Mielipide

Suojatyöpaikkojen Suomi

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jääkiekkoliiton rautakansleri Kalervo Kummola pyörittää omaa pikku piiriänsä, jossa maajoukkueen menestyminen ja parhaat toimintaedellytykset jäävät sivuseikaksi. Yksi Leijonien kaikkien aikojen parhaista saavutuksista on saatu latistettua ja tilalla on vain ammattitaidottomia johtajia.

Puheenjohtaja Kummola esitti eilisessä tiedotustilaisuudessa näkemyksensä siitä, kuinka voitto ei ole taistelun arvoinen, mikäli koko komppania on taiston päätteeksi henkisesti kaatunut. Kummolan mallissa tosin komppania ei ikinä puekaan päälle taisteluasujaan, vaan jää lämpimään tupaan läiskimään korttia.

Tulokkaat ja tunarit

Liiton toiminta osoitti jälleen kerran, mikä maajoukkueessa on tärkeintä. Omissa tehtävissään täysin epäonnistunut Timo Jutila on jatkossakin maajoukkueen johtoportaassa, samoin täysin ilman minkäänlaista valmentajakokemusta Leijonien apuvalmentajaksi kohotettu Jari Kurri.

Näiden miesten kanssa Suomea johtaa seuraava päävalmentajamme, kuka hän sitten onkaan. Mitä veikkaatte, arvon lukijat, kiehuisiko Saku Koivu raivosta punaisena, jos hänen laitahyökkääjikseen ykkösketjuun World Cupissa olisi isketty Juha-Pekka Haataja ja Matias Metsäranta?

Ei millään pahalla kyseistä laiturikaksikkoa, mutta herrat ovat yhtä kaukana maajoukkueen ykkösketjun hyökkääjistä kuin Jutila ja Kurri maajoukkueen valmentajasta ja joukkueenjohtajasta omissa tehtävissään.

Jutila aloitti Leijonien joukkueenjohtajana ja tiedottajana. Tiedottajan vastuu siirrettiin kuitenkin pian Henry Järviselle, kun Jutila oli osoittanut ammattitaidon puutteensa kyseiseen tehtävään. Myös joukkueenjohtajan vastuulla olevat matkustusjärjestelyt hoidettiin aivan muiden miesten kuin entisen maajoukkueikonin toimesta.

Seurauksena pitkiä tunteja Tsekissä odottamassa paluulentoa Suomeen juuri niinä tärkeimpinä hetkinä, kun maajoukkueen viimeiset valmistelut kohti World Cupia olivat meneillään. Mikä Jutilan tehtävä sitten maajoukkueessa on? Hauskojen ylämummovitsien kertominen ja se kortinlätkiminen?

Legendojen nöyryytys

Kurri ei epäonnistunut omissa tehtävissään Jutilan tavoin, mutta on maajoukkueen valmentajaksi auttamattomasti aivan liian kokematon. Ennen astumistaan Leijonien valmennustiimiin Kurrilla ei ollut minkäänlaista osaamista penkkijohtamisesta. Nyt häneltä odotetaan hyökkäysketjujen peluuttamista yhden jääkiekkohistorian tärkeimmän turnauksen finaalissa; jokseenkin kummallista.

Kurri ja Jutila ovat suomalaisen maajoukkuekiekon legendoja. Kurri on ansainnut pelinumeronsa jäädytyksen Jääkiekkoliiton toimesta. Samoin Jutila on ansainnut asemansa yhtenä kaikkien aikojen parhaista suomalaispelaajista. Eikö herroja voisi kunnioittaa heidän saavutuksistaan jollain muulla tavoin kuin nimittämällä heidät tehtäviin, joissa he tekevät itsestään pellejä? Vai sekö Kummolan tarkoitus onkin, nöyryyttää kiekkoilumme suurimpia nimiä?

Jos koko jupakasta haluaa etsiä sen henkilön, jolle kaikkein vähiten on mahdollista antaa puhtaat paperit, kääntyvät kaikki katseet kohti Kalervo Kummolaa. Puheenjohtaja valitsi ja palkkasi Summasen. Samaan aikaan Kummola teki Summasesta kuitenkin eunukin, päättäen maajoukkueen johtoryhmän hänen puolestaan ja asettaen sinne omat miehensä.

- Valmentajalla on iso vastuu. On pelaajavalinnat, johtoryhmän valinta, peluuttaminen, taktiikka, lehdistö. Jos on vastuuta, mutta ei ole päätösvaltaa, on aika vaikea toimia, Summanen kertoi.

Raukkamaista toimintaa

Kun koko soppa levisi naamalle Janne Niinimaan jätettyä leijonajoukkueen kesken turnauksen, katosi Kummola nurkan taakse piiloon kuin raukka ja pelkuri. Tukea Summaselle ei löytynyt juuri niinä tärkeimpinä hetkinä, jolloin maajoukkueen valmennusjohto olisi sitä kaikkein kiivaimmin kaivannut.

- Minulta hävisi tuki isolla hetkellä. Turnauksen aikana kaikki hävisivät puoleksitoista vuorokaudeksi. Se on valmentajan kauhu, kun kaikki tuki katoaa. Kaiken valmentamisen edellytys on johdon tuki. Jos suomalainen jääkiekko voi jossain mennä eteenpäin niin tässä, Summanen hämmästeli.

Tärkeiden voittojen jälkeen Kummola olikin taas estradilla, omasta mielestään pääesiintyjänä. Jälkiviisaus voi olla sitä parasta viisautta, mutta se on myös pelokkaan miehen ratkaisu. Leijonien jatkaessa voittokulkuaan Kummola ja liitto taas olivatkin Summasen takana. Puheenjohtajan mielipiteet vaihtelivat sitä mukaa, kun otsikot lehtien lööpeissä vaihtoivat sävyään.

Ainoa virhe, jonka liitto ja Kummola ovat myöntäneet tehneensä, on Raimo Summasen palkkaaminen maajoukkueen päävalmentajaksi. Sen sijaan Jutilan, Kurrin ja Hannu Virran palkkaaminen, päävalmentajan alistaminen toimimaan nukketeatterin pomona, Tsekin matkajärjestelyt ja liiton johdon toiminta World Cupin aikana ovat ilmeisesti olleet kaikki oikeita päätöksiä ja täysin virheettömiä ratkaisuja.

Pahiten tässä ruletissa on mokannut Kummola, joka lopulta on suurin syyllinen koko katastrofin muotoutumiseen. Seuraavaksi Kummolalla on edessään uuden päävalmentajan valinta maajoukkueen peräsimeen. Puheenjohtaja pääsisi helpolla, jos Erkka Westerlund suostuisi vastaanottamaan päävalmentajan pestin.

Westerlund on liiton ykkösvaihtoehto siitä huolimatta, että Summasella ja hänen pitkäaikaisella tutkaparillaan oli peräti kirjallinen sopimus koskien tilannetta, jossa jompikumpi miehistä saa potkut tehtävistään. Kummola haluaa houkutella tai painostaa Westerlundin rikkomaan tuon sopimuksen, syömään sanansa ystävälleen. Olisiko maajoukkueen johdossa silloin oikea mies, jos lojaliteettia ei löydy edes sen vertaa, että kirjallisista sopimuksista pidettäisiin kiinni?

Muut vaihtoehdot ovatkin sitten joko erittäin huonoja tai varattuja. Kuinka parhaat valmentajamme jatkossa vastaavat Kummolan kosiskeluihin, se jää nähtäväksi. Haluaako joku vielä todellakin päävalmentajaksi silläkin ehdolla, että maajoukkueen johtoryhmästä päättää Kummola työntäen sinne Jutilan ja Kurrin kaltaisia nimiä? Kuinka houkutteleva näköalapaikka Leijonien luotsin toimi on, kun kuka tahansa tietää, ettei liitolta tukea tule, jos pelilliset ratkaisut eivät miellytäkään puheenjohtajan silmää?

Iso luuta lakaisee?

Jääkiekkoliitto lupasi Kummolan suulla, että koko jupakka puidaan ajallaan. Sen sijaan puheenjohtaja lakaisikin sen omasta mielestään isoimman roskan maton alle ja kuvittelee nyt kaiken olevan puts-puhdasta.

- Päätöksellä liitto haluaa rauhoittaa maajoukkueen ympärillä vellovan tilanteen, Kummola väitti.

Sotku on, jos vain mahdollista, entistä isompi Summasen potkujen jälkeen. Sekasorto Leijonien ympärillä ei tule vähään aikaan loppumaan. Selvyyttä liiton toimintaan on turha odottaa ainakaan niin kauan kuin nykyinen puheenjohtaja jatkaa toimessaan.

- Päätös oli mulle raskas ja voidaan todeta että olen itse epäonnistunut tehtävässäni. Valitsijoiden tehtävä on miettiä minun asemaani, Kummola totesi itsestäänselvyyden.

-Tämä ei ole toimistotyötä, tätä johdetaan aivan eri tavalla. Kun joukkueessa pitää saada turbovaihde päälle, on valmentajalla siitä vastuu, ei voida vain odottaa, Summanen linjasi.

Vielä kun Jääkiekkoliittokin tajuaisi tämän.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös