Mielipide

"Sitä saa mitä tilaa" − spontaanit tappelut sikailua vähentämässä

NHL / Kolumni
Onko NHL:n kurinpitoryhmän tuomioiden epätasaisuus vähentänyt entisestään pelaajien välistä kunnioitusta? Miksi NHL-joukkueen kokoonpanoon ei mahdu enää kaukalopoliiseja? Mikä on hallittu kosto?

New York Rangersin Derek Stepan makaa tuskaisena jään pinnassa ja vain muutaman metrin päässä joukkuetoveri Dylan McIlrath pudottaa hanskansa ja haastaa Boston Bruinsin Matt Beleskeyn rehtiin tappeluun.

Hetkeä aikaisemmin Beleskey on taklannut Stepania sääntöjen rajamailla aiheuttaen Stepanille kahden kylkiluun murtumisen. McIlrathille tuomitaan tilanteesta 17 rangaistusminuuttia, Beleskey selviää kuin koira veräjästä vain viiden minuutin rangaistuksella.

Alle 24 tuntia edellisestä ja McIlrath joutuu jälleen pudottamaan hanskansa - tällä kertaa Philadelphia Flyersin Luke Schennin kanssa. Juuri ennen McIlrath on jyrännyt Flyers-puolustaja Nick Schultzin. Vaikka kaikkien tuomarien mielestä kyseessä on puhdas taklaus, joutuu nuorukainen vastamaan teostaan.

Viisinkertainen Stanley-Cup voittaja Esa Tikkanen on vahvasti sitä mieltä, että "NHL:ssä on edelleen tilaa spontaaneille tappeluille ja niiden olemassaolo jopa vähentää muita törkeitä rikkeitä." Tikkasen mielestä nykypäivänä törkeistä tempuista pääsee helpommalla, "koska pelaajat eivät pysty vastaamaan samalla mitalla kuin aikaisemmin."

Kaikki lähtee kuitenkin pelaajien välisestä kunnioituksesta ja sitä ei voi kontrolloida minkään kurinpitoryhmän toimesta.

NHL:n kurinpitoryhmää voidaan verrata suklaakonvehtirasiaan - koskaan ei tiedä mitä saa. Aiemmin syksyllä ryhmä langetti San Jose Sharksin kovanaama Raffi Torresille 41 ottelun pelikiellon, mikä enteili rangaistusten kiristymistä.

Kauden edetessä ryhmä on joutunut tarkastelemaan niin poikittaisia mailoja kuin päähän kohdistuneita taklauksiakin, mutta sen langettamat tuomiot ovat vaihdelleet rajusti.

Winnipeg Jetsin Dustin Byfuglien on joutunut kuluvalla kaudella jo useamman kerran tekemisiin kurinpitoryhmän kanssa. Canadiensin Brendan Gallagheriin ja Wildin Jason Pominvilleen kohdistuneet taklaukset eivät kuitenkaan johtaneet jatkotoimenpiteisiin.

Columbuksen Brandon Dubinskyn poikittainen maila Sidney Crosbyn selkään oli yhden ottelun arvoinen. Seuraavana iltana Dallas Starsin Johnny Oduya toisti lähes identtisesti saman tempun, mutta puhelua kurinpitoryhmältä ei koskaan kuulunut.

Pelaajat käyttävät tietyllä tavalla epäselvää systeemiä hyödykseen. Niin sanottua "pikku sikaa" nähdään valitettavan usein, ja vain harva tapauksista johtaa lopulta pelikieltoon. Kovemmat rangaistukset voisivat olla keino näiden kitkemiseen pois pelistä. Kaikki lähtee kuitenkin pelaajien välisestä kunnioituksesta ja sitä ei voi kontrolloida minkään kurinpitoryhmän toimesta.

NHL:n kurinpitoryhmä on oikealta nimeltään Department of the Player's Safety. Sen ensisijaisena tehtävänä on suojella pelaajien terveyttä ja yrittää estää turhat loukkaantumiset. Tällä hetkellä näin ei kuitenkaan ole. Tikkanen tuo mukaan mielenkiintoisen kysymyksen: "pitäisikö loukkaantumisen pituuden vaikuttaa myös pelikiellon pituuteen?" Oma mielipiteeni on tässä kohtaa sama kuin Tikkasen, kyllä pitäisi. 

NHL:ssä eletään muutoksen aikaa. Vielä muutama vuosi sitten lähes kaikkien joukkueiden kokoonpanosta löytyi puhdas tappelija, "enforcer". Donald Brashear, Derek Boogard, Colton Orr, George Parros, Wade Belak - lista jatkuu lähes loputtomiin.

Kaudella 2001-2002 lähes joka toisessa runkosarjaottelussa nähtiin tappelu ja yli 150 ottelussa enemmän kuin yksi tappelu. Edellä mainitulla kaudella hanskat pudotti yhteensä 348 eri pelaajaa. 

Kehityksen suunta on selkeä hypättäessä muutama vuosi eteenpäin. Joukkueiden neloskentät muodostuvat yhä useammin kovista taklaajista, jotka osaavat tappelemisen lisäksi muutakin. Leo Komarov on hyvä esimerkki uuden ajan "kovasta pelaajasta". Komarov ei pelkää pudottaa hanskojaan, mutta pystyy samalla auttamaan joukkuettaan myös pelillisesti.

Viime kaudella NHL:ssä nähtiin 391 tappelua, joka on vain puolet vastaavasta luvusta kymmenen vuotta sitten. Turhista tappeluista ollaan pikku hiljaa pääsemässä eroon ja kaukalopoliisien aika on ohitse.

Jääkiekkopiirien ulkopuolella kohistaan "koodista" ja siitä, kuinka yksittäisessä lajissa sallitaan väkivalta, joka on kiellettyä lähes kaikkialla muualla. Spontaaneille tappeluille on ja tulee aina olemaan tilaa NHL:ssä. Joukkuekaverin puolustamista arvostaa niin joukkuetoveri, valmentaja kuin fanikin.

Taklattuaan Stepania Beleskey tiesi tasan tarkkaan, että hän joutuu maksamaan teostaan - se jäi tuomareilta kuitenkin huomaamatta. Poikien välinen paini ja sillä selvä - niin sanottu hallittu kosto. Ottelun jälkeen McIlrath sai kiitosta omiltaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle