Mielipide

Show, supertähdet ja ikimuistoiset elämykset – NHL-peleille on paikkansa Euroopassa

NHL / Kolumni
Tukholmassa saatiin viikonloppuna nauttia kahdesta NHL-pelistä. Pelien tasosta voi olla montaa mieltä, mutta tapahtumana supertähtiä ja show-elementtejä pursuileva spektaakkeli oli ilman muuta kokemisen arvoinen.

Loppuunmyyty Globen kahtena iltana peräkkäin. Peter Forsberg perjantaina ja Daniel Alfredsson lauantaina avauskiekon pudottajana. Ruotsalaiskapteenit ja yhteensä kymmenkunta eurooppalaispelaajaa, jotka pääsivät pelaamaan sukulaistensa ja ystäviensä edessä. Lisäksi NHL-komissaari Gary Bettman hehkuttamassa ruotsalaisten merkitystä NHL:lle.

Herkullisempaa kattausta on äkkiseltään vaikea kuvitella.

Jääkiekko on muutakin kuin pelitapoja ja tuloksia. Päällimmäinen muisto jääkiekosta voi olla myös kotikaupungissa pelattu NHL-peli ja NHL-tähdeltä saatu kiekko tai maila.

Ruotsalaisyleisö ottikin upeasti vastaan kaikki nykyiset ja peliuransa lopettaneet tähtensä, minkä huomasivat myös pohjoisamerikkalaiset vieraat. Colorado Avalanchen ja Ottawa Senatorsin väliset pelit olivat tasaisia vääntöjä.

Kotiyleisön kannalta isoimmat kohokohdat olivat ruotsalaispuolustajien Fredrik Claessonin ja Johnny Oduyan maalit. Senators-kannattajia hemmoteltiin kahdella voitolla ja laitahyökkääjien Mark Stonen ja Mike Hoffmanin maalivireellä.

Euroopassa pelattavissa NHL-otteluissa itse peli ei ole edes keskeisimmässä roolissa.

Toki oli hienoa, että kyseessä oli konkreettiset runkosarjapelit eikä turhanpäiväinen harjoitusläpsyttely. Molemmat joukkueet halusivat voittaa, ja pettymyksen karvaus näkyi Avalanche-miehistöstä selvästi.

Yleisölle oleellisempaa oli kuitenkin NHL:n rantautuminen Eurooppaan. Erätauoilla ja mainoskatkoilla oli tarjolla monenlaista viihdettä, jossa pelaajat laittoivat itsensä likoon. Erityisen viihdyttävää oli joukkueiden maskottien välinen leikkimielinen nokittelu, johon oli saatu mukaan myös ruotsalaisuuden keskeiset elementit Ikeasta ja lihapullista lähtien.

Viikonloppu oli kiekkofanille viihdyttävä ja ennen kaikkea erilainen, vaikka se aivan korkein NHL-taso jäikin saavuttamatta. Valtaosalle Tukholman noin miljoonasta asukkaasta Globenissa pelatut NHL-ottelut eivät merkitse mitään, mutta paikalla olleet todennäköisesti saivat elinikäisen muiston.

Tapahtuman merkityksen oivalsi väkisinkin, kun näki hymyilevän pikkupojan, joka nappasi kiinni Nail Jakupovin katsomoon vippaaman kiekon. Siitä vilpittömästä ilosta aisti heti, että kokemus oli tärkeä ja ikimuistoinen.

Jääkiekko on muutakin kuin pelitapoja ja tuloksia. Päällimmäinen muisto jääkiekosta voi olla myös kotikaupungissa pelattu NHL-peli ja NHL-tähdeltä saatu kiekko tai maila.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös