Mielipide

Tapparan pelaaja-arvostelut 2008-2009

LIIGA / Kolumni
Muutama surkea alisuorittaja, pari positiivista yllätystä, muut harmaata massaa. Siinä tiivistettynä Tapparan pelaaja-arvostelut.

Maalivahdit

Harri Säteri src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Ensimmäistä SM-liigakauttaan pelannut Säteri esiintyi perusvarmasti pelaamissaan otteluissa, eikä häntä voinut monestikaan tappiosta syyttää. Toisaalta Säteri ei pystynyt aivan yksin Tapparalle montaa voittoakaan torjumaan, mutta pelasi ruutunsa kunnialla ja havittelee ensi kaudella jo tosissaan Tapparan ykköstorjujan viittaa.

Mika Lehto src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Lehto pelasi Tapparan maalivahdeista aavistuksen Säteriä enemmän ja jätti selvästi ailahtelevaisemman kuvan itsestään. Parhaimmillaan Lehto torjui vastustajan kumoon, mutta vastapainoksi välillä lipsahteli turhan helppoja. 30 -vuotias Lehto solmi jatkoa Tapparan kanssa, mutta ykkösvahdin rooli ei ole mitenkään varmaa, jos otteet eivät ole tasaisen varmoja.

Puolustajat

Janne Grönvall src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Vielä edelliskaudella mukiinmenevän kauden pelannut Grönvall oli päättyneellä kaudella suorastaan hasardipakki. Grönvall nähtiin tämän tästä maalikoosteissa oman verkon heiluessa, hän sortui pahoihin virheisiin ja jäi nopeiden hyökkääjien kanssa luistelukilvoissa täysin lähtötelineisiin. Alkaa näyttää selvältä, että hienon uran Tapparassa pelanneen runkopuolustajan ura alkaa olla ehtoopuolella, jos ei jopa päätöksessään.

Miska Kangasniemi src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Jyväskylästä paluun tehnyt Miska Kangasniemi ei ollut enää sillä tasolla, kuin oli vielä edelliskerrallaan Tapparassa. Miehen tavaramerkkinä tunnettuja kovia pommeja ei enää nähty. Hidastunut liike ei tuottanut samaan tapaan taklausmahdollisuuksia. Muutenkin puolustuspelissä hän oli Grönvallin kanssa joukkueen pahimpia purjeessaolijoita ja Kangasniemi ilmoittikin kauden jälkeen loputtavansa aktiiviuransa.

Henrik Petré src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Petré tuli joukkueeseen joulun alla tryout -sopimuksella, jota jatkettiin loppukauden. Petré oli saapumisensa jälkeen joukkueen johtava kiekollinen puolustaja ja melkeinpä ainoa puolustaja, joka pystyi toimittamaan kiekkoa maalille ylivoimalla. Hän täytti ruutunsa mallikkaasti, mutta se missä mies kiekkoilee seuraavaksi on yhä arvoitus.

Duane Harmer src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Harmer hankittiin tuomaan käsiä ja ylivoimaosaamista Tapparan puolustukseen David Schneiderin siirryttyä tynkäsopimuksen päätyttyä Ruotsiin. Odotettuja asioita mieheltä ei valitettavasti nähty, mutta selvisi kuitenkin peruspuolustajan tontista aavistuksen paremmin, kuin joukkueen pahimmat peräpään alisuorittajat. Kokonaisuudessaan jokseenkin turha ulkomaalaisapu, jonka paikan olisi ihan hyvin voinut täyttää nuorempikin oma kasvatti.

Lasse Korhonen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Korhoselle oli kaavailtu Tapparassa kiekollisen puolustajan roolia, mutta johtavan kiekollisen puolustajan rooliin Korhonen ei kyennyt nousemaan. Kaikenkaikkiaan Korhonen suoriutui kaudesta keskinkertaisesti, mutta on selvää, että hänenlaiseltaan hyvin luistelevalta puolustajalta odotetaan jatkossa enemmän tehoja. Jokatapauksessa kuluneen kauden Tappara -puolustuksen parempaa puoliskoa.

Jussi Halme src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Jos monet Tappara -puolustajat olivat varjojen mailla, onnistui Halme nostamaan selvästi profiiliaan ja teki mukavat 19 pistettä runkosarjassa. Ässiä vastaan playouteissa kertyi peräti 6 pistettä kolmessa pelissä. Halmeesta näyttäisi kehittyvän ainakin hyvä allround -puolustaja, kiekollisen huippupakin ruutuun on yhä matkaa, lähinnä hitaus ratkaisuissa vaivaa vielä.

David Schneider src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Schneider pelasi kauden alun verotussyistä Tapparassa ennen siirtymistään Ruotsiin ja oli omalla tasollaan. Arvosanaksi 4, koska hoiti hommansa ammattimaisesti, vaikka miehen tosipelit alkoivatkin vasta Ruotsin puolella. Schneider oli kuluneella kaudella paras Tapparassa kiekkoillut puolustaja ja hänen jättämää aukkoa onnistui paikkaamaan vasta Henrik Petré.

Atte Pentikäinen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Pentikäinen jäi mieleen kaudella enemmänkin huonosta, kuin hyvästä, mutta ei nyt kautena odotuksiin nähden täyttä pohjanoteerausta pelannut. Harhasyöttöjä ja virheitä tulee, rangaistuksiakin melkolailla, mutta toisaalta tuo peräpäähän fyysisyyttä. Se, jatkuuko ura Tapparassa, on erittäin hyvä kysymys.

Harri Ilvonen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Ilvonen esitti rohkeaa pelaamista hyökkäysuuntaankin pelaamissaan otteluissa ja jätti hyvän kuvan itsestään, vaikka ei virheittäkään selvinnyt. Kauden jälkeen on helppo todeta, että Ilvoselle olisi voitu antaa enemmänkin peliaikaa ja jättää Duane Harmerin tasoiset ulkomaalaisvahvistukset kokonaan ottamatta. Ensi kaudella Ilvonen tavoittelee vakioruutua Tappara -puolustuksesta tosissaan.

Charlie Cook src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Cook saapui Tampereelle tilkitsemään kolmen huippupuolustajan lähdön jättämää aukkoa. Pystyi Tapparassa 19 ottelussa kohtuullisiin teholukemiin 4+3, mutta ei noussut kuitenkaan joukkuetta kantavaksi kiekolliseksi puolustajaksi. Osa tehopisteistäkin syntyi enemmän tuurilla, kuin taidolla, mutta siirto Lukkoon kesken kauden oli silti pienoinen yllätys, sillä Cook oli siirtohetkellään kuitenkin Tapparan puolustajien parempaa puoliskoa etenkin hyökkäyssuuntaan.

Jesse Turkulainen

Turkulainen ei esiintynyt kuin muutamassa pelissä kauden aikana, joten hänen osaltaan voidaan olla viisaampia aikaisintaan ensi kaudella, jos peliaikaa alkaa siunaantua enemmän.

Hyökkääjät

Janne Ojanen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Tapparakapteenilla oli todella loukkaantumisten rikkoma kausi. Syyskausi jäi vajaaksi peukalovamman takia ja joulun jälkeen palattuaan Ojasen takareisi sanoi sopimuksensa irti vaarattoman näköisessä tilanteessa. Kausi päättyi siihen, mutta loukkaantumisten välissä Ojanen ehti kuitenkin nousta suomalaisen pääsarjatason jääkiekon pistetilaston jaetulle kärkipaikalle Arto Javanaisen kanssa. Kauden aikana nähtiin, että parhaassa iskussa ollessaan Ojanen on edelleen liigan kärkipään keskushyökkääjiä. Edelliskauden kaltaiseen vetoon Ojanen ei kuitenkaan päässyt. Nähtäväksi jääkin, jatkaako Ojanen vielä ja jos jatkaa, ovatko loukkaantumiset hidastaneet miestä missä määrin.

Timo Koskela src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Edelliskaudella nappikauden pelanneen Koskelan kausi oli vaatimaton, pisteitä tuli 44 ottelussa vain 23. Koskela kärsi loukkaantumisista ja varmasti myös siitä, että edelliskauden rinnalla peliä tehnyt Ojanen kärsi loukkaantumisista. Jokatapauksessa Koskela oli kuluneella kaudella pettymys, mutta teki kuitenkin joitakin tärkeitä maaleja joukkueelle. Valmentaja Saarisen loukkaantumisistakin johtunut ketjujen vaihtelu luonnollisesti vaikeuttivat Koskelankin peliä; hyvien ketjukavereiden rinnalla Koskela on parempi pelaaja, mitä tämän kauden tulos antaa olettaa.

Steve Saviano src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Saviano oli kuluneella kaudella Tapparan ulkomaalaisvahvistuksista Henrik Petrén kanssa ainoa, joka selvisi puhtain paperein. Edelliskauden pudotuspeleissä loistanut Saviano pelasi pisteissä katsottuna samanlaisen runkosarjan, kuin edelliskaudella, mikä oli pienoinen pettymys. Kuitenkin kohtuullinen suoritus ajatellen Tapparan vaatimatonta kautta. Erityisesti silmää ilahdutti Savianon asenne taistella joka tilanne loppuun ja hän aiheutti pörräämisellään vastustajalle myös paljon jäähyjä. Savianon suurimmaksi miinukseksi on laskettava viimeistely, sillä hän sai nopeudellaan luotua itselleen paikkoja paljon parempaankin maalimäärään.

Ville Nieminen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Ville Nieminen palasi kotiseuraan pelaten hyvän kauden Tapparan yleiseen tasoon nähden. 41 tehopistettä osoitti Niemisen olevan edelleen SM-liigassa ehdotonta eliittiä ja varsinkin playout -sarjassa Ässiä vastaan Nieminen oli tulessa. Nieminen kärsi kauden aikana selkävammasta ja sortui välillä myös ylilyönteihin, joista pahin oli 3 ottelun pelikiellon kevätpuolella aiheuttanut vastustajan tallaaminen luistimella. Tunteella pelaava Nieminen turhautui, kun ei pystynyt enempää auttamaan joukkuettaan ylemmäksi sarjataulukossa.

Timo Vertala src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Timo Vertala kärsi kauden alussa edelliskauden lopussa tulleesta loukkaantumisesta ja palasi vasta myöhemmin syksyllä leikkiin. Paluu oli kuitenkin kaikkea muuta kuin onnistunut ja Vertala, jonka rooli joukkueessa oli pisteiden ja maalien tekijä, kirjasi kauden aikana 29 pelissä suorastaan naurettavat tehot 2+2. Vertalaa tosin vaivasi luokkaantumiset paluunkin jälkeen, mutta ne eivät pelasta häntä toteamukselta, että hän oli oikeastaan kaikilla pelin mittareilla katsottuna huono. Mielenkiintoiseksi nähtäväksi jää, miten miehen ura tästä jatkuu.

Antti Kangasniemi src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Kangasniemi otti hyvillä harjoituspelien ja alkukauden otteillaan sopimuksen Tapparasta ja esitti paikoin erinomaisia otteita, kunnes todella harmillinen rannevamma pilasi lähestulkoon koko kauden. Harmittamaan jäi, että ei nähty, millaisen kauden Kangasniemi olisi pelannut kunnossa ollessaan. Kangasniemi palasi aivan kauden lopussa, mutta ei ehtinyt esittää pitkän loukkaantumisen jälkeen suurempia, joskaan ei huonostikaan pelannut. Ensi kaudella mieheltä voi odottaa hyviä otteita.

Mika Niemi src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Niemi tuli Mestiksestä kesken kauden ensiksi muutaman pelin sopimuksella paikkaamaan Tapparan loukkaantumisten rikkomaa sentteritilannetta. Hyvät esitykset poikivat loppukauden pestin ja etenkin alku sujui pisteidenkin valossa paremmin, kuin olisi osannut odottaa. Loppua kohden Niemi hieman vajosi harmaaseen massaan, mutta osoitti olevansa kuitenkin edelleen käyttökelpoinen mies Sm-liigassa.

Jori Lehterä src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Jori Lehterä kantoi kivisen kauden pelanneen joukkueen ykkössentterin viittaa ja sai todella paljon vastuuta. Ojasen loukkaantuminen lisäsi Lehterän kuormitusta ja väsymys verottikin luonnollisesti otteita jossain määrin. Kuitenkin erinomainen pistemäärä ja kausi ottaen huomioon Tapparan kokonaisilmeen. Nähtäväksi jää, vieläkö ensi kaudella Hakametsässä saadaan ihastella Lehterän huippuluokan pelikäsitystä, vai viekö tie rapakon taakse hakemaan NHL -paikkaa.

Niclas Lucenius src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Lucenius valtasi peliaikaa itselleen Tapparan loukkaantumisten myötä ja osoitti alkavansa olla kypsä vakioruutuun SM-liigasta. Tehot 6+5 runkosarjassa oli hyvä suoritus ja Lucenius aloittaneekin ensi kaudella Tapparan vakiokokoonpanossa. Luceniuksen suurimmaksi miinukseksi päättyneeltä kaudelta laskettakoon paikoin löystymään päässyt hermokontrolli.

Nestori Lähde src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Nuori Lähde pääsi maistamaan SM-liigan makua loppukaudesta muiden loukkaantumisten myötä ja esitti ennakkoluulottomia otteita. Maalitilikin aukesi lopulta viimeisessä runkosarjaottelussa KalPaa vastaan. Lähde on hyvä esimerkki siitä, kuinka Tapparalla on kehittymässä hyviä nuoria, tavoittelee ensi kaudella jo tosissaan peliaikaa SM-liigasta.

Tomi Peltonen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Peltonen sai mukavasti peliaikaa puolustavan roolin keskushyökkääjänä ja onnistui mukiinmenevästi. Ensi kaudeksi peliaika keskushyökkääjän tontilla voi olla kuitenkin tiukassa, varsinkin jos Ojanen vielä jatkaa.

Jukka Peltola src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Peltola pelasi ensimmäisen kunnollisen kautensa SM-liigassa ja se sujui jokseenkin hyvin. Peltola nakutteli muutaman näyttävän maalin ja oli varsinkin Ojasen rinnalla syyskaudella hyvässä iskussa. Loppukauden pilasi loukkaantuminen, mutta ensikaudella Peltolalta voidaan odottaa hyviä tehoja.

Kim Strömberg src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Jokereista Tapparaan siirtynyt Strömberg esiintyi monessa ottelussa edukseen ja osoitti paikoin loistavia otteita erityisesti hyökkäyssuuntaan. Tästä huolimatta Strömbergin paikka vaihteli Mikko Saarisen ketjukoostumuksissa aina ykkösketjusta kolmanneksitoista hyökkääjäksi. Teki hyvän määrän pisteitä ajatellen, että pelipaikka vaihteli tämän tästä ja otteet paranivat vain loppukautta kohden, playouteissa syntyi 5 pistettä. Tärkeä palanen tulevien vuosien Tapparaa.

Sami Ryhänen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Bluesista kesken kauden Teemu Nurmeen vaihdettu Ryhänen sai peliaikaa runsaasti tehoketjuissa Ojasen ollessa sairastuvalla. Ryhänen tekikin pelaamissaan 10 runkosarjaottelussa mukavat 7 pistettä ja jätti kohtuullisen hyvän maun suuhun, mutta lopullisesti miehen taso Tapparassa nähtäneen vasta ensikaudella.

Jonas Enlund src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Enlund ei saanut pelata koko kautta edelliskauden aisaparinsa Lehterän rinnalla. Se paikoin näkyi Enlundin otteissa ja pisteiden valossa kautta voitaneen pitää hienoisena pettymyksenä. Teki kuitenkin tärkeitä maaleja Tapparalle ja paransi kauden loppua kohti. Ensi kaudella on kuitenkin lupa odottaa vielä parempaa Enlundilta.

Niko Nieminen src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif"> src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Niko Nieminen oli Tapparan iloisimpia yllättäjiä kuluneella kaudella. Nieminen lähes triplasi aiemman piste-ennätyksensä SM-liigassa, tehden 33 tehopistettä. Aiemmin lähinnä puolustavissa tehtävissä parhaimmillaan ollut Nieminen nousi esiin Tapparan ryhmästä varsinkin syyskaudella osoittaen halukkuutta ja rohkeutta maalintekoon. Sai aikaan tuhoa ylivoimallakin Janne Ojasen rinnalla. Tapparan harmiksi Nieminen näyttäisi siirtyvän ensi kaudeksi muualle.

Greg Jacina src="images/joukkueet/smliiga/lowres/tappara.gif">

Jacina saapui Raumalta Tapparaan samaan hengenvetoon Cookin siirtyessä Lukkoon. Jacinan piti tuoda helpotusta Tapparan senhetkiseen sentteripulaan ja toikin, mutta esitykset jäivät sen verran vaatimattomaksi, että mies sai jatkaa matkaa. 10 ottelua, 1 maali ja 41 jäähyminuuttia, jokainen päätelköön, oliko Jacinasta enemmän harmia, kuin hyötyä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös