Mielipide

Slovakia puolustaa mestaruuttaan kovalla ryhmällä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Slovakialla on jälleen kasassa erittäin potentiaalinen mestariryhmä, jolla on mahdollisuudet kultaan saakka. Luottovahti Lasakin edessä luutii kokenut ja kova pakisto ja ketjuissa löytyy kovia maalintekijöitä roppakaupalla.

Slovakian ryhmän runko koostuu NHL- ja AHL-pelaajista ja valmentaja Frantisek Hossa odottaa yhä mahdollisia lisävahvistuksia. Ainakin St. Louisin Pavol Demitra olisi tervetullut mies sentteriosastolle, sen sijaan toiveissa olleet Minnesotan Marian Gaborik ja Lubomir Sekeras eivät kisakoneeseen hyppää Wildin kaadettua Coloradon.

Slovakia luottaa maalivahtiosastollaankin rapakontakaisiin vahvistuksiin ja erityisesti viime kevään mestarivahtiin Jan Lasakiin. Nashvillen farmijoukkueessa Milwaukeessa jälleen mainion kauden pelannut Lasak oli melko vähäisestä kokemuksestaan huolimatta Göteborgin MM-kisoissa Slovakian ryhmän varma lenkki. Kakkosvahtina nähdään niin ikään AHL-vahti, Portlandin Rastislav Stana. Kolmosvahtina nähdään Slovan Bratislavan kokenut kassari Pavol Rybar, jolle ei liene töitä luvassa.

Vaikka slovakkien maalinsuu näyttääkin nuorelta ja kokemattomalta moneen muuhun ryhmään nähden, niin varsinkin Lasak on jo kannuksensa kansainvälisillä areenoilla ansainnut. Maailmanmestaruus ei tullut Lasakin huipputorjuntojen myötä, vaan loistavien hyökkääjien tehokkaan viimeistelyn tuomana, mutta Lasak oli puolustuksen viimeisenä lukkona luottomies.

Taitava ja kovaluinen peräpää

Slovakian puolustus koostuu pääosin NHL-miehistä, mutta mukana on myös kolme Euroopan sarjoissa pelaavaa puolustajaa. Johtotähdeksi odotettu Minnesotan luottopakki Lubomir Sekeras jää siis saapumatta, joten taitavin ylivoimapakki on sivussa. Koossa on mielenkiintoinen nippu kokeneita pelaajia ja pakistosta löytyy kiekollisen taidon lisäksi myös kovuutta ja vääntövoimaa. Ilveksestäkin tuttu Ivan Majesky, HPK:n Martin Strbak, Phoenixin Radoslav Suchy sekä Pittsburghin Richard Lintner varmistavat, että Lasakin maalilla eivät vastustajan hyökkääjät juhli ilman mustelmia.

Los Angelesin Lubomir Visnovsky ja MoDon Dusan Milo ovat slovakkien pakiston kiekollisen vastuun miehet, tosin Milon osallistuminen ei ole vielä täysin varmaa. Vaikka isoista miehistäkään ei kukaan kuulu puukäsi-kategoriaan, niin lisätaito juuri Sekerasin muodossa olisi varmasti ollut tervetullutta.

Maalareita muidenkin tarpeiksi

Puolustavien maailmanmestareiden hyökkäys on totuttuun tapaan rautainen nippu loistavia pelimiehiä. Ykköstykkinä nähdään jälleen Miroslav Satan, joka on varmasti paras veikkaus MM-kisojen maalipörssin voittajaksi. Myös Washingtonin maalitykki Peter Bondra liittyy mukaan ryhmään ja tähtivoimaa slovakkien ketjuissa löytyy koko kisojen eniten. Joukkueessa riittää materiaalia helposti neljään ketjuun ja mikä tahansa kolmesta ensimmäisestä ketjusta ansaitsisi ykkösketjun tittelin.

Vladislav Nagy, Vladimir Orszagh, Zigmund Palffy, Josef Stumpel ja Richard Zednik ovat kaikki tasonsa näyttäneitä erinomaisia pelimiehiä ja joukkio on mättänyt kovan määrän maaleja NHL:ssä. Kokemusta on haettu myös Euroopassa pelaavista, sillä Zdeno Ciger, Richard Kapus ja Miroslav Hlinka ovat kaikki jo yli kolmekymppisiä pelimanneja. Mielenkiintoinen nimi hyökkäyksessä on St.Louisin kanssa hiljattain NHL-sopimuksen allekirjoittanut Peter Sejna, joka voitti ensimmäisenä eurooppalaispelaajana USA:n yliopistosarjojen parhaalle pelaajalle jaettavan Hobey Baker –palkinnon. Pavol Demitra olisi kova mies keskushyökkääjäosastolle, jossa Slovakian rivit ovat hieman harvemmat kuin laidassa.

SM-liigan pelaajista Slovakian kisajoukkueeseen selvisivät siis HPK:n jykevä puolustaja Martin Strbak ja SaiPan vikkelä hyökkääjä Lubomir Vaic. Sen sijaan Jan Pardavy ja Marian Cisar joutuivat tekemään tilaa NHL-vahvistuksille ja putosivat ryhmästä loppusuoralla.

Kun nyt kerran vauhtiin päästiin – toinen putkeen?

Kokonaisuutena puolustavalla mestarilla on jälleen kasassa erittäin kyvykäs joukkue, joka varmasti tavoittelee tosissaan toista mestaruutta. Viime vuoden MM-kisat Göteborgissa olivat kruunu Slovakian sensaatiomaiselle nousulle C-ryhmän kisoista maailmanmestariksi. Nälkä ei kuitenkaan ole vielä tullut tyydytetyksi ja kullanhimo on kova Slovakiassa.

Slovakkeja valmentaa uusi mies Frantisek Hossa, joka korvasi mestarivalmentaja Jan Filcin. Vaikka Hossa kokenut koutsi onkin ja saa hyvää taustatukea manageri Peter Stastnylta, niin valmentajanvaihdos on silti kysymysmerkki Slovakian joukkueen kohdalla.

Alkulohkossa slovakit saavat vastaansa Saksan, Ukrainan sekä Japanin alkusarjan helpoimmassa lohkossa. Viime kisojen kullan ansiosta arvonta tuotti Slovakialle erittäin helpon tien jatkoon. A-lohkon ottelut pelataan Helsinkissä Hartwall Areenalla. Slovakkien lohkon kolme jatkoomenijää saavat välisarjassa vastaansa D-lohkon joukkueita, joten tuolloin puolustavat mestarit joutunevat kovemmille Suomen ja isoveli-Tsekin käsissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle