Mielipide

Tappara siirtää Suomen kuumimman valmentajan muihin tehtäviin – Rautakorvella edessä kolossaaliset paineet

LIIGA / Kolumni
Tapparan kahteen peräkkäiseen mestaruuteen valmentanut Jussi Tapola siirtyy ensi kaudella joukkueen urheilu- ja kehitysjohtajaksi. Päävalmentajaksi palaa Jukka Rautakorpi, jonka ura on Tapolaan verrattuna laskusuunnassa. Tapparan ratkaisua ei voi kuin ihmetellä.

Jussi Tapola nousi apuvalmentajasta Tapparan päävalmentajaksi kaudelle 2014-15 Jukka Rautakorven lähdettyä jo toistamiseen kesken sopimuskauden ulkomaille.

Kolmella päävalmentajakaudellaan Tapola on voittanut kahdesti mestaruuden, ensimmäisellä kaudella kohtalona oli hävitä seitsemännen finaalin jatkoerässä.

Samaan aikaan Rautakorpi jäi KHL-kaudellaan 2014-15 Amur Habarovskin kanssa liigajumboksi. Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajapesti päättyi potkuihin kesken turnauksen.

Ensi kaudella tämän hetken kuumin valmentaja Tapola siirtyy toimistohommiin, ja selvästi heikommin viime vuosina pärjännyt Rautakorpi ottaa valmennusvastuun.

Ratkaisussa on jotain samaa, jos paras pistemies sijoitettaisiin kokoonpanossa nelosketjuun.

Käsi ylös, kenen mielestä Tapparan päätös on hyvä.

Tapolan valmennuksessa Tappara on säilyttänyt ytimensä eli tiiviin viisikkopuolustuksen, mutta kiekollinen pelaaminen ja suunnanmuutokset ovat olleet nopeampia ja luovempia. Yksilötasolla esimerkiksi Henrik Haapala ja Aleksi Elorinne ovat nousseet maajoukkuetason pelaajiksi.

Myös kokeneet pelaajat, kuten Jukka Peltola ja Teemu Nurmi ovat Tapolan valmennuksessa pelanneet uransa tehokkaimmat kaudet.

Rautakorpikin tunnetaan kyvystään kehittää pelaajia ja nostaa suoritustasoa. Aikaisemmin Rautakorpi on kuitenkin tullut Tapparan peräsimeen ikään kuin pelastajana, korjaamaan tuuliajolle joutuneen aluksen kurssia. Tällä kertaa tehtävänä on pitää joukkueen kurssi ennallaan ja välttää karikoita.

Tappara-fanit ovat tottuneet Rautakorpeen menestyvänä valmentajana. Tapolan saavuttama tuplamestaruus nostaa odotukset entistä korkeammalle tasolle. Isoja vaikeuksia ei tarvita, kun Tapolaa aletaan kaivata takaisin penkin taakse.

Rautakorpi on edelleen kovatasoinen − ja ennen kaikkea Tapparassa tuttu − valmentaja, Tapolankin osaaminen säilyy edelleen organisaatiossa. Ratkaisussa on kuitenkin jotain samaa, jos paras pistemies sijoitettaisiin kokoonpanossa nelosketjuun.

Vaikka taustalla olisi kuinka hyvä ajatus, ulkopuolisen on vaikea ymmärtää ratkaisua.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös