Mielipide

Sopimuksettomasta veskarista mestarivahdiksi

LIIGA / Kolumni
Viime kauden jälkeen maalivahti Riku Heleniuksella ei ollut sopimusta mihinkään seuraan. Onnenpotku kävi kun Jyväskylän JYP tarjosi sopimusta. Nyt mies on tuore Suomen mestari ja oli yksi tärkeimmistä JYPin mestaruuspalapelin osasista.

Klassiseen, miltä nyt tuntuu-kysmymykseen, Riku Helenius vastaa suu virneessä.

– Ihan uskomatonta. Ei riitä millään sanat kuvailemaan fiilistä tällä hetkellä.

Finaalisarja Pelicansia vastaan oli lopulta vain viiden ottelun mittainen, mutta silti tiukka taisto mestaruudesta. Kultaveskari löytää helposti ne asiat, jotka hänen mielestään tekivät JYPistä maan parhaan joukkueen tällä kaudella.

– Me ollaan yhtenäisin porukka koko liigassa. Meillä on niin yhtenäinen ja tiivis tämä meidän perhe, että ei tämmöistä ole kellään muulla. Ja siinä korostuu se, kuinka paljon äijät tekee töitä toisilleen ja sitä kautta me pystytään kääntämään nää matsit ittellemme, Helenius luettelee.


Riku Helenius torjui JYPin mestariksi.

Helenius pelasi myös todella upean kevään. Koppi tarttui, eivätkä tiukatkaan paikat huimanneet. Jani Tuppurainen pokkasi pudotuspelien parhaan pelaajan Jari Kurri –palkinnon, mutta myös Heleniuksella oli täydet suoritukset jolla hän olisi myös pytyn ansainnut.

– Maalivahtipeliin vaikuttaa paljon se, miten me pelataan joukkueena ja me pelattiin helvetin hienosti kautta linjan. Siinä on sitten maalivahdin helppo loistaa. Eikä siinä, kyllä tällaisiin peleihin on helppo syttyä, sitä kautta ei tarvi sitä latausta hakea, en mä sen enempää osaa analysoida, Helenius hymyilee.

Kvalserienistä SM-finaaleihin

Helenius on kulkenut pitkän matkan viime vuoden Ruotsin Södertäljen karsintajoukkueesta JYPin mestaruuden tilkitsijäksi. Maalivahti itse kertoo JYPin sopimuksen olleen upea asia.

– Vuosi sitten oltiin ilman seuraa ja sitten kuultiin, että täältä [JYPistä] oltiin kiinnostuneita. Ei tarvinnut miettiä hetkeäkään kun tiesin sitten, niin paljon olin kuullu Jyväskylästä, että tänne haluan tulla.

Heleniuksen kautta voisi verrata koko JYPin kauteen. Alussa oli hankalaa, mutta siitä noustiin ja lopussa seisoo kiitos.

– Silleen voisi osittain sanoa. Me kasvettiin koko kauden ajan joukkueena ja ehkä siinä sitten ittekin kasvoi samalla.

Ja nyt edessä seisoo SM-kultamitalisti. Kerro Riku, miten Jyväskylässä aiotaan juhlia tätä mestaruutta?

– No katotaan päästäänkö nyt sinne jossain vaiheessa! Ei olla tässä vielä hirveen pitkälle ehitty, mutta eiköhän me keksitä jonkunmoiset kakkukahvit tuolla, Helenius naureskelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle