Mielipide

Sinä poljet, minä ohjaan!

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen Jääkiekkoliitto on mokannut. Liitto on valinnut Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajaksi henkilön, jolle se ei voi antaa päävalmentajalle kuuluvia työvälineitä. Liiton onkin hetimmiten korjattava tekemänsä erehdys. Päävalmentajaksi on valittava kaveri joka nauttii lajiliiton luottamusta. Päävalmentajaksi on valittava henkilö, jonka Jääkiekkoliitto saattaa antaa hoitaa päävalmentajan tehtäviä!

Mikäli korviini ja silmiini tihkuneisiin tietoihin on hiukankaan luottaminen, vääntävät Jääkiekkoliitto ja Suomen Jääkiekkomaajoukkueen nykyinen päävalmentaja parhaillaan kättä siitä kenen kanssa päävalmentaja tekee töitä, ketkä kuuluvat hänen tiimiinsä, ketkä ovat hänen alaisiaan.

Kaupunkilaisjärjellä ajatellen asia on päivänselvä: jotta päävalmentajalta voidaan odottaa parasta mahdollista suoritusta, pitää hänen saada valita itse työryhmänsä. Maajoukkueen valmennustiimi ei ole suojatyöpaikka, vaikka meriitit olisivat minkälaisia, se on paikka jossa ensisijaisesti pyritään parhaaseen tulokseen Maajoukkueen peliesitysten ja turnaussijoitusten kannalta. Päävalmentajalta ei voida odottaa juuri minkäänlaista menestystä työssään, jos hän katsoo työskentelevänsä kädet sidottuina.

Jääkiekkoliiton tehtävä on valita Maajoukkueen peräsimeen henkilö, jonka se katsoo parhaiten edistävän Maajoukkueen tehtävää. Nyt näyttää vahvasti siltä, että Liitto on omasta mielestään epäonnistunut raskaati valinnassaan.

Maamme kiekkopiirit ovat kuohuksissaan ja kauhuissaan. Useat asiantuntevat kiekkojournalistit ovat ilmaisseet huolensa siitä, että nykyinen päävalmentaja saisi lisää valtaa Jääkiekkomaajoukkueen valmentamisessa. Aina niin asiantuntevien iltapäivälehtien kolumnistit ovat kilvan murehtineet Maajoukkueen kohtaloa jos päävalmentajalle annetaan liikaa valtaa maajoukkueasioissa.

Luitte aivan oikein. Siellä täällä eletään kauhun hetkiä koska pelätään että päävalmentaja saa päättää joukkueensa asioista.

Jos Suomen Jääkiekkoliitossa jaetaan vähääkään kiekkopiireissämme vellovaa paniikkia päävalmentajan mahdollisesta tulevasta asemasta, on asia päivänselvä. Miestä on vaihdettava. Tilanne jossa lajiliitto pelkää antaa maajoukkueensa valmentajalle hänen tahtomiaan palikoita on kestämätön.

Valmennustiimi on osa joukkuetta. Sinnekin on valittava parhaimmat henkilöt töihin. Parhaimpien henkilöiden valitseminen joukkueeseen on aina subjektiivinen prosessi.
Vaikka kääntelisin asiaa kuinka, en voi löytää mitään järkeä käytännössä jossa Maajoukkueen valintaprosessin suorittaa useampi kuin yksi taho.

Miksi Jääkiekkoliitto antaa päävalmentajan valita joukkueensa puolustajat, mutta ei apuvalmentajia? Miksei Jääkiekkoliitto valitse samantien Maajoukkueen ykkösketjua talven turnauksiin? Miksi päävalmentajalle voidaan suoda mandaatti maalivahdin valitsemiselle, mutta ei antaa hänelle oikeutta valita henkilöitä keiden kanssa hän seuraa pelaajia, luo taktiikan, peluuttaa ja on turnausten aikana yhteistyössä käytännössä 24 tuntia vuorokaudessa.

Suomen Jääkiekkomaajoukkue ei ole pyöräilemässä mummolaan. Joukkuetta ei voida johtaa niin että päävalmentaja polkee ja Liitto ohjaa.

Jos Jääkiekkoliitto on omasta mielestään mokannut niin raskaasti, että on tehnyt päävalmentajavalinnan jonka kanssa se ei voi elää, on edessä vain yksi mahdollinen ratkaisu. Jos Liitto on oman näkemyksensä mukaan ryssinyt päävalmentajavalinnassaan niin pahemman kerran, että se kokee olevansa pakotettu rajoittamaan päävalmentajan valtuuksia valitsemalla hänelle avustajat joiden kanssa hän ei omasta mielestään pääse parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, on asiasta vedettävävissä ainoastaan yksi johtopäätös.

Jos Jääkiekkoliitto katsoo että Maajoukkueen nykyinen päävalmentaja on henkilö joka tarvitsee suitset ja lapsenkaitsijan, on syntynyt täysin kestämätön tilanne josta ei ole kuin yksi poispääsy.

Päävalmentaja ulos.

että sikäli...

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös