TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00
Mielipide

Taylor Hall matkalla tähtiin

NHL / Kolumni
Tämänvuotisesta NHL-draftin ykkösvarauksen paikasta kisaavat kaksi hyvin erilaista jääkiekkoilijaa. Toinen heistä on loistavalla peliälyllä varustettu pelintekijä Tyler Seguin, toinen taas maaleja sylkevä vauhtikone Taylor Hall. Nyt on aika tutustua jälkimmäiseen vähän paremmin.

Taylor Hall on ollut tähti oikeastaan koko junioriuransa ajan. Hyökkääjä on nakutellut OHL:n Windsor Spitfiresissä tasaisia 90-100 pisteen teholukemia, ja on sen lisäksi osoittanut olevansa myös isojen pelien pelaaja iskemällä kahtena kautena peräkkäin 35 tehopistettä. Tuloksena kaksi peräkkäistä CHL:n mestaruutta, Memorial Cupia ja kummallakin kerralla valinta pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi. Hall itse kuvailee itseään aika hyökkäysvoittoiseksi pelaajaksi.

– Omasta mielestäni olen nopea hyökkääjä. Teen paljon töitä ja luon sitä kautta tilanteita omalle joukkueelleni. Ehkä New Jersey Devilsin Zach Parise on vähän minun tyyliseni pelaaja, Hall kuvailee.

Hallin jääkiekkouran alku oli samanlainen, kuin kenellä tahansa kanadalaisella pikkupojalla: isä rakensi takapihalle kaukalon ja pikku-Taylor sai jo nuoresta iästä lähtien luistella ja hioa taitojaan niin paljon kuin halusi. Hallin isä Steve pelasi nuoruudessaan amerikkalaista jalkapalloa, mutta poika ei kuitenkaan tuohon lajiin siirtynyt, vaan jääkiekko kiinnosti enemmän.

Hallin pelitaidot huomattiin, kun poika oli 14-vuotias. Sen jälkeen hän on saanut tottua isoihin odotuksiin. Hall itse ei kuitenkaan niin moisesta välitä. Pikemminkin nuorukainen on vain nauttinut saamastaan huomiosta.

– Hauskaahan tämä on ollut totta puhuakseni. Olen nyt saanut olla vähän aikaa valokeilassa, enkä oikeastaan ennen tämän kauden alkua tiennyt, mitä odottaa. Mutta tämä kausi oli todella hieno kaikkine paineineen ja odotuksineen, ja mediahuomioineen. Mielestäni olen käsitellyt asian aika hyvin. Tämä voi olla viimeinen kauteni juniorisarjoissa. Sinut varataan vain kerran, ja yritän nauttia siitä parhaani mukaan, Hall sanoo.

Loistavat kaudet juniorisarjoissa ovat tuoneet mukanaan myös mahdollisuuden edustaa Kanadaa MM-tasolla. Hall on kuitenkin saanut kokea myös sen toisen puolen, miltä tuntuu saada soitto valmentajalta, ettei mahtunutkaan joukkueeseen.

– Maajoukkueessa pelaaminen on hienoa. Olen pukenut Kanadan paidan päälleni muutaman kerran, mutta nuorten MM-kisat oli aivan eri juttu. Siihen joukkueeseen pääseminen oli tähänastisen urani kohokohta ja ylipäätään saada osallistua nuorten MM-kisoihin Kanadan paidassa. Se oli mahtavaa, Hall sanoo ja jatkaa:

– Kerran tosin meidät pudotettiin joukkueesta yhdessä Matt Duchenen kanssa. Olimme huonekavereita ja valvoimme koko yön, koska emme saaneet juurikaan nukuttua. Matt sai puhelun valmentajalta, joka sanoi, ettei hän päässyt joukkueeseen ja ajattelin itse päässeeni mukaan. Nukahdin sitten ja vähän myöhemmin valmentaja soitti minulle, ja kertoi etten minäkään päässyt joukkueeseen. Se oli shokki, en ollut aiemmin kokenut moista. Leiri ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta sen jälkeen päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja päästä joukkueeseen seuraavana vuonna. Niin sitten kävikin, Hall sanoo

Kelkkailulla lisää potkua jalkoihin

Jääkiekkoilijat koettavat kaikennäköisiä keinoja harjoittelussaan sekä jäällä, että sen ulkopuolella, tullakseen paremmiksi. Hall on jo pitkään käyttänyt kelkkaa apuna harjoittelussaan.

– Kelkkailulla saadaan jalkoihin lisää räjähtävyyttä. Kelkkailussa kyse on sekuntilajista, jossa tärkeintä on lähtönopeus. Se on auttanut minua luistelussa, minulla on paljon voimaa jaloissa, Hall sanoo.

Draft-rankingissa Tyler Seguinin jälkeen toiseksi sijoittunut hyökkääjä sanoo juuri kelkkailuharjoittelun olleen yksi avain menestykseen juniorisarjoissa.

Tällä kaudella Hall sijoittui Seguinin jälkeen pistepörssin toiseksi 106 tehopisteellä ja voitti hopeaa Kanadan joukkueessa nuorten MM-kisoissa, ollen 12 tehopisteellä joukkueen toiseksi paras pistemies. Hall oli toisena vuonna peräjälkeen OHL:n pudotuspelien pörssiykkönen ja hänestä tuli historian ensimmäinen kaksi peräkkäistä Memorial Cupia voittanut pelaaja.

185-senttinen ja 84-kiloinen Hall ei ole mitenkään koolla pilattu, mutta jäällä hän on puolustajien pahin painajainen. Tämän tietää myös joukkuetoveri Cam Fowler, joka on saanut pelata Hallia vastaan harjoituksissa joka päivä.

– Hän on erittäin dynaaminen ja räjähtävä pelaaja. Hän voi pyyhältää ohitsesi nopeudellaan ja murskata sinut yksi yhtä vastaan, Fowler sanoo.

Hallin räjähtävä nopeus tiedetään myös vastustajien leirissä varsin hyvin. Belleville Bullsia edustava puolustaja Stephen Silas on yksi niistä, jotka tämän ovat saaneet tuntea nahoissaan.

– Hänellä on niin paljon nopeutta ja räjähtävyyttä, että häntä on todella vaikea saada irti kiekosta. Hän päihittää sinut niin monella tavalla, Silas kertoo.

Ja tämä nopeus ja jalkavoima on nimenomaan suoraa seurausta kelkkailuharjoittelusta. Hall löysi lajin isänsä Steven ansiosta, joka vaihtoi kelkkailuun lopetettuaan amerikkalaisen jalkapallon pelaamiseen. Steve Hallista tuli niin hyvä, että hänet valittiin Kanadan kelkkailujoukkueeseen Calgaryn olympiakisoihin 1988. Selkävamma pakotti hänet kuitenkin jäämään pois joukkueesta.

Nykyään Steve toimii poikansa apuna harjoittelussa, ja he ovatkin kehitelleet yhdessä harjoitusohjelman joka kantaa nyt hedelmää menestyksen muodossa.

– Se koostuu eri vaiheista. Palautuminen on kuitenkin tärkeintä. Ennenkuin rasittaa itseään, täytyy muistaa palautua. Ja kun tekee kovia harjoituksia, niihin pitää olla 120-prosenttisesti valmis. Se on avaintekijä. Jääkiekko-ottelussa pitää olla mukana se ylimääräinen intensiteettitaso, jota tarvitaan aika ajoin. Mutta... jos sinulla on lepopäivä, silloin lepäät. Jos taas on aktiviteettipäivä, se tarkoittaa joko koripalloa, tennistä tai golfia – jotain jääkiekosta poikkeavaa. Sillä tavalla teemme asioita – jääkiekkoa ei tarvitse ajatella koko ajan. Voit mennä vaikka pelaamaan baseballia, jos haluat. Se toimii. Ja se saa urheilijan hyväksymään lisävastuun, silloin kun sitä tarvitaan, Steve Hall sanoo.

Siinäpä vinkki, jota voisi suositella vaikka suomalaisillekin jääkiekkojunioreille.

18-vuotiaana NHL:ään?

Taylor Hall suhtautuu innostuneesti ajatukseen pelata NHL:ssä jo ensi kaudella.

– Totta kai, se on myös lajin kannalta mahtavaa, että nuoret pääsevät suoraan junioreista NHL:ään. Se vain osoittaa sen, miten paljon juniorikiekko on mennyt eteenpäin. Toivottavasti pääsen jo ensi kaudella näyttämään taitoni, Hall toivoo.

Yksi Taylor Hallin yllätyksellisimmistä muistoista liittyy valmentaja Bob Boughneriin. Hall nimittäin pääsi pikkupoikana juuri Boughnerin kanssa samaan kuvaan ja sai vielä nimikirjoituksen kaupan päälle. Nyt sama Boughner toimii Hallin valmentajana Windsor Spitfiresissä.

– Minulla oli tapana käydä Flamesin peleissä pikkupoikana ja osallistua taitokisoihin ynnä muihin. Pääsin sitten Bobin kanssa samaan kuvaan ja sain hänen nimmarinsa myös. Hän vain ajatteli, että olen jokin pikkupoika, ja nyt pelaan hänen joukkueessaan Windsorissa. Aika mielenkiintoista, että miten nuoriin voi vaikuttaa pienilläkin asioilla, Hall sanoo.

Se toinen varausehdokas – Tyler Seguin

Mitä Hall sitten ajattelee kollegastaan, Tyler Seguinista, joka on toinen ehdokas NHL:n ykkösvaraukseksi ja samalla myös Hallin kovin haastaja? Hallilla ei ole muuta kuin pelkkää positiivista sanottavaa Seguinista.

– Hän on todella lahjakas. Olen fanittanut hänen pelityyliään jo jonkin aikaa. Hän on hyvin erityinen pelaaja ja häntä on todella vaikeaa pitää silmällä, Hall kehuu.

Myös Seguinin kommentit Hallista ovat pelkästään positiivisia.

– Hän on mahtava pelaaja, ja kunnioitan häntä erittäin paljon, Seguin toteaa.

Seguin on kerännyt paljon huomiota sulavalla luistelullaan. Myös Boughner on pistänyt tämän merkille verratessaan näitä kahta.

– Hänen luistelunsa on niin vaivattoman näköistä. Taylor dominoi peliä nopeudellaan, mutta Seguin on todella hieno pelintekijä. Hän tekee ympärillään olevista pelaajista parempia, kuin mitä he ovat, Boughner kehuu.

Miten käy varaustilaisuudessa?

Tuleva varaustilaisuus saa nuoren hyökkääjän innostuneeksi.

– Minulta kysytään siitä paljon, ja valehtelisin jos sanoisin, että asia ei pyöri mielessä. Tulee olemaan mahtavaa seistä siellä ylhäällä ja odottaa kuulevansa, mikä joukkue varaa minut. Mutta sinne on vielä matkaa, Hall muistuttaa.

Ensimmäisenä varausvuorossa tulee olemaan Edmonton Oilers, ja monet pitävät melkeinpä varmana, että Oilers valitsee Hallin ensimmäisellä vuorolla. Mitä Hall tuumii mahdollisuudesta pelata Oilersissa?

– Siellä olisi aivan mahtavaa pelata. Siinä hallissa on paljon historiaa. Kävelin Rexall Placen käytävillä, ja joku osoitti, että tuossa Wayne Gretzky teki 50:nnen maalinsa 39. ottelussa. Ja kun kävelin pukuhuoneeseen, näin kaikki mestaruustarrat. Se oli mahtavaa, lähestulkoon kaiken NHL-historiasta tietävä Hall hehkuttaa.

Kumpi varataan ensimmäisenä – Taylor Hall vai Tyler Seguin? Se selviää perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun NHL:n varaustilaisuus alkaa.

Lähdeluettelo: Windsor Star, NHL.com & Edmonton Journal

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös