Mielipide

Suikkanen valmiina yllätykseen

LIIGA / Kolumni
TPS:n hyvä loppukausi on profiloitunut pitkälti päävalmentaja Kai Suikkaseen. Voitetun HIFK-sarjan jälkeen mies on valmis kohtaamaan seuraavan haasteen, runkosarjan voittaneen JYPin. Suikkanen näkee suuresta esteestä huolimatta joukkueessaan yllätysvalmiutta.

Villi kortti-sarjasta suoraan kahdella HIFK-voitolla puolivälieriin päässyt TPS-käskijä on enemmän kuin tyytyväinen jo tapahtuneeseen.

- Viikonloppu oli meiltä erittäin hyvä, loistava, millä nimellä sitä nyt kutsuisi. 2-0 IFK:ta tauluun. Ei voi sanoa, että me olisimme jollain tuurilla tätä paikkaamme voitettu.

Tulevaan JYP-sarjaan Palloseura lähtee kuitenkin vielä enemmän haastajan asemasta, kuin edelliseen sarjaan IFK:ta vastaan. Ainoastaan kerran aiemmin on runkosarjan voittaja hävinnyt puolivälierissä. Se tapahtui kaudella 1997-1998, kun Kiekko-Espoo pudotti runkosarjaa hallinneen TPS:n jatkopeleistä.

- JYP on ainoa seura, joka playoff-infossa takki auki ilmoitti tavoitteekseen mestaruudeen. Meillä ei ole mitään paineita. Kova ja mielenkiintoinen haaste meille puolelle kuitenkin.

- Eihän meillä pitäisi lehtien perusteella olla mitään mahdollisuutta. Tiedä sitten viitsiikö sinne Jyväskylään lähteäkään, vai pitääkö ne pisteet postissa laittaa menemään. Altavastaajana on kuitenkin kiva tulla ohi. Ensimmäistä voittoa lähdetään hakemaan, sitten kun se saadaan, haetaan toinen, Suikkanen kuittaa puheet "mahdottomasta".

Suikkanen näkee mahdollisuuden

Miehen mielestä TPS:n tulee pelata vain omaa peliään välittämättä vastustajasta sen kummempia. Yksikään joukkue ei ole tässä vaiheessa kautta kuitenkaan vieras kenellekkään.

- Vapautuneesti ja rohkeasti pelataan, se on meidän ase. Jos me olisimme IFK-otteluissa paskat housuissa jääty omalle alueelle seisomaan, räiskitty pitkää kiekkoa ja puolustettu, olisimme varmaan olleet siellä koko yön, mutta emme olisi niitä pelejä voittaneet.

- Kyllä tässä vaiheessa kautta jokainen tietää, miten vastustaja pelaa. Se on vaan siitä kysymys, että millä tasolla pystyy tekemään sitä peliä. Jos me tiedetään joka metri, miten ne liikkuu siellä kentällä, mutta ei itse liikuta, mitä hyötyä siitä tiedosta on? Jos et tiedä miten vastustaja pelaa, et osaa katsoa videoita, mies lisää.

Tasainen runkosarja osoitti kuitenkin sen, että jokainen joukkue on voitettavissa hyvällä pelillä. Esimerkiksi JYP ei voittanut Suikkasen Palloseuraa kertaakaan. Lähihistorian lisäksi kaukaisemmat tilastot ovat JYPpiä vastaan. Joukkue ei ole koskaan voittanut Palloseuraa playoffeissa.

TPS:n riveistä puuttuu avaintekijäksi noussut Tuomas Suominen. Mies loukkasi nivusensa viimeisessä HIFK-ottelussa, eikä pelaa enää tällä kaudella. Suikkasen mukaan joukkueesta löytyy tulivoimaa myös muilta pelaajilta.

- Edellisessä pelissä Uusikartanon ketju nousi esiin heittämällä kolme häkkiä. Siitä vaan hartioita leveämmäksi.

- Terveystilanne vuoden aikaan nähden muuten hyvä, varsinkin kun Jamie Johnson palaa nyt kokoonpanoon, mies lisää.

TPS mielissään Turun heräämisestä

Viime sunnuntai oli monelle turkulaisfanille aikamatka 90-luvulle. Yleisö eli täysillä pelissä mukana ja antoi sen legendaarisen kuudennen kenttäpelaajan kotijoukkueelle. Sunnuntain onnistujiin lukeutunut Antti Erkinjuntin mielestä yleisön pauhu toi pelaajille rutkasti ylimääräistä virtaa.

- Oli todella mukava pelata sunnuntaina, kun yleisö oli hyvin mukana. Kerrankin sellanen tunne, että yleisö on todella meidän puolella tässä hommassa.

- Se loppu oli valtavan hienoa. En edes tiedä oliko niitä HIFK-faneja, mutta ei niitä ainakaan kuulunut, Kai Suikkanen lisää Erkinjuntin lauseeseen.

Erkinjuntti ei omien sanojensa mukaan ollut koskaan kokenut vastaavaa kuin sunnuntaina. Myös pelaajisto on miehen mukaan saanut playoff-vaihteen päälle.

- Se alkoi jo viime torstaina, nyt sunnuntaina otettiin vähän isommin huumaa.

Ensimmäisen pelin tärkeys

TPS:n todellinen sauma saavuttaa erävoitto JYPistä lepää pitkälti perjantain Jyväskylässä pelattavan ensimmäisen ottelun voitosta. Jos joukkue silloin onnistuu, runkosarjan voittaneilla jyväskyläläisillä saattaisi maila alkaa täristä käsissä.

- Onko se siinä ensimmäisessä pelissä sen helpompaa kuin muissa. Jos seitsemättä pelattaisiin, se tärinä JYPillä vasta suurta olisi. Jokainen tietää siellä, että heidän on pakko päästä jatkoon. En sitä tarkoita, etteikö me kaikkea yritettäis, mutta meillä ei ole mitään hävittävää, Suikkanen kuitenkin toputtelee ensimmäisen pelin tärkeyttä.

Varsinkin JYPin ykköskenttä on ollut kauden puheenaihe. Virtanen-Immonen-Pihlam -ketju teki runkosarjassa yhteensä 173 pistettä. Se on vain hieman vähemmän, kuin mihin TPS:n yhteensä seitsemän parasta pistemiestä pystyi. Suikkanen myöntääkin, että kyseistä kentällistä on pakko ottaa sarjassa muita tarkemmin. Liikaa ei kuitenkaan saa keskittyä yhteen kentälliseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös