Mielipide

SM-liigan tulee katkaista koodistolta siivet

LIIGA / Kolumni
Kai Kantolan saama yhdeksän ottelun pelikielto on SM-liigan kurinpitovastaavilta fiksu muistutus siitä, että liigakaukalossa tapahtuneita rikkeitä ei ratkaista kostamalla tai saunan takana. Jatkumona tähän liigan tulisi poistaa nyrkkikulttuuri lopullisesti.

SM-liigan tuomaritoiminta on herättänyt menneenä talvena loputtoman määrän keskustelua. Lisäksi muistissa on European Trophyn poikkeuksellinen yhteenotto, joka jätti omat jälkensä koko liigakauteen.

Molempiin viipaleen verran liittyen tappelut ovat loistaneet poissaolollaan. Kyseenalaisia taklauksia ja pelikieltoja, mutta ei tappeluita. Ilveksen ja Kärppien pelissä tapahtuneen Kai Kantolan hyökkäys Atte Ohtamaata kohtaan palauttaa pelikieltojen ottelumittarin lähemmäs kymmentä.

Menemättä tarkemmin itse tapahtuman taustoihin, tai Ohtamaan haluttomuuteen tapella kyseisessä tilanteessa, on pelikielto jämerä muistutus liigalta. Muistutus siitä, että kaukalossa tapahtuneita rikkeitä ei ratkaista kostamalla tai saunan takana. Hyvä niin.

Harmaa alue pohjoisamerikkalaisen perinteen ja SM-liigan välissä ei tarvitse lisäsytykettä liigalta. SM-liigan ei tule kannustaa kulttuuriin ja tapoihin, joiden olemassaoloa tai tarkkaa määritystä kukaan ei pysty selittämään. Aivan oikein, puhun koodistosta, siitä NHL-kulttuurin tänne löyhästi siittämästä pikkuserkusta.

Nyt on aika katkaista koodistolta siivet lopullisesti.

Liiga on viimeistään European Trophyn tapahtumien jälkeen ottanut selkeää pesäeroa tappeluihin ja väkivaltaan kaukalossa. Oli "rehellisistä nujakoista ja muistutuksista" mitä mieltä tahansa, SM-liigan johto, tuomarit ja kurinpitovastaava luovat itse sääntönsä tarvittavalla määrällä yhteistyötä seurojen kanssa.

Ja jos tämä yhteisö päättää, että tappelut kitketään SM-liigasta, on harmaa alue muutettava mustaksi ja valkoiseksi.

Raja on vedettävä näkyville. Suoran väkivallan suhteen se alkaa mennä jo perille. Rajatapausten, eli sitä lähelle karkaavien tappeluiden suhteen sääntökirja ei myöskään saisi olla kuten ylinopeuksia valvovat tolpat Suomessa. 90 % tyhjiä, 10 % kameran kanssa. Ei. Hyödyttömät tolpat tulee poistaa tai pistää niihin kaikkiin kamera.

Ollaan joko lähellä Töölön kisahallin kehää, tai kehitetään mahdollisimman puhdasta taitokiekkoa.

Kovat pelikiellot ovat ensimmäinen askel. SM-liigan tulee kuitenkin viedä homma loppuun asti valistamalla. Viesti selväksi kattavilla perusteluilla, keskustelulla ja tarkasteluilla. Tullaan hyvien perustelujen kanssa saliin, avataan "koodisto" kerrankin kunnolla, ja lopussa päästään yhteisymmärrykseen siitä, mitkä ovat SM-liigan pelisäännöt tappelujen suhteen. Luulen, että siihen pöytään ei koodistoa loogisesti selittävää osapuolta löydy.

Kuten lapsen kasvatuksessa, pelkät säännöt ja rangaistukset eivät kasvata. Ne kitkevät, mutta eivät yksinään kehitä pelkästään positiivisia reaktioita. Tulee vastareaktioita ja sivuoireita. Joku perustaa tänne vielä oman vapaapainiliigan vastapainona siistille kiekolle.

Jaa, viimeisintä lausetta ei olisi kannattanut kirjoittaa. Jääkiekkoliitto saattaa poimia tekstistäni sen käyttöön keksiessään uusia keinoja Mestiksen pään menoksi.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös