Mielipide

Suomalaiskiekkoilijat tänäkin jussina ennätyksiä särkemässä - Analyysiä draft 2002:sta

NHL / Kolumni
NHL:n vuotuinen draft-tilaisuus tarjosi jälleen hekumallisia hetkiä suomalaisen jääkiekon ystäville. Muistojen ollessa vielä lämpimiä vuodentakaisista ennätystenmurskajaisista kiekkoilijalahjakkuutemme laittoivat tänäkin juhannuksena tilastot uusiksi. Nyt varattiin kaksi pelaajaa enemmän kuin 52 viikkoa sitten ja näin ollen uusi yhden vuoden suomalaisvarausten ennätys on nyt 26 pelaajaa.

Nousukäyrä on suorastaan huikea. Tämänvuotista valintatilaisuutta on verrattu paljon laimeanlaiseen vuoden 1996 draftiin. Suomalaisittain tästä tuoreemmasta on kuitenkin huomattavasti enemmän ja miellyttävämpää muisteltavaa. Tuossa kuuden vuoden takaisessa draftissa huudettiin nimittäin vain seitsemän suomalaista nimeä. 20 pelaajan raja rikkoutui ensimmäisen kerran viime vuonna ja nyt siis jo 30 maaginen raja hiipii vuosi vuodelta lähemmäksi.

Huikea ykköskierros

Eikä kokonaismäärä ole suinkaan ainoa rikottu ennätys. Kari Lehtonen ilmoittautui vakavasti kamppailemaan kaikkien aikojen lahjakkaimman suomalaisjuniorin tittelistä tultuaan valituksi koko tilaisuuden toisena pelaajana, korkeimpana suomalaisena kautta aikojen ja myös pienimmällä numerolla koskaan valittuna eurooppalaisena maalivahtina. Kärppien Joni Pitkänen säesti Lehtosta upeasti omalla varausnumerollaan neljä.
Lehtosen ja Pitkäsen varhaiset draftit olivat kuitenkin etukäteen jo varsin hyvin tiedossa. Todella miellyttäviä ja positiivisia yllätyksiä tarjosivat sitten muut ykköskierroksella varatut suomalaiset. Jesse Niinimäki on taatusti koko viikonlopun yllättävin ykkösvaraus ja Edmontonissa halutaan varmasti ylpeillä hänen olleen seuralta todellinen kaappaus. Sean Bergenheim ja myös ykköskierroksen loppuun työntynyt Hannu Toivonen lopulta varmistivat todella maukkaan ykköskierroksen ennätyksen suomalaisille, peräti viisi varausta. Tätä ennätystä ei helposti tulla lähivuosina rikkomaan.

Aina vain selkeämmin ja selkeämmin on nähtävissä, että NHL-varaukseksi ja sitä kautta itse taalaliigaan ei todellakaan nousta pelkästään nuorisomaajoukkueista. Onnistuminen aikuisten arvokisoissa ja vain pelkät hyvät liigapelitkin voivat poikia varauksen. Varattujen pelaajien listalta on helppo nähdä, että scoutit ovat todella tehneet työtään.
Moni Central Scouting Bureau:n (CSB:n) listoilla ollut suomalaispelaaja jäi varaamatta ja moni sai varauksen hyvinkin yllättäen.
Erityisesti seuroja kiinnostaa perinteisesti suomalainen laitahyökkääjäaines. Ei välttämättä niinkään luovat, mutta hommansa nurisematta tekevät laiturit voidaan määritellä valmentajan ihannepelaajaksi NHL:ssäkin. Konemaiset polkukoneet, karvaajat ja taklaajat myyvät yhä draftissa. Eri pohjoisamerikkalaisilla nettisaiteilla scoutit ja seurapomot ovatkin ylistäneet suomalaista pelaajatyyppiä ahkeraksi ja nöyräksi, jopa hieman ”kanadalaiseksi”. Suomalaisia pidetään myös ylivoimaisesti Euroopan fyysisimpinä pelaajina ja tämä tuntuu draft-tilastoissa näkyvän. Turhaan ei tässä maassa päämäärätietoista juniorityötä ole tehty.

Toinen yhtä selkeä trendi on suomalaisten maalivahtien harppominen kohti NHL:n tarjoamia töitä. Viimevuotiseen tapaan nytkin varattiin neljä suomalaista maalivahtia. On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, kuinka monta pelaavaa maalivahtia Suomen passilla NHL:ssä kiekkoilee esimerkiksi 5-6 vuoden päästä. Voimassaolevia varauksia on nimittäin todella paljon.

Jatkoaika käy nyt pelaaja pelaajalta läpi vuoden 2001 NHL.n varaustilaisuudessa varatut suomalaiset pelaajat. Viimevuotiseen tapaan kooste on sävytetty omilla objektiivisilla kristallipalloennustuksillani. Ennustusten toteutumista en takaa, en todellakaan.

Ensimmäinen kierros:

2. Kari Lehtonen, mv, Jokerit 16.11.1983 Helsinki 186 cm / 77 kg / L Atlanta Thrashers

18-vuotiaaksi nuorukaiseksi tämä huippulahjakkuus on jääkiekkohullussa kotimaassaan suorastaan häkellyttävän tunnettu. Hänestä puhuvat yhtä lailla keski-ikäiset parturitädit kuin ala-asteikäiset pikkupojat raitiovaunuissa, jopa tästä jalosta urheilulajista mitään tietämätön isosiskoni tunnistaa Kari Lehtosen ulkonäöltä. Kaiken kaikkiaan, on kai sanottava, että suomalaisella jääkiekolla on Kari Lehtosessa kultakimpale, jonka loisto toivon mukaan vain kirkastuu entisestään.
Kiekkokansa on Lehtosta seurannut jo muutaman vuoden ja koko liigakauden ajan puheita nuoren pojan notkahduksista kuului ympäri maan. Vaan hermot sen kuin vankistuivat panosten kovetessa, tästä osoituksena loistopelit mestarijoukkueessa ja valinta SM-liigan playoffsien tärkeimmäksi pelaajaksi. Lehtonen on myös moneen vuoteen ensimmäinen suomalainen, joka mahtui jo juniori-iässä aikuisten arvokisajoukkueeseen.
Viimeistään draftin jälkeen Lehtosen tietää nyt sitten myös Pohjois-Amerikan kiekkoyleisö. Varausnumero oli lopulta suurimpien ennakko-odotusten mukaisesti 2 eikä Atlanta joistakin puheista vuoroaan kaupitellut. Yllätykset tehtiin sen sijaan Columbuksen ja Floridan vaihtaessa vuorojaan ja Jay Bouwmeesterin pudottua näin ollen Lehtosen taakse. Tämä tarkoittanee, että mikäli Atlanta olisi arvonnassa saanut ensimmäisen varausoikeuden, juhlittaisiin Lehtosta nyt ensimmäisenä suomalaisena ykkösvarauksena.

Kristallipallosta (tulevaisuus NHL:ssä):

Atlantasta on tulossa kovaa vauhtia suomalaisesta näkökulmasta varsin mielenkiintoinen urheilukaupunki, on Tomi Kalliota, Pasi Nurmista, Lehtosta ja Hanno Möttölää. Thrashersin kotisivuilla seuran toimitusjohtaja lupaa kosolti muutoksia kesän aikana ja melko selvää on, että myös maalivahtiosasto tulee elämään. Viime kaudella seuran ykkösvahtina pelanneen Milan Hnilickan sopimus päättyi keväällä eikä kokeneen Damien Rhodesin jatkamiseen Atlantassa tunnu kovin moni uskovan. Viime kaudella kovin odotuksin varattu Pasi Nurminen puolestaan toipui polvivammastaan nopeasti, torjui hyvin harvoissa NHL-matseissaan ja pelasi upeat pudotuspelit AHL:n mestarijoukkueessa Chicago Wolvesissa (valittiin myös pudotuspelien MVP:ksi). Pelipaikkaa maalin suulta kyttäävät myös Frederic Cassivi ja Norm Maracle.
Tätä taustaa vasten voidaan pitää erittäin todennäköisenä, että Lehtosen Kari tulee saamaan jo tänä kesänä menolipun Atlantaan. Ideaalitilanteessa Nurminen ja Lehtonen muodostaisivat Thrashersin ensi kauden maalivahtikaksikon, mutta tällaista unelmaa ei kai vielä uskalla kukaan ääneen sanoa. Lehtonen on itse antanut ymmärtää olevansa valmis lähtemään ja seura vaikuttaa erittäin kiinnostuneelta Karin palkkaamiseen. Jotkut epäilivät heti Karin kypsyyttä noihin peleihin, mutta toisaalta; viime vuonna ykköskierroksella varattu maalivahti Dan Blackburn pelasi hieman Lehtosta vanhempana jo nyt New York Rangersissa varsin mallikkaan tulokaskauden.
Lehtonen siis pakannee laukkunsa, yllättää jo tulokaskaudellaan kypsillä otteillaan lukuisia epäilijöitä ja omaa täydet mahdollisuudet nousta NHL:n huippumaalivahdiksi kuluvan vuosikymmenen aikana. Lähivuosien kesälomiaan Kari taitaa tulla viettämään myös armeijan harmaissa. Jokereilla lienee edessä viime vuosien malliin ulkomaalaisen maalivahdin etsintä.

4. Joni Pitkänen, p, Kärpät 19.9.1983 Oulu 191 cm / 87 kg / L Philadelphia Flyers

Tänä vuonna kaikkien analyysien ja asiantuntijoiden, aivan kuten varaavien seurojenkin, välillä tuntui vallitsevan hämmästyttävä yksimielisyys draftin neljästä lupaavimmasta pelaajasta, ainoastaan heidän keskinäinen järjestyksensä vaihteli. Kärkinelikkoon mahtui itseoikeutetusti Joni Pitkänen, josta näin ollen tuli kautta aikain neljänneksi pienimmällä numerolla varattu suomalainen (Aki Berg ja Olli Jokinen varattiin molemmat numerolla 3). Odotukset Pitkäsen osalle tuntuvat olevan kookkaat niin Suomessa kuin NHL:ssäkin, julkisuutta piisaa ja vertaukset Janne Niinimaahan eivät varmasti jää huomiotta.
Pitkäsen varannut NHL-seurakin oli sitten lopulta sama kuin Niinimaan, Philadelphia Flyers. Niinimaa varattiin aikanaan numerolla 36, mutta Pitkäsen kohdalla Flyers ei halunnut tinkiä, vaan treidasi itselleen aikaisen vuoron Tampa Baylta tietäen, mitä tulevat saamaan. Mr. Flyers, Bobby Clarke, ei tyytyväisyyttään ja kehujaan Pitkäsen kohdalla säästellytkään, vaan vakuutteli Pitkäsen olevan tärkeä palanen Flyersin tulevaisuutta ja jo hieman ikääntyvää puolustusta. Pitkänen on todellinen huippulahjakkuus, joka ei ansaitsisi jäädä näin paljon Lehtosen varjoon.

Kristallipallosta:

Toimitusjohtaja Bobby Clarkella tuntuu olevan jo varsin selkeät suunnitelmat Pitkäsen varalle. Hän kehui Jonia jo lähes valmiiksi pelaajaksi, joka on ehkä vuoden päässä NHL-paikasta. Pitkänen on itse kuitenkin vielä hieman toista mieltä. Syksyn harjoitusleirille hän tulee joka tapauksessa menemään, mutta sinne Joni on jo omaksi tavoitteekseen asettanut paikan raivaamisen aina NHL-peleihin asti. Kävi miten kävi, on helppo veikata, että pitkä NHL-ura Pitkästä varmasti odottaa. Luulen, että Kärppien onneksi Pitkänen pelaa vielä ensi kauden SM-liigaa ja sen mitalipelejä, häikäisee juniorien MM-kisoissa ja taistelee loppuun asti paikasta kevään MM-kotikisojen miehistöön. Ensi keväänä NHL vie vuorenvarmasti.

15. Jesse Niinimäki, kh, Ilves, 19.8.1983 Tampere 188 cm / 80 kg / L Edmonton Oilers

Edmonton Oilers teki Niinimäen kohdalla suorastaan ihmetempun. Lupaava Ilves-sentteri oli rankattu Central Scouting Bureaun (CSB:n) listalla eurooppalaisista kenttäpelaajista sijalle 50 ja niin vain mies poimittiin koko draftin 15:tena. Torontossa on täytynyt käydä melkoinen kuhina tämän jälkeen. Varmasti tällä hetkellä moni seura edelleen päätöstä ihmettelee, ehkä pitää jopa uppo-outona kokeiluna, mutta toisaalta onnistuessaan tämä varaus on draftin suurin kaappaus. Perinteikkäässä ”suomalaisseurassa” katseet on usein ennenkin Ruotsin ja Venäjän väliin käännetty ja kaupungin kiekkoyleisökin luultavasti luottaa siihen, että seura tietää, mitä tekee. Mainio juttu tämä Niinimäen 15. sija joka tapauksessa on.

Kristallipallosta:

Tämän varauksen onnistumista Albertan provinssissa tullaan seuraamaan valtavalla mielenkiinnolla. Suomessa Edmontonin näkemykseen luottoa riittänee. Ilves-leirissä Niinimäkeä on suitsutettu jo pitkään ja odottaa sopiikin tuloksekasta SM-liigakautta 2002-2003. Taitoa ja pelisilmää Jessellä riittänee jo nyt todellisen läpimurron tekoon. Suuri rooli on tarjolla myös juniorien MM-kisoissa. Ennakoisin Jesselle kahta-kolmea vahvaa liigakautta kohtalaisella A-maaottelukokemuksella täydennettynä ja lähtöä suurin odotuksin NHL:ään joko keväällä 2004 tai 2005. Aikaisempiakin kosiskeluja seuran taholta luultavasti tulee ja mahdollista on myös parin vuoden farmiruletti ennen isoon liigaan siirtymistä.

22. Sean Bergenheim, oh, Jokerit, 8.2.1984 Helsinki 180 cm / 84 kg / L New York Islanders

Sean Bergenheimia osattiin toki jonkun verran ykköskierrokselle odottaa, mutta silti varausnumero 22 on ennakoitua aikaisempi. Toimitusjohtaja Mad-Mike Milbury yritti tänäkin vuonna treidejä aiempaan varausvuoroon huonolla menestyksellä eikä siis ollut totutun Mad, mutta todella tyytyväinen seurajohto ykkösvaraukseensa oli. Bergenheimia luonnehdittiin seuran taholta sanoilla ”complete package”. Islanders on vihdoin kehittymässä viime vuosien räpeltäjästä hyvän luokan NHL-joukkueeksi, joten Bergenheimilla voi tulevaisuudessa olla kelpo mahdollisuudet menestykseenkin.

Kristallipallosta:

Ensi kaudella Bergenheimille lienee tarjolla täysi kausi Jokerien liigajoukkueessa ja toivon mukaan jossain vaiheessa kautta myös hyökkäävissä kentissä. Jos Sean pysyy liigajäillä vielä kaksi kautta, on vastuuta tarjolla paljon kaksissa 20-vuotiaiden MM-kisoissa, yhdet kisathan hänellä jo takanaan on. Edellytyksiä Bergenheimilla on luoda pitkä NHL-ura esimerkiksi kakkos-kolmoskentän tehokkaana kahden suunnan laiturina a la Jere Lehtinen. Ensi vuonnakin sopimusta tarjottaneen, mutta uskon Seanin NHL-siirron tapahtuvan aikaisintaan keväällä 2004, tuolloin jo maajoukkuettakin maistaneena pelaajana.

29. Hannu Toivonen, mv, HPK, 18.5.1984 Hattula 190 cm / 86 kg / L Boston Bruins

Kookas Hattulalaislähtöinen veskari täydensi suomalaisjuniorien upean ensikierroksen tultuaan varatuksi hieman yllätyksellisesti jo numerolla 29. Samalla hän oli tänä vuonna kolmantena varattu maalivahti ja kautta aikain neljäs ykköskierroksella mennyt suomalainen kiekontorjuja (muut Mika Noronen, Ari Ahonen ja Lehtonen). Toivonen teki vaikutuksen scoutteihin ennen kaikkea hyvillä peleillään nuorten MM-kisoissa. Boston muuten varasi viime vuonnakin suomalaismaalivahdin, Toivosta vuoden vanhemman Matti Kaltiaisen, joka pelasi menneen kauden Bostonin yliopistojoukkueessa.

Kristallipallosta:

HPK tekee lähtöä ensi kauteen kolmella melko tasavahvalla, mutta myös kokemattomalla maalivahdilla. Kevään pudotuspeleissä loistanut, Montrealin varaama Joni Puurula lienee lähtötilanteessa ykkönen ja Toivonen saanee taistella tuuraajan paikasta yhdessä Mestiksestä tulleen Sami Heinosen kanssa. Hukkaan yksi kausi tässä vaiheessa tuskin menisi vielä A-juniorien vastuuvahtinakaan, mutta potentiaalia Hannulla lienee liigapeleihin jo nyt. Ensi kaudelle on 20-vuotiaiden MM-kisojen edustuspaikoista tulossa maalivahtien välillä huippukova taisto, sillä kilvassa ovat mukana ainakin Kari Lehtonen, Tuomas Nissinen, Matti Kaltiainen, Hannu Toivonen, Mikael Vuorio ja Tommi Tervo. Toivosen NHL-tulevaisuutta on vielä melko aikaista pohtia, mutta jo nyt varaus tarkoitti sitä, että tällä siloiteltiin Bostonissa tietä Byron Dafoesta luopumiseen. Itse siirto ison veden taakse tapahtunee kuitenkin vasta kahden, kolmen vuoden päästä.

2. kierros:

Ei ketään.

3. kierros:

75. Arttu Luttinen, kh, HIFK, 3.9.1983 Helsinki 179/93 L Ottawa Senators

Viimevuotisen draftin suurimman suomalaisyllättäjän tittelistä kisailivat lähinnä Matti Kaltiainen ja Martti Järventie, tänä vuonna tittelin vie lähes itseoikeutetusti Arttu Luttinen. Miehelle itselleen varaus ei suinkaan tainnut tulla yllätyksenä, sillä Arttu oli ehtinyt hetimiten antamaan Senatorsin kotisivuille haastattelujaan, ilmeisesti paikan päältä.
Ottawan päävärväri Jarmo Kekäläisellä taitaa muuten olla vuosittain joku ylläri suomalaisille tarjottavana. Viimevuotista Toni Dahlmanin varaustakaan ei hirveästi odoteltu, mutta sen varauksen onnistumisella ilmeisesti muu Ottawan johto vakuutettiin Keklun tietämyksestä ja niinpä Luttinen uskallettiin ottaa jopa kolmannella kierroksella. Itselleni Luttisen varaus tuli täysin puskista, mutta ammattilaispiireissä taisi Artun kyvyt kuitenkin olla tiukasti huomattu. CSB:n listoille häntä ei noteerattu, koska nilkkavamma piti miehen sivussa aina jouluntienoilta kauden loppuun asti. Taitoa miehellä varmasti on, junnusarjoissa nakutetut teholukemat ainakin puhuvat puolestaan.

Kristallipallosta:

Liigapelien ja nuorten arvokisojen puuttumisen takia ei Luttista ole IFK-faneja lukuunottamatta Suomessa juuri huomattu. Ensi kaudella olisi siis jo vähintäänkin kohteliasta jo esittäytyä suurelle yleisölle. Artun peliä seuranneiden ihmisten kehumisien ja vakuuttavien pistesaldojen puolesta Luttista on kai lupa pitää jopa yhtenä ensi kauden mielenkiintoisimmista tulokaspelaajista. Vahva ehdokas hän on varmasti myös nuorten MM-kisoihin. Syyttä suotta ei Ottawa Taikuri Luttista jo lauantain puolella huutanut, joten kehityksen jatkuessa NHL-tarjousta on lupa odottaa. Jos ei farmi sitten vedä aiemmin puoleensa, ennakoisin Luttisesta senaattoria esimerkiksi keväällä 2005.

95. Valtteri Filppula, kh, Jokerit, 20.3.1984 Vantaa 181 cm / 78 kg / L Detroit Red Wings

Ehkä hieman yllättäen Filppulakin kuuli nimensä jo draftin ensimmäisenä päivänä, mutta hyvä niin. Eikä varmaan pöhkömpi fiilis olekaan tulla varatuksi juuri Stanley Cupia juhlineeseen seuraan. Menestyksekäs, maineikas ja perinteikäs Detroit Red Wings on kuitenkin nykyisistä seuroista yhä edelleen ainoa, missä ei koskaan ole pelannut yhtään suomalaispelaajaa. Viiden viime draftin aikana on kolmen ensimmäisen kierroksen aikana nyt varattu kaksi (Filppula nyt ja Tomek Valtonen vuonna 1998), joten lupauksia on. Detroit sai muutenkin draftattua hyvin taitoa, sillä Tshekin huippulupaava Jiri Hudler valui shokeeraavasti Detroitin hyppysiin aina numerolle 58 asti.

Kristallipallosta:

Ikäluokkansa ykkössentteri Filppula kamppailee jo tulevana vuodenvaihteena edustuspaikasta 20-vuotiaiden MM-kisoihin, mutta lienee viimeistään ensi vuonna, kotihallissaan Hartwall Areenalla pelattavissa kisoissa joukkueen ehdottomia avainpelaajia ja ehkäpä kapteenikin tämän kevään tapaan. Antti Aallon mahdollisen NHL:ään siirtymisen myötä Valtterille saattaa avautua tilaisuus liigapaikan ottamiseen jo ensi kaudella. Detroitin miehiäkin saattaa Pasilassa pyöriä, sillä potentiaalisina Red Wingsin ensimmäisinä suomalaisina sekä Tomek Valtonen että Filppula kiinnostanevat molemmat cup-mestaria. Veikkaan, että maajoukkuesentteri Valtteri Filppula siirtyy autokaupunkiin suurten odotusten saattelemana keväällä 2006.

4. kierros:

103. Joonas Vihko, oh, HIFK, 6.4.1981 Helsinki 176/78 R Mighty Ducks of Anaheim

.

SM-liigan kauden 2001-2002 paras tulokas Joonas Vihko sai varauksen tämän juhannuksen ensimmäisenä yli-ikäisenä suomalaispelaajana ja avasi samalla suomalaisten sunnuntaiosuuden. Varaus yllätti ainakin minut aikaisuudellaan ja tarkoittaa sitä, että Anaheim on Vihkosta tosissaan kiinnostunut. Vielä koskaan historiansa aikana ei Anaheimin seuraorganisaatio ole tainnut olla ilman suomalaispelaajaa ja tämän jatkuvuuden takaamiseksi Joonas Vihko voi olla tärkeä mies.

Kristallipallosta:

Jo tätä kirjoittaessani lienevät neuvottelut Disney-joukkueen ja Vihkon välillä käynnissä. Viime vuonna yhtä vaille kaikki kahdeksasta varatusta yli-ikäisestä teki samana kesänä NHL-kontrahdin eikä säännön vahvistavia poikkeuksia juuri löydy aiemmiltakaan vuosilta. Varmaa lienee ainakin, että Vihko saa tänä kesänä sopimusesityksen. Tarjouksen laadusta sitten riippuu, pelaako mies vielä ensi kaudella liigaa vai ei. Jos lähtö tulee nyt, on kiinnostusta löydyttävä myös AHL:n pelaamiseen, sillä paikkaa auringossa ei varmaan hevin aukea, vaikka Anaheimin hyökkäysmateriaali olisi kuinka heppoinen. Mahdollisuudet hyvään NHL-uraan Vihkolla ilman muuta on. IFK:n suunnitelmia tämä varaus sotkee, mutta vaihdossahan Anaheimista kuitenkin tuli jo Pärssinen, joten siihen suuntaan oltaneen sujut.

107. Mikko Kalteva, p, Jokerit, 25.5.1984 Hyvinkää 191 cm / 80 kg / L Colorado Avalanche

Mikko Kalteva sai lopulta kunnian olla toisena varattu suomalainen puolustaja, Joni Pitkäsen kanssa kun ei oikein tullut kilpailua ykkössijasta. Varaus oli varsin odotettu, aivan kuin varauskierroskin. Coloradolla on selvästi ollut hyviä kokemuksia Ville Niemisen ja Riku Hahlin varaamisista ja luotto suomalaisiin jatkuu. Kalteva pelasi hyvän kauden nuorten maajoukkueessa.

Kristallipallosta:

Jokeripuolustus on elänyt tämänkin kevään siirtomarkkinoilla rajusti ja elää huhuissa edelleen. Ari Vallinia ei sitten varattu, mutta Sami Helenius saattaa olla ensi kaudellakin NHL-mies. Antti-Jussi Niemi tulee tai jää. Kävi miten kävi, Mikko Kalteva tulee taistelemaan jo ensi kaudella paikasta Jokereiden pelaavassa kokoonpanossa. Tehtävät nuorten maajoukkueessakin kutsuvat varmasti ahkeraan kahden tulevan kauden aikana. Kookas Kalteva on helppo kuvitella tulevaisuuden NHL-pakiksi, veikkaan, että siirtyy taalajäille neljän liigakauden jälkeen keväällä 2006.

110. Jarkko A. Immonen, kh, Blues, 18.1.1984 Kouvola 179 cm / 77 kg / L Dallas Stars

Pienikokoinen, mutta todella taitava Jarkko Immonen nuorempi oli lopulta ainoa varattu pelaaja Bluesin paljon huomiota saaneesta –84 syntyneiden maajoukkuekentällisestä. Hänen kohdalleen varaus osuikin sitten yllättävän aikaisin. Dallas Stars tuntuu olevan säännöllisesti todella kiinnostunut suomalaisesta hyökkääjäarsenaalista, sillä luottomiehensä Jere Lehtisen ohella seuralla on kiinnitys peräti seitsemään vuosina –78-84 syntyneeseen lupaukseemme. Tänä vuonna Dallas väritti draftia kansainvälisesti varaamalla toisella, kolmannella ja neljännellä vuorollaan yhden unkarilaisen (!), yhden sveitsiläisen ja yhden norjalaisen pelaajan.

Kristallipallosta:

Blues on hankkinut itselleen ensi kaudeksi varsin tasokkaan oloisen sentterikavalkadin, joten Immoselle liigaryhmässä peliminuutteja tuskin hirveästi liikenee. Yritystä varmasti on ja jos tehokkuus A-junioreissa sitä edellyttää, lienee liigassakin pitkän kauden aikana näyttöpaikkoja jaossa. Immonen voi olla yksi suuria toivoja suomalaiseksi uuden polven maajoukkuesentteriksi. Maajoukkueen kautta ennakoin NHL:ään lähdönkin aikanaan tapahtuvan , ehkä noin vuonna 2007.

5. kierros:

133. Lasse Pirjetä, kh/lh, Kärpät, 4.4.1974 Haukipudas 191 cm / 103 kg / L Columbus Blue Jackets

Aika harvoin 28-vuotiaana varatun pelaajan varaaminen yllättää näin vähää kuin Pirjetän. Columbuksen kiinnostus kun taisi olla suunnilleen kaikkien tiedossa. Ja vain hankintansa varmistaakseen varaus tehtiin jo viidennellä kierroksella. Iso-Lasse on ansiokkaan SM-liigauransa ja kelvollisesti pelattujen MM-kisojen puolesta varmasti näyttöpaikkansa NHL:ssä ansainnut. Lasse-faneille tämä varaus oli odotettu ilouutinen, Kärppä-faneille odotettu takaisku (tosin heidän pettymystään lieventää se, ettei Petr Tonia tälläkään kertaa varattu).

Kristallipallosta:

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja tietääkseen, että Columbus julkaisee piakkoin vahvistaneensa yhden suunnan sopimuksen Lasse Pirjetän kanssa. Seuran toimitusjohtaja muuten tituleeraa Pirjetää joukkueen nettisivuilla Lassieksi. Yhtä karvainen ei Haukiputaan järkäle varmasti ole, mutta uuden lempinimensä ansaitakseen toivottavasti yhtä luotettava, sinitakin paras ystävä. Ainakin liikanimestä Laiska-Lasse on NHL-paikan saadakseen pyristeltävä pian eroon.
Pirjetästä tulee siis ensi kaudelle Columbus Blue Jacketsin historian toinen suomalaispelaaja (ensimmäinen oli Petteri Nummelin). Joukkueen taso ei päätä huimaa, joten kaikki on auki kakkosketjusta nelosketjuun ja myös farmisarjaan. Pirjetän plussana on monipuolisuus, tarvittaessa hyökkäystehojakin löytyy, mutta Columbus odottanee ensisijaisesti tunnollista puolustustyötä.

134. Topi Jaakola, p, Kärpät, 15.11.1983 Oulu 185 cm / 80 kg / L Florida Panthers

Viikonlopun kolmas ja viimeinen Kärppä-varaus huudettiin heti seurakaveri Pirjetän jälkeen. Joskus Jaakolaa oli vielä väläytelty jopa ykköskierroksen miehenä ja siksi varausnumero olikin pettymys. No, Jaakolassa voi olla ainesta vaikkapa tulevaisuuden Lydmaniksi ja Floridan mediahuomion keskittyessä Jay Bouwmeesterille saa Topi kasvaa rauhassa takana kohti NHL-puolustajan uraa.

Kristallipallosta:

Osin loukkaantumistenkin takia Jaakolan tulokaskausi Kärpissä ei noussut odotetulle tasolle. Pitkäsen ikätoveri saa nyt kehittyä taustalla, kun Oulun, Suomen ja NHL:n katseet seuraavat Philadelphian ykkösvarausta. Lahjoja Jaakolalla tiedetään olevan rutkasti, joten Pitkäsen hävitessä ruodusta piankin, voidaan Kärppä-toiveita kohdistaa Jaakolan kehityksen seuraamiseen. Jo ensi kaudella on tulosta lupa alkaa odottaa ja terveenä pysyessään Jaakola lienee tärkeä mies 20-vuotiaiden MM-joukkueessa, voi olla jopa Suomen joukkueen sensaatioita. Edessä tasokkaita liigakausia, maajoukkue-edustusta ja uskallanpa luottaa myös siihen, että tulevaisuudessa mittava NHL-ura. Kasvaa kärpästä pantteriksi, hmmm, kesällä 2005.

6. kierros:

174. Karri Akkanen, kh/lh, Ilves, 29.1.1984 Tampere 198/92 R Tampa Bay Lightning

Ilveksen kolossihyökkääjä nousi ennakkolistauksista kuudennelle kierrokselle varmasti ainakin osin senttiensä ja kilojensa turvin. Ilman Arttu Luttista hän olisi ehkäpä ollut suurin suomalaisyllättäjä, mutta nyt taisi jäädä perintöprinssiksi. Tampan projektivaraus.

Kristallipallosta:

Akkanen on pelaajia, joita en vielä ole livenä nähnyt, joten joka pojan muistilistalle lienee Akkasen pelin bongaaminen ensi kaudelle laitettava. Ilveksen liigaryhmässäkin lienee hajaminuutteihin mahdollisuuksia ja taistelee varmasti myös paikasta ensi vuoden 20-vuotiaiden MM-kotikisajoukkueeseen. NHL-tulevaisuutta on aivan liian aikaista ennakoida. Voi lähteä Tampaan esimerkiksi kuuden-seitsemän vuoden päästä, mutta voi toisaalta yrittää jo paljon aiemmin vaikkapa yliopistosarjojen ja farmin kautta.

181. Mikko Luoma, p, Tappara, 22.6.1976 Jyväskylä 193 cm / 95 kg / L Edmonton Oilers

Mikko Luoma oli eräänä päättyneen liigakauden parhaista puolustajista jäänyt näemmä myös Öljymiesten värväreiden silmiin. Viime vuonna Tapparaa rokotettiin hakemalla Tommy Salon back-upiksi Jussi Markkanen, nyt viedään käsistä avainpelaaja Luoma. Tyyliltään Luoma vaikuttaa erittäin potentiaaliselta monen vuoden NHL-mieheltä, osaa puolustaa ja on näyttävä sekä tehokas siniviivapelaaja. Ajoittainen laiskuus on kitkettävä välittömästi pois.

Kristallipallosta:

Turhaan ei kuudennen kierroksen varausta Luomaan varmasti käytetty ja niinpä Mikko taitaa pelikassinsa pakata ja nimensä lyödä paperiin. Luoma taistelee varmasti tosissaan Edmontonin 4.- 7. puolustajan paikasta, hieman kesän treideistä riippuen. Tapparalle Luoman lähtö on ikävä eikä varmasti liian odotettu takaisku. Jokereissa sen sijaan toiveet Haakanan jäämisestä seuraan kohosivat heti tämän varauksen myötä. Kävi Luoman ja Haakanan suhteen miten tahansa, on Edmonton ensi kauden virallinen suomalaisjoukkue. On Niinimaata, Markkasta ja Jochen Hechtin treidillä lisätilaa saavaa Jani Ritaa. Edmonton havittelee myös kutsuvansa Tony Salmelaisen farmia tahkoamaan eikä Jussi Tarvaisenkaan lähtö seuraan ole mahdoton ajatus.

188. Kevin Kantee, p, Jokerit, 29.1.1984 Idaho Falls, USA 186 cm / 86 kg / R Chicago Blackhawks

Tilaisuuden viides ja viimeinen Jokeri-juniori. Joissakin englanninkielisissä tiedonannoissa ynnättiin suomalaisia varatun ainoastaan 25 oikean 26 sijaan. Väärä tieto johtuu Kevin Kanteen syntymäpaikasta. Kantee on kuitenkin kannuksensa hankkinut Suomen nuorisomaajoukkueissa ja nuorten SM-sarjoissa. Lopulta vain Jokeri-pakit Kalteva ja Kantee 18-vuotiaiden MM-joukkueen puolustajista kelpasivat toistaiseksi NHL-seuroille. Kanteeta varanneen seuransa päättäjille esitteli varmasti Chicagon oma suomalaisscoutti Sakari Pietilä.

Kristallipallosta:

Tulee ensi kaudella kamppailemaan paljolti juuri Mikko Kaltevan kanssa paikasta Jokereiden edustusmiehistöön, peliaikaa tullee kuitenkin lähinnä A-nuorista. Seuraavat 20-vuotiaiden MM-kisat olisivat jo yllätys, mutta puolentoista vuoden päästä Kantee voi hyvinkin olla mukana. Pelaa samassa seurassa toisen Blackhawks-varauksen, Olli Malmivaaran kanssa. Myös Tuomo Ruutu on Chicagon varauksia, mutta hänen odotetaan siirtyvän seuran palvelukseen jo nyt. NHL-tulevaisuus on mahdollinen, mutta vielä kaukana. Ajankohtaiseksi taalaliiga muodostunee suunnilleen vuonna 2007.

194. Kim Hirschovits, kh, HIFK, 9.5.1982 Helsinki 185/85 L New York Rangers

Keväällä USHL-liigaa kokeilemassa käynyt Hirschovits sai varauksensa ehkä hieman yllättävästi jo kuudennella kierroksella. Näytöt liigapeleistä olivat onneksi riittävät ja varaajana vieläpä yksi kaikkein legendaarisimmista seuroista.

Kristallipallosta:

HIFK-fanien keskuudessa pelätään Kiminkin tekevän lähtöään jo nyt. Itse en kuitenkaan tähän oikein usko. Eiköhän Rangerskin halua muutaman vuoden vielä odottaa. Uskoisin, että Hirschovits pelaa isossa roolissa IFK:ssa vielä kaksi kautta ja näistä jälkimmäisen aikana häntä voi nähdä myös maajoukkueessa. Sitten kahden suunnan sopimuksella Pohjois-Amerikan mantereelle.

196. Mikael Vuorio, mv, Lukko, 4.1.1984 Laitila 183/74 L Florida Panthers

Panthersin toinen suomalaisvaraus. Vaikka Vuorio ei mahtunutkaan 18-vuotiaiden MM-joukkueeseen, oli näyttöjä annettu jo aiemmin riittämiin, jotta kuudennen kierroksen varaus heltisi.

Kristallipallosta:

Loppupuolen kierrosten nuorten maalivahtien NHL-uran toteutumisesta ei ole koskaan helppoa takeita antaa. Pelipaikkoja kun on kussakin joukkueessa kerrallaan tarjolla vain kaksi ja varattuja maalivahteja on kullakin seuralla pilvin pimein. Floridassa lasketaan varmaan maalin tukkiminen pitkäksi aikaa Roberto Luongon harteille, mutta mikä ettei Vuorio voisi jonain päivänä saapua taistelemaan back-upin paikasta. Ensi kaudella on luvassa vakituinen liigapaikka Lukossa, vaikkakin Petri Vehasen takana pienillä peliminuuteilla. Vuorio tekee varmasti myös kaikkensa päästäkseen ensimmäisiin arvokisoihinsa jompaankumpaan seuraavista 20-vuotiaiden MM-turnauksista. NHL:ään lähtö lienee ajankohtainen noin vuonna 2006. Faceoff.com muuten listasi Vuorion hivenen espanjalaisemmin kertomalla hänen nimekseen Miguel Vuorio.

7. kierros:

209. Joni Lindlöf, lh, Tappara, 17.5.1984 Tampere 187/78 L Washington Capitals

Lindlöf oli liikkunut ylös ja alas rankinglistauksissa kuin elohiiri, mutta sai lopulta varauksensa jo seitsemännen kierroksen alkupäässä. Samalla hänestä tuli Washington Capitalsin ainoa voimassa oleva suomalainen NHL-varaus.

Kristallipallosta:

Seitsemännen kierroksen varauksella on vielä paljon työtä NHL-paikkaan. Ensi kausi mennee lähinnä Tapparan A-juniorijoukkueessa, mutta seuraavana vuonna pitäisi varmaan jo liigapaikka pystyä ottamaan. On sopivan suoraviivainen ja myös kyvykäs maalintekijä. Massaa pitää hankkia lisää. Jos ottaa muutaman lähivuoden sisällä sen suuren kehitysharppauksen, voi päästä A-maajoukkueen kautta NHL-vauhtiakin kokeilemaan esimerkiksi syksyllä 2007.

213. Fredrik Norrena, p, TPS/Frölunda 29.11.1974 Pietarsaari 183 cm / 85 kg / L Tampa Bay Lightning

Jos viime drafti oli raskas esimerkiksi TPS:lle, rokotetaan tänä vuonna ankarimman mukaan ruotsalaista Frölunda Indiansia. Näyttää vahvasti siltä, että Norrena ja Tom Koivisto pelasivat Scandinaviumissa vain Suomen, ei Frölundan pelipaidassa. SM-liigan parhaimpiin maalivahteihin vuosikausia kuulunut Norrena sai odottaa varaustaan pitkään ja sai sen nyt todella ansaitusti. Onkohan hän Pietarsaaren ensimmäinen NHL-varaus?

Kristallipallosta:

TPS:n taktikointi maalivahtirintamalla ei sittenkään mennyt Norrenaa ulkomaille laskiessa täysin harakoille, sillä taisikin käydä niin, että koko viime kauden veskariduo siirtyi yhtä aikaa NHL-jäille. Norrena on jo aiemmin ilmoittanut olevansa erittäin kiinnostunut kokeilemaan NHL:ssä kiekkoilua ja saa nyt tilaisuutensa.
Nikolai Habibulin on Tampa Bayn selkeääkin selkeämpi ykkösmaalivahti, mutta häneltä ylijääviin minuutteihin Norrena näyttää kuin tätä varten tehdyltä vaihtoehdolta. Ennen kesän siirtomarkkinoiden suurta avautumista haastajina ovat Dieter Kochan ja nuori Jevgeni Konstantinov. Vaikeammistakin paikoista on Norrena selviytynyt voittajana. Peliminuutteja Habibulinin takana ei etukäteen ole luvassa paljon, mutta eiköhän Norrena kuitenkin Lightningin kiekkosateeseen siirry. Ja kunhan kausi, pari kuluu, niin eiköhän tämä voittajatyyppi ole valmis myös Nikolai Suurta syöksemään valtaistuimeltaan.

218. Ilkka Pikkarainen, lh, HIFK, 19.4.1981 Sonkajärvi 188/76 R New Jersey Devils

Ainakin minua vähän yllätti, että Pikkaraisen, Vihkon ja Hirschovitsin saadessa varauksensa Toni Häppölä jäi kokonaan ilman. Mutta tästäkin huolimatta on helppo nähdä, että IFK:n liigapelejä on menneellä kaudella käynyt katsomassa iso joukko scoutteja. Sonkajärveä Suomen kartalle tuova Pikkarainen on tyyliltään ilman muuta NHL-pelaajan näköinen tyyppi.

Kristallipallosta:

On täysin mahdollista, että Pikkarainen pelaa jo ensi kaudella New Jersey Devilsin organisaatiossa, täysin tai varmasti ainakin enimmäkseen surkeassa farmijoukkueessa Albany River Ratsissa yhdessä Ari Ahosen tai Mikko Jokelan kanssa. Kahta vuotta enempää SM-liigaa tuskin ainakaan enää menee ennen kuin Ilkka vaihtaa punaisen kissanuttunsa samanväriseen paholaispaitaan. Devilsillä on toiveita suomalaisten laitureiden suhteen, sillä listoilla on Pikkaraisen lisäksi myös Tuomas Pihlman ja Teemu Laine.

8. kierros:

238. Jyri Marttinen, p, Jyp, 1.9.1982 Jyväskylän Mlk 184/83 L Calgary Flames

Tikkakosken Sissi pelasi hyvät nuorten MM-kisat ja sai kuin saikin varauksensa sunnuntain päätöskierroksilla, Calgaryn viimeisenä huutona. Yhdessä Tuomas Mikkosen ja Jarkko Immosen varausten kanssa kahdeksannesta kierroksesta tulikin suorastaan tilaisuuden virallinen Jyp-kierros. Tiedä sitten, näkeekö Flames Marttisessa hieman jopa Toni Lydmania?

Kristallipallosta:

Useimmissa spekulaatioissa Marttista ollaan laittamassa Jypin kakkoskenttään ensi kaudeksi, joten kasvavan vastuun myötä tulosta on lupa odottaa. Nuorten maajoukkuepelit on hänen osaltaan jo pelattu, joten seuraava iso askel on tähdätä aikuisten maajoukkueeseen muutaman vuoden tähtäimellä. Marttinen on jo nyt etevä puolustuspelaaja ja raju taklaaja, offensiivisuutta ja tehoja olisi vielä hyvä lisätä. Itseluottamusta tai yritystä ei taatusti puutu. Flamesin organisaatioon kolmen vuoden päästä? Ei tosin välttämättä Calgaryyn, sillä seura taitaa olla jatkuvasti lievien muuttopaineiden alla.

243. Tuomas Mikkonen, oh, Jyp, 25.3.1983 Jyväskylä 188/84 L Dallas Stars

Jypin toinen varaus on Marttisen tavoin periksi antamaton sisupussi, ketään kunnioittamaton taistelija. Työtä nämä kaverit eivät pelkää. Rajusti ja puhtaasti taklaava Mikkonen ei vielä viime vuoden draftiin ilmoittautunut. Jos pysyy terveenä ensi kauden, on tulevista nuorten MM-kisoista lupa odottaa todella hyvää jälkeä.

Kristallipallosta:

Dallasin toinen suomalaisvaraus lienee seuralle pitkän tähtäimen projektipelaaja. Raamit ja pelityyli ovat melko NHL-mäiset, mailatekniikka ja maalinteko kaipaa vielä särmäämistä. Todelliset mahdollisuudet NHL-pelaajaksi alkavat avautua suunnilleen kolmen liigakauden jälkeen keväällä 2005.

248. Tuukka Pulliainen, lh/kh, TuTo, 25.8.1984 Turku 180/75 L Los Angeles Kings

Kings vastasi aiemmin korkeimmista suomalaisvarauksista huudettuaan Aki Bergin ja Olli Jokisen tilaisuuksiensa kolmansina. Viime vuosina joukkue on siirtynyt myöhempien kierrosten suomalaisiin, mutta lähes aina jotain tapahtuu. Nyt hyvin pisteitä tekevä ja kahteen suuntaan pelaava Pulliainen tuli ansaitusti varatuksi, melko harvinaisesti suoraan Mestis-joukkueesta.

Kristallipallosta:

Pulliainen on näillä näkymin jatkamassa ensi kaudellakin tehoiluaan Tuton Mestis-nutussa. Vuoden päästä hän saattaa sitten olla liigan siirtomarkkinoiden tulikuuma nimi. Pulliaisessa lienee potentiaalia luotettavaksi maajoukkuelaituriksi. Jos arvokisakynnys joskus ylittyy, voi Kingskin aikanaan kutsua. Tämä nähtäneen noin 5-6 vuoden päästä.

253. Tom Koivisto, p, Jokerit/Frölunda, 4.6.1974 Turku 179/85 R St. Louis Blues

Menneen liigakauden paras puolustaja ja kelpo MM-kisat pelannut Koivisto sai noin 10 vuotta odottelemansa NHL-varauksen vihdoin tämän vuoden kahdeksannella kierroksella. Blues rokotti Västra Frölundaa rankasti varaamalla sekä Koiviston että Ruotsin kokeneen maajoukkuesentterin Jonas Johnssonin.

Kristallipallosta:

Koivisto saanee sopimuksen eteensä piankin ja ensi kaudella ne kiekolliset kyvyt on sitten syytä näyttää heti. Kimmo Timosen tavoin pienen koonkaan ei saa antaa häiritä, vaan isoimmatkin NHL-roikaleet on kyettävä, jos nyt ei pysäyttämään, niin ainakin kiilaamaan pois tilanteesta. Toisaalta Koikalle avautuu tasokkaassa joukkueessa hämmästyttävän hyvä tilaisuus suuriinkin tekoihin, sillä 30 minuuttia ottelussa pelaavia Chris Prongeria, Al McInnisia ja ehkä myös Mike van Rynia lukuun ottamatta Bluesin puolustus ei todellakaan säväytä. Nyt, kun Prongerkin on loukkaantuneena sivussa aina tammikuulle asti, voi paikka löytyä parhaimmillaan jopa kakkosketjusta. Tällöin Koiviston raudanluja ylivoimapelin siniviivalaukaus saa laulaa iloista kieltään ja Tomppa voi nousta otsikoihinkin. Lähtö Änäriin lienee selviö, menestystä saa vielä jännittää.

254. Jarkko Immonen, kh, Ässät/Jyp, 19.4.1982 Rantasalmi 180/82 R Toronto Maple Leafs

Rantasalmen mies täydensi varauksellaan jypiläisittäin komean kierroksen, vaikkei Jypin kasvatti olekaan. Raastava odotus kahden draftin yli kääntyi Jarkon kohdalla lopulta voitoksi. Vaikka Immonen ei luultavasti paikan päällä ollutkaan, on varauspaikalla hänenkin varauksensa varmasti pientä kohinaa saanut aikaan. Olihan varaavana seurana tilaisuuden järjestäjäkaupungin oma joukkue.

Kristallipallosta:

Immonen on ollut tehokas jo monissa, monissa junioriturnauksissa, mutta ensimmäinen liigakausi jäi vaisuksi. Jypissä pelipaikaksi löytynee kakkos- tai kolmosketjun keskusta ja läpimurto olisi varsin suotavaa. Kahden- kolmen vuoden sisällä maajoukkue alkaa tulla ajankohtaiseksi ja se lienee se reitti, mistä Immonen voi myös NHL-matkalleen nousta. Jos menestystä ja tehoa tulee liigassa ja maajoukkueessa, voi siirto tapahtua noin vuonna 2006, ehkä jo arvokisakävijänä.

257. Pauli Levokari, p, HIFK, 7.4.1978 Luvia 198/110 L Atlanta Thrashers

Viimeisin, muttei suinkaan varreltaan vähäisin Levokari oli yksi ehdottomasti yllättävimmistä varauksista, vaikka varaus tulikin vasta tilaisuuden loppupuolella. Levokaria ei kuitenkaan tainnut oikein kukaan missään olla huomannut nostaa esille. IFK:sta varattiin tänä vuonna viisi pelaajaa ja heistä vain Kim Hirschovits pelasi kauden aikana jossain arvokisaturnauksessa.

Kristallipallosta:

Miltei yllättyisin, jos Levokari ei lähtisi farmisarjaa kokeilemaan jo nyt. Iän puolesta varmasti myöhemminkin ehtii, mutta maajoukkueen kautta hän tuskin NHL:ään nousee, aika harvassa taitavat olla Paulia toistaiseksi leijonapaitaan esittäneet. Aikoinaan lähes huippulahjakkuus, jonka kehitys on jäänyt junnaamaan hieman paikallaan. Luvian suurella miehellä on NHL-pelaajan raamit ja hitunen kiekollista osaamistakin, todellinen kovuus punnitaan AHL:ssä varmasti. Pelityyli sopinee sikäläiseen liigaan paremmin kuin tänne kotoiseen, joten on täysin mahdollista, että Levokari tekee itselleen NHL-uran. Thrashersin puolustuksen tämänhetkinen nimilista on sen verran heikko, että pullaan ei tarvitse tukahtua, jos Paulin nimi löytyisi kokoonpanoluettelosta jo ensi kaudella.

9. kierros:

Ei ketään.

He jäivät varaamatta:

Jarno Virkki, p, HPK, -84:

Oli CSB:n päätösrankingissa sijalla 45, siis viisi pykälää Jesse Niinimäen edellä. Isokokoinen, kohtalaisen taitava ja räväkkä taklaaja pelasi melko hyvät nuorten MM-kisat ja itse veikkasinkin häntä jopa kolmannelle kierrokselle. Luonnehtisin siis tätä unohdusta miltei shokeeraavaksi (tai sitten en vain osaa veikata). Yrittänee mahtua 20-vuotiaiden MM-joukkueeseen viimeistään puolentoista vuoden päästä ja saanee uuden yrityksen tätä kautta kahden vuoden päästä, jos ei sitten joku seura huomaa unohdustaan jo ensi vuonna. Vaikkei varattukaan, kannattaa nimi varmasti jo painaa mieleen.

Tommi Tervo, mv, Jyp, -84:

Tänä vuonna NHL-seurat kelpuuttivat omaisuudekseen vain seitsemän uutta eurooppalaismaalivahtia, joten Tommi Tervollekin jäi lopulta luu käteen. Tätä pidän suurena yllätyksenä, sillä siksi varmaa työtä Tommi on tehnyt niin nuorten maajoukkueessa kuin Jypin A-junioreissakin. CSB:n listallakin hän oli eurooppalaismaalivahdeista viides. Toisaalta myös viime vuonna ykköskierrokselle ounasteltu Saipan Tomas Duba valui aina seitsemännelle asti. Tervon kohdalla pieni koko lienee sittenkin pelottanut NHL-seuroja, Arturs Irben onnistumisista huolimatta. Tervo taistelee 20-vuotiaiden MM-joukkueen edustuspaikoista kahtena vuonna peräkkäin ja saanee näyttöpaikkojaan tätä kautta. Tuskin jäi varaamatta lopullisesti.

Janne Jalasvaara, p, Blues, -84:

18-vuotiaiden MM-joukkueen johtava kiekollinen puolustaja löytyi CSB:n päätöslistalta sijalta 69, mutta jäi lopulta varaamatta, ehkä koonpuutteen takia. Kärppä-kasvatti saattaa näyttäytyä SM-liigassa jo ensi kaudella, mutta antaa tosissaan näyttöjä scouteille viimeistään kaksikymppisten kisoissa 2003. Tulevaisuuden maajoukkuepuolustajia?

Juha Kuokkanen, mv, Saipa, -82:

Tervon tavoin ei myöskään Kuokkaselle löytynyt NHL-seuroista ottajaa, Mikael Vuorio taisi tulla takaa ja viedä jommaltakummalta paikan. Kuokkasella on junnupelit jo pelattu, joten tilaisuudet varauksen saamiseksi alkavat olla jo aika vähissä. Toisaalta Norrena varattiin maajoukkueesta kahdeksan vuotta Kuokkasta vanhempana, joten annetaan Saipa-vahdillekin aikaa vuoteen 2010 asti. Siihen mennessä pitää kyllä sitten olla maajoukkueessa, mielellään tähti.

Janne Niskala, p, Lukko, -81:

Hyvän tulokaskauden ja muutaman maajoukkuepelin perusteella Niskalaa ounasteltiin jo vähän tämän vuoden varaukseksikin. Vielä ei tärpännyt, mutta koska näyttää siltä, että maajoukkuepelejä voi olla reilustikin tarjolla lähivuosina, voi varaus hyvin tulla 1-3 vuoden päästä.

Ari Vallin, p, Jokerit, -78:

Jokerileirissä ollaan varmasti erittäin tyytyväisiä, ettei tämä varaus toteutunut, sillä Vallinille on tarjolla merkittävä rooli joukkueen takalinjoilla ensi kaudeksi. Vallinin varauksella on käytännössä spekuloitu vuosittain aina vuodesta 1996 asti ja aika uhkaa pian ajaa ohi. Ari on kuitenkin potentiaalinen lähivuosien MM-pelaaja, joten varaus voi osua vielä kohdalle vaikkapa kahden vuoden päästä.

Joni Töykkälä, lh, Blues, -84:

Suuri yllätys, ettei Töykkälä kenellekään kelvannut. Älykkään ja tehokkaan, hyvin peliä lukevan kahden suunnan laiturin olisi luullut jollekin kelpaavan, mutta ei. Ei vielä. Jo ensi kaudella on luvassa peliminuutteja Bluesin liigamiehistössä ja edessä väikkyvät 20-vuotiaiden MM-kisatkin. Ihmettelen suuresti, jos ei tätä Blues-kasvattia ole varattu viimeistään vuonna 2004.

Petri Pakaslahti, kh, Jokerit, -76:

Varaus olisi ollut pienehkö yllätys, mutta itse näen Pakaslahdessa selvää NHL-ainesta. Tunnollinen ja ahkera, kookas puolustava sentteri mahtuisi varmaan aika moneen NHL-joukkueeseen. Annetaan Petrillekin vielä kaksi vuotta aikaa. Silloin voi takana olla jo MM-kisatkin ja edessä Pirjetän Lassen kohtalo 28-vuotiaana NHL-varauksena.

Marko Tuulola, p, HPK, -71:

HPK:ssa hengähdettiin varmasti syvään siitä helpotuksesta, että huippupuolustaja Tuulolaa ei heidän käsistään NHL:ään viety. Eikä varmaan enää viedäkään, sillä jos tämän tasoinen puolustaja ei kelpaa 31-vuotiaana, niin ei varmaan 32-vuotiaanakaan.

Joni Lappalainen, h, Blues, -84:

Blues-kentällisen toinen laatulaituri ei ollut odotetuimpien joukossa eikä myöskään varausta sitten saanut. Uusi yritys ehkä kahden vuoden päästä.

Jani Hassinen, oh, Tappara, -75:

Tapparalle riitti tänä vuonna kolaukseksi Luoman drafti eikä Hassista enää NHL:ään viety. Eurooppalaistyylinen snaipperi ei tainnut pelata tarpeeksi kovaa tullakseen varatuksi ja sama kohtalo taitaa olla edessä tulevinakin vuosina.

Tommi Pelkonen, p, Blues, -84:

18-vuotiaiden Blues-kentällisen viimeinen lenkki, Pelkosta ei suuremmin varaukseksi odoteltukaan. Hyvän kehityksen myötä saanee uuden tilaisuuden kahden kesän päästä.

Toni Häppölä, kh, HIFK, -81:

Kun Hirschovits, Vihko ja Pikkarainen kelpasivat, joutuu väkisinkin ihmettelemään, miksei Häppölä kelvannut. IFK:lle todella tärkeä mies, taitava, tunnollinen ja kookas. Ehkä ensi vuonna?

Tällainen oli sitten juhannuksen 2002 NHL:n varaustilaisuus suomalaisesta näkökulmasta. Ensi vuoden kuvioita on mahdoton vielä tarkasti piirrellä, mutta toivotaan, että taas tuolloin suomalaiset paukuttavat ennätyksiään rikki. Varmaa on jo se, että kuumia nimiä Suomesta tulevat olemaan ainakin Tapparan puolustaja Ville Mäntymaa ja saman seuran laitahyökkääjä Teemu Nurmi. Ainakin heidän parissaan aloittivat scoutit työnsä heti, kun edellisen viikonlopun varaukset saatiin kansiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle