Mielipide

Teemu Selänne – osa kansallista perintöä

NHL / Kolumni
”Teme”, ”Teukka Salama”, ”The Finnish Flash” – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Teemu Selänne on tehnyt itsensä tunnetuksi suvereenilla tavallaan. Ikinuori legenda jaksaa edelleen hämmästyttää kiekkoihmisiä.

SM-liigakausi 1990–1991. Jokerien vierailut Jyväskylän Hippoksella ovat juurtuneet mieleeni. Paluun SM-liigakartalle tehnyt helsinkiläisjoukkue oli mielenkiintoinen seurattava. Joukkueen riveissä luisteli merkittävää nuorta osaamista, jonka läpimurtoa oli kunnia olla todistamassa.

Debyyttikaudellaan vakavan jalkavamman kärsinyt 20-vuotias Teemu Selänne pelasi itsensä liigayleisön mieliin. Nuorta lahjakkuutta ei oltu hehkutettu suotta. Räjähtävä nopeus, nopeat kädet ja pelaamisen helppous puhuttelivat yleisöä myös Hippoksella. Teemun ketjukaverina pelasi Keijo Säilynoja, lupaava kaveri hänkin.


Teemu Selänteen ura on ainutlaatuinen osa suomalaista kiekkohistoriaa.

Nuorukaisten väliin istutettiin Pekka Järvelä, kokenut ja luova sentteri. Järvelä tuli tutuksi jo JyP HT:n pelipaidassa. Alkulämmittelyssä muut pelaajat ampuivat siniviivalta lämäreitä, Järvelä veti Torspollaan ranteella – yhtä kovaa. ”Rono” kuului liigan taitosenttereihin. Hän saattoi hakea kiekon oman maalin takaa ja kynäillä neljä vastustajaa kuutamolle ennen maagista ratkaisuaan. Nuoret Jokeri-lupaukset saivat isällistä oppia.

Liigakausi 1991-1992. Jokerien nousukiito jatkui. SaiPassa vahvan kauden pelannut tsekki Otakar Janecky hankittiin Helsinkiin. ”Otto” pääsi dominoimaan namupaikkaan, Selänteen ja Säilynojan väliin. Tulosta tuli. Kausi huipentui liigafinaaleihin, joita pelattiin Helsingissä ja Jyväskylässä. Ääriään myöten täynnä olevan Hippoksen hornankattilan harmiksi jäällä luisteli maaginen Teemu, jolla oli iso rooli mestaruuskamppailun ratkaisussa.

Selänteen SM-liigaura oli hyvä päättää mestaruuteen. Lahjakkuuden ura oli edennyt vaiheeseen, jossa oli järkevää ottaa uusi askel. SM-liiga palveli aikansa. Selänne sai arvokasta oppia miesten peleistä. 97 liigaottelussa syntyi 76 maalia ja 56 syöttöä – 132 tehopistettä liigahistoriaa.

Winnipeg Jets varasi Selänteen kesällä 1988 draftin 1.kierroksella 10.pelaajana. Pieni varausnumero paljasti olennaisimman. Teemusta odotettiin paljon. NHL-pelaajaksi kypsyminen vaatii aikansa, mutta kärkivarausten suhteen ollaan kärsimättömämpiä. Heistä halutaan maksimaalinen hyöty irti mahdollisimman nopeasti.

Teemu siirtyi Winnipegiin syksyllä 1992. Jets oli liittynyt NHL-liigaan vuonna 1979. Kiekkokulttuuristaan tunnettu kaupunki hengitti jääkiekkoa. Eurooppalaiset pelaajat olivat tuttuja. Jets arvosti eurooppalaista osaamista. Teemu myönsi siirtyneensä otolliselle maaperälle. Hän sai aidon tilaisuuden taitojensa osoittamiseen.

Selänne joutui tinkimään pelinumerostaan. Suomesta tuttu numero 8 vaihtui 13:ksi, sillä Jets-puolustuksen kulmakivenä ollut luunkova Randy Carlyle ei halunnut luovuttaa tuttua numeroaan. Teemu kunnioitti ilman kypärää pelanneen, kerran liigan parhaaksi puolustajaksi palkitun veteraanin tahtoa.

Selänteen tulokaskausi oli fantastinen. Kaukalossa nähtiin debyytti, joka hämmästytti kiekkoihmisiä kautta liigan. SM-liigasta tutut vahvuudet toimivat myös maailman parhaiden pelaajien joukossa. Runkosarjan jälkeiset tilastot peilasivat kaukalossa nähdyn dominoinnin. 84 ottelussa nähtiin 76 maalia ja 56 syöttöä. 132 tehopisteen kausi nosti tulokkaan välittömästi liigan tähtikartalle. NHL-historiaan merkittiin rekordi, jota ei todennäköisesti koskaan rikota. Teemu palkittiin ansioistaan liigan parhaana tulokkaana Calder Trophylla.

Vuodet vierivät, ja Teemun ura jatkui. Matka vei Winnipegistä Anaheimin, San Josen ja Coloradon kautta uudelle ajanjaksolle Anaheimiin, jossa Teemu perheineen viihtyy loistavasti. Peliuran eräs tärkeistä merkkipaaluista täyttyi keväällä 2007 Ducksin voitettua himoitun Stanley Cupin.

Menossa on Teemun 20.kausi maailman kovimmassa liigassa. Legendan tilastot puhuvat puolestaan. 1252 runkosarjaottelussa on syntynyt 631 maalia ja 699 syöttöä. Pudotuspeleissä vastaavat luvut ovat 35 maalia ja 37 syöttöä. Lukemia arvioitaessa on syytä muistaa, ettei Teemu ole saanut tilaisuutta pelata yhdessä Wayne Gretzkyn tai Mario Lemieux'n kaltaisten supertähtien kanssa. Hyviä ketjukavereita on riittänyt, mutta absoluuttinen huipputarjoilu on puuttunut. Teemu on joutunut tekemään tuloksen eteen ”normaalia enemmän”.

Urheilu-uran lopettaminen on vaikea asia. Lopettamishetkeen ei liity kiveen hakattua lainalaisuutta. Teemu on jo vuosia pelannut vuoden periodeissa. Hän on halunnut olla varma itsestään. Iän lisääntyessä korostuu oman kropan kuuntelu. Selänne on onnistunut säilyttämään tärkeimmän työvälineensä huippuiskussa. Jalat, kädet ja ajatus ovat edelleen huipputasolla.

Mikä on Teemu Selänteen uran salaisuus? Miksi helsinkiläisestä nuorukaisesta kypsyi maailmanluokan pelaaja? Geenien merkitys on ilmeinen. Lahjakkaan on helpompi toteuttaa unelmansa kuin sellaisen, joka joutuu toimimaan heikommalla osaamisella. Tämä ei kuitenkaan riitä selittämään Teemu-mysteeriä kattavasti.

Voisimme lähestyä asiaa lapsen silmin. Kun ihminen lapsena opettelee uusia asioita, loistaa hänestä tekemisen ja oppimisen riemu. Lukemattomat toistot saavat virtansa ehtymättömästä ahaa-elämyksestä. Selänteen pelaamista on aina leimannut sen helppous. Ulkopuolisen silmin voitaisiin puhua läsnäolosta äärimmäisessä muodossaan. Teemu tekee asioita edelleen samalla tavalla kuin me häntä kauan seuranneet muistamme. Selänne uhmaa luonnonlakeja omalla suvereenilla tavallaan.

Pelikaverina tutuksi tullut Randy Carlyle toimii Ducksin päävalmentajana. Tulisieluinen ja vaativa kiekkomies arvostaa Selännettä. Carlyle hämmästelee suojattinsa suoritustasoa. Hänen mukaansa Selänne on juonut nuoruuden lähteestä, josta ei tarjoilla muille. Pelikaverit ovat innoissaan. Tuleva suurpelaaja Bobby Ryan on todennut saavansa tukiopetusta pelaamisen jalosta taidosta.

Selänne itse asettelee sanojaan varovaisesti. Hän ei ole koskaan ollut täynnä itseään. Tuttu ”unelmavävy-persoona” on tallella. 40-vuotiaan dominointi kaukalossa ei ole arkea tämän päivän NHL:ssä. Teemu on kertonut oppineensa olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hän lukee peliä ja etsii aktiivisesti paikkoja, joihin kiekko voisi tulla. Oppimisen tulokset ovat nähtävissä konkreettisella tavalla.

Teemu Selänne on pelannut itsensä pelin historiaan isoin kirjaimin. Olemme todistamassa suomalaisen kiekkoilun historiaa ainutlaatuisessa muodossaan. Onko hän viimeinen suomalainen suurpelaaja? Syntyykö uusia teemuselänteitä? Tulevaisuutta ei voi ennustaa. Pysykäämme tässä hetkessä. Nauttikaamme näkemästämme niin kauan kuin sitä on tarjolla. Kiitos elämyksistä Teemu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös