Mielipide

Slovakia vahvin mestarisuosikki

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jyvät alkavat erottua akanoista tämän vuoden MM-kisoissa. Puolivälieräjoukkueet ovat yhtä lukuun ottamatta selvillä ja ratkaisupelien kynnyksellä on hyvä aika pohtia minkä joukkueiden rahkeet riittävät mestaruuteen saakka ja mitkä puolestaan jäävät nuolemaan näppejään.

MM-kisat ovat toistaiseksi olleet varsin kovatasoiset ja viihdyttäviä kiekkomatseja on nähty ehkä enemmän kuin normaalisti. Huippumaiden väliset ottelut ovat olleet lähes kaikki erittäin tasaisia, joten marginaalit ovat parhaiden joukkueiden välillä edelleen pienet. Yksi mestariehdokas eli Venäjä on jo pudotettu leikistä ja keskiviikon-torstain aikana vähintään kaksi muuta huippujoukkuetta liittyvät Venäjän seuraan.

Joukkueet ovat tulleet tässä vaiheessa jo varsin tutuiksi ja tämä mahdollistaa maiden välisten voimasuhteiden arvioimisen. On kuitenkin hyvä huomata, että joukkueet lopullisesti punnitsevat kovan paineen ottelut ovat vielä näkemättä. Tässä joka tapauksessa yksi arvio tämän hetken
mestaruusnäkymistä.

Mestarisuosikit

1. SLOVAKIA

Slovakialla on kisojen parhaat hyökkääjäyksilöt eikä materiaali ole todellakaan niin kapea kuin mitä yleisesti on annettu ymmärtää. Kaiken hyvän lisäksi joukkue on osoittanut osaavansa myös puolustaa äärimmäisen hyvin. Joukkue pelaa ikään kuin kotikisojaan ja äänekkäät kannattajat siivittävät jo ennestäänkin hurmosmaisesti pelaavan Slovakian vielä suurempaan lentoon. Ikuiseksi kysymysmerkiksi Slovakian kohdalla nostettu maalivahtipeli on toistaiseksi ollut kunnossa Jan Lasakin ansiosta. Slovakia on oma suosikkini tämän vuoden maailmanmestariksi.

2. KANADA

Kanada ei alku- ja välisarjassa tänäkään vuonna häikäissyt. Kovien otteluiden koittaessa Kanada lienee kuitenkin taas kuin eri joukkue. Paperilla vaahterapaidoilla on koossa kivikova joukkue, josta ei heikkoja lenkkejä löydy. Joukkue löytää ratkaisupeleihin tutun kanadalaisasenteensa ja voitontahtonsa ja silloin muut maat ovat vaikeuksissa. Veikkaan kanukkien ottavan välierässä revanssin Tshekistä ja etenevän loppuotteluun.

3. TSHEKKI

Kisojen isäntäjoukkue nousi eilisen vakuuttavan Kanada-voittonsa jälkeen monien papereissa takaisin ykkössuosikin paikalle. Ottelu ei antanut mielestäni kuitenkaan aivan oikeata kuvaa Tshekin pelistä, sillä Kanada ei syystä tai toisesta löytänyt kamppailuun oikeaa latausta. Halusiko Kanada välttää USA:n kohtaamisen puolivälierissä vai mistä oli kysymys? Tshekki sai peliin loistavan alun ja tämän jälkeen pelihurmos oli automaattisesti kohdallaan. Jatkossa kotiyleisön paine saattaa kuitenkin kääntyä joukkuetta vastaan, mikäli ottelut eivät lähde alussa luistamaan suotuisasti. Tshekin puolustuspää ei nimien valossa suuremmin häikäise, mutta sitä ei ole vielä tähän mennessä kunnolla testattu. Pudotuspeleissä testataan ja Tshekki saattaakin kokea pieniä vaikeuksia jo puolivälierässä USA:n kanssa. Kotiyleisön pettymykseksi Tshekki saa vain himmeimmät mitalit kouraansa.

Rahkeet eivät riitä aivan mestaruuteen saakka

4. RUOTSI

Ruotsi on toistaiseksi puolustanut ja pelannut joukkueena erittäin hyvin. Näillä avuilla mennään arvokisoissa kieltämättä yleensä pitkälle, mutta minun papereissani kolmen kruunun miehistö ei silti kuulu kuumimpien mestarisuosikkien joukkoon. Hyökkäyspelissä joukkue on aivan liikaa muutaman yksilön varassa. Kolmos- ja nelosketjuista on turha odottaa ratkaisijoita. Kun Daniel Alfredssonkaan ei ole ainakaan vielä näyttänyt parasta osaamistaan niin veikkaan Ruotsin kaatuvan jatkopeleissä tehojen puutteeseen.

5. SUOMI

Suomi voitti eilen komeasti Venäjän ja pelasi turnauksen ehjimmän ottelunsa. Venäläisten motivaatio ei näyttänyt kuitenkaan olevan aivan kohdallaan ja niinpä tuon voiton painoarvo ei ole aivan kiistaton. Suomen tie mestaruuteen näyttää äärimmäisen ohdakkeiselta. Puolivälierässä vastaan asettuu huippukova Kanada ja kaavion mukaan mahdollinen välierävastustajakin olisi alkusarjassa Leijonia pyöritellyt Slovakia. Finaaliin selviäminen olisi siis todellinen uroteko. Suomen ongelma on samankaltainen kuin Ruotsilla. Tiukassa paikassa hyökkäyspään ratkaisijat ovat liian vähissä. Tie noussee pystyyn jo puolivälierissä.

6. USA

Kisojen kannalta on ollut loistavaa, että USA:lla on taas jalkeilla iskukykyinen joukkue. USA on pelannut tasaiset ottelut kaikkia pelaamiaan huippumaita vastaan, joten joukkue on varteenotettava vastustaja myös pudotuspeleissä. Amerikkalaisten rahkeet riittävät kyllä yksittäisen yllätyksen järjestämiseen, mutta kolme sellaista putkeen taitaa olla liian paljon vaadittu. Tshekki päättänee USA:n turnauksen, mutta helpolla tavalla ei isäntäjoukkue tule voittoa ottamaan.

Muut

LATVIA, SAKSA, SVEITSI

Latvia on varmistanut jo paikkansa puolivälieriin ja viimeinen kahdeksan parhaan joukkoon selviävä on joko Saksa tai Sveitsi. Kaikki kolme maata kuuluvat jääkiekkokartalla vielä selvästi terävimmän kärjen alapuolelle. Kun lisäksi puolivälierissä vastaan tulevat Ruotsi ja Slovakia, ei Latvian, Saksan tai Sveitsin yllätykseen ole helppo uskoa. Saksan mahdollisuudet suuryllätyksen järjestämiseen ovat hieman suuremmat kuin Latvialla ja Sveitsillä, sillä joukkue pystyy parhaimmillaan erittäin kurinalaiseen puolustuspeliin, vaikka Kanada-ottelu muunlaisia viitteitä antoikin.

» Lähetä palautetta toimitukselle