Mielipide

Tammisen leijonanaarailla voitokas viikonloppu

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen naismaajoukkue pelasi perjantaina ja lauantaina ensimmäiset maaottelunsa uuden päävalmentajansa Juhani Tammisen alaisena. Perjantaina Ruotsi kaatui Rantasalmella 5-0, ja joukkueiden toisessa kohtaamisessa leijonattaret löivät lauantaina Savitaipale Areenan tulostaululle selkeät 8-2 voittolukemat.

Rantasalmen uuden jäähallin avajaisotteluna toiminut perjantain kohtaaminen Ruotsia vastaan avasi Tammisen aikakauden naisleijonissa. Nuori Ruotsin joukkue sai taipua Suomen käsittelyssä 5-0 (2-0, 2-0, 1-0). Maalintekijöinä tuossa ottelussa kunnostautuivat Sari Fisk, Vilja Lipsonen ja Katja Riipi kerran sekä Karoliina Rantamäki kahdesti. Maalilla pelasi Jenna Moilanen, joka joutui torjuntatehtäviin kolmetoista kertaa ottelun aikana. Ottelun parhaiksi pelaajiksi valittiin Riikka Välilä (ent. Nieminen) ja Ruotsin joukkueen toiseksi nuorin pelaaja, 15-vuotias Frida Nevalainen.

Vauhdikas ja nopea ensimmäinen erä

Savitaipaleen ottelussa Suomen maalilla torjuntavuorossa oli Heidi Wiik, muuten joukkue koostui samoista pelaajista kuin perjantain pelissä. Suomen ykköskenttä Sari Fisk - Välilä - Karoliina Rantamäki painoi pelin heti ensimmäisessä vaihdossa Ruotsi päätyyn, muttei saanut luotua vaarallisia maalipaikkoja. Ruotsi sen sijaan pääsi ylivoimalle jo vajaan kahden minuutin kohdalla, kun puolustaja Anna Aaltomaa joutui koukkaamaan puolittain läpi päässeen ruotsalaishyökkääjän nurin. Kun ruotsalaisilla oli vaikeuksia saada edes kiekkoa kontrolloidusti hyökkäysalueelle, eivät leijonattaret kauaa aikailleet, kun pääsivät ensi kerran ylivoimalle erän puolivälissä. Ykkösketju pyöritti vaarallisesti lähes minuutin verran, ja vain maalivahti Kim Martinin hienot torjunnat estivät maalin syntymisen. Tamminen heitti jäälle kakkosylivoimakoostumuksen, ja naiset kiittivät luottamuksesta. Marjo Voutilainen toimitti aloituksen jälkeen kiekon kulmauksesta siniviivalla olleelle Saija Sirviölle, joka lämmäsi tulisen vedon maalille. Martin torjui kiekon vaivoin, ja eteen tippuneen reboundin siirsi hallitusti verkon perille maskinaisena ollut Sanna Lankosaari.

Maalin jälkeen ote siirtyi selkeämmin suomalaisille, ja Oona Parviainen loi jo seuraavassa vaihdossa itselleen loistavan maalipaikan kiertämällä maalin takaa edustalle, mutta Martin torjui niin ensimmäisen rystyvedon kuin häntä päin kohdistuneen jatkovedonkin. Hetkeä myöhemmin Lankosaari järjesti 2-1 -vastahyökkäyksestä vastaavanlaisen maalipaikan Voutilaiselle, mutta jälleen Martin veti pidemmän korren. Ensimmäisen erän toinen puolisko eteni katkoitta todella nopeasti, ja koko erän pelaamiseen meni reilut 20 minuuttia. Ensimmäiselle tauolle siirryttiin siis 1-0 lukemissa Suomen hallittua erää.

Suomi ratkaisee ottelun

Suomi pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla, kun läpi ottelun ”pikkusikaa” pelannut Danijela Rundqvist istui vielä erän lopulla saamaansa jäähyä. Kokenut ykkösketju ei kauaa aikaillut, kun kiekko oli Martinin selän takana. Fisk veivasi heti siniviivan jälkeen ruotsalaispakin kahville luoden ylivoimahyökkäyksen, jonka Rantamäki päätti Fiskin poikittaissyötöstä suoralla jatkolaukauksella.

Maalin jälkeen Suomi hallitsi peliä suvereenisti lähes koko loppuerän ajan. Seuraavat maalipaikat aukesivat Suomen pelatessa alivoimalla. Välilä ja Satu Hoikkala pääsivät minuutin sisään läpiajoihin, mutta kumpikin epäonnistui Välilän ammuttua ohi, ja Martinin torjuttua Hoikkalan harhautusyrityksen patjallaan. Hetkeä myöhemmin ruotsalaiset lopettivat pelaamisen odotettuaan pitkää kiekkoa, mutta tuomarit päättivätkin, että peli jatkuu. Näin Parviainen syötti kulmasta maalin edessä yksin olleelle Vilja Lipsoselle, jonka veto kohdistui päin ruotsalaisvahtia. Kuuden minuutin kohdalla tiukka painostus tuotti vihdoin tulosta, kun Henna Savikuja sai aivan rauhassa siirtää kiekon tyhjään maaliin myllytyksen päätteeksi. Tämän maalin jälkeen Ruotsin valmentaja Peter Elander otti aikalisän ja yritti koota rivinsä kasaan.

Aikalisä ei kuitenkaan auttanut länsinaapureita, vaan jo minuutin päästä kiekko löytyi jälleen Martinin selän takaa. Ottelun parhaaksi suomalaispelaajaksi valittu Vilja Lipsonen nousi vasenta laitaa, harhautti vastaan tulevan puolustajan siniviivan jälkeen ja veti poikittaisliikkeestä vasemman b-pisteen kohdilta kiekon vastustamattomalla rannevedolla verkon perille. Suomelle avautui maalipaikkoja jatkossakin, mutta siitä huolimatta erän viimeistä maalia saatiin odottaa 17. minuutille asti, jolloin Lipsonen heilutteli verkkoa ylivoimalla edellisen maalinsa täydellisellä kopiolla.

Suomi hallitsi toista erää vielä totaalisemmin kuin ensimmäistä, ja ruotsalaiset pääsivät oikeastaan vain kahdesti puolittaiseen maalintekotilanteeseen, mutta Heidi Wiik torjui varmasti sekä Pernilla Winbergin että Danijela Rundqvistin laukaukset.

Ruotsi rikkoo kuparisen

Kuin edellisen erän kopiona Suomi aloitti myös viimeisen erän vauhdikkaasti maaliriehalla jo puolen minuutin pelin jälkeen Riikka Välilän komean soolon jälkeen. Välilä nousi kiekon kanssa oikeasta kulmasta ja ujutti kumilätkän hallitusti Martinin jalkojen välistä verkon perille. Hetkeä myöhemmin Lipsonen syötti komeasti poikkikentän ketjukaveri Mari Saariselle, joka ei onnistunut viimeistelyssä. Välilä järjesti puolustaja Satu Kiipelille kaksi maalipaikkaa saman vaihdon aikana, mutta jälleen ruotsalaisten maali pysyi koskemattomana.

Kuten toisessakin erässä Suomi iski maalin erän kuudennella minuutilla. Vilja Lipsonen haki kolmatta samanlaista maalia nousemalla vasemmasta laidasta vetopaikalle keskelle, kun hänet taklattiin kumoon. Kiekko ajautui Oona Parviaiselle, joka hallitusti toimitti kiekon verkon perille. Suomen viimeisen maalin maalasi myös avausmaalin tehnyt Sanna Lankosaari, jonka komeista kiemuroista ja pyörähdyksistä kiekon kanssa olisi ollut kateellinen kuka tahansa kaunoluistelijakin.

Suomen ote heltyi erän puolivälin jälkeen, ja Ruotsin näkyvin pelaaja niin hyvässä kuin pahassakin Danijela Rundqvist pääsi puolihuolimattomasti yllättämään Heidi Wiikin rystyvedollaan. Suomen peli meni maalin jälkeen sekaisin, ja Ruotsi sai selvästi lisää intoa ja yritystä. Kun peliä oli jäljellä kolmisen minuuttia, tarjottiin Ruotsille mahdollisuutta lisämaaliin kahden suomalaisen istuessa jäähyllä. Kentän nuorin pelaaja, vain 13-vuotias (!!!) Pernilla Winberg käytti tilanteen hyväkseen ja teki uransa ensimmäisen naismaajoukkuemaalin laukomalla puolustajan siniviivalaukauksen reboundin sisään.

Kokeneempi Suomi selkeästi vahvempi

Suomi hallitsi lauantain ottelua todella selkeästi kaksi ja puoli erää. Hyökkäykset vyöryivät kaikkien ketjujen voimalla, eikä puolustuspäässä ollut suurempaa hätää missään vaiheessa. Viimeisen kymmenen minuutin aikana Ruotsi sai vähän pelistä otetta suomalaisten jäähyillessä ja ehkä hieman löysäillessä. Joukkueiden taso- ja kokemusero oli selkeästi huomattavissa ottelun edetessä. Ruotsin joukkueessa oli mukana nuoria ensikertalaisia, mistä kertoo jo joukkueen keski-ikäkin (alle 19 v.). Seitsemän kokoonpanossa olleista pelaajista oli joko 16-vuotiaita tai nuorempia.

Erittäin positiivista Suomen pelissä oli tehojen jakaantuminen monelle pelaajalle. Yhdeksän hyökkääjää ja kolme puolustajaa pääsi pisteiden makuun maalien jakaantuessa kuuden hyökkääjän kesken. Hyökkäysvitjoista parhaiten esiintyivät Välilän ja Parviaisen johtamat ketjut, tosin moitteen sanaa ei voi antaa muillekaan trioille. Kokeneet Fisk-Välilä-Rantamäki saivat paljon peliaikaa ja ansaitsivatkin sen täysin, sillä lähes joka vaihdossa tapahtui jotain vaarallista Ruotsin päädyssä. Iloinen yllätys oli Oona Parviaisen johtaman ketju, jonka vasemmalla laidalla polki ottelun paras suomalainen Vilja Lipsonen. Lipsosen pelissä oli rempseää menoa ja maalinälkää. Välillä fyysiseksikin menneessä pelissä Lipsonen tuntui viihtyvän kuin kala vedessä. Hyvin yhteen pelanneiden Parviaisen ja Lipsosen duoa täydensi hieman näkymättömämmin pelannut Mari Saarinen.

Sanna Lankosaaren johtama kakkosketju, laidoillaan Katja Riipi ja Marjo Voutilainen, teki kaksi maalia ja pelasi kokonaisuutena hyvän ottelun. Kolmannessa erässä Riipi siirtyi puolustajaksi, ja hänen paikkansa ketjussa otti kolmastoista hyökkääjä Henna-Maija Turunen. Suomen neljäs ketju Merita Bruun - Henna Savikuja - Satu Hoikkala oli terävimmillään ottelun toisessa erässä, jolloin ketju rakensi monta maalipaikkaa onnistuen kuitenkin vain kerran, kun sentteri iski ottelun voittomaaliksi jääneen osuman.

Puolustuksessa Emma Laaksonen pelasi tyylilleen uskollisesti sulavasti liikkuen ja ottaen kiekollista vastuuta. Emma olikin ehkä pakkikaluston näkyvin, vaikkei pisteille päässytkään. Muu pakkikalusto pelasi hyvin, vaikka välillä keskialueella tapahtui pahojakin merkkausvirheitä, joista ruotsalaiset pääasiassa loivat vähäiset maalipaikkansa.

Ruotsalaisista parhaan pelaajan palkinnon sai ansaitusti maalivahti Kim Martin, joka suurista lukemista huolimatta pelasti kelpo ottelun. Kenttäpelaajista jäivät parhaiten mieleen maalin ja syötön metsästänyt 13-vuotias Pernilla Winberg sekä hänen ketjunsa laidassa jäähyillyt ja maalin tehnyt Danijela Rundqvist. Puolustuksessa peliminuutteja keräsi kunnioitettavan määrän Ann-Louise Edstrand.