivoinen latvialaisturisti seisoi lippuluukun vieressä paksu pinkka Kanada - Valko-Venäjä -pelin lippuja kädessään ihmettelemässä kysynnän vähäisyyttä. Tai oikeastaan sen puutetta. Lähes jokaisella halukkaalla oli jo sisäänpääsyyn oikeuttava lippu. Kaikki ottelut eivät kiinnosta kaikkia ja pakkomyyntinä toteutettu pelien paketointi ei ollut monien mielestä soveliasta. Nyt irtolippuja sentään on kisakansan iloksi saatavissa.

Paljon huippupelaajia - lisää kaivataan

Ruotsin joukkue vahvistuu Mats Sundinilla ja Peter Forsbergilla. Tämä lisää varmasti kisojen kiinnostavuutta myös paikallisten silmissä ja saa toivottavasti myös ruotsalaisturistit liikkeelle omiaan kannustamaan. Myös Slovakialla on koossa kova nippu.

Toisaalta Tshekin Jaromir Jagr taas kieltäytyi kutsusta saapua palaamaan kisoihin. Niin teki myös moni muu. Kanadan ja USA:n joukkueita ei voi parhaalla tahdollakaan pitää likimainkaan noiden maiden tasoa kuvaavina. Venäjän joukkueesta puuttuu joukko eturivin tähtiä. Missä ovat parhaat taiturit, kun mestaruutta ratkotaan?

Hetkinen! Lajin maailmanmestaruuskisoissa siis kieltäydytään pelaamasta. Maailmanmestaruuskisoissa! Oman maan puolesta. Onko tässä periaatteellisella tasolla kenenkään muun mielestä mitään outoa? Kertooko se jotakin arvostuksesta? Vai sen puutteesta? Entä lajin kansainvälisestä toiminnasta?

Missä lopulta mennään?

Mikä lopulta on näiden keväisten kekkerien todellinen status? IIHF:n mukaan turnauksen voittava maajoukkue on maailmanmestari. Pohjois-amerikkalaisesta vinkkelistä katsoen tämä on mukava turnaus ilman sen suurempia intohimoja. Eurooppalaisille pelaajille se on taas näyteikkuna himoittuun NHL:ään.

Täällä pelaavat NHL:ään vielä pyrkivät lupaukset, sieltä jo joukkueistaan tältä kaudelta vapautuneet, tuosta maailman jääkiekkoa dominoivasta liigasta pudonneet ja takaisin pyrkivät, sekä sinne koskaan kelpaamattomat pelaajat. Monen maan suurimmat tähdet taas pelaavat samaan aikaan Stanley Cupista. Näin raa'asti eriteltynä.

Kansainvälisellä Jääkiekkoliitolla on edessään pitkä ja hevon kakkima maantie, mikäli siellä edes elätellään toiveita MM-turnauksen saattamisesta virallista statustaan vastaavalle tasolle. Enää aikoihin - jos koskaan - ei ole mennyt läpi selitys amatöörien maailmanmestaruuskisoista.

Tietysti joku voi sanoa, että kun MM-kisat järjestetään, on syytä olla paikalla ja se siitä. Pois jäävät kärsikööt vahinkonsa. Kuka tässä sitten lopulta itseään pettää? Mielestäni turnaus olisi kuitenkin uskottavampi vaikkapa pääsponsorinsa nimeä kantavana kilpailuna.

Kiistatta kevään kansanjuhlassa kannattaa kuitenkin olla mukana. Latvialaiset kannattajat järjestivät eilen ruotsalaisten kanssa Elyseellä varsinaisen kilpalaulannan. Hoilauksen voittivat latvialaiset, peli meni sinikeltaisille. Paljon hyviä otteluja ja upeaa tunnelmaa on luvassa. Niin myös loistavia yksilösuorituksia, todellisia virtuoosimaisten pelajien taidonnäytteitä.

Joka tapauksessa hieno turnaus on suomalaisille kiekkojännäeille tarjolla. Kansainvälisen Jääkiekkoliiton on kuitenkin syytä pohtia vakavasti rahasamponsa uskottavuutta.

Kun kisat aikanaan päättyvät, on joku taas maailmanmestari. Tai ainakin tämän turnauksen voittaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle