Mielipide

Suomi jätti Ruotsin nollille

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kotikisoihin valmistautuva Suomen maajoukkue antoi Ruotsille pienen myrskyvaroituksen Tampereella käydyssä harjoitusottelussa. Hieman jähmeän avauserän jälkeen Leijona-miehistö sai pelinsä kulkemaan ja kolmen kruunun miehet jäivät lopulta jalkoihin puhtaasti maalein 4-0. Illan tehovitjana hääri kolmikko Ville Nieminen (2+0), Tommi Santala (0+1) ja Antti Miettinen (1+2).

Hakametsän yleisö koki jo ennen ottelun alkua pettymyksen, kun Teemu Selänne ei viilettänytkään sopimusneuvottelujen takia kaukalossa. Ehkä vieläkin odotetumpi supertähti Saku Koivu oli sen sijaan tositoimissa ja onnistui myös avaamaan maalitilinsä. Ottelun suurimmat sankarit löytyivät kuitenkin 3 osumaa tehtailleesta Tommi Santalan johtamasta nelosketjusta Jani Hurmeen hienoa nollapeliä unohtamatta.

Suomen kone yskii vielä avauserässä

Ottelun avauserä oli Suomen osalta varsin nihkeää peliä. Leijonille tarjottiin jo toisella peliminuutilla todellinen etsikkoaika, kun ruotsalaisille vihellettiin 2 rangaistusta 15 sekunnin sisään. Suomen ylivoimapeli oli kuitenkin erittäin heikkoa eikä lähes täydet kaksi minuuttia kestänyt kahden miehen ylivoima tuottanut edes kunnollisia maalipaikkoja.

Ruotsi hallitsi hienokseltaan avauserän ensimmäistä puoliskoa ja loi vaarallisemmat maalitilanteet. Mathias Tjärnqvist ja Marcus Nilsson pääsivät molemmat minuutin sisään yrittämään maalintekoa parhaasta maalintekosektorista, mutta Suomen maali pysyi koskemattomana. Tjärnqvistin laukaus epäonnistui ja jäi voimattomaksi, kun taas Nilssonin yrityksen poimi Jani Hurme komeasti polkkeella alanurkasta.

Suomen tekopaikat olivat avauserässä erittäin vähissä. Raimo Helminen vapautti Juha Lindin kertaalleen laidan kautta lähetetyllä syötöllä puolittaiseen läpiajoon, mutta vahvan häirinnän ansiosta Lindin ratkaisuyritys jäi vaisuksi.

Leijona-lauman erän paras tilaisuus maalintekoon avautui Mikko Elorannan ryntäyksestä saaman rangaistuksen aikana. Suomi pääsi alivoimalla pelatessaan peräti 3-1 -ylivoimahyökkäykseen, mutta tilanne tuhraantui täysin kun kiekkoa kuljettanut Ville Nieminen lähti käsittämättömästi itse laukomaan kaukaa laidan vierestä.

Vaisuhko avauserä jäi maalittomaksi.

Nieminen uudestisyntynyt kakkoserässä

Suomi paransi toisessa erässä peliään ja avauserässä todella helpolla päässyt Ruotsin puolustus alkoi olla vaikeuksissa omassa päässään. Avausmaali syntyi ajassa 26.10. Suomen nelosketju järjesti hyvän mylläkän Ruotsin alueelle, mutta keltapaidat onnistuivat lopulta purkamaan kiekon keskialueelle. Uusi aalto tuli kuitenkin nopeasti, kun Toni Söderholm toimitti kiekon oikeassa laidassa vapaana olleelle Antti Miettiselle. HPK:n liukas laituri polki hyökkäysalueelle ja jätti kiekon sen jälkeen taakseen Ville Niemiselle, joka tälläsi pikkumustan lämärillä Henrik Lundqvistin suojien kautta verkkoon.

Leijonien peli rullasi vapauttavan avausmaalin jälkeen näyttävästi ja Ruotsi ajautui puolustuskannalle. Ensimmäisen osuman junaillut parivaljakko iski erän puolivälin jälkeen toistamiseen. Antti Miettinen kiersi maalin ja heitti tämän jälkeen limpun maalin edustalle. Ville Nieminen oli päivystämässä tutulla paikallaan ja onnistui ohjaamaan Miettisen kovan syötön Henrik Lundqvistin selän taakse.

Illan näyttävin yksilösuoritus nähtiin Mikko Elorannan toimesta 36.peliminuutilla. Eloranta veivasi kaksikin ruotsalaispelaajaa näyttävästi solmuun, mutta viimeistely ei sentään enää onnistunut, kun Lundqvist piti polkkeet yhdessä.

Suomi oli toisessa erässä selvästi Ruotsia parempi yhdistelmä ja karkasi ansaittuun 2-0 -johtoon.

Suomi varmistelee voittoaan kahdella lisäosumalla

Ruotsi oli lähellä päästä otteluun mukaan heti päätöserän aluksi. Suomella oli kuitenkin onneakin matkassa mukana, sillä Mathias Tjärnqvistin B-pisteen kaarelta lähettämä rannelaukaus kilahti tolpasta takaisin peliin.

Puolitoista minuuttia myöhemmin Suomi ratkaisi ottelun lopullisesti edukseen. Tommi Santala teki 3-0 -maaliin näyttävän esityön tuoden kiekon hyökkäysalueelle ja lurittaen pelivälineen hienosti rystyltä Antti Miettiselle. Illan tehomiehenä häärinyt Miettinen tuikkasi kiekon tarkalla laukauksella takanurkkaan ja ruotsalaisten päät painuivat.

Maalinälkäinen Leijona-miehistö huudatti Hakametsän täyteistä yleisöä vielä kertaalleen ajassa 46.03 ja kaiken kruunuksi osuman viimeisteli yleisön suurin suosikki Saku Koivu. Suomen nelikko pyöritteli tasavoimin pelattaessa ruotsalaisia lähes miten tahtoi ja myllytys tuotti loppujen lopuksi myös tulosta. Kimmo Timonen heitti valelaukauksen jälkeen kiekon takanurkalle Ville Peltoselle, joka haki vielä syötöllä Koivua maalin edestä. Kiekko pomppi lopulta hieman onnekkaastikin Koivun lavasta maalin perukoille ja tilanne oli 4-0.

Ottelun jo ratkettua Ruotsikin pääsi peliin mukaan ja sai luotua tilanteita. Jani Hurmeen räpyläkäsi oli kuitenkin vireessä eivätkä vierailijat onnistuneet rikkomaan kuparistaan. Hurmeen tilille siis hieno nollapeli ja Leijonille puhdas 4-0 -voitto rakkaasta naapurista.

Ruotsillla mahdollisuus revanssiin heti huomenna

Suomen peli ei ollut tänään mitään häikäisevää, mutta erittäin kurinalaista ja tasapainoista. Puolustuspeli toimi lähes virheettömästi eikä Ruotsilla ollut kovinkaan montaa hyvää maalipaikkaa.
Paljoa ei toki maalipaikkoja ollut myöskään Suomella, mutta tehokkuus oli kiitettävää luokkaa. Omat tilaisuudet käytettiin erittäin hyvällä prosentilla hyväksi ja Ruotsi tippui kelkasta.

Suomen paras yhdistelmä oli tänään 3 maalia tehtaillut "nelosvitja" Nieminen-Santala-Miettinen. Koko kolmikko paransi tämän ottelun esityksen ansiosta osakkeitaan MM-kisavalinnoissa. Toinen kohtuullisen hyvin toiminut ketju oli Saku Koivun johtama ykkösvitja. Raimo Helmisen ja etenkin Esa Pirneksen johtamat ketjut olivat sen sijaan hieman vaisuja, vaikka Mikko Eloranta ja Juha Lind ajoittain väläyttivätkin.

Puolustajat pelasivat kauttaaltaan vakuuttavasti. Sami Heleniuksen fyysisyys oli myrkkyä ruotsalaisille ja tyytyväisiä iltapuhteeseensa voivat olla myös ainakin Toni Söderholm, Kimmo Timonen ja Marko Tuulola.

Samat kiistakumppanit ottavat uudelleen yhteen jo huomenna. Ottelu käydään tuolloin vuorostaan Ruotsin maaperällä, joten osat saattavat hyvinkin vaihtua tästä päivästä. Huomisen Ruotsi-kamppailun lisäksi Suomi kohtaa vielä keskiviikkona Turussa USA:n ennen MM-kisojen alkamista.