Mielipide

Tapparan ei tarvitse hävetä − finaaleissa ei huonoa lätkää pelattu

LIIGA / Kolumni

Kärpät on Liigan mestari vuosimallia 2015. Ratkaisu haettiin taas pisimmän kautta, ja dynastiansa uutta tulemista jatkanut oululaisseura poistui taas kaukalosta kultaiset mitalit kaulassa.

Suurin voittaja oli kuitenkin hyvä suomalainen jääkiekko, ja siitä saamme kiittää myös hopealle niukasti jäänyttä Tapparaa.

Hopeajoukkue Tappara ei tehnyt mitään väärin. Ainoa mikä jäi puuttumaan oli voittomaali seitsemännessä ottelussa. Kuten Kärpät, Jussi Tapolan johtama Tappara pelasi upeaa kiekkokontrollijääkiekkoa, jossa maltti sekä tarkkuus lensivät rinta rinnan särmän ja reagoinnin kanssa.

Juuri nyt kauniit sanat eivät lohduta, mutta Tapparan ei tarvitse hävetä yhtään tätä hopeaa.

Liiga-kauden 2014-15 paras maalivahti Juha Metsola jätti kaiken kentälle. Siinä missä moni odotti Metsolalta epäonnistumista jossain ratkaisuhetkillä, Metsola vielä nosti tasoaan finaaleihin ja paransi sielläkin loppua kohden.

Tapparalta onnistui koko organisaatio. Vaikka nousu syksyn syvyyksistä vaati koko joukkueelta suuren kasvuprosessin, ei voi olla alleviivaamatta sitä, että Alexander Bonsaksenin ja Henrik Tömmernesin hankinnat toivat takalinjoille kaivattua varmuutta ja laatua koko viisikkopelin ohjaamiseen. Kirsikkana kakun päälle oli Olli Palola, jonka tarkkuutta ihmettelisi jopa Simo Häyhästä kirjoittanut historioitsija.

Juuri nyt kauniit sanat eivät lohduta, mutta Tapparan ei tarvitse hävetä yhtään tätä hopeaa.

Entäs sitten Kärpät? Lauri Marjamäen saavutuksesta oli paha pistää paremmaksi. Ulkomaalaiskorttien vaisuus ja ristiriidat maalivahtitilanteessa olisivat antaneet Kärpille hyvän tekosyyn jäädä tällä kertaa kakkoseksi tai jopa finaaleista, mutta niin ei vaan käynyt.

Nuoret kärppäläiset toivat virtaa sinne, missä vahvistusten maila tärisi. Arto Laatikainen nousi työttömyydestä mestariksi. Markus Nutivaara ja eleetön harppaus huipulle. Molemmat maalivahdit onnistuivat finaaleissa kierroksista parhaiten, ja Iiro Tarkki pelasi parhaan pelinsä juuri seitsemännessä ottelussa. Joonas Kemppaisen johtama kolmikko oli Liigan kovin ketju pitkään aikaan.

Kaiken pohjalla oli loistavasti viritetty pelitapa, joka reagoi myötä- ja vastamäessä. Kärpät onnistui kerta toisensa jälkeen purkautumaan Tapparan vahvan karvauksen alta laadukkaisiin hyökkäyksiin tolkku matkassa. Ja kuten Meidän Pelissä pitää, viimeinen voittomaali syntyi loistavasta reagoinnista tilaan vastustajan viisikon keskellä.

Kärpät voitti, mutta niin voitti suomalainen jääkiekkokin. Laadukkaita pelaajia, laadukkaat pelitavat − erittäin hyvää jääkiekkoa kahdelta kypsältä joukkueelta.

Pitsiturnaukseen on enää muutama kuukausi aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös