Mielipide

Slovenia – Suomen lohkon altavastaaja

MAAJOUKKUE / Kolumni
Viime vuoden MM-kisoissa sarjapaikkansa säilyttänyt Slovenia lähtee tämänkertaisiin karkeloihin samassa alkulohkossa isäntämaa Suomen kanssa. Edellisissä kisoissa joukkueen alkusarja ei juuri mieltä lämmittänyt. Tulokseksi jäivät suurinumeroiset tappiot Venäjälle (1-8) ja Ruotsille (2-8), sekä hieman siedettävämpi nöyrtyminen Itävallalle maalein 3-5. Tänä vuonna Slovenia saa mahdollisuuden hakea revanssia Itävallasta jo alkusarjassa.

Alemmassa jatkosarjassa Slovenia varmisti paikkansa tämän vuoden kisoissa puhtaalla pelillä. Japani kaatui 4-3, Puola 4-2 ja turnauksen viimeisessä kamppailussa kylvetettiin Italiaa 4-0.

Mestaripuolustus

Slovenian kookas pakkikalusto on kasattu enimmäkseen mestarijoukkue ZD Olimpijan miehistä. Peräti viisi pakkia juhli kauden päätteeksi Slovenian kiekkomestaruutta. Vastustajan hyökkääjien kannalta pelottavin kolossi on kesken kauden Kroatiasta Ljubljanaan siirtynyt Robert Ciglenecki, jolta löytyy mittaa pari metriä ja painoakin riittävästi. Alle 90-kiloisia pakkeja kokoonapanosta löytyy neljä, joista ainoastaan Elvis Beslagic ei ole syntynyt 80-luvulla.

Nuorille miehille on saatu vastuuta Slovenian pakistossa. Olimpijan mestarimaalivahti Robert Kristan, 20, on joukkueen kuopus. Ryhmästä löytyy Kristanin lisäksi neljä 80-luvulla syntynyttä pakkia. Toki ryhmästä löytyy myös kokemusta, sillä Igor Beribakin heitettyä luistimet naulaan, on joukkueen ikänestori 37-vuotias Bojan Zajc.

Suomalaiselle kiekkoyleisölle tutuin puolustaja Slovenian riveissä on SaiPassakin kiekkoillut Miha Rebolj. Rebolj on yksi kolmesta hopealle yltäneen Acroni Jesenicen maajoukkuepuolustajista.

Maalin suulla Stan Reddickin jättämää aukkoa yrittävät paikata Valko-Venäjällä ammatikseen torjuva Klemen Mohoric, Slovenian sarjassa hopeaa saavuttanut Gaber Glavic, sekä jo aiemmin mainitsemani nuori Robert Kristan. Mohoric saattaa olla joillekkin suomalaisille jo ennalta tuttu kaveri, sillä mies torjui Minskin maalilla Continental Cupin ottelussa Jokereita vastaan.

Maalinteon vastuunkantajat

Olimpija on vahvasti edustettuna myös Slovenian hyökkäyspäässä. Ryhmästä mahtui maajoukkueen kokoonpanoon kuusi hyökkääjää. Kotimaan liigasta kovin pistenikkari oli kuitenkin Acroni Jesenicen 24-vuotias Tomaz Razingar, joka nakutti 29 pelaamassaaon ottelussa 66 (34+32) pistettä. Razingar jätti pistepörssissä toiseksi jääneen Edo Terglavin 23 pisteen päähän.

Puolustuksesta löytyvän Miha Reboljin tapaan myös hyökkäyspäässä häärii yksi SM-liigasta tuttu pelaaja. JYPin joukkueessa esiintynyt Ivo Jan oli tällä kaudella kotimaansa pistepörssin nelonen ja sijoittui maalipörssissä toiseksi.

Mielenkiintoinen nimi on myös Itävallassa ammatikseen pelaava 22-vuotias Marcel Rodman. Rodman on Bruinsin varaus toissa keväältä. Miehestä odotetaan NHL-pelaajaa, ja tämän vuoden kisoissa on jälleen mahdollisuus nähdä onko kehitys mennyt eteenpäin.

Itävallan kaatoon

Etukäteen ajateltuna Slovenialla ei ole juuri mahdollisuuksia Suomen ja Tsekin kaatamiseen alkusarjan peleissä. Joukkueen päävastus onkin Itävalta, jonka kanssa pelattu ottelu helmikuussa päättyi 2-2-tasapeliin. Viime vuoden MM-kisoissa Itävalta oli vielä parempi, mutta tänä keväänä Slovenia saa mahdollisuuden näyttää menneensä eteenpäin. Joukkue on nyt vuoden kokeneempi ja valmiimpi kuin Ruotsissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle