Mielipide

Suomen ykkösketjulle jäi parannettavan varaa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen ykkösnyrkin odotetaan kantavan kotikisojen aikana suurta vastuuta joukkueen hyökkäystehoista. Jatkoaika otti Leijonien avausottelussa Koivun ketjun erityistarkkailuun ja kirjasi yksityiskohtaisesti faktoja vitjan peliesityksestä.

1. erä

Ykkösketju pelasi avauserässä 7 vaihtoa ja peliaikaa tuli yhteensä 4.50. Lisäksi vitjan kaikki lenkit pelasivat 2 alivoimavaihtoa. Koivu ja Selänne pelasivat alivoimaa parina, Peltosen alivoimaparivaljakko oli puolestaan Niklas Hagman.

Ykkösketjun vaihdot ja merkittävimmät tilanteet:

00.00 - 00.40 Ottelun avausvaihto on pelkkää keskialueen pelailua.

02.00 - 03.08 Ylivoimavaihto, jonka aikana Koivu pelaa Selänteelle yhden loistopaikan. Teemu ei kuitenkaan osu kiekkoon. Pitkän vaihdon lopuksi jäähyaitiosta kaukaloon hyppäävä
Itävallan Rob Doyle vapautetaan suoraan karkumatkalle, mutta Pasi Nurminen pelastaa ykkösketjun takaiskulta loistavalla pelastuksellaan.

04.15 - 04.50 Koivu-Selänne kaksikko pyörittää alivoimallakin peliä hyökkäyspäässä.

04.50 - 05.25 Peltosen alivoimavaihto.

06.40 - 07.21 Ei merkittäviä tapahtumia.

09.00 - 09.40 Ei merkittäviä tapahtumia.

11.54 - 12.45 Vitja pienissä vaikeuksissa omalla alueella. Hyökkäykseen lähtö ei onnistu koko vaihdon aikana.

15.45 - 16.28 Ei merkittäviä tapahtumia.

17.55 . 18.20 Koivu ja Selänne vetävät lyhyen alivoimavaihdon.

18.20 - 18.50 Peltosen alivoimavaihto.

19.52 - 20.00 Erän viimeiset sekunnit pelaillaan pois.

2. erä

Toisessa erässä Koivun ketju pelasi 8 vaihtoa ja peliaikaa siunaantui yhtensä 7.02.

Vaihdot ja merkittävimmät tilanteet:

20.00 - 20.27 Selänne saa heti erän aluksi puolittaisen tilanteen pieneen kulmaan. Rannelaukaus sujahtaa kuitenkin yli etuylänurkan.

22.24 - 23.14 Selänne pääsee kerran virittämään lämärinsä, mutta Claus Dalpiaz venyttää helposti patjansa laukauksen tielle.

25.00 - 26.09 Koivu-Selänne kaksikko tappaa 15 viimeistä alivoimasekuntia ja sen jälkeen koko vitja pelaa tavallisen tasavoimavaihdon.

27.32 - 28.47 Selänne pelaa Koivulle tekopaikan, mutta kipparin kaatuessa laukaus epäonnistuu.

30.41 - 30.57 Tehonyrkki kuvioi 16 sekunnissa kiekon ylivoimalla reppuun. Koivu järjestää Peltoselle avopaikan maalin eteen ja tämä hoitaa limpun tyylikkäästi pienen harhautuksen jälkeen takanurkkaan.

32.58 - 34.06 Ei merkittäviä tapahtumia.

36.45 - 37.50 Hyvää pyöritystä ykkösvitjalta. Koivulla ja Selänteellä molemmilla yksi tekopaikka, mutta Dalpiaz kestää. Vaihto päättyy Itävallan ottamaan rangaistukseen.

38.24 - 39.16 Ylivoimapeli ei meinaa aluksi lähteä millään pyörimään, mutta lopulta kun hyökkäysalueelle päästään, kiekko löytyy nopeasti Dalpiazin selän takaa. Selänne löytää Koivun neliön keskeltä ja ykkössentteri ottaa pelivälineen luistimella haltuunsa ennen kuin napauttaa pikkumustan tolpan juureen.

3. erä

Päätöserässä ykkösvitjalle kertyi 5 vaihtoa ja peliaikaa 5.50. Lisäksi kolmikon jäsenet pelasivat yhden alivoimavaihdon.

40.00 - 40.30 Ei merkittäviä tapahtumia.

43.34 - 44.41 Yksi puolittainen 2-1 -ylivoimahyökkäys, joka kuitenkin tuhraantuu, kun Selänteen syöttö on vielä Koivun kohdalla ilmassa.

47.12 - 47.42 Koivu ja Selänne pelaavat alivoimaa.

47.42 - 48.08 Peltosen alivoimavaihto.

49.48 - 50.54 Ei merkittäviä tapahtumia.

52.47 - 54.39 Kolmikko pelaa lähes täydet 2 minuuttia 5-3 -ylivoimaa, mutta kuviot jäävät yllättävän köykäisiksi.

57.57 - 59.12 Koivu on jo ehtinyt vaihtoaitioon, kun Selänne seuraa irtokiekon ja laittaa limpun tyhjään maaliin.

Summa summarum

Ykkösketjun peli ei ollut avausottelussa vielä kunnolla uomissaan. Ensimmäisen ja kolmannen erän ajan tehonyrkin peli oli erittäin vaisua, mutta toisessa erässä nähtiin sentään merkkejä paremmasta. Positiivisinta vitjan pelissä oli se, että kolmikon kaikki jäsenet saivat heti ensimmäisessä ottelussa maalihanat auki.

Ykkösketju pelasi yhdessä yhteensä 20 vaihtoa, joiden aikana peliaikaa kertyi 17.42. Lisäksi kolmikolle siunaantui 3 alivoimavaihtoa per mies ja niiden aikana peliaikaa yhteensä noin puolitoista minuuttia. Kolmikko värkkäsi 2 ylivoimamaalia ja sen lisäksi yhden tasavoimaosuman vaihdon ollessa osittain kesken. Tilastojen valossa ykkösketjun avauspeli sujui seuraavasti: