Mielipide

Suomi - USA 4-2 (0-0,2-1,2-1)

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomi kukisti USA:n Turkuhallissa pelatussa harjoitusottelussa lukemin 4-2. Leijonat pitivät pilkkanaan nimetöntä Yhdysvaltain joukkuetta, mutta voitti ottelun vain kahdella maalilla suvereenista kenttätilanteiden hallinnasta huolimatta.

Ottelun alkulämmittelyssä nähtiin mielenkiintoinen tilanne, kun USA:n joukkueen kaikki kolme maalivahtia olivat pukeneet otteluun ja lämmittelivät vuoroin. Syy selvisi vasta ottelun kuluessa. Ennen ottelun alkua nähtiin kun USA:n joukkue kokoontui luistellessaan jäälle keskiympyrään ja
tervehti yleisöä. Hieno ele.

Saku Koivun nimen kuulutettaessa yleisö intoutui vain vaimeaan kannustukseen.

Ottelu alkoi Suomen painostuksella. Tosin ensimmäinnen maalipaikka siunaantui jenkeille. Puolustaja Francis Bouillon laukoi vastahyökkäyksestä parhaalta maalintekosektorilta, mutta veto suuntautui hieman maalin ohi. Pakkipari Väänänen - Timonen oli suurissa vaikeuksissa omassa päädyssään ottelun alkuhetkillä.

Teemu Selänteen pelattua hetken ilman kypärää, Suomi joutui alivoimalle. USA:n ylivoima sai kuvion yksinkertaisilla siirroilla heti toimimaan. Matt Cullenilla ja John Grudenilla oli loistavat laukaisupaikat, mutta vedot tyrehtyivät maalin edessä olevaan lihamuuriin.
Mutta samalla sekunnilla, kun jäähy umpeutui, ote siirtyi takaisin suomalaisille. Jäähyltä päässyt Teemu Selänne oli karata läpiajoon ja hetki tästä Mikko Elorannalla oli loistava paikka hakata oma reboundinsa sisälle, mutta Ryan Miller USA:n maalilla kesti.

Kisapaikkansa varmistanut Petteri Nummelin esitti alimpana miehenä ylimielistä kikkailua, joka oli kostautua useasti.

Jenkkien Adam Hallin ja Ted Druryn törmättyä toisiinsa Turkuhalli repesi nauruun eikä asiaa helpottanut seuraavalla ottelutauolla kuuluttajan ääntämisvaikeudet sanan "cheerleader" kohdalla.

USA:llakin oli hetkensä. Pasi Nurminen kappasi syliinsä Kevin Millerin rystyvedon ja hetki tästä Cullen vapautti omien jalkojensa välistä Adam Hallin aivan vapaaksi maalin kulmalle, mutta Nurminen heittäytyi oikea-aikaisesti ja kahmi kiekon alleen.

Sitten ote siirtyi takaisin Leijonille. Miller joutui torjumaan maalillaan ensin Jokisen kääntölaukauksen ja pian Rintasen puolittaisen läpiajon. Pakkipari Gruden - Fahey oli erityisesti helisemässä suomalaisten pistohyökkäysten kanssa.

Koko ajan potkun jäljessä ollut jenkkipakki John Gruden joutui jäähylle. Suomen ylivoima pyöritti peliä huonommin kuin tasakentällisin - joskin Timonen vapautti Hagmanin loistavalla pystysyötöllä aivan erän viime sekunneilla, mutta vikkelä Miller torjui patjallaan alhaalta hyvin.

Torjuntalukemat - Nurminen 10 ja Miller 13 - mairittelevat USA:n joukkueen esitystä ensimmäisessä erässä.

Toinen erä

USA vaihtoi toiseen erään Chris Roglesin maaliin. Peli oli auennut ensimmäiseen erään verrattuna huomattavasti.

Suomen Sami Heleniuksen ryntäysjäähyn aikana Nurminen esitti todella näyttävän jalkapallosta tunnetumman syöksytorjunnan ja se herätti koko hallin raikuviin suosionosoituksiin vielä pitkäksi aikaa.

Yleisön hurratessa ottelun taso kuitenkin hiipui. Ainoastaan mainiosti pelannut Jokisen kenttä sai luotua eloa kentälle virkeällä hyökkäyksen rakentelullaan.

Pirjeta huvitti ensin yleisöä ensin laukomalla lyöntilaukauksen täydellä voimalla noin metrin päästä polvillaan olevaa Roglesia päin ja järjesti vielä samassa vaihdossa yleisölle naurun ohella juhlittavaa. Sillä Pirjetä toimitti nimittäin kiekon kulmasta maalille hiipineelle Mikko Elorannalle ja parin harhautuksen ja parin pompun jälkeen kiekko pyöri ensimmäisen
kerran maaliin.

Seuraavassa vaihdossa tuli lisää. Niklas Hagman ohjasi ensin Kimmo Timosen siniviivavedon maalin edestä Roglesia päin ja löi oma reboundinsa sisään. Jenkkipakki Jim Faheylla oli kyseenalainen kunnia seurata
aitiopaikalta Hagmanin maalia.

Marko Kiprusoffin koukkausjäähyn aikana USA tuli maalin päähän. Kiekko pomppi maalin edessä ja Nicholas Dimistraikos sutaisi kiekon selkä maaliin päin rystyltä ohi hölmistyneen Nurmisen ja leijonapuolustuksen.

Erän loppuhetket USA tuli lujaa. Fahey vapautti upealla syötöllä Ted Druryn, jonka vedon Nurminen kuitenkin torjui.

Kolmas erä

Kolmanteen erään USA vaihtoi vuorostaan maaliin Damian Rhodesin, joka joutui heti koville. Selänne laukoi tolppaan josta kiekko pomppasi sisäkautta kulmaan. Ja pian Kallion jätöstä Väänänen laukoi ylärimaan jenkkiluistimen kautta.

Epäedukseen esiintynyt puolustaja Gruden paransi osakkeitaan ja heitti Nummelinin ja Lydman pakkiparin seikkailessa parhaalta
maalintekosektorilta pelivälineen rystyltä verkon perukoille.

Faheyn jäähyn aikana oli Koivun maali enemmän kuin lähellä, mutta aivan viime hetkellä jenkkipuolustaja sai sohaistua kiekon pois leijonakapteenin lavasta tyhjän maalin edessä.

Illan komein maali näki päivänvalon, kun Kimmo Rintanen tykitti
hirmuisen kudin siniviivan tuntumasta Grudenin jaloista maalin yläpesään. Suomi jälleen maalin johtoon.

Faheyn illan toisen jäähyn aikana paikkoja hukkaillut Selänne vippasi ovelan rannelaukauksen B-pisteen alakaarelta Rhodesin längistä kun tämä odotti syöttöä.
Suomi jo kahden maalin johtoon.

Drury huitoi tilanteen takana jykevää Heleniusta mailalla kasvoihin. Helenius varisteli hanskojaan ja miehen huulilta kykeni erottamaan sanat ”c`mon”, mutta puolimetriä lyhyempi Drury tyytyi huitaisemaan Heleniuksen mailaan ja luistelemaan vaihtoon.

USA otti aikalisän ja maalivahdin pois. USA sai ylimääräistä lepoaikaa kun Turkuhallin kelloa ei saatu enää aikalisän jälkeen näyttämään peliaikaa, mutta siitä huolimatta vieraat eivät olleet edes lähellä kavennusmaalia.

Kommentit

Team USA:n valmentaja Lou Vairo aloitti lehdistötilaisuuden periamerikkalaiseen tapaan varsin kohteliaasti.

- Ensinnäkin haluaisin kommentoida olosuhteita. Tämä on kaunis kaupunki ja olemme erittäin onnellisia voidessamme olla Suomessa. Mikä mahtava maa! Teidän tulisi olla todella ylpeitä maastanne. Tämä jäähalli on hienoin halli missä olen koskaan ollut missään maailman kolkassa. Täällä erittäin mukavia ja kohteliaita katsojia, suitsutti Vairo saaden paikallaolijat lähinnä vaivautuneeksi.

Coach Vairolla oli myös kerrottavaa uusista pelaajista.

- Me lisäsimme kaksi uutta pelaajaa, jotka tulevat huomenna ja yhden joka sitä seuraavana päivänä. Yksi pelaaja jonka nimesimme oli John Pohl, joka pelaa AHL-liigaa ja pelasi yliopistosarjoja viime vuonna. Hyvä kilpailuhenkinen pelaaja, joka kysyi jo kaksi vuotta sitten voisiko liittyä joukkueeseen kantamaan vaikka mailoja. Nyt meillä oli mahdollisuus ottaa hänet joukkueeseen ja pidämme tuollaisesta asenteesta. Sitten yksi menestyneimpiä pelaajia koskaan NHL:ssä Phil Housley soitti meille sen jälkeen kun Toronto tippui. Hän haluaisi tulla erittäin paljon tänne pelaamaan. Tämä ovat kenties hänen viimeiset kisansa pelaajana, mutta hän haluaisi tulla. Ja Marty Reasoner, joka pelasi viime kaudella Edmontonissa, on myös tulossa.

- Emme koskaan ole tietenkään tyytyväisiä häviöön, mutta olemme tyytyväisiä, että pojat pelasivat kovaa ja kohtalaisen kurinalaisesti. Uskon, että voimme voittaa tässä mestaruustaistelussa kenet tahansa. Itse asiassa olen varma siitä, summasi Vairo.

Hannu Aravirta oli kollegansa kanssa samaa mieltä asenteen merkityksestä.

- Lou puhui asenteesta hyvin selkeästi mitä se merkitsee. Se on se
ykkösjuttu meilläkin ja tänään se oli ennen kaikkea teemana. Asennehan näkyy puolustuspelissä, siihen kaikki pystyy, siihen on kaikilla eväät, mutta haluaako kaikki näyttää ja käyttää ne eväät. Meillä oli puolustuspeli-ilme hyvin yksinkertaista tänä päivänä teemana. Olen hyvin tyytyväinen
siihen ilmeeseen ja asenteeseen mitä joukkue esitti, arvioi Aravirta.

- Tämä oli hyvä harjoituspeli. Tässä ei ollut mitään turhaa.
Luonnollisesti tempo ei ollut sitä luokkaa mitä se tulee olemaan myöhemmin turnauksessa, mutta molemmat joukkueet sai varmasti harjoitella tähän vaiheeseen juuri
niitä osa-alueita mitä pitikin. Oli muutama jäähy, ylivoimaa,
alivoimaa, mutta ennen kaikkea se oli sellainen fair game. Siinä ei ollut mitään turhaa. Tässä ei tarvitse yhtään enää loukkaantumisia, Ruotsi-pelissä
tuli
pari. Palveli varmasti molempia joukkueita. Oli selvää, että USA:lta
tahtoi
bensa loppua kesken pelatessa kolmella kentällisellä. Meillä oli ehjä
neljän
kentän rullaava systeemi ja se toimi nyt tällä kertaa näin, Ara tuumi.

Sitten Aravirta pääsi asiaan, jota kaikki odottivat.

- Joukkueessa tapahtuvista muutoksista, se on varmaan yhtä kiinnostavaa kuin nämä pelin tapahtumat. Meillekin soitettiin, vaikka me oltiinkin soitettu aiemmin takaisin. Asennetta löytyy meidänkin pelaajilta. Kyseessä on tietenkin Toronton pelaajista Aki Berg ja (hetken tauko) 'Sonja' Lumme. Tällä hetkellä
päätökset on sellaiset, että Aki Berg tulee tänne ja on todennäköisesti lauantain pelissä mukana. Jyrki Lumme oli todella pettynyt ja otti tosi
raskaasti seitsemännen pelin tappion. Hänen kanssa ollaan otettua time
out
tunteitten ja fiilinkien suhteen. Eli menee vähintään vuorokausi tai
kaksi
kun lopullisesti asioista hänen kanssaan päätetään. Me ollaan
kiinnostuneita
siitä, että hän voisi olla se puolustaja joka kahdeksantena liittyy
joukkueeseen kolmen alkulohkon pelin jälkeen. Se on se mahdollisuus,
mutta
vuorokausi tai kaksi näyttää mitä hän todella tuntee. Hän oli todella
pettynyt, harvoin ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeen kuulee
kaverin
äänestä. Hänkin oli kiinnostunut ennen pudotuspelejä ja vielä sanoi
niiden
aikanakin, että jos pyydetään niin tulee kotikisoihin. Tänä aamuna,
just niin kuin sanoin, se on herkkä hetki pelin jälkeisenä aamuna soittaa,
mutta se on juuri sitä työtä mitä täytyy tehdä. Pallo on nyt tietyllä tavalla hänellä, me ollaan valmiita ottamaan, Aravirta kertoi tilanteesta.

- Aki Berg saapuu todennäköisesti lauantaiaamuna ja näillä näkymin sanotaan,että on suurempi todennäköisyys siihen, että hän pelaa kuin, että hän ei pelaisi. Se ettei pysty tulemaan aikaisemmin johtuu siitä, että hänellä on
koirat, jotka vaatii 48 tuntia karenssiaikaa ennen kuin voi lähteä ja hän joutuu niiden kanssa tulemaan. Se on se syy miksi hän ei tule aikaisemmin. Tänä aamuna hän oli jo yhdeksän aikaa puhelinsoiton jälkeen
välittömästi hoitamassa asioita. Sen nopeammin ei voi toimia kuin mitä hän nyt on tehnyt, suitsutti Aravirta.

- Huomisen aikana ilmoitetaan kuka kolmesta puolustajasta joutuu sivuun, kertoi Aravirta.

Tilastot

Maalit

1-0 34.04 Eloranta (Pirjetä)

2-0 34.52 Hagman(Timonen)

2-1 36.25 Dimitrakos(Ferraro) yv

2-2 44.39 Miller (Johnson)

3-2 51.39 Rintanen(Kiprusoff)

4-2 56.51 Selänne(Koivu-Timonen) yv



Torjunnat


FIN Pasi Nurminen 13+7+4=24

USA Ryan Miller 10+0+0=10

(vaihto 20.00/0-0)

Chris Rogles 0+4+0=4

(vaihto 40.00/2-1)

Damian Rhodes 0+0+9=9

(pois 59.20-60.00)


Jäähyt


FIN 3 kpl 6 min

USA 4 kpl 8 min

» Lähetä palautetta toimitukselle