TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00
Mielipide

Tarvitseeko Blues vahvistuksia?

LIIGA / Kolumni
Espoon Bluesin pelit ovat sujuneet hyvin ja avainpelaajat ovat vastanneet odotuksia, mutta uudelleen alkanut loukkaantumissuma sekä puolustuksen kapeus herättävät kysymyksen: tarvitseeko Blues vahvistuksia? Siirtotakarajaan on enää kaksi viikkoa.

Kirkkaimmista sijoista kisaavat joukkueet aloittavat yleensä kilpavarustelun tammikuussa. Monet menestystä tavoittelevat joukkueet vahvistat joukkuettaan huippupelaajilla, jotka hankitaan valkoista lippua heiluttavista peräpään joukkueista sekä ulkomailta. Blues ei kuitenkaan tänä keväänä haikaile tähtivahvistusten perään; avainpelaajat kun eivät ole pettäneet.

Sen sijaan leveyttä Bluesin kokoonpanosta puuttuu. Maalivahtiosasto on ollut täysin Bernd Brücklerin varassa sen jälkeen kun Ari Ahonen myytiin Jokereihin. Myös puolustus on kapea. Tällä hetkellä puolustuksessa on kuusi tervettä liigatason puolustajaa, joista muutama ei pelaa tasollaan.

Maalivahtikeskustelu on elänyt vahvana läpi vuodenvaihteen. Ahosesta luopuminen ja liigan parhaimman maalivahtikaksikon hajottaminen ei kenties pudottanut Bluesin maalivahtipelin laatua, mutta riskit moninkertaistuivat. Historia on osoittanut, että myös veräjänvartijat ovat alttiita loukkaantumisille; tällä kaudella SM-liigassa on loukkaantunut puolen tusinaa maalivahtia.

Mitä tapahtuu jos Brückler loukkaantuu?

Yleensä Kari Heikkilän joukkueet ovat vetäneet kauden läpi periaatteessa yhdellä maalivahdilla. Kärppien mestaruuskaudella 2003-2004 kakkosmaalivahti Pekka Rinne pelasi vain kolme ottelua, kunnes Niklas Bäckström loukkaantui. Jaroslavl Lokomotivissa Heikkilä peluutti ykkösmaalivahti Marc Lamothea 60 ottelun runkosarjassa 56 kertaa. Riskit olivat suuret, mutta se ei koitunut kohtaloksi ja menestystä tuli.

Bluesissakin linjaus on ollut selkeä. Brückler pelaa terveenä ollessaan kaikki pelit, ja Espoossakin tulokset ovat olleet kieltämättä hyviä. Itävaltalainen kuuluu liigan maalivahtieliittiin ja Blues on päästänyt joukkueista toiseksi vähiten maaleja. A-junioreissa loistavalla varamaalivahdilla Antti Härmällä ei ole ollut asiaa maaliin ja tuskin onkaan tänä keväänä.

Loukkaantumiset uhkakuvana

Mitä siis tapahtuu jos Brücklerin nivuset sanovat ’poks’?

On mielenkiintoista nähdä, hankkiiko Blues varmuuden vuoksi kokeneen kakkosmaalivahdin, jonka voi heittää huoletta maaliin, mikäli Brückler ei pysty pelaamaan. Sama kysymys pyörii Jani Hurmeen varassa olevan Turun Palloseuran ympärillä. Laadukkaita varavahteja kartoittaessa kyseeseen voi tulla Ruotsissa pelaava Tero Leinonen, joka halajaa takaisin Suomeen.

Bluesin kakkosvalmentaja Petri Matikainen ei ole tietoinen siitä, miten maalivahtikuvio tulee kehittymään.

- Maalivahtitilanteesta en osaa sanoa. Eiköhän se ratkea tässä tammikuun aikana tavalla tai toisella, Matikainen pyöritteli.

Myös Bluesin puolustus herättää kysymyksiä. Pitkäaikaistoipilaiden Jari Korhosen ja Kimmo Peltosen on pitänyt jo kuukausien ajan tulla kehiin ”hyvinkin pian”, mutta otteluihin eivät avainpuolustajat ole pukeneet. Heidän varaansa ei voi laskea tänä keväänä mitään.

Kun Tuomas Eskelinen kärsii polvivammaansa ainakin tammikuun loppuun asti, tulee pohtia sitä, tarvitseeko Bluesin pakisto lisää leveyttä. Muistettakoon, että espoolaisten puolustusarsenaalista on pudonnut miehiä sairastuvalle harva se kevät. Kuudella tai seitsemällä puolustajalla pudotuspeleihin lähteminen on älytöntä.

Espoolaisten kannalta on toivottavaa, että pelaajakoordinaattori Jukka Holtari etsisi joukkueeseen luotettavan peruspuolustajan tuomaan varmuutta ja leveyttä, jotta paketti ei romahtaisi yhteen ylimääräiseen loukkaantumiseen. Muun muassa viime keväänä keikkamieheksi hankittu Jussi Halme onnistui roolissaan loistavasti. Nykyisellään Bluesin puolustus on maalivahtiosaston tavoin liian haavoittuvainen.

Hyökkäys sen sijaan ei vahvistuksia kaipaa, viime päivien loukkaantumisista huolimatta. Hyökkääjiä on nykyisellään jokaiselle pelipaikalle tarpeeksi ja laatu on riittävää, mutta espoolaisleirissä ollaan syystäkin oltu hieman huolestuneita SM-liigan pistepörssiä johtavan Martin Kariyan tilanteesta.

Kariya loukkasi polvensa puolitoista viikkoa sitten HPK:n Billy Tibbettsin taklauksen seurauksena, ja kanadalainen huilasi nivelsidevamman vuoksi kaksi peliä. Viime lauantaina hän pelasi Lappeenrannassa, mutta polvi rupesi vihoittelemaan uudestaan, ja mies jätti seuraavat harjoitukset väliin. Aika näyttää, mikä on Kariyan todellinen tilanne. Parhaassa tapauksessa mies on täydessä kunnossa ja pystyy pelaamaan täysillä, mutta pahimmillaan ilmassa ovat katastrofin ainekset.

Bluesin kokoonpano siis huutaa kokenutta kakkosvahtia sekä luotettavaa peruspuolustajaa. Hyökkäys on tällä hetkellä kunnossa, mutta seuraavat kaksi viikkoa toivon mukaan näyttävät sen, missä kunnossa on muun muassa Kariya. Joka tapauksessa tällä hetkellä näyttää siltä, että nykyisellä kokoonpanolla jatkaminen ei ole paras vaihtoehto.

- Vahvistuksia ei kuitenkaan olla tietääkseni hankkimassa, kommentoi Matikainen senkin jälkeen kun tieto uusimmista loukkaantumisista oli saapunut.

Silti Tapiolan Areenan suunnalla kannattaa pitää silmät auki. Nykytilanteessa riskit ovat suuret ja espoolaisten tämän kauden loukkaantumissuma, josta vain kuusi pelaajaa on selvinnyt täysin ehjänä läpi, on osoittanut, että mitä tahansa voi tapahtua. Paitsi pikaparanemisia.

» Lähetä palautetta toimitukselle