Mielipide

Sportin pelaaja-arvostelut 2009–2010

MESTIS / Kolumni
Vaikka Sport joukkueena floppasi pahasti, joukkueen riveistä löytyy monia positiivisia nimiä. Seuraavassa arviot Sportin kauden pelaajista.

Jokainen Sportin pelaaja on arvioitu asteikolla 1-5. Arvosanan on tarkoitus peilata peliesityksiä odotuksiin nähden, ei niinkään arvioida absoluuttista paremmuutta.

Pelaajatilastoja ei valitettavasti ole saatu pelaajien yhteyteen.

Maalivahdit:

Jaakko Suomalainen

Suomalainen oli Sportin selkeä ykkösmaalivahti, ja kantoikin syyskaudella valtaosan torjuntavastuusta. Ailahtelevan joukkueen takana joutui paikkaamaan paljon, mutta ei myöskään pystynyt illasta toiseen tekemään ratkaisevia torjuntoja. Ei jatka Sportissa ensi kaudella.

Mikko Rossi

Syyskaudella ei nähnyt peliaikaa kuin harvoin, mutta keväällä Suomalaisen loukkaannuttua otti vastuuta. Parin haparoivan pelin jälkeen pelasi kuin konkari, ja nousi sarjan kärkimaalivahtien joukkoon. Jatkaa Sportissa ensi kaudella.

Sportin mukana nähtiin myös Aaro Peltonen ja Niko Palokangas, mutta kumpikaan maalivahdeista ei peliaikaa nähnyt. Peltonen solmi Sportin kanssa sopimuksen ensi kaudesta.

Puolustajat:

Jussi Pernaa

Monivuotinen luottopakki asetettiin kauden alla ykköspakin rooliin, ja kantoikin tehtävän mallikkaasti. Puolustuspeli ei Pernaan osalla ole koskaan ollut vahvin ala, eikä se ollut sitä nytkään. Tarvitsisi puolustavan pakkiparin vierelleen, mutta niitä ei ollut Sportilla tarjota. Silti laadukas kausi jälleen kerran. Ura jatkuu Rauman Lukossa.

Eetu Heikkinen

Otti pieniä taka-askeleita mainion mestaruuskauden jälkeen. Tuntui pelkäävän rohkeaa pelaamista ja virheitä, ja se näkyi varovaisena pelaamisena. Oli silti tehotilastossa aivan joukkueen kärkipäässä, joten penkin alle kausi ei silti mennyt. Jatkaa Sportissa ensi kaudella.

Lauri Kinos

Oli kannattajien silmätikkuna pitkin kautta, osittain aiheettakin. Luisteluvauhti ei tuntunut riittävän liukkaiden vastustajien kanssa, ja istui lukuisia kakkosia pitkin kautta. Oli isommassa roolissa kuin mestaruuskaudella, ja myös pelasi tasaisemmin.

Markku Erholtz

Aloitti kauden hieman ailahdellen muun joukkueen pelatessa myös epävarmasti. Kautta ei ehditty pelaamaan kovinkaan pitkälle, kun riidat valmennuksen kanssa johti pitkään poissaoloon, ja lopulta sopimuksen purkuun. Löysi peli-ilonsa uudelleen Oulussa.

Antti Uitto

Täysosumakausi. Oli avausottelusta lähtien puolustuksen äijämäisin pelaaja, jonka esitykset eivät juurikaan ailahdelleet. Tavoistaan poiketen oli enemmän jäällä kuin jäähyllä. Oli myös kiekollisena varma. Jatko Sportissa auki.

Roland Hofer

Odotusarvoisesti pelasi juuri niin paljon kuin odotettiinkin. Pääosa kaudesta A-nuorissa, mutta pelasi vajaat kymmenen ottelua myös Mestiksessä. Pelasi otteluissaan yli 15 minuuttia peliä kohden, eikä kertaakaan ollut jäällä vastustajan tehdessä maalin. Kävi kesken kautta pelaamassa Italian riveissä U20-kisoissa, mutta tämän jälkeen peliaikaa ei Mestiksessä jostakin syystä näkynyt. Jatko Sportissa auki.

Niko Peltola

Taidot tiedettiin A-nuorten riveistä. Paikkasi poissaoloja Mestiksen puolella ja pelasikin hyvin. Hyökkäävänä pakkina tunnetun Peltolan pelityyli ei päässyt oikeuksiinsa Mestiksessä, mutta tyytyi rooliinsa ja hoiti puolustusvelvoitteensa tyylillä. Jatkaa uraansa Ilveksessä.

Juha Salmu

Yksi isoimmista tasonnostajista Sportin alakerrassa. Vaikka pelasi lähes koko kauden toisen hyökkäävän pakin, Jussi Pernaan parina, oli parhaimmillaan ahtaissa tilanteissa kiekollisena.

Tuomas Immonen

Palasi leikkauksestaan vasta kauden puolen välin etapin jälkeen. Oli heti paluuottelustaan lähtien Sportin ykköspakki, eikä missään vaiheessa näkyvissä ollut merkkejä poissaolosta. Suurin yksittäinen syy Sportin ylivoimapelin loppukauden toimivuudesta. Pelasi väärässä sarjassa. Jatko Sportissa auki.

Hyökkääjät:

Pete Suonpää

Suonpään kausi oli erikoinen. Yritystä löytyi, mutta tulosta ei. Ketjukaveritkin vaihtuivat usein, eikä ylivoimallakaan saanut onnistumisia aikaiseksi. Tietty mielialapelaaminen näkyi. Kun ei tulosta tullut, peli muuttui väkinäiseksi. Mitä ilmeisimmin ei jatka Sportissa.

Markus Jämsä

Oli vaisu läpi koko kauden. Syykin selvisi kauden jälkeen, kun monivuotinen kapteeni pisti hokkarit naulaan. Pitkällinen polvivamma vaivasi jo edellisellä kaudella, eikä viime kesällä tehty operaatio auttanut asiaa. Vaiva oli hidasteena koko kauden ajan, ja jääkiekkoa on vaikea pelata jollei jalka ole kunnossa. Kapteenin esimerkillä kuitenkin taisteli läpi koko kauden, mutta tulokset jäivät laihoiksi.

Timo Pahkala

Kannattajien harmiksi Pahkala pelasi enemmän virkamieskiekkoa. Kovana taklaajana tunnetun Pahkalan pommit jäivät lähes kokonaan puuttumaan, osittain usean pienen vamman hidastaessa menoa pitkin kautta. Edelleen yksi Mestiksen parhaista alivoimapelaajista. Missasi paljon pelejä kauden aikana. Jatko Sportissa auki.

Juha Koivisto

Loukkaantui kauden alla, ja oli poissa pitkän tovin polvivamman takia. Ei tuntunut paluun jälkeen pääsevän täysin vauhtiin tai sinuiksi joukkueen kanssa, ja jäikin kauas edelliskauden panoksestaan. Jatko Sportissa auki.

Miro Laitinen

Jatkoi nöyrää joukkuepelaamistaan, vaikka pelasi koko kauden teipattuna. Pelasi itselleen kenties lisää pelivuosia siirtymällä puolustajaksi kesken kautta, ja hoiti tonttinsa mukiinmenevästi. Tästä ansaitsee yhden ylimääräisen kotkan arvosanaansa. Jatko Sportissa auki.

Mika Kujanpää

Pääosa kaudesta meni A-nuorten Liigassa, missä olikin joukkueen pisteykkönen. Pelasi keikkamiehenä Mestiksessä, ja pääsi aina kolmosketjuun asti, myös pudotuspeleissä. Runkosarjassa lähinnä hoiti ruutunsa, mutta pudotuspeleissä aina jäälle päästyään manioita esityksiä. Jatkaa Sportissa seuraavat kaksi kautta.

Christian Sundman

Kehitys tuntuu junnaavan paikoillaan, eikä saanut juurikaan näyttöpaikkoja Mestiksessäkään. A:n Liigassa pääosa kaudesta.

Tuomas Takala

Ei edelleenkään tehnyt mitään häikäisevää, mutta teki kaikki asiat todella hyvin. Erittäin tasainen suorittaja, mainettaan parempi pelintekijä ja todellinen puolustusspesialisti. Alivoimilla todella isossa roolissa. Alhainen maalimäärä tehotilastossa miinuspuolella löytyy sanakirjasta Takalan kohdalta. Jatkaa Sportissa ensi kaudella.

Toni Sihvonen

Todellinen Toni Sihvonen löytyi vasta kun laitettiin samaan ketjuun kahden kanadalaisen kanssa. Oli paikkaamassa kaksikon hyökkäysintoa, ja teki työnsä liki täydellisesti. Oikeassa roolissa huippumies edelleen, vaikka ikä lähenee neljääkymmentä. Hyökkäyspelissä annettavaa enää vähän. Jatko Sportissa epätodennäköistä.

Paul Cabana

Kanadalainen elää maaleista, ja teki niitä aivan liian vähän. Jäi pitkin kautta ilman laadukasta tarjoilua, ja ylivoima-aika kapeni huomattavasti. Pudotuspeleissä oli yksi joukkueen parhaista. Olisi voinut auttaa joukkuettaan enemmänkin hyökkäyspäässä. Ei ilmeisesti jatka Sportissa ensi kaudella.

Jani Kiviniemi

Näytti vuosi sitten Liigakarsinnoissa olevansa potentiaalinen Mestis-tason kolmoskentän laituri, mutta kun kausi Kajaanissa meni huonosti, ei paluun jälkeen Sportissa saanut isoa roolia. Ei tehnyt mitään järisyttävää kovien taklausten lisäksi, mutta ei pienellä peliajalla saanut edes mahdollisuutta. Jatko Sportissa työn alla try-outin kautta.

Erik Riska

Pelasi mainiosti A-nuorten Liigajoukkueessa, joten välillä ihmetytti miksi hänet otettiin tärkeistä peleistä pois, ja Sportin edustuksen mukaan pelaamaan viisi minuuttia ottelussa. Jäi ilman pisteitä, vaikka pelasi lähes 30 ottelua Mestiksessä. Kiviniemen ja Koiviston paluun myötä palasi A-nuoriin, ja olikin tästä eteenpäin A:n avainpelaaja. Jatkaa Sportissa kaksi seuraavaa kautta.

Bryan McGregor

Mestiksen pistepörssin kakkonen. Viiden tähden esityksestä ei ollut kaukana, mutta tietty itsekkyys ja omaan pussiin pelaaminen verottaa arvosanaa. Halusi liikaa ratkaista pelejä itse. Kantoi monessa vaiheessa kautta omalla panoksellaan Sportin voittoon. Oli silti Sportin yksi parhaista ulkomaalaishankinnoista kautta aikain. Teki maaleja, oli yli- ja alivoimissa alati vaarallinen, ja rannelaukaus yksi sarjan parhaista. Vaikka jäi pudotuspeleissä ilman maalia, oli oikeastaan ainut pelaaja joka maalille jatkuvasti ajoi. Ura jatkuu mitä suurimmalla todennäköisyydellä eri sarjaportaalla.

Lou Dickenson

Oli illasta toiseen joukkueen parhaimmistoa. Huononakin päivänä rakensi itselleen ja ketjukavereilleen tukuttain maalipaikkoja. Ylivoimainen nopeus ja maalinälkä Mestiksessä. Oli monena iltana ero Sportin voiton ja tappion välillä. Ura jatkuu Pelicansissa.

Robin Bergman

Jos Bergman ei olisi onnistunut näin hyvin, hänestä olisi tehty syntipukki joukkueen heikon menestyksen vuoksi. Joukkue tarvi puolustajaa, silti hänet hankittiin hyökkäykseen. Hieman aristelevan, mutta lupauksia herättävän alkukauden jälkeen nousi nelosketjusta ykköseen, ja kiitti vastuusta. Huipputaitava Bergman teki paljon maaleja, ja muutenkin esiintyi edukseen illasta toiseen. Peliälyltään yksi parhaista pelaajista Sportissa moneen vuoteen. Ura jatkunee silti muualla.

Teemu Kuusisto

Paljon odotettiin, saatiin todella vähän. Pisteiden valossa moni voisi olla tyytyväinen, mutta taitotasoon ja palkkaan nähden kausi oli katastrofi. Teki tehopisteistään peräti kuusi yhdessä ottelussa, kun Sport höykytti 11-2 Hokkia.Tämä asettaa muun kauden saavutukset entistä huonompaan valoon. Jatkaa uraansa Ruotsin Allsvenskanissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle