Mielipide

Tämä Hana tiputtaa tarvittaessa

LIIGA / Kolumni
Saimaan Pallon A-nuorissa viime kaudella Suomen mestaruuden voittanut isokokoinen puolustaja Matti Hana kärkkyy täksi kaudeksi vakituista pelipaikkaa liigajoukkueesta. Jatkoaika tapasi Hanan Sputnik Cupin alla ja kyseli kuulumisia, niin hänen omastaan, kuin koko joukkueenkin kauteen valmistautumisesta.

SaiPan valmennusporras koki muutoksen tälle kaudelle kun kesken viime kauden potkut saanut Teijo Räsänen korvattiin silloisella kakkosvalmentaja Petri Skrikolla ja ”Pantterilta” tyhjäksi jäänyt paikka täytettiin niin ikään entisellä huippupelaajalla – Hannu Järvenpäällä. Kuten odotettua, uusi kaksikko onkin tuonut uusia tuulia joukkueen harjoitteluun ja pelitapaan.

– Kyllä niissä harjoituksissa on eroja. Tämän kauden harjoitukset ovat muuttuneet pidempikestoisimmiksi ja paljon laadukkaammiksi. Ne ovat myös paljon selkeämpiä, koska Skrikolla on paljon selkeämmät jutut ja hän antaa paremmat ohjeet mitä pitää tehdä. Järvenpään Hannu on ollut kanssa erittäin hyvä harjoituksissa. Entisenä huippupelaajana hän pystyy antamaan paljon vinkkejä ja häneltä tulee aina positiivista palautetta. Varsinkin nuorten pelaajien, joita meillä on paljon, kanssa tosi hyvä. Selvästi huomaa, että he tietävät paljon jääkiekosta. Mielestäni erittäin hyvä valmennuskaksikko, Matti Hana toteaa harjoittelusta ja valmentajistaan.

– Nykyinen pelisysteemi on mielestäni paljon selkeämpi, helpompi ja nopeampi kuin viime kaudella. Kiekko pitää pistää heti ylöspäin kun se saadaan eikä jäädä hautomaan ja syöttelemään sitä omalle alueelle. Pelataan kiekko suoraan hyökkääjille tai sitten pleksin kautta nopeasti ylös ja sieltä vastustajan maalille. Se on hyvin suoraviivainen ja nykyaikainen systeemi.

Joukkueen sisällä palaset paikallaan

Jossain vaiheessa viime kautta puhuttiin jo joukkuehengen rakoilemisesta. Nyt joukkuehenkeen on kiinnitetty erityishuomiota, jotta kaikilla on hauskaa ja pelaaminen maistuu jälleen hyvältä. Joukkueeseen on tullut sitten viime kauden alun jälkeen paljon uusia pelaajia ja porukka alkaa olla hitsautunut yhteen.

– Nyt on tullut paljon nuoria mukaan, mutta mitään jaottelua nuorien ja vanhojen välillä ei ole syntynyt vaan kaikki on ihan kaikkien kanssa tekemisissä. Joukkuehenki on tällä hetkellä hyvä ja siihen on kiinnitettykin paljon huomiota ja on teroitettu, että pitää puhua toisille, niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Hyvä joukkuehenki on kuitenkin tärkeä asia joukkuelajissa.

– Oma rooli tälle kaudella on tehdä paljon maaleja ja keikkua liigan pistepörssin kärkisijoilla, Hana heittää, mutta vakavoituu saman tien:

– Ei vaan ihan peruspeliä ja erittäin vähän virheitä. Skriko on nyt patistanut koko ajan kovempaan peliin. Se ei haittaa vaikka tulee jäähyjä siitä että pelaa kovaa, mutta kaikki koukkimis- ja muut sellaiset jäähyt pois, niitä ei saisi tulla yhtään.

Kun puhutaan kovasta pelistä, niin monille tulee siitä mieleen tappelut. Jääkiekkotappelut jakaa mielipiteet fanien keskuudessa voimakkaasti. Toinen puoli perustelee tappeluiden kuuluvuutta kiekkoon pelaajien turvallisuuden lisääjänä, kun taas toiset vetoavat siihen, että sääntökirja ne kieltää ja ne eivät vain kuulu peliin. Hana, kuten useimmat pelaajat, kuuluvat ensiksi mainittuun puoliskoon.

– Tappelut ja tappelijat kuuluu mielestäni tähän hommaan ja on ollut jo vuosia, että joka joukkueessa on aina omat tappelijat ja niitä tarvitaan. He luovat omaa turvallisuutta kentälle kun vastustaja tietää, että tulee takaisin jos on aihetta.

SaiPan puolustuksen keski-ikä on 23 vuotta ja se on, jos ei nuorin, niin ainakin yksi nuorimmista liigapuolustuksista. Fanien keskuudessa onkin herännyt keskustelua, voiko noin nuorella puolustuksella pärjätä kivikovassa SM-Liigassa. Hana ei asiasta huolta kanna vaan luottaa omiinsa.

– Meillä taitaa olla nyt neljä 80-luvulla syntynyttä puolustajaa eli aika kokematon porukka, mutta ei oikeastaan huoleta yhtään. Aika hyvin on puolustus toiminut ainakin harjoituksissa ja harjoituspeleissä, mutta liigahan sen sitten näyttää miten se homma toimii. Luottavaisin mielin lähdetään liigaan, sieltähän sitä kokemusta tulee.

”Pudotuspeleihin mennään”

SM-liigassa siirryttiin tälle kaudelle takaisin yhden päätuomarin systeemiin. Päätös on herättänyt paljon keskustelua miten yksi tuomari pysyy mukana kovassa tempossa. Myös uusia pieniä sääntöjä tuli tälle kaudelle, merkittävin ehkäpä päähän kohdistuvista taklauksista saatava automaattinen käytösrangaistus. Pelaajat ovat kyselyissä olleet miltei poikkeuksetta kahden tuomarin kannalla eikä Hana tee asiassa poikkeusta.

– Luultavasti pienet, tuomarin selän takana tapahtuvat koiruudet tulevat pikkuisen lisääntymään kun toinen tuomari häviää kentältä. Kaksi tuomaria olisi minusta parempi nimenomaan turvallisuuden takia. Lisäksi se uusi sääntö päähän kohdistuvista taklauksista on hyvä. Niistä saaduista aivotärähdyksistä saattaa monen ura loppua, joten on hyvä, että niitä otetaan pois.

Katastrofaalisen viime kauden jälkeen nyt lähdetään puhtaalta pöydältä ja tavoitteet ovat muodostettu joukkueen keskuudessa sen mukaan.

– Kauden tavoite on playoffeissa ja se on ihan realistinen tavoite johon kaikki uskovat. Erot ovat loppujen lopuksi pienet parin kärkijoukkueen takana, joten mihinkään pitempiin mustiin hetkiin ei ole varaa. Kotiottelut on erityisen tärkeitä ja niissä ei lähdetä peruuttelemaan.

Edelliskaudella Hana ei päässyt paljoa pelaamaan vaan istui lähinnä vaihtopenkin päässä. Harjoittelua ja keskittymistä haittasi Lahden urheilujoukoissa suoritettu varusmiespalvelus.

– Viime kausi meni kokonaan intissä ja kyllähän se vaikutti peleihin. Vaikka sieltä pääsikin sarjan alun jälkeen hyvin peleihin ja harjoituksiin, niin kyllä se aika raskasta oli. Varsinkin henkisesti kun piti koko ajan ravata hallille, Lahteen ja hoitaa siinä sivussa vielä yksityiselämää.

Henkilökohtaisista tavoitteista Matti ei ole tehnyt suurta suunnitelmaa, vaan katsoo tilanteen hetken mukaan.

– Ensi kaudella ei ole muuta tavoitetta kuin saada pelipaikka kuuden pelaavan pakin joukosta. Siitä eteenpäin kausi kerrallaan tarkoituksena vakiinnuttaa pelipaikka liigassa. Tämän vuoden keskityn pelkkään jääkiekkoon ja sitten ensi kesänä pitää katsoa kouluhommia.

Lopuksi Hana heittää vielä terveisensä SaiPan kannattajille:

– Kaikki vaan Kisapuistoon kannustamaan SaiPa voittoon!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös