JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30
Mielipide

Suomi rökitti Tanskan - Westerlund valotti tulevaa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomi kohtasi Jyväskylässä harjoitusmaaottelussa Tanskan, joka kaatui avauserän rimpuilusta huolimatta selvin numeroin 5-0. Ottelun jälkeen päävalmentaja Westerlund kertoi, ettei Olli Jokista nähdä kevään MM-kisoissa jalkavamman vuoksi. Sen sijaan muun muassa Tuomo Ruutu liittyy Leijoniin ensi viikon aikana.

Tanska aloitti ottelun varsin ennakkoluulottomasti. Suomen maalissa debytoinut Sinuhe Wallinheimo joutui pariin otteeseen esittämään sellaisia otteita, jotka saivat kotiyleisön hurraamaan.

Kuvakooste

Suomi-Tanska - ottelun kuvat
[katso kuvat]

- Paha eka kymmenminuuttinen, mutta sitten se rupesi kääntymään meille. Ei otteluun valmistautumisessa mitään ihmeellistä ollut, samoilla rutiineilla kuin mihin muuhun peliin tahansa. Oli hienoa pelata kotikaupungissa, ehkä sekin helpotti osaltaan valmistautumista. Yritin imeä kotiyleisöstä kaiken mahdollisen.

- En rupea spekuloimaan jatkolla maajoukkueen suhteen. Mennään nyt ihan vaan vaihto ja treeni kerrallaan.

Suomi menee menojaan

Avauserässä Wallinheimolle kertyi kymmenen torjuntaa, kun virkaveli Peter Hirsch joutui venymään kiekon eteen yhden kerran enemmän. Toisen ja kolmannen erän yhteenlasketut torjunnat kuvaavatkin sitten ottelun luonnetta osuvasti: Wallinheimo 5, Hirsch 41.

Jäähyrikkaan kamppailun avausmaalista vastasi Jussi Pesonen ajassa 24.45. Hän survoi kiekon reboundista verkon perukoille aivan maalin edestä. Viimeistään avausosuman jälkeen ote siirtyi täydellisesti Suomelle, vaikka toista maalia saatiinkin odotella noin yhdeksän minuuttia. Siitä vastasi Esa Pirnes ammuttuaan keskisektorilta rannelaukauksen valtavan paineen päätteeksi.

Kolmannen ja neljännen osuman välillä ei aikaa ehtinyt kulua kuin 23 sekuntia. Ensin Jari Viuhkola maalasi Tomek Valtosen syötöstä ja kohta perään Valtonen oli itse asialla, kun hän sutaisi siirretyn rangaistuksen aikana kiekon pömpeliin jälleen maalin edustalta.

Kolmannen erän ainoan osuman värkkäsi illan tehomies Jussi Pesonen. Maali olikin illan näyttävin Suomen päästessä kahdella miehellä läpiajoon. Parin klap-klap-syötön jälkeen Petri Kontiola tarjoili Pesoselle paikan, josta ei voinut erehtyä.

Myöskin maajoukkuedebytantti Jyri Marttinen oli hyvillään omasta puolestaan, ettei vastus ollut kovin paha.

- Tässä meni mulla melkein kuukausi pelaamatta, meinasi pikkuisen jännittää ensi alkuun. Silläpä oli ihan hyvä, ettei ekassa maajoukkuepelissä ollut heti ihan kamalan kova vastus. Jonkun Venäjän kanssa olisi saattanut olla vaikeuksia.

- Ihan tyytyväinen olen omaan peliin. Siinä oli pari maalipaikkaakin, mutta taisi olla eväät syöty runkosarjan jäljiltä. Tämä oli tähän tietoon ensimmäisen ja viimeinen maajoukkuepelini tällä erää. Kilpaurheilijoita tässä ollaan, joten mukava olisi jatkaakin, mutta hyvä fiilis tästä jäi.

Westerlundin ajatuksia

- Vastassa oli yksi mm-kisajoukkueista. Tanska tulee pelaamaan suurin piirtein nykyisellä kokoonpanolla myös Latviassa. He olivat ensimmäisessä erässä vielä hyvin mukana, mutta sitten ilmeisesti pelitempo kävi liian kovaksi, kun meikäläiset jatkoivat ja jatkoivat vaan samalla liikkeellä. Jossain vaiheessa Tanskan niska sitten katkesi.

- Hienoa tietysti oli vanhan debytantti Wallinheimon nollapeli!

Pian pääkäskyttäjän puhe kääntyi sittenkin tärkeimpiin asioihin, kuten maajoukkueleiritykseen tuleviin uusiin pelaajiin. Westerlundilla oli kerrottavanaan sekä hyviä että huonoja uutisia.

- Jarkko Ruutu, Jani Rita, Mikko Koivu ja Aki Berg ovat nyt varmasti tulossa NHL:stä tässä vaiheessa. Heidän lisäkseen Tuomo Ruutu saapuu myös. Sen sijaan Jokisen Ollin tilanne on se, että hänellä on jalka paketissa, eikä pysty näin ollen auttamaan joukkuetta, vaikka halu olikin kova.

- Sveitsistä liittyvät ryhmään Peltonen, Nummelin, Hentunen ja Hahl. Ruotsin tilanne on vielä auki, esimerkiksi Kallioon ei ole saatu toistaiseksi yhteyttä.

Jyväskylässä pelanneesta joukkueesta tavoittelee tosissaan kisapaikkaa päävalmentajan mukaan 10-12 pelaajaa. Heidän joukossaan ei mitä todennäköisimmin nähdä enää ainakaan Marko Kauppista ja Jyri Marttista. Sen sijaan tiistaina huilanneet Tuukka Mäntylä ja Lasse Kukkonen jatkavat ryhmässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle