Mielipide

Tapparan uusiutunut puolustus

LIIGA / Kolumni
Tappara esitteli lauantain pelissä myös kaksi uusinta puolustuspään hankintaansa. Suurin mielenkiinto kohdistui varmasti entisen Tappara-kapteenin Pasi Petriläisen otteisiin, mutta myös Dale Clarke sai osansa huomiosta. Lauri Kinos ei sen sijaan pukenut vielä päällensä Tappara-paitaa.

Ensimmäisen ottelun perusteella muutokset puolustuspäähän oli selvästi onnistuneita. Vaikka Petriläinen ei ehtinyt pelata kuin kymmenisen minuuttia yleisölle kävi selväksi, että kiekollista osaamista löytyi. Lyhyen rupeaman aikana Passo ehti vapauttaa kertaalleen Pekka Saravon avopaikkaan. Vaikka puolustuspelaamisessa olikin pientä epävarmuutta, jäi Petriläisen suoritus plussan puolella ulosajosta huolimatta.

Myös Tapparan päävalmentaja Mika Saarinen oli Petriläisen otteisiin tyytyväinen, vaikka ulosajoon johtanut virhe harmittikin.

- Petriläinen ei saanut kauaa pelata, mutta tuli hyvin peliin. En tiedä oliko vähän ylipelaamista ja yli-innokkuutta. Hän haki aivan oikeaa ratkaisua, mutta suoritus oli virheellinen.

Näkymätön Clarke

”Se Clarke ei ole näkynyt ollenkaan”, oli varmasti monen Tappara-kannattajan reaktio ensimmäisessä pelissä. Puolustajalle näkymättömyys on kuitenkin pääsääntöisesti hyvä asia. Dale Clarke oli juuri positiivisesti näkymätön. Aikaeron aiheuttamasta väsymyksestä kärsinyt Clarke pelasi perusvarmasti.

Kanadalaispelaajalla oli ihailtava tapa toimittaa kiekko nopeasti pois omalta alueelta. Jos oman joukkueen pelaajaa ei löytynyt piti Clarke huolta, että kiekkoa ei jääty hautomaan, vaan se toimitettiin siitä huolimatta keskialueelle. Myös Clarken sijoittuminen oli ihailtavan hyvällä tasolla eikä rapakon takaa tulleille pelaajille yleensä vaikea punaviivan puuttuminen aiheuttanut ongelmia. Ensimmäisessä erässä nikkaripakki väläytti myös pari taklausta, mutta loppua kohden fyysistä peliä ei nähty samassa mittakaavassa – varmasti pitkälti väsymyksestä johtuen.

- Dale Clarke toi meidän puolustuspäähän kiekollista varmuutta ja rauhallisuutta. Toivottavasti saadaan vielä lisää räväkkyyttä, hän oli melko väsynyt kaiken kaikkiaan. Clarke oli matkalla hallille nukahdellut, mutta kuitenkin heräsi peliin. Aika koville hän joutui fyysisesti. Kun hän on ensimmäistä kertaa Euroopassa, niin ei varmasti osannut varautua aikaeroon, kommentoi Saarinen uusinta kanadalaishankintaa.

Koska Kinos kehiin?

Ensimmäinen kesken kauden Tapparaan hankittu puolustuspään pelaaja Lauri Kinos ei tehnyt vieläkään liigadebyyttiä. Päävalmentaja Saarisen mukaan sekin tullaan kuitenkin näkemään.

- Uskon, että ensi viikolla näemme Kinoksen kentällä. Kyllä hänet sillä ilmeellä joukkueeseen otettiin, että hän pääsee pelaamaan. Tietysti kolme uutta pakkia ensimmäiseen peliin olisi vähän liikaa. Vielä kun pelitahti on niin kiivas, että emme ehdi harjoittelemaan pelitapaa.

Kinoksella on kuitenkin kova työ mahtua joukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Petriläinen ja Clarke antoivat molemmat positiiviset näytöt. Lisäksi Descoteaux’n jälkeen eniten hukassa ollut Mikko Pukka pelasi hyvin Kangasniemen parina ja teki uransa ensimmäisen liigamaalin. Toki kiekollisia virheitä nähtiin Pukalta vieläkin. Ei kannata myöskään unohtaa alkukaudesta hyvin esiintynyttä Ville Mäntymaata.

Joka tapauksessa Tapparalla on tällä hetkellä kasassa hyvä liigatason puolustus. Syksyn aikana selvinnee myös, ketkä kolmikosta Petriläinen, Clarke ja Kinos jatkavat joukkueessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle