Mielipide

Teemu Selänteen villit seikkailut sosiaalisessa mediassa

MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Kansainvälisesti tunnetun jääkiekkoilijan kannattaa käyttää sosiaalisessa mediassa apunaan osaavien ammattilaisten neuvoja. Muuten naama voi päätyä vaikka netin vihajulkaisuun juhlittavaksi.

Ison rahan ammattilaisurheilussa mediaprofiili on yleensä hiottua tavaraa. Olemme helposti pienen markkinointikikan uhreja, kun lausunnot valetaan kouluttamalla joukkuehenkeä ja yhteisöllisyyttä markkinoivaan muottiin. Syntyy aitoa jargonia.

Osa pelaajista onnistuu tekemään omasta itsestään brändin. Suomalaispelaajista Jarkko Ruutu veti roolia kaukalossa ja jatkoi roolia myös uran jälkeen. Rooli muuttui häikäilemättömästä kilpailijasta ylilyöntejä katuvaksi aikuistujaksi. Minä arvelen myös jälkimmäisen olleen laskelmoitua. Ruutu myi ja me ostimme. 

Suomen kaikkien aikojen kovimmalle jääkiekkoilijalle uran jälkeistä medianhallintaa markkinoivat väärät tahot.

Ison profiilin tähden media-arvo säilyy joka tapauksessa myös urheilun jälkeen − mieluiten muuten kuin vetämällä sitä kurkusta alas.

Sitten on Teemu Selänne.

Suomen kaikkien aikojen kovimmalle jääkiekkoilijalle uran jälkeistä medianhallintaa markkinoivat väärät tahot. Kun miljoonajahtia ohjataan kuin viritettyä mopoautoa, on jälki äkkiä rumaa.

Ensin tulivat ristiriitaiset sakkokommentit. Sitten tulivat pikkupienissä viimeistellyltä vaikuttavat nettisivut, joissa kaupataan tarjouskaupan sukkia tuplahinnalla. "Kuka näitä viestejä oikeasti kirjoittaa?"

Tammikuun viimeisellä viikolla 2016 Selänne on jo yhtäkkiä mukana turvapaikanhakijoita koskevassa keskustelussa. Kovin uhkarohkeaa.

Poliittisessa keskustelussa huippu-urheilijan asema on kaikkein huterin. Jos sille tielle kuitenkin lähtee, on varmempi vaihtoehto pysyä turvallisissa mielikuvissa − puolustaa tasa-arvoa, lasten tulevaisuutta, puhdasta urheilua. Niin, ja ihan ensimmäisenä kaiken julkaistavan pitäisi olla kirjoitusasultaan huolellisesti ja siististi kirjoitettua.

Jos lähtee jyrkälle linjalle, täytyy olla liikkeellä vahvojen ja konkreettisten argumenttien kanssa, ja sittenkin voi tulla vain lunta tupaan. Paljon.

Turvapaikanhakijoita koskevassa keskustelussa Selänteen Twitter-tili ei ole vahvoilla kummassakaan. Suomeen syntyi alle kellonympäryksessä rasistisen julkaisun juhlima MV-Teemu, jonka naamakuvalla leviää nyt sanoma rajojen sulkemisesta sekä "partalasten" karkoittamisesta. Julkaisussa, jossa tunnetusti totuus on toisarvoinen ja faktojen merkitys liioiteltua. Tuskin Teemunkaan tavoite oli joutua rasistien maskotiksi.

Voi olla virkistävää, että huippu-urheilija ottaa railakkaasti kantaa asioihin. Siihen Selänteellä on taatusti oikeus, eikä lupaa keneltäkään tarvita. Kaliforniasta twiittaileva Teemu tietää varmasti paljon maailmasta sekä elämästä yleensä.

Tekojensa seurauksia hän ei välttämättä ymmärrä.

» Lähetä palautetta toimitukselle